Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Všechno vím, všechno znám... Habaděj sadařem

Všechno vím, všechno znám... Habaděj sadařem
Že bychom se pustili do dalších zahrádkářských "zkušeností"? Věnujme se chvíli sadovnictví. Třeba roubování a stříhání stromků. To nic není, to se vezme nožík... Ale postupně.

Byl jsem u kamaráda na zahradě. Vlastnil ji dva roky a měl tím pádem větší zkušenosti než já, úplný začátečnický neznalec.
"Budeme stříhat stromky," pravil kamarád a tím bylo rozhodnuto. Na zahrádce bylo slunečno. Zpěv ptáčků doplňoval jednotvárný zvuk od okolních zahrádkářů. Cvak, cvak, cvak, cvak... Mělo to specifický rytmus. Asi jako se kdysi mlátilo cepy obilí. Kamarád se do rytmu zaposlouchal a začal: "Cvak, cvak, cvak..." Já jsem sbíral ostříhané větvičky.

Najednou rytmické cvak, cvak ustalo. Zpozorněl jsem. Kamarád byl tak soustředěn, že si nevšiml, jak okolní zahrádkáři sledují jeho počínání. Jeden z nich to již nevydržel, přeskočil nízký, spíše symbolický plůtek, vyrval kamarádovi nůžky z ruky a se slovy "Ty blbe, co ti ten strom udělal?" mu je zahodil do nedalekého potůčku. Mám hodně kamarádů, každý umí něco - dohromady skoro vše.

Příroda je mocná čarodějka a jaro má takovou sílu, že když zapomenete na zahradě hrábě, za týden vám vykvetou. A tak jsem se pustil do roubování. Nejdřív šeřík. Na divoký stromkový "bez" naroubuji velkokvětý šeřík, takže ten přírodní dodá vůni a pěstěný zase velikost a krásu v barvě modré, bílé a fialové. Povedlo se, hurá.

Soused mi na podzim věnoval 5 stromků, odkopků švestek. Zasadil jsem je a netrpělivě čekal na jaro. Rozhodl jsem se, že na nejhezčí naroubuju červenou blůmu. Větvičky šikmo seříznout, hezky přimáčknout "tělo na tělo", nebo "přeplátovat jako truhláři". A je to. Uděláno - čekám, nepovedlo se. Rouby nic, ale pod nimi se stromek rozkošatil - prostě jaro má sílu. Až v létě jsem zjistil, že na jabloň se nedá blůma roubovat. Kdo to má poznat, když pro začátečníka jsou všechny stromky bez listí stejné? Příští rok se povedlo, ovšem není to stromek, ale nízký jabloňový keř se třemi odrůdami jablek.

A co vy? Jak vám se vede? Nebojte se a vemte do ruky nožík a nůžky. Příroda vše napraví.
Už to vše umíme? Tak se můžeme pustit do výroby živočišné. To takový chov králíků na dálku, jéjej….

Habaděj


19.4.2007   Rubrika:   |   Komentářů 12   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Všechno vím, všechno znám... Habaděj sadařem

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77181.
    Archiv anket.