Tokajské víno je králem vín a vínem králů
O tokajském vínu se tvrdí, že je „králem vín a vínem králů". Toto víno nesmělo chybět na stolech mnoha evropských panovníků. Ruský car Petr Veliký dokonce v Tokaji vlastnil několik vinic, které mu hlídali kozáci.
Tokajská vinařská oblast se rozkládá v severovýchodním Maďarsku, v podhůří Tokaje. Její menší část se nachází taky v jihovýchodním Slovensku, v podhůří Zemplínských vrchů.
Městečko Tokaj leží na soutoku řek Tisy a Bodrogu, přímo pod horou Tokaj (515 m.n.m.). Městečko je centrem Tokajské vinařské oblasti a najdete zde mnoho proslulých vinných sklípků. Na náměstí, v Rákocziho sklípku, můžete ochutnat několik druhů zdejších lahodných vín a typická maďarská jídla. V městečku stojí taky věhlasná starobylá krčma Arany sas (Zlatý orel). V Tokaji se můžete rovněž ubytovat v řadě zdejších penzionů.
V městečku se nachází Tokajské muzeum, ve kterém se dozvíte spoustu zajímavostí o pěstování vína a historii Tokaje. Je zde taky barokní zámek šlechtického rodu Rákocziů a kulisu městečka dotváří zřícenina středověkého hradu.
Tokajské víno se vyrábí z odrůd vinné révy Lipovina, Furmint a Muškát žlutý. Prvním předpokladem výroby kvalitního tokajského vína je suchý podzim a sopečný původ Tokajského pohoří a Zemplínských vrchů. Nejdůležitější podmínkou je však přítomnost plísně Botrytis cinerea, která se tvoří v cibébách, což jsou „ušlechtilé shnilé hrozny“. Ty se sbírají v pozdním podzimu a dodatečně se přidávají do vinného meziproduktu. Jsou to právě cibéby, které dodávají tokajskému vínu jeho zvláštní chuť, buket a typickou zlatožlutou barvu. Tokajská vína se prodávají jako dvou– až šestiputnová. Počet puten udává, kolik cibéb, sbíraných do puten, se do velkého sudu s vínem přidalo. Tokajské víno se řadí mezi přírodní sladké druhy vína. Je vyráběno podle staré, jedinečné receptury. Jedna z nejznámějších country písní je Oranžový expres, skupiny Greenhorns. Mirek Hoffmann zde zpívá následující text:
Sedím si na uhláku a vyhlížím přes okraje,
ve svém tuláckém vaku šmátrám po lahvi Tokaje.
Tak to vidíte, po tokajském vínu rád sáhne nejen evropský král, ale i americký tulák.
5.11.2010 Rubrika: Tradice a lidové obyčeje | Komentářů 10 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tokajské víno je králem vín a vínem králů
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Pěkný článek. Já si ráda čtu takové články o víně. Víno mám ráda a i teoreticky se o něm ráda něco dozvím. Naposled jsem narazila na zajímavý článek na https://www.cestazavinem.cz/ .
Tokajské je super
http://slevovykupon.net/stores/vinobal-cz/
a co teprve, když tokajské zabalíte do svůdného kabátku z bukového dřeva a podarujete milého nebo známého?
http://www.kuponovnik.cz/obchod/vinobal-cz
loni jsme měli o prázdninách na týden maďarskou kamarádku od dcery a ta mi přivezla jako dárek tokajské. Ještě jsem ho neotevřela, ale už na pohled nevypadá zle
Jarča*: jj já jsem bublinová, ale vínko mám ráda suché. Tokajské jsem ochutnávala je přeslazené....
Teď jsem to našla - přírodní sladké. Tak pokud není sladké až moc, to bych asi mohla. Budu ho muset někdy vyzkoušet
adelka1: tak jak chutná? Ale ty jsi spíš na bublinky, viď?
majucha: vůbec, ale vůbec ho nemusím...
Nika1: v tomhle jsem země nepolíbená, jak to chutná? Je to pravděpodobně těžký a? Sladký? Kulatý?
Skvělé dezertní víno, moje nejoblíbenější.