Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vánoční cukroví chce jíst už teď. Jak je to u vás?

Vánoční cukroví chce jíst už teď. Jak je to u vás?

Nemám žádný zásadní a nijak závažný problém, spíš by mne docela zajímalo, jak je to u vás s konzumací vánočního cukroví. Letos totiž poprvé slavíme Vánoce s přítelem ve vlastním bytě a máme ohledně cukroví rozdílné názory.

S přítelem jsme se v létě sestěhovali do pronajatého bytu a začali spolu žít. Chodíme spolu od února. Naše společné bydlení si moc užíváme, je nám spolu fajn. Jak se začaly blížit Vánoce, chytla mě taková ta klasická předvánoční atmosféra a o prvním adventním víkendu jsem nazdobila byt a začala péct cukroví. Užívala jsem si to, moc mne to bavilo.

Vzpomínám si, že když jsem ještě byla doma, maminka napečené cukroví před námi schovávala, abychom neuždibovali. Vždycky jsme na něj měli obrovskou chuť, ale pokaždé jsme vydrželi až do Štědrého dne, kdy jsme ho konečně mohli začít „oficiálně“ konzumovat.

Proto mne přítel docela zaskočil, když se začal dožadovat tácku s cukrovím už teď. Proč prý s tím čekat, když už je to upečené. U nich doma se to tak prý běžně dělávalo, v podstatě se většina cukroví snědla už před Vánoci a na svátky jeho maminka uchovávala železnou zásobu, na kterou se skutečně sáhnout nesmělo.

vánoční cukrovíNijak mi to nevadí, spíš jsem ráda, že mu mé cukroví chutná, a jestli ho jí teď, nebo až na Štědrý den, nepovažuji za nic, z čeho bych se měla hroutit. Přesto mne tento jejich rodinný zvyk docela překvapil. Neznám žádnou jinou rodinu, ve které by to měli takto zavedené. Spíš naopak, některé ženy vánoční cukroví brání doslova vlastním tělem a nedovolí nikomu uzobnout ani drobeček.

Já to tedy neřeším, napečené cukroví jsem rozdělila na dvě části, tu jednu jsem mu „hodila v plen“ a tu druhou schovávám na svátky a pro návštěvy. Nevidím v tom problém.

Zajímalo by mne, zda je můj přítel v tomto ohledu naprostá výjimka. Jak je to s vánočním cukrovím u vás?

Adri


14.12.2010   Rubrika: Tradice a lidové obyčeje   |   Komentářů 60   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Vánoční cukroví chce jíst už teď. Jak je to u vás?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-63
Anahir
Anahir - 16.12.2010 11:24

Kadla: lepší je nákop tam, kde končí záda. Otázka je ovšem - levou nohou nebo pravou?smajlik - 26smajlik - 34

 
Kadla
Kadla - 15.12.2010 13:02

Holky, a když chcete přítele profackovat, dáte první zprava nebo zleva? smajlik - 34

 
Heather
Heather - 14.12.2010 22:41

Almega: ....správné pořadí je lžíce,nože,vidličky....smajlik - 76. Skandál!!!! Rozvod bez milostismajlik - 8 Jak s ním můžeš žít?smajlik - 4

 
jita;-)
jita;-) - 14.12.2010 21:51

U nas se nejvic cukrovi spotrebuje na ruzne predvanocni besidky, setkani, konzerty, ... takze musime mit napeceno na Mikulase a vsichn radi mlsame cerstve. Na Stedry den schovavam zelzenou zasobu, po svatcich uz u nas o cukrovi nikdo moc nestoji.

 
Anahir
Anahir - 14.12.2010 19:25

Mamka taky dávala cukroví až od Štědrého dne. Já jsem tohle zrušila, protože mám stejně raději masosmajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68 a když si mám vybrat mezi řízkem a cukrovím, nepřemýšlím ani vteřinu a popadnu řízeksmajlik - 68
Já vánoce prožívám hned od začátku adventu - přijde mi krásné to vánoční čekání, zdobení, večírky a návštěvy. Advent jsou pro mě prostě už vánoce a basta.smajlik - 36 A ty tři svátky vánoční je pro mě takové zakončení vánočního času. Takže nějaké cukroví udělám, protože manža ho rád (já raději to zmíněné maso), uschovám pouze tolik, aby bylo na talíř na Štědrovečerní stůl. Takže všechno cukroví se zlikviduje během adventu. A o svátcích se likviduje hora salátusmajlik - 57 řízky, vánočka a jablečný závin. A to na tu žranici stačí.smajlik - 58smajlik - 57

 
Leii
Leii - 14.12.2010 18:15

Jako malé děti jsme mohly cukroví až na Štědrý den večer - během dne ne, to byl půst (byť ne absolutní). Samozřejmostí však byly zlámané kousky a jiní mrzáčci vzniklí třeba během zdobení. Dnes už pečeme jen trošku, jsme přece jen 4 dospělí a energie se tolik neztrácí, jako když jsme měly deset dnů vánočních prázdnin a byly v jednom kuse venku na bobech, sáňkách apod., člověk se přiřítil hladov na čaj a zblajzl na posezení talíř cukroví smajlik - 60. Když bych měla sedět celé svátky u TV, nemohu ani vyhládnout, to je pak regulérní přežírání.

 
jedvatazmyje
jedvatazmyje - 14.12.2010 17:45

Adri, ten tvůj inteligent nikdy neslyšel o adventu, o čase zklidnění a půstu? Možná mu povyprávěj alespoň o zlatém prasátku, to se říkává dětem :-))). Cukroví nikdy neservíruji před Štědrým dnem. Ani dárky si nedáváme před Štědrým dnem.

 
YXH
YXH - 14.12.2010 16:34

jamb: Mas pravdu ze to nejlip chutna pred svatky. Ale kluci (manzel a zetak) na to jednou doplatili. Pekli jsme rohlicky a oni predelavali pradelnu. Pokazde kdyz prochazeli kuchyni, uzirali jeste teple rohlicky. Ja je skladala do krabice, oni na to koukli a rekli ze to neni rovne, tak to museli "urovnat" tim, ze ujidali to co bylo o par centimetru vys. Varovani, ze jim bude spatne, ignorovali a kuchyni prochazeli hodne casto. Tudiz asi dve davky teplych rohlicku zmizely behem kratke doby. Odpoledne pak oba sedeli a drzeli si "briska" protoze je meli nafoukla, vypadali jako pred porodem. smajlik - 68

 
Kassy
Kassy - 14.12.2010 16:31

Almega: Zleva - lžíce, vidličky, nože, před nimi napříč malé lžičky. Rozmístěno podle velikosti přihrádek (nože jsou v té nejdelší, lžíce v té nejširší smajlik - 27).

 
Sofffie
Sofffie - 14.12.2010 16:30

sharon: šťastná to žena smajlik - 64

 
YXH
YXH - 14.12.2010 16:23

Heather: smajlik - 68smajlik - 68
Ja nechavam zeleznou zasobu aby bylo co dat na stul, kdyz jsou svatky a prijdou hosti. Ostatni uzdibujeme od doby upeceni, taky nejake rozdame znamym a bereme do prace na ochutnavku. Je lepsi to jist v dobe kdy to chutna nez dojizdet zbytky po svatcich, kdy je kazdy prejezeny.

 
sharon
sharon - 14.12.2010 16:15

Sofffie: tak tyhle starosti jsem nikdy neměla....smajlik - 68

 
jamb
jamb - 14.12.2010 16:04

Když ono to teď nejlíp chutná. Líp, když se to slupne dřív, než aby se to po vánocích vyhazovalo

 
Juana
Juana - 14.12.2010 15:27

Dávám jim na stůl jen pokažené kousky v průběhu přípravy, zbytek schovám a dostanou to až 24., v poledne. I když letos nevím, jak to dopadne, ještě jsem neupekla ani jedno, jen mám v lednici několik druhů těsta a furt se k tomu nemůžu dokopat. smajlik - 76

 
r1911
r1911 - 14.12.2010 15:19

Jinak cukroví se u nás jen dalo na ochutnání a jinak se nechalo na Vánoce. Ovšem já užírám i připravená těsta, svoji dávku si tak často odjím takto. smajlik - 72 Moje mamka cukroví skoro nejí, tak pět kousků maximálně. No a včera mi říkala, že už sama snědla všechny pracny, že jí nějak letos chutnaly, tak je upekla ještě jednou. smajlik - 68
Takže cukroví a Vánocům zdar.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-63
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77179.
    Archiv anket.