Užijte si Vánoce s opravdu dobrou rybou
V sobotu 10. prosince se v Pražské tržnici v Holešovicích uskuteční největší gastonomický festival zaměřený výhradně na čerstvé ryby. Rybí festival se bude konat od 10 do 20 hodin v hale č. 36. Všichni, kteří milují rybí pochoutky, se mohou těšit na čerstvé ryby z Jadranského a Středozemního moře, na norské lososy, tuňáky, mořské plody a spoustu dalších mořských dobrot. O skvělou zábavu se postarají kuchaři vyhlášených restaurací, balkánská hudba inspirovaná Goranem Bregovičem a firma Chefparade, která pořádá kurzy vaření. Aby byla rybí atmosféra dokonalá, bude se na festivalu platit i speciálním rybím platidlem – ploutvemi.
„Rybí festival jsme záměrně uspořádali v adventním čase a věříme, že si zde pochutnají nejen gurmáni, kteří se v rybách vyznají, ale že se i mnoho lidí nechá inspirovat na Vánoce a pro své blízké pak připraví třeba i trochu jinou štědrovečerní večeři, než je tradiční smažený kapr,“ uvedl za provozovatele Pražské tržnice marketingový manažer Jan Štíhel z Delta Center.
Celý festival se ponese v temperamentním balkánském duchu hlavně díky chorvatské kuchyni s typickými způsoby přípravy rybích pokrmů. Balkánský temperament bude vyvážen také elegantní severskou kuchyní, kterou budou reprezentovat hlavně tuňáci a lososi. K pravé balkánské náladě přispěje také balkánská dechovka inspirovaná Goranem Bregovičem. Pro zájemce budou připraveny kurzy vaření společnosti Chefparade, na kterých se návštěvníci naučí připravovat například lososa, sushi nebo dary moře. Profesionální kuchaři restaurací a firem Kogo, Mirellie, Sapore, Chopin, Café Letná a Fjord Bohemia potěší kulinářskou show. Pro dobu konání festivalu bylo vymyšleno i speciální platidlo – tzv. ploutve. Ty si budou moci návštěvníci směnit za hotové peníze. A těch nebude potřeba zase až tolik – rybí pokrmy budou k dostání již od 50 Kč.
Návštěvníci v Pražské tržnici si budou moci ryby také nakoupit, například od společnosti Chorvatské ryby, dovozce čerstvých ryb z Jadranského moře, který se může pochlubit certifikátem zaručující čerstvost ryb – ty jsou totiž do 24 hodin od výlovu doručeny na pulty a mohou tak putovat k zákazníkům. Dovozce chorvatských ryb dodá na festival kompletní sortiment - mečouny, mořské ďasy, ropušnice, sardinky, ančovičky, pražmy a mořské vlky. Nebudou chybět ani mořské plody jako jsou kalamáry, krevety, langusty, sépie a mnoho dalších. Další z dodavatelů, firma Fjord Bohemia, je odborníkem na norské uzené lososy. Jejich specialitou je příprava tradičního uzeného lososa metodou uzení na bukovém dřevě. Takto zpracované maso firma dodává do restaurací, hotelů a dalším klientům. Ryby z Francie na festivalu bude prezentovat společnost Seafood, dovozce špičkových mořských ryb. Další společností, která dodá do Pražské tržnice na festival výborné ryby, konkrétně tuňáky, je Black Marine Seafood.
A jaké lahůdky Rybí festival nabídne?
V nabídce budou různé rybí saláty a saláty z plodů moře, nakládané, marinované a uzené ryby, dále rybí polévka Bouillabaise, polévka ze sladkovodních ryb, fritované pokrmy jako např. pražené sardinky, ančovičky, parmice, hejci a kalamáry nebo grilované ryby jako např. mořský vlk, pražma, makrela, tuňák, losos, pstruh a grilované mořské plody. Nebudou chybět také rybí guláše z různých druhů ryb, slávky a krevety "na buzaru" (na víně), rizota a těstoviny s plody moře.
www.holesovickatrznice.cz
www.holesovicketrhy.cz
Pražská tržnice je památkově chráněný areál v secesním a novorenesančním stylu s neopakovatelnou atmosférou, jehož rozloha, historie i architektonický význam nemá v evropském kontextu obdoby. Původně areál sloužil jako Ústřední jatka královského města Prahy. Stavba podle návrhu architekta Josefa Srdínka byla zahájena 6. března roku 1893 a již 1. července 1895 byl areál slavnostně otevřen. K zániku jatečního a řeznického provozu v Holešovicích došlo v roce 1983, kdy byly otevřeny nové masokombináty v Písnici a Čakovicích. Komplex Ústředních jatek byl proto přeměněn na všeobecnou tržnici podle návrhu architekta Jiřího Lasovského. V roce 1993 byl areál prohlášen za kulturní památku. V současné době je nájemcem a provozovatelem Pražské tržnice společnost DELTA CENTER a.s. na základě dlouhodobé nájemní smlouvy s Hlavním městem Prahou. Vlastníkem společnosti je izraelská investiční a poradenská skupina Sage Capital s aktivitami po celém světě. V posledních 7 letech aktivně investuje také v Evropě. V současné době se připravuje koncept komplexní revitalizace celého areálu Pražské tržnice. Mezi nejvýznamnější nájemce patří vyhlášená restaurace a taneční klub SaSaZu, škola vaření Chefparade, centrála, showroom a prodejna prodejce počítačů a elektroniky Alza.cz, Mountfield, Koberce K+K nebo vietnamské tržiště. Největším lákadlem Pražské tržnice je její hala 22 s širokou nabídkou čerstvých potravin, ovoce, zeleniny a květin pocházejících většinou od drobných pěstitelů z celých středních Čech na ploše 3.000 m2.
30.11.2011 Rubrika: Tradice a lidové obyčeje | Komentářů 7 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Užijte si Vánoce s opravdu dobrou rybou
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Ty nejkrásnější dárky pro myslivce a rybáře na
we we we tecka greentex tecka cz
ke kazde objednavce do konce roku darek !!! :-)
já tradičně bramborový salát a kuřecí řízek - ryby
a co v Brně? koukám po těch mražených potvorách a vypadá to tak nechutně, že snad letos zhřeším a budu mít vepřový nebo kuřecí řízek.
Kapra ne, bojím se kostiček a taky pro jednu osobu, má vůbec cenu dělat večeři? Ale jo, každý rok si dělám, tak letos bude taky salát a něco k tomu.
Tetley: kdy se ti to stalo ???
sharon: vrazy
i u nás jedině kapr a vlastnorúčo chycenej....
Na Štědrý den jedině klasika,rybí polévka a smažený kapr, do žádných experimentů se nepouštím.