Netradiční velikonoční recepty: smažené morče, vejce na jabloni a obří omeleta.
Blíží se Velikonoce a s nimi i chvíle strávené ve společnosti dobrého jídla a pití. Zatímco českým domácnostem tradičně vládne beránek, mazanec, biskupský chlebíček nebo jehněčí maso, ve světě můžeme nalézt i řadu zajímavých, netradičních a jinak kuriózních velikonočních receptů.
K Velikonocům patří především vejce a kraslice, které jsou tradiční výzdobou takřka na celém světě. Tu zřejmě největší mají ve východoněmeckém městě Saalfeld, kde každoročně na Velikonoce rostou vejce na stromě. Místní občan Volker Kraft totiž již od roku 1965 pravidelně zdobí namalovanými a jinak vyzdobenými vejcijabloň před svým domem. „Vloni na stromě viselo přesně 9800 vajec, jejichž instalace trvala více než dva týdny,“ říká PR manažer kulinářského webuTradičníRecepty.cz Jiří Poláček.
Zajímavou tradici mají také ve Francii. V provinčním městečku Haux na jihu země místní obyvatelé na velikonoční pondělí každoročně smaží co největší omeletu, kterou poté společně sní. „Minulý rok obyvatelé Hauxu usmažili omeletu o průměru 3 metry, na jejíž výrobu padlo 5211 vajec, 20 litrů oleje a 50 kilo slaniny, cibule a česneku. K jejímu snědení pak byla zapotřebí zhruba tisícovka lidí, “ přibližuje francouzskou tradici Poláček.
Netradiční velikonoční tradice spojené s jídlem dodržují také v latinské Americe. V Guayaně tak například kromě přípravy britských hot crossbuns, tedy bochánků s rozinkami či rybízem, na Velikonoce pouštějí draky. V Ekvádoru zase připravují polévku zvanou Fanescavyrobenou z 12 druhů luštěnin a obilovin, které symbolizují počet Ježíšových apoštolů.
Velké oslavy probíhají také v Peru, kde na velikonoční neděli servírují hned 12 chodů. „Nejoblíbenější z nich je tzv. chiriuchu, což je směs sušeného obilí a různých druhů mas. Mezi nimi nesmí chybět smažené morče, které je obvykle marinováno v některém z tradičních peruánských piv vyrobených z fermentované kukuřice,“ uvádí Poláček.
V Austrálii v souvislosti s Velikonocemi tradičně slaví tzv. palačinkové úterý, které předchází 40ti dennímu předvelikonočnímu půstu. V Jihoafrické republice zase na Velký pátek nejčastěji konzumují nakládané ryby a sladké bochánky. V Itálii se tradičně servíruje sladký rýžový koláč vyrobený z vajec, rýže, citrusových plodů a ricotty. V sousedním Polsku obvykle vaří kyselou polévku s bramborami, vejcem a klobásou zvanou žurek, na Slovensku pak mezi nejoblíbenější velikonoční pochoutky patří velikonočná hrudka.
Recepty na velikonoční menu z celého světa naleznete na webové stránce www.tradicnirecepty.cz.
29.3.2013 Rubrika: Tradice a lidové obyčeje | Komentářů 13 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Netradiční velikonoční recepty: smažené morče, vejce na jabloni a obří omeleta.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.YXH: ŠIKOVNÝ KLUK - ten se neztratí- proč by se namáhal, když má sestřičku
krasaka: kubikm: Nekdy se proste udrzi jenom nektere tradice. Treba to v jinych zemich zenske pred stovkami let zakazaly
Kdyz prisli mali kluci tak to bylo v pohode, ale priozrali kmeti mi lezli na nervy. Kvuli tomu to neni tradice, ktera by se mi libila. Pomlazky jsem privezla aby deti vedeli o tradicich ve stare vlasti ale pouzivat se nebudou
Vcera bylo hezky +15 a slunicko, tak nam zajicek prinesl pomlazku uz vcera. Mrnousci byli nadseni (hlavne Amber) ta hledala vajicka a Lukasek ji je konzumoval rovnou z kosiku, nac se trmacet po zahrade, kdyz jsou v kosiku zejo? Proste pravej muzskej
kubikm: marně to hledám - našla jsem jen : Jedná se o keltské „vítání jara“, tzv. svátek Beltine. Dnes jej slavíme jako „Čarodějnice.“ Ústředním motivem tohoto svátku je zapalování ohňů, které mají strávit vše špatné a očistit vše dobré.
Potomci Keltů snad jsou i jiné národy-ale že tento zvyk není jinde, snad jen u Slováků - kdysi byla pomlázka úplně jiná /hlavně na jižní Moravě/-žádné tfuj vonavky, jemné vyšlehání jalovcem nebo krásně upleteným tatarem, příp. polévání vodou vodou /i do rybníka se házelo/ a hoši brali vejce jakákoliv a nebyli tak moooc ''přiožralí''-každá děvčica byla hrdá na počet chlapců, kteří za ní přišli - a taky bylo jaro na jaře /i třeba v březnu/
jenže tradice byla od keltů...vrbové proutky, poklepat a pomladit...odtud pomlázka
bylo to vítání jara a plodnosti...však letos vidíme, jak protivná zima může být...tak proto tolik vítané jaro...
všechno se dá zkazit
krasaka: jj,také že už poslední roky neotvírám,nenechám si zkazit sváteční denčekat kdov jakém stavu přijde...
YXH: HNUSNÁ TRADICE- nechat se mlátit od přiopilých blbečků- to snad nemá nikde obdoby- ovšem cizinci, žijící v ČR se docela rádi přizpůsobí
dadka: Tak at je brzy dobřejá byla včera raději v lékárně,právě pro tento případ,kdyby náhodou,dochází to.. osvědčila se nám Smekta.
YXH: Pěkná kralice
My máme také v podstatě ledničku práznouje to normální stavpak nás pálí žáhaa musíme se už také více krotit s přibývajícím roky...na zítra je ale pečená kachnička,je s bídou 1x za rok..na konci roku na ni nedošlo,tak aby z ní v mrazáku nebyla v létě sušinka s kostmi,pujde zítra na talířDnes se nemá jist maso,tak tak musí počkat do zítra,odolali jsme
Udajne nejvetsi kraslice je ve Vegerville, Alberta Kanada, je tu hodne ukrajincu.
Jinak velikonoce budou postaru, bochanky, beranek, vajicka, asi sunka nebo skopove, podle toho co ulovim v mrazaku.
Pomlazka se nekona. Tady to neznaji. Nez bych obehla chalupu asi by tu byla policie s tim ze mne manzel mlati nevim jak bych jim vysvetlovala ze to je tradice
Velikonoce nějak nectíme, budeme jíst velice dietně, neboť jsme chytli s manželem nějakou střevní virózu. Žádná vajíčka, žádné zelí a vepřové maso...jen lehká brkaše a kousek dietní velikonoční nádivky.