Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Čas, kdy se naše domovy provoní vůní pečeného vánočního cukroví, je tady. Máme pro vás několik tipů, které vám mohou tuto práci usnadnit, a těšíme se, že se svými tipy zapojíte i vy.
Týniny fígle a vychytávky
Ráda bych se s vámi podělila o své malýmé fígly, které z pečení vánočního cukroví sejmou punc těžké a tvrdé práce.
Předně do pečení zapojuji techniku. Věřte, že nikdo nepozná, zda jste krém pracně ručně třeli půl hodiny nebo ho měli za pár minut hotový v robotu. Dalším skvělým pomocníkem je mikrovlnná trouba, pečící papír a další drobné vychytávky.
Všechna těsta připravuji najednou. V mixéru, který nevymývám, postupně vyrábím těsta od světlých po kakaové. V mixéru si také předem nasekám najemno ořechy.
Připravená těsta balím do přilnavé fólie, popíšu a uložím v ledničce. Některý z následujících večerů všechna zpracuji a upeču. A poslední večer, který věnuji vánočnímu pečivu, patří plnění a zdobení.
Veškeré pečivo rozvaluji mezi dvěma díly přilnavé kuchyňské fólie, jen trošku podsypávám hladkou moukou. Těsto se nelepí, nešpiní okolí.
Čokoládu rozpouštím v mikrovlnné troubě spolu s tukem a vláčnou ji udržuji v míse s horkou vodou, kterou (pokud je třeba) vždy na chvíli naliji do rychlovarné konvice a zase přihřeji.
Pokud je v receptu „natřít čokoládou půlku pečiva“, tak je nenatírám, ale půlku namočím do čokolády, pokládám na pečící papír a na chvíli dám do ledničky. Čokoláda ztuhne a z pečícího papíru se pak dá pečivo pěkně sundat a máte tak čokoládu z obou stran.
Tip na slepování krémem či marmeládou: je pracné mazat pečivo nožem, zkuste to jako já - naplňte krém či marmeládu do sáčku (stačí i igelitový, pokud nemáte cukrářské sáčky), odstřihněte roh. Na desku si narovnejte spodní díly pečiva a krém či marmeládu na ně nastříkejte. Krém se "rozmaže" přiklopením druhého dílu.
Tolik Týna. Jaké triky používáte vy, abyste si co nejvíce usnadnily pečení vánočního cukroví? Podělte se a inspirujte navzájem.
1.12.2008 Rubrika: Náš domov | Komentářů 101 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.r1911: jeden jediný perníček jsem zkusila....a doporučuju, jsou
sharon: Jeden perníček nebo perníčky z jednoho plechu? Já na ten recept koukala ráno a říkala si, že ho taky asi vyzkouším. Obaly od Hery jsem poslala, takže teď ještě využít tuk.
Jinak já letos spáchám tak max. tři druhy cukroví, protože něco bude péct moje mamka a něco mamka, tak bude cukroví doma dostatek. A nejvíc ho stejně pokaždé sním já. Vyzkouším nové recepty, co jsem si vyhlédla v časopisech. Každým rokem si říkám, že zkusím dát pár kousků od každého druhu zamrazit, dělá to tak prý dost lidí, tak to zkusím letos. Třeba až pak někdy v dubnu dostanu chuť na linecké.
tak děvčata , dnes jsem vyzkoušela perníčky , recept najdete skoro v každém časopise jak je reklama na HERU, že pošlete 6 obalů a blábláblá,tak u toho je recept na perníčky co jsou hned měkké. Mám upečeny tři plechy a můžu doporučit-super!už jsem i jeden snědla
Také vám sem přidám jeden typ, který usnadní práci při pečení cukroví. Dnes už má spousta domácností užitečného pomocníka a to domácí pekárnu. S úspěchem v ní připravuji těsta na veškeré vánoční cukroví (perníčky, vanilkové rohlíčky, linecké atd.....). Stačí jen nandat suroviny do pekárny, spustit tlačítko "těsto" a dílko je za chvíli hotové a bez pracné přípravy na vále.
sharon: sharon: valesovavera: Já nejsem typ který by moc jedl,ale zhubla jsem při dietě ze 120kg na 60 kg a též bych ráda něco okusila .
pár rad :
do strouhanky na obalování ryb i masa můžeme přidat sušené bylinky,sůl, pepř,sýr, co je libo.
do křehkého těsta místo cukru použijte cukr želírovací, hotový koláč půjde lépe krájet.
zapoměla jsem na to hlavní....2-3 lžíce povidel
VÁNOČNÍ TRNČENÁ OMÁČKA :
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --
Do hrnce s vodou(asi 1,5l) dáme vařit : balíček opraných vypeckovaných sušených švestek,balíček opraných rozinek,několik oloupaných mandlí (nemusí být),kolečko citronu i s kůrou, cukr,špetku soli,asi 5-8 hřebíčků,kus celé skořice, 1 vanilkový cukr....povaříme do měkka a vše zatřeme jíškou z opravdového másla......baštíme s vánočkou
cukrovíčko bude ještě křehčí když do plechové dózy spolu s ním vložíš jablko.....
tulenka: jé, to není dnes už žádný luxus, to koupíš cca za 100kč, jeden či dva to stačí a dobře se na nich peče
sharon: nojo, když takový luxus já tedy nevlastním
tulenka: ale když je plech potažený teflonem tak na něj kovovou šachtlí ani náhodou...
Kdysi cca před 28 lety jsme bydleli v budově kde byly samé kanceláře, já byla na mateřské doma tak jsem na vánoce pekla o sto šest, měla jsem tam velkou špajz tak bylo krabice kam skládat....
jeden rok začátkem února zůstalo v každé krabici pár zbytků cukrovíčka , tak jsem je všechny sesypala do jedné krabice a dala uklízečce na našem patře, byla to taková starší babka odněkud z vesnice, měla slépky a možná že i prase, už nevím.....tak jsem jí to zrátka dala pro dobytek , za dva nebo tři dny na mě zvonila s pytlíkem vajíček a sdělila mi, jak si manžel strašně pochutnal, že mu to bylo líto dát dobytku tak to sežral sám...prej dobytek jak dobytek.......tak jsem měla domácí vajíčka a hřejivý pocit u srdce , že si někdo pochutnal
když mě to kupované táák nechutnácítím tam něco práškovýho či co, není nad domácí a čím víc tím líp!
sharon: ZTUHNOUT
ČOKOLÁDOVÉ HRUDKY:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Po třech lžičkách : kakao,mléko,a škrobovou moučku, 100g másla,100g cukru,60g ml.ořechů.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --
Vše(krom škrobu) zahříváme ve vodní lázni, škrob přidáme až po odstavení a dokonale rozmícháme, nakonec přidáme ořechy.
Na alobal tvoříme lžičkou hrudky a necháme změknout.
MANDLOVÉ KARAMELY :
200g čokolády na vaření,200g másla,150g šlehačky,200g medu,100g mandlí,1 lžička vanilkové esence.
- - - - - - - - - - - - - - - - --
Mandle spaříme, oloupeme a umeleme.
Ve vodní lázni rozpustíme polámanou čokoládu s máslem,přidáme šlehačku,med a vanil.esenci.
Mícháme dokud krém nezhoustne, přidáme mleté mandle a vlijeme na plech potřený olejem, vlažné pokrájíme na kostičky.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --
Dělávala je moje maminka a my se po nich mohli utlouct, navíc je v nich medeček
valesovavera: po každém cukroví se nepřibývá, nesmíš ho snist, jen se na ně dívat
Chtěla jsem se zeptat jestli nemáte některá recept na vánoční cukroví pro bezlepkoovou dietu.A ještě recept na cukroví po kterém se nepřibývá.Děkuji
Tak rada a fígl na cukroví, aby se mi to dobře dávalo na plech a dolů z něj, používám špachtli pro zedníky. Fakt je super!!!!!