Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Čas, kdy se naše domovy provoní vůní pečeného vánočního cukroví, je tady. Máme pro vás několik tipů, které vám mohou tuto práci usnadnit, a těšíme se, že se svými tipy zapojíte i vy.
Týniny fígle a vychytávky
Ráda bych se s vámi podělila o své malýmé fígly, které z pečení vánočního cukroví sejmou punc těžké a tvrdé práce.
Předně do pečení zapojuji techniku. Věřte, že nikdo nepozná, zda jste krém pracně ručně třeli půl hodiny nebo ho měli za pár minut hotový v robotu. Dalším skvělým pomocníkem je mikrovlnná trouba, pečící papír a další drobné vychytávky.
Všechna těsta připravuji najednou. V mixéru, který nevymývám, postupně vyrábím těsta od světlých po kakaové. V mixéru si také předem nasekám najemno ořechy.
Připravená těsta balím do přilnavé fólie, popíšu a uložím v ledničce. Některý z následujících večerů všechna zpracuji a upeču. A poslední večer, který věnuji vánočnímu pečivu, patří plnění a zdobení.
Veškeré pečivo rozvaluji mezi dvěma díly přilnavé kuchyňské fólie, jen trošku podsypávám hladkou moukou. Těsto se nelepí, nešpiní okolí.
Čokoládu rozpouštím v mikrovlnné troubě spolu s tukem a vláčnou ji udržuji v míse s horkou vodou, kterou (pokud je třeba) vždy na chvíli naliji do rychlovarné konvice a zase přihřeji.
Pokud je v receptu „natřít čokoládou půlku pečiva“, tak je nenatírám, ale půlku namočím do čokolády, pokládám na pečící papír a na chvíli dám do ledničky. Čokoláda ztuhne a z pečícího papíru se pak dá pečivo pěkně sundat a máte tak čokoládu z obou stran.
Tip na slepování krémem či marmeládou: je pracné mazat pečivo nožem, zkuste to jako já - naplňte krém či marmeládu do sáčku (stačí i igelitový, pokud nemáte cukrářské sáčky), odstřihněte roh. Na desku si narovnejte spodní díly pečiva a krém či marmeládu na ně nastříkejte. Krém se "rozmaže" přiklopením druhého dílu.
Tolik Týna. Jaké triky používáte vy, abyste si co nejvíce usnadnily pečení vánočního cukroví? Podělte se a inspirujte navzájem.
1.12.2008 Rubrika: Náš domov | Komentářů 101 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Ivi: to jsou přímo zdobící,tvar jak ten cukrářský plátěný.Ustřihneš si špičku jak potřebuješ a jedeš tak dlouho,dokud se ti ve sváru neprotrhne. A to jsem s ním dělala kokosky a pěnovou motu na knoflíky.
Arna: Njn, ja bych igelitove sacky pouzivala rada, slo to s nima celkem fajn. Ovsem dneska sehnat igelitovy sacek snad ani nejde, vsude je jenom samy mikroten.
já deleguju povinnosti
Jsem na tom podobně. Jen nedoporučuju ty kupované zdobící igelitové sáčky. Většinou se mi všechny protrhly ve sváru. To bych vraždila.Chtěla jsem si ušetřit práci s praním toho plátěného,ale prala jsem stejně a ještě klela jak dlaždič tolikrát,kolik těch pytlíků bylo. Protrhly se všechny.
také mám tyto fígle, při vyvalování těsta je dobré válet mezi dvěma špejlema, pak je těsto všude stejně silné
dobré rady, linecké mažu nožem - děs práce
Stanik: a pro psy to VŮBEC NENÍ ZDRAVÝ
Tyto rady používám také, převzala jsem od mé maminky, ráda pekla a já také ráda peču, dorty cukroví aj.Nezdobím většinou sáčkem, ale mám takovou tu kovovou pístovou zdobičku, dají se s ní dělat i sušenky a jedu od nejsvětlejšího krému k nejtmavšího a jako vy s robotem, také mezi nevymývám,až na konec. A s tím válením - já válím mezi dvěma rozřízlými velkými igelitovými sáčky-většinou těmi co používám na mražení a už nemusím ani podsýpat.Takže není cukroví ani trochu z vrchu od mouky.Na odkapávání čokolády mám kulatou mřížku na dorty a pod ní voskový papír a také používám okapanou čokoládu dál.Jinak když některé cukroví jde špatně namáčet tak potírám širokým (asi 4cm) štětcem, jde to bezva a není cukroví takové opatlané z boků, jak stéká čokoláda.Také peču 12-15 druhů + nepečené.Manželovým rodičům, babičce, jejímu bratrovi, mému otci a nám + směňujeme se sestřičkou.Přesně jako vy Jeden den těsta, jeden - 2 dny peču, 1den den plním a potom zdobím.Mámk tomu dopoledne jednoho a odpoledne dva pomocníky - syny 8a2aroky.Někdy pomoc, nekdy starost.Zítra začínáme péct, už se těším.To bude vůně.
muzka: po cukrovi se tloustne, muz ho navic strasne nerad.. tak preci nebudu jen kvuli psum pect, kdyz nato notabene nemam cas a co je nedulezitejsi, ani nejmensi naznak chuti se do neceho takoveho poustet
Stanik: ty nikdy nezklameš
kat: jsem na tom stejně, ještě, že mám doma zdatnou pekařku
orinka: nó - jako moje babičky: Obě pravily, že kvůli těm pár kouskům, které spotřebují, se s tím nebudou patlat, takže já, která k vaření nemá moc kladný vztah, peču pro obě baičky a částečně rpo mámu
No zatím všichni přežívají
Nejlepší je nechat si napéct někým jiným
nejsnadnejsi je nepect vubec ( zvlaste pak, kdyz to nikdo neji.. etda krome psu a ti to zas mohopu jen ve velmi omezenem mnozstvi) je nakoupit tacek cukrovi, co je jen tak na ozdobu, neb na chuti nezalezi
Týno super..ale ani tohle mě nepřinutí abych letos pekla
Křeček: Naši si objednávají pro sebe každý rok 1 kg cukroví z cukrárny. A musím uzna, že ho mají moc dobré a je takové to drobné. Jináč mám radši svoje, už jen pro to provonění bytu
stejné fígle taky používám, jen u té čokolády mám ještě jednu vychytávku a to: na pečící papír dám špejle a namočené cukroví pak skládám na ně, přebytečná čokoláda skápne dolů na papír z něhož se seškrábne a použije znovu
No - nejlepší je vypít rum připravený na cukroví, dát si k němu mandličky a to cukroví objednat v cukrárně
Ba ne, kupované jsem ochutnala dvakrát, pokaždé z jiného zdroje, a byl to takovej hnus, že nám to nechutnalo ani v červenci (před vánocema jsme to šoupli do mrazáku, že si nebudeme kazit chuť).
takže si to zase všechno připálím osobně
Tak já těsta dělám na vále. Aspoň se na nich pořádně vyřádím a vybuším. A taky si udělám třeba 4 těsta a v ledničce je nechám do druhého dne a pak peču. S tím stříkám náplně je to dobrý nápad. Já marmošku vždycky mazala. A na krém používám uvařené Salko. Jen ho dochutím oříšky, rumem, ....
Těsta dělám zásadně také tak ,nic nemeju začnu o světlého,pak ořechové a nakionc kakaoé.Jen jeden velký rozdíl mám a ro ten ,že těsta připravím našednou cca 13 druhů,mohdy až 3-4 dávky,jen košíčků s krémem jsem jich měla přsně 186jo ale s tím papírem na čokoládu skvělý nápad fakt