Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Neshodneme se u vaření

Neshodneme se u vaření

Všichni mě varovali, že chodit s někým je něco jiného než s ním žít. Na podzim jsme se sestěhovali se svým přítelem a do budoucna plánujeme svatbu. Snad by bylo lepší napsat, že jsme ji plánovali, protože já už si teď nejsem moc jistá, jestli je to dobrý nápad. Naše zásadní spory se týkají vaření.

Dokud jsme spolu jen chodili, tak mě nenapadlo, jaký můžou být rozdílné chutě problém. Každý jsme si objednali, co jsme měli rádi, a na společné vaření docházelo jen málokdy. Teď se kvůli tomu dohadujeme skoro denně. Přítel má rád takovou tu typicky českou kuchyni. Omáčky, bůček, knedlíky, smažená jídla, všechno těžké a tučné. Já zase preferuji lehkou kuchyni, hodně zeleniny, ryby, drůbež, kuskus, saláty a podobně. Přítel to však nesnáší a nepovažuje to za plnohodnotné jídlo. Mně je ale zase špatně po těch těžkých, mívám bolesti žaludku a žlučníku. Myslela jsem si, že se budeme ve vaření střídat a budeme oba nějak rozumně kombinovat všechno.

neshodneme se u vařeníPřítel se ale vrací domů o dost později a každodenní vaření tak automaticky přešlo na mě. Neumím ta jeho klasická jídla vařit, ale snažila jsem se a začala střídat ta svoje s těmi jeho. Ze začátku je jedl, i když měl připomínky o tom, že zdravé jídlo není dobré nebo že jediné správné maso je vepřové. Pak připomínek pořád přibývalo a teď už jiná jídla, než ta těžká a mastná, odmítá úplně jíst a vyžaduje, abych vařila jen po jeho. Snažila jsem se mu vysvětlit, že občas je sníst můžu, ale trvale ne, protože mi dělají zdravotní potíže, ale on tvrdí, že jsem jen zhýčkaná a časem si zvyknu.

Zkoušela jsem už vařit i dvoje jídlo, pro něj a pro sebe, ale také to nebylo ono. Je to dražší a my nemáme zrovna peněz nazbyt, a stojí mě to také dost času navíc. Kromě toho jsem celou večeři poslouchala otrávené poznámky o vyhazování peněz. Když jsem přestala večeřet úplně nebo jsem si vzala třeba jogurt, tak se mu to také nelíbilo. A když udělám jídlo podle sebe, tak udělá scénu, že tohle jíst nebude a radši si vytáhne z lednice třeba uzeniny nebo se i v krajním případě odejde najíst do hospody.

Nevím už jak dál. Můžu navrhnout, aby si tedy každý vařil sám pro sebe, ale to jsme se potom nemuseli sestěhovávat a mohli jsme žít každý po svém. Jiné neshody spolu nemáme, ale bojím se toho, že když se nedokážeme dohodnout v tak nepodstatné záležitosti jako je jídlo, tak až někdy bude třeba řešit nějaký opravdu vážný problém, dopadne to špatně. Co byste mi radili být na mém místě? Přizpůsobit se, nebo si dupnout a vařit půl na půl, ale s těmi scénami, zkaženými večery a rizikem, že to nevydrží dlouho a nakonec se rozejdeme?

 

Denisa


18.1.2012   Rubrika: Partnerské problémy   |   Komentářů 128   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Neshodneme se u vaření

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-90 | 91-105 | 106-120 | 121-126
Kadla
Kadla - 18.1.2012 13:50

majucha: Jooo. Budeš mě hýčkat? smajlik - 16

 
štoudev
štoudev - 18.1.2012 13:43

Kadla: měla by ses přestěhovat blíž smajlik - 64

 
caira
caira - 18.1.2012 13:35

daty: Kadlu jako maminku, Tebe jako tatínka - budu vzornej adopťáčeksmajlik - 5

 
Kadla
Kadla - 18.1.2012 13:28

daty: A nejsi ty náhodou ty moje kuchařské dvojče? smajlik - 16

 
caira
caira - 18.1.2012 13:25

Kadla: to se naučim, každá je kouskem duše KOČKA smajlik - 1
já bych si ty večeřa brala do práce na druhej den k obědu smajlik - 77

 
daty
daty - 18.1.2012 13:25

Kadla: Jj, fazole jsem zapomněla. Kupuju ty malé bílé v rajčatavé omáčce nebo takové ty obří červené/fialové. Na cibulce, s rajčaty a paprikou a plechovkou kukuřice + topinky na sucho nebo taky rozpečená bageta. Někdy tam přidám párek. Nebo chilli con carne je rychlovka. Nebo dělám kostky slaniny/mleté maso, plus kostky papriky peču v remosce, pak přidám bílé fazolky, maličký rajčatový protlak a malou zakysanou smetanu - chvíli propéct/prohřát. Taky je výhoda, že je to levný (kupuju v kauflandu tu jejich značku a jsou skvělý)
Čočku vařím na slano (jen uvařit, osolit, bazalku a pomačkat), brambory taky milujem, hlavně s kotletama a šlehačkou. Ale to už jsou jídla nad třicet minut.
Ještě dělám brambory se slupkou na tenoučké plátky, peču na sucho s trochou rozmarýnu (10 minut před koncem). K tomu rychle file na přírodno (máslo, bylinky, citron) nebo 2 menší ryby položím rovnou na ty brambory. Taky cca 30 minut.
A u jídel kde se hodně krájí to děláme tak, že přítel krájí v pořadí v jakým to potřebuju a já rovnou vařím - takhle dosahujeme trháme rekordy alá večeře za 8 a půl minutysmajlik - 3 (a to nejdýl na tom trvá ohřát vodu na ty tříminutový špagety)

 
Zvědavka
Zvědavka - 18.1.2012 13:22

Od takového chlapa bych utekla. Možná jsem až příliš realistická a poznamenaná životem, ale v nějaký velký obrat k lepšímu nevěřím. Naopak si myslím, že přijdou ještě větší rozepře v názoru jak žít a vychovávat děti. Zrovna třeba ve výživě dětí by mohl být obrovský problém.

 
Kadla
Kadla - 18.1.2012 13:20

caira: My jsme na večerní vaření zvyklí od doby, kdy měli oba kluci na střední škole šílenou jídelnu, kde odmítali jíst, tak jsme zavedli teplé večeře. Oni se na ty večeře těší tak, že klidně vaří sami... Zrovna včera dělal starší synek kuřecí guláš s bramborovou kaší ..

 
Kadla
Kadla - 18.1.2012 13:18

caira: Jestli umíš mňoukat, příst a chytat myši, beru tě!!!! smajlik - 16

 
caira
caira - 18.1.2012 13:15

Kadla: nechceš mně adoptovat?
sicemam alergii na kočky... ale milovala bych tvůj jídelníček a dojídala bych, a byla bych šíííííííííííííííííííííleně vděčná.....
miluju luštěniny..
mmch, naši kluci komentují případné teplé večeře ( pokud zbyde od oběda, anebo z předchozího dne) slovy: a proč máme dneska druhej oběd? (prostě jsem je na dvě teplá jídla nenaučila smajlik - 26

 
Kadla
Kadla - 18.1.2012 13:07

daty: Vaříme hodně podobně .. .Plus navíc máme rádi luštěniny, takže čočkovka, pikantní fazole na několik způsobů (kupuju červené v konzervě), nejraději je máme s bagetou zapečenou v troubě s česnekovým máslem, rychlý kuřecí guláš se zelenou paprikou (dodá tomu skvělou chuť) a rýží, zapečené brambory na plechu se šunkou, sýrem a smetanou atd. atd. Všechno jsou to jídla hotová za 15 - 30 minut.

 
daty
daty - 18.1.2012 12:54

Jinak bývám doma v 16:30 a přítel v 17 a mívá teplé jídlo na stole, nebo skoro. Když chodím déle, mám v 7 na stole já - to ovšem musím naplánovat něco co zvládne uvařit (není toho zas tak málo)

Moje rychlá jídla do 1/2 hodiny - bramboračka, zelňačka, krémová pórková/česneková/další variace.
Zapečené těstoviny - do remosky (dá se asi i pekáček v rozehřáte troubě) hodím na kapku oleje česnek, chilli papričku, tuňáka/kostičky slaniny, rajčata (olivy, sterilovanou zeleninu, kapary, různě podle chuti) a nechám péct. Uvařím těstoviny, které pak hodím do remosky, zaleju smetanou a trochu strouhaného sýra, zamíchám...nechám tak 10-15 minut ještě.
Špagety - anglická, česnek a chilli na pánvi, pak přidám rajčata a černý olivy nebo vyklopím uvařené špagety a zaliju žloutkem, trochou vody a sýrem. Špagetu kupuju 3-min, takže to je jídlo za mžik.
Hermelín opatlám trochu oleje s kořením, zabalím do papíru a hodím do remosky/trouby. Oloupu brambory a uvařím, mezi tím je sýr hotov.
Pak přírodní plátek a brambory, k tomu různý sosy nebo jen zeleninu. Kuřecí nudličky se zeleninou nebo smetanou a nivou nebo smetanou a kari - příloha rýže.
Takových jídel je spousta, rychlé, na kapce oleje a 12% smetana taky není velkej hřích na zdravou výživu

 
tornado-lou
tornado-lou - 18.1.2012 12:50

nestihla sem precist vsechny reakce, ale z toho co sem videla se tam hodne opakuje rada - nevar, chodte na obedy. jenze ona treba Denisa vari PRAVE PROTO, ze ji nabidka restauraci a jidelen nevyhovuje? nedivila bych se. natrefit v menicku na bezmase jidlo je skoro zazrak a kdyz mas jeste nejaky jiny pozadavky, tak mas vetsinou uplnou smulu. takze nevarit nemusi byt reseni.
kadopadne nejakyt vymrcovani by si chlap mohl zkusit. a nutit me jist co mi nechutna taky. ale myslim, ze tady nejde o jidlo.

 
daty
daty - 18.1.2012 12:43

Taky vařím skoro každý den teplou večeři. Max jednu studenou za pracovní dny a max. jedenkrát něco na dva dny. Oba máme možnost teplých obědů, ale já byla v menze asi 4x z toho 3x to byl hnus, kterej se nedojedla a 40 Kč vyhozeno. Přítel jedl dřív v práci, ale je to klasická kantýna alá uho a zapečený těstoviny, taky často nedojídal a doma vyžral ledničku. Navíc studený večeře vyjdou dost draho - jeden salám, jeden sýr, dva kousky zeleniny a chleba - to je tak 60 Kč a za 130 denně nám připravím svačinu a dobrou teplou večeři, ještě zbyde na dobroty, každej den máme ovoce nebo zeleninu. Potrpíme si na kvalitní maso, pečený žebra a bůček jsou u nás taky dost oblíbený, omáčky taktéž, na druhou stranu máme oba rádi saláty, pomazánky, itálii. V zimě spíš těžký, v létě lehčí.
Nevím co si mám představit, pod tou lehkou večeří. Jestli jen zeleninu? U nás děláme nejčastěji jídla průměrná - tj. špagety se zeleninou na kousíčku slaniny, zapečené těstoviny na různé způsoby, brambory a maso na přírodno. Hodně dělám polévky - zelnačku, bramboračku (né klasickou, ale hodně zeleniny a strouhaný kedluben na zahuštění), krémovou pórkovou nebo česnekovou. Tyhle jídla se mi nezdají moc těžká, taková normální. V tom bych viděla ten kompromis. Taky si člověk může dát trochu a dorazit se salátem (často děláme okurkovej, okurku se zakysanou smetanou, rajčata s cibulí, ledovej salát s něčím), zbytky salátu si beru do školy/práce druhý den. De o to, jestli mu tyhle jídla taky nepřipadají "moc lehký"

 
lee
lee - 18.1.2012 12:43

Kadla: mě taky, prosím, prosím, pokud bys měla něco v čem není maso...smajlik - 32smajlik - 94

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-90 | 91-105 | 106-120 | 121-126
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77047.
    Archiv anket.