Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Neshodneme se u vaření

Neshodneme se u vaření

Všichni mě varovali, že chodit s někým je něco jiného než s ním žít. Na podzim jsme se sestěhovali se svým přítelem a do budoucna plánujeme svatbu. Snad by bylo lepší napsat, že jsme ji plánovali, protože já už si teď nejsem moc jistá, jestli je to dobrý nápad. Naše zásadní spory se týkají vaření.

Dokud jsme spolu jen chodili, tak mě nenapadlo, jaký můžou být rozdílné chutě problém. Každý jsme si objednali, co jsme měli rádi, a na společné vaření docházelo jen málokdy. Teď se kvůli tomu dohadujeme skoro denně. Přítel má rád takovou tu typicky českou kuchyni. Omáčky, bůček, knedlíky, smažená jídla, všechno těžké a tučné. Já zase preferuji lehkou kuchyni, hodně zeleniny, ryby, drůbež, kuskus, saláty a podobně. Přítel to však nesnáší a nepovažuje to za plnohodnotné jídlo. Mně je ale zase špatně po těch těžkých, mívám bolesti žaludku a žlučníku. Myslela jsem si, že se budeme ve vaření střídat a budeme oba nějak rozumně kombinovat všechno.

neshodneme se u vařeníPřítel se ale vrací domů o dost později a každodenní vaření tak automaticky přešlo na mě. Neumím ta jeho klasická jídla vařit, ale snažila jsem se a začala střídat ta svoje s těmi jeho. Ze začátku je jedl, i když měl připomínky o tom, že zdravé jídlo není dobré nebo že jediné správné maso je vepřové. Pak připomínek pořád přibývalo a teď už jiná jídla, než ta těžká a mastná, odmítá úplně jíst a vyžaduje, abych vařila jen po jeho. Snažila jsem se mu vysvětlit, že občas je sníst můžu, ale trvale ne, protože mi dělají zdravotní potíže, ale on tvrdí, že jsem jen zhýčkaná a časem si zvyknu.

Zkoušela jsem už vařit i dvoje jídlo, pro něj a pro sebe, ale také to nebylo ono. Je to dražší a my nemáme zrovna peněz nazbyt, a stojí mě to také dost času navíc. Kromě toho jsem celou večeři poslouchala otrávené poznámky o vyhazování peněz. Když jsem přestala večeřet úplně nebo jsem si vzala třeba jogurt, tak se mu to také nelíbilo. A když udělám jídlo podle sebe, tak udělá scénu, že tohle jíst nebude a radši si vytáhne z lednice třeba uzeniny nebo se i v krajním případě odejde najíst do hospody.

Nevím už jak dál. Můžu navrhnout, aby si tedy každý vařil sám pro sebe, ale to jsme se potom nemuseli sestěhovávat a mohli jsme žít každý po svém. Jiné neshody spolu nemáme, ale bojím se toho, že když se nedokážeme dohodnout v tak nepodstatné záležitosti jako je jídlo, tak až někdy bude třeba řešit nějaký opravdu vážný problém, dopadne to špatně. Co byste mi radili být na mém místě? Přizpůsobit se, nebo si dupnout a vařit půl na půl, ale s těmi scénami, zkaženými večery a rizikem, že to nevydrží dlouho a nakonec se rozejdeme?

 

Denisa


18.1.2012   Rubrika: Partnerské problémy   |   Komentářů 128   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Neshodneme se u vaření

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-90 | 91-105 | 106-120 | 121-128
Juana
Juana - 18.1.2012 17:50

No tak já jdu dneska holt uvařit polívku, abych jim taky dala něco teplého večer, aspoň občas. I když u nás to stejně sežerou hned všechno, před pár dny jsem se taky překonala a večer navařila hrnec husté zelňačky a ráno bylo akorát špinavý dno v kastrolu. Mám tam vývar z jazyků a z vepřových nožiček, tak to na tu polívku použiju, je škoda tohleto nechávat pro zvířata. smajlik - 16

 
Kassy
Kassy - 18.1.2012 17:38

Já bych jen podotkla, že je rozdíl vařit denně teplé večeře pro rodinu s malými dětmi, které se o sebe samy postarat nemůžou, pro dva pubertální žrouty, kteří se zapojí, nebo pro dospělého partnera, který to ani neocení a ještě držkuje.

 
sharon
sharon - 18.1.2012 17:20

Kadla: 11:45smajlik - 47...........tak to máš moje sympatie....naše děcka chodily na obědy a já stejně dělala teplé večeře, studenýma se vůbec nic neušetřilo , naopak.....a opravdu to zase tolik času nezabere !

 
Verera
Verera - 18.1.2012 16:40

ploduska: jj. On je rozdíl, pokud chlap řekne, že zeleninový salát opravdu nejí, že mu to nechutná a má hned hlad a pokud mu Denisa uvaří bůček, který nechce a místo toho jí jogurt, tak poznamená, že přece kvůli tomu, aby on měl to svoje by neměla být hlady, že by měli vymyslet něco, co jí oba.

Takhle nějak mi to připadá přijatelné.

Ale trvat na tom, že se budou vařit jen jeho jídla a Denisa je bude jíst a že je jí špatně je jen její předsudek, ono to přejde, to je něco zcela jiného.

Pokud by mu ona předložila salát s tím, ať to kouká sníst a nevymýšlí, tak by asi vystartoval.

Jestli on si neplete snahu o vstřícnost a chuť mu udělat radost se slabostí, kterou je potřeba využít a na přání takhle poddajné osoby není třeba brát zřetel, protože ji vždycky dostane kam chce. A to jídlo může být fakt jen začátek. Vstřícnost a ohledy by měly být oboustranné, jestli pán tuhle potřebu necítí, tak je vážně něco špatně.

Možná trochu ubrat na poddajnosti. To neznamená se hádat. Všechno se dá říct s klidem a úsměvem. Jen prostě trvat na zásadních věcech a nenechat sebou mávat.

 
Verera
Verera - 18.1.2012 16:28

Kadla: Jak silné plátky a jak to tam dáváš, nějak našikmo? Nebo do vrstev? Jedna vrstva na placato asi pro 4 není, ne?

 
Ploduska
Ploduska - 18.1.2012 15:55

Deniso,
stejně si pořád myslím, že nejde o zdravé nebo nezdravé atd.
je tam neco špatně - taky bych - jak tu někdo radil - byla ostrežitější při jiných problémech a v jiných situacích než je jídlo - tedy pokud nejsi připravená zbytek života ustupovat - případně řešit až budou vtší vzájemné závazky...smajlik - 45

 
Ploduska
Ploduska - 18.1.2012 15:52

Linda:
já taky do 30min zvládám tak špagety pesto smajlik - 68

 
Gorawen
Gorawen - 18.1.2012 15:49

Nevim je malo veci, ktere opravdu muzes ovlivnit a co tedy opravdu ovlivnit vetsina lidi muze je to co si kdo vezme do pusy...Manzelstvi, vztahy, pratelstvi jsou hodne o toleranci a kompromisu...Jez si svoje a on at si ji taky svoje...Jemu udelej dva rizky a sobe treba krupicnou kasi nebo co mas rada...O casu to trosku je, ale ve vsedni den se snad stejne nevari nejaka hodne komplikovana jidla...Udelej napr. cinu ta je lehka, kdyz to dobre pro nej okorenis tak mu urcite bude chutnat, ikdyz mozna ryze nekomu pripadne hladova...Testoviny jsou rychle ty si k nim vem kupu salatu, syr, zampiony, zeleninu co mas rada a jemu k tomu udelej kulicky z mleteho masa (kruti neni spatne) atd...To nema rad ani ryby ty jsou lehke, zdrave neco pro Vas oba...Napadaji me napr. plnene papriky, leco, nudle s makem, tvarohem, fazolovy gulas (kdyz koupis fazole v plechovce jsou hned hotove, nemusis namacet dlouho varit), lusteniny = ekonomicka potravina (spousta lidi se naji, syte, zdrave - protein a za malo penez je toho hromada)...Z lustenin muzes carovat...Veprove vzdyt i toho se clovek musi casem prejist...Jez si svoje casem se uvidi, kdo bude mit vice energie z jidla a kdo bude spise ospaly a unaveny - jelikoz telo musi dlouho travit atd...Nedej se...smajlik - 47

 
Aluse
Aluse - 18.1.2012 15:12

Až bude mít tvůj přítel kecy, jak je zdravé jídlo hnusné, tak bych mu taky řekla, že je jen zhýčkaný a časem si zvykne. smajlik - 99

 
Aluse
Aluse - 18.1.2012 15:09

Říct mi můj drahoušek, když mám zdravotní problémy z jídla, že jsem zhýčkaná a časem si zvyknu, tak mu to jeho nezdravé jídlo skončí v ksichtě i s talířem.

 
Kadla
Kadla - 18.1.2012 15:07

Verera: No, já vařím bramboračku standardně v 5litrovém hrnci a zeleninu mám hotovou za 10 minut.... /u nás taky musí lžíce v polívce stát smajlik - 16/. Možná jsem tryskoškrabka smajlik - 16.

Brambory na plechu děláme mnoha způsoby. Většinou dospod osmažená cibulka a na to nahoru brambory na plátky a cokoli z níže uvedeného /děláme různé kombinace podle momentální chuti - vždycky se hromadně radíme, co tam dáme/: špenát, sýr, šunka, smetana, kukuřice, brokolice, kostičky slaniny, česnek, bazalka, kousky kuřecího masa... prostě cokoli. Já mám nejraději kombinaci smažená cibulka-brambory-kuřecí kousky-grilovací koření-sýr-zalít smetanou. Kluci zas třeba hodně rádi se špenátem...

 
Verera
Verera - 18.1.2012 14:26

Tak za 30 minut tak akorát nakrájím zeleninu do bramboračky (když už vařit, tak 2 litry a musí v tom stát lžíce) , je fakt, že voda se už vaří, ale i tak to takhle rychlé není.

Ovšem synek stejně koukne na jakýkoli maličko složitější pokrm, prohlásí, že to nejí a udělá si těstoviny s kečupem, takže pro něj vařit ani nemá smysl.

Kadla: Jak se přesně dělají ty brambory na plechu? To vypadá prudce poživatelně.

 
daty
daty - 18.1.2012 14:04

Kadla: Otevřem si jídelnu nebo restauraci?smajlik - 54
caira: To by se ti líbilo, viďsmajlik - 16

Jinak holky hodně udělá náčiní, ostré nože (ty ušetří hodně času a prstů), kvalitní hrnce s poklicí, případně kuchyňskej robot (nemám, fňuk).

 
štoudev
štoudev - 18.1.2012 13:53

Kadla: Ne. Budeš mi vařit smajlik - 68

 
Linda
Linda - 18.1.2012 13:52

Jste dobrý holky smajlik - 47, pod tricet minut nezvládám ani omylem. I blbá brkase na dnesek zabere vic casu jenom nez oskrabu brambory a nez se uvari. My jsem masozravci a to potrebuje cas, za rychlovku povazuji majdu na spagety z mleteho hoveziho - vsechno naházu do hrnce behem10 minut a pak se to dalsich 30-40min stará samo o sebe bez mého pricineni.
Kadla: co vsechno prijde do toho kureciho guláse, ten by mohl mit uspech i u nás, a to je uz co ríct smajlik - 20

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-90 | 91-105 | 106-120 | 121-128
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77188.
    Archiv anket.