Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Neshodneme se u vaření

Neshodneme se u vaření

Všichni mě varovali, že chodit s někým je něco jiného než s ním žít. Na podzim jsme se sestěhovali se svým přítelem a do budoucna plánujeme svatbu. Snad by bylo lepší napsat, že jsme ji plánovali, protože já už si teď nejsem moc jistá, jestli je to dobrý nápad. Naše zásadní spory se týkají vaření.

Dokud jsme spolu jen chodili, tak mě nenapadlo, jaký můžou být rozdílné chutě problém. Každý jsme si objednali, co jsme měli rádi, a na společné vaření docházelo jen málokdy. Teď se kvůli tomu dohadujeme skoro denně. Přítel má rád takovou tu typicky českou kuchyni. Omáčky, bůček, knedlíky, smažená jídla, všechno těžké a tučné. Já zase preferuji lehkou kuchyni, hodně zeleniny, ryby, drůbež, kuskus, saláty a podobně. Přítel to však nesnáší a nepovažuje to za plnohodnotné jídlo. Mně je ale zase špatně po těch těžkých, mívám bolesti žaludku a žlučníku. Myslela jsem si, že se budeme ve vaření střídat a budeme oba nějak rozumně kombinovat všechno.

neshodneme se u vařeníPřítel se ale vrací domů o dost později a každodenní vaření tak automaticky přešlo na mě. Neumím ta jeho klasická jídla vařit, ale snažila jsem se a začala střídat ta svoje s těmi jeho. Ze začátku je jedl, i když měl připomínky o tom, že zdravé jídlo není dobré nebo že jediné správné maso je vepřové. Pak připomínek pořád přibývalo a teď už jiná jídla, než ta těžká a mastná, odmítá úplně jíst a vyžaduje, abych vařila jen po jeho. Snažila jsem se mu vysvětlit, že občas je sníst můžu, ale trvale ne, protože mi dělají zdravotní potíže, ale on tvrdí, že jsem jen zhýčkaná a časem si zvyknu.

Zkoušela jsem už vařit i dvoje jídlo, pro něj a pro sebe, ale také to nebylo ono. Je to dražší a my nemáme zrovna peněz nazbyt, a stojí mě to také dost času navíc. Kromě toho jsem celou večeři poslouchala otrávené poznámky o vyhazování peněz. Když jsem přestala večeřet úplně nebo jsem si vzala třeba jogurt, tak se mu to také nelíbilo. A když udělám jídlo podle sebe, tak udělá scénu, že tohle jíst nebude a radši si vytáhne z lednice třeba uzeniny nebo se i v krajním případě odejde najíst do hospody.

Nevím už jak dál. Můžu navrhnout, aby si tedy každý vařil sám pro sebe, ale to jsme se potom nemuseli sestěhovávat a mohli jsme žít každý po svém. Jiné neshody spolu nemáme, ale bojím se toho, že když se nedokážeme dohodnout v tak nepodstatné záležitosti jako je jídlo, tak až někdy bude třeba řešit nějaký opravdu vážný problém, dopadne to špatně. Co byste mi radili být na mém místě? Přizpůsobit se, nebo si dupnout a vařit půl na půl, ale s těmi scénami, zkaženými večery a rizikem, že to nevydrží dlouho a nakonec se rozejdeme?

 

Denisa


18.1.2012   Rubrika: Partnerské problémy   |   Komentářů 128   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Neshodneme se u vaření

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-90 | 91-105 | 106-120 | 121-128
Zaffira
Zaffira - 18.1.2012 12:36

tak jestli je někdo zhýčkanej, je to ten pán.
Asi bych se pokusila se s ním v klidu pobavit, jak si to s tím jídlem představuje, a kategoricky odmítla jíst ty jeho tučný jídla.
Vařit si klidně můžete každý sám, v tom problém nevidím, ale asi by měl počítat že bude na jídlo dávat vyšší částku, on bůček a svíčková je dost podstatně dražší než salát a jogurt.
A než se rozhodneš si ho vzít, si ujasni i další důležitý věci, ať sjednotíte představy (anebo taky rozdělíte)

 
caira
caira - 18.1.2012 12:14

Bellana: smajlik - 47smajlik - 47smajlik - 47
no, asi tak - já večeřím občas první, páč v době večeře dětí jezdím na rotopedu, a manžel se vrací z tréninku občas v půl deváté a večeří až potom.. to už kluci leží a já jsem v koupelně

 
Kadla
Kadla - 18.1.2012 12:13

Bellana: No to jo.... My se z Prahy svážíme hromadně, takže to máme zorganizováno tak, že po příjezdu domů vyskáčeme z auta, jeden z nás (ve vaření se střídáme, oba kluci vaří výborně....) jde vařit večeři, druhý vyloží nákup, třetí jde obstarat kočky a poklidí, co kde zbylo od rána a pak se sejdeme u té večeře...

 
Linda
Linda - 18.1.2012 12:12

Kadla: hod nejake recepty na rychlou kuchyn, hlavne testoviny a kure. kdyztak to hod do vzkazu, at to tady nezahltimesmajlik - 58
PS doprcic jak zvládnes zapecené testoviny do pul hodiny smajlik - 26

 
caira
caira - 18.1.2012 12:12

Kadla: A to obkládáš habánům rohlíky???smajlik - 80
prostě dám na stůl suché rohlíky, jeden vyndá máslo, druhý sýry a salámy, já omyji zeleninu, manžel očistí a za 5 minut jíme, co kdo chce...
a to je mým habánům 7 a 9, ale i sváču do školy si udělají sami.
A mazat hafo rohlíků... to by mně muselo šlehnout!

 
Bellana
Bellana - 18.1.2012 12:05

Kadla: To bude tím, že jim je krájíš a obkládáš. U nás si to každý ukrojil a obložil sám. A můj jeden krajíček tolik práce nedal. U nás ale hlavní problém byl v tom, že jsme nikdy nebyli doma současně a čekat do osmi na posledního, to bychom hladem umřeli.

 
Kadla
Kadla - 18.1.2012 12:03

loupák: Nojo, ale na dva dny bych to u nás doma musela vařit v prádelním hrnci smajlik - 34 A to jsou ti moji kluci štíhlí jako proutek oba dva... smajlik - 16

 
loupák
loupák - 18.1.2012 12:01

Kadla: to chápu,ale proč každý den? mohla bys vařit třeba na dva dny,zrovna polívky jsou lepší druhý den....smajlik - 26je to samozřejmě tvoje věc,jen se tomu podivuju,protože já vařím JEN že musím,jinak mě to teda neba i když vařím dobře(teda aspoň to mojí strávníci tvrdí,nechci se vytahovatsmajlik - 16)....

 
Kadla
Kadla - 18.1.2012 11:57

loupák: Já možnost teplého jídla přes den mám, ale můj syn ne.. A upřímně, když dělám studenou večeři, tak než pro ty svoje dva habány a pro sebe nakrájím, namažu, obložím hafo rohlíků nebo chlebů a než k tomu omyju a nakrájím zeleninu, tak mi to zabere úplně stejně času jako uvařit čočkovku nebo zelňačku...

 
lee
lee - 18.1.2012 11:56

Kadla: ono to asi opravdu není jen o tom jídle, ale spíš o tom, jak má kdo nastavené priority...taky jim doma ráda vařím, pokud stíhám, hlavně když vidím, že jim to chutná, to občas udělám i dvě různá jídlasmajlik - 58

 
loupák
loupák - 18.1.2012 11:55

Kadla:tak pokud nemáš možnost si zajít přes den na teplé jídlo,chápu,že děláš teplou večeřismajlik - 47ale každý den,to je teda mazecsmajlik - 80v každé rodině to prostě funguje jinaksmajlik - 26

 
Juana
Juana - 18.1.2012 11:50

Denrepa: Třeba se maminka mlčky podřizovala, takže nevíš o tom, že by se hádali. Můj otec taky mojí matce občas kecá do toho, co jí - u nich je to dané tím, že táta může jíst od rána do noci a nepřibere ani gram, ale máma,co si ji pamatuju, bojuje s nadváhou. Takže ještě dneska u nich na návštěvě slyším, jak otec kritizuje, co matka jí (nebo spíš nejí). Jenže v jeho kmetském věku ho už nikdo nepředělá.
Nenapsala jsi, co konkrétního ten tvůj vyžaduje, možná by stálo za pokus ta jeho oblíbená jídla nějak nenápadně a postupně přesouvat do jiné roviny, na které byste se shodli. proces by to musel být pomalý a pozvolný (nějak se mi při tom vybavila stará rodinná historka, prý při jednom jídle moje babička vypěnila a křičela na dědu: 40 let jsi se přetvařoval, že jíš mrkev, a teď mi tu tvrdíš, že ti nikdy nechutnala - asi taky dědu naučila na jiná jídla, než na jaká byl zvyklý)

 
dadka
dadka - 18.1.2012 11:49

Snad nejlepší by bylo, kdybyste každý obědval v pauze v práci, dali si co kdo chce a doma jen povečeřeli něco jednoduchého, třeba studeného.Nějakou pomazánku, pečivo, zeleninu apod.
Můj manžel naštěstí sní všechno, někdy se na zeleninu tváří, jako bych mu tam nasypala arzén, ale sní to.

 
Kadla
Kadla - 18.1.2012 11:45

Já teda nevím. Trochu kroutím hlavou nad tím, jak tady má hodně žen pocit, že denní vaření teplého jídla je nějaká podivnost... Jako - samozřejmě - ať si to každý doma zařídí, jak chce a jak mu to vyhovuje. Ale za sebe musím říct, že vařím doma denně teplé večeře (a to se vracím domů z práce v šest večer) a nemám s tím vůbec žádný problém. Jídlo je nejpozději za půl hodiny hotové (ať už je to nějaká hutná polévka s pečivem nebo kuřecí guláš nebo špagety nebo zapečené těstoviny nebo cokoli jiného) a práci to dá minimální.... Zmražené věci mi teda vůbec nechutnají. A u studených večeří mám zkušenost, že hoši (čerstvě dospělí) mají za chvíli zase hlad... Tím neříkám, že to je jediný správný postup. Jen, že uvařit dobrou teplou večeři je otázka chvilky...

 
lonkue
lonkue - 18.1.2012 11:43

sharon: sharon: A to ja jsem rada. On ma totiz geneticke zatizeni v rodine na srdce, cholesterol, atp. Zadny muz v jeho rodine nezil dele nez 65 let. Jsem rada, ze se hlida. Ja varim pomerne hodne zdrave a take exoticky. Manzel neni Cech takze si nepotrpi na ceske pochoutky. A ja se zase muzu po svickove, gulasi a spol muzu utlouct. Ae jen tak jednou dvakrat do roka, kdyz jsme v Cechach. Jinak se u nas ji hodne salatu, testovin, thajskych a indickych jidel a minimum masa. Na to nejsme ani jeden. Nejvice masa ted u nas sni rocni dcerka, pro kterou specialne varim teleci, kureci a nejlepsi cast prasatka smajlik - 16

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-90 | 91-105 | 106-120 | 121-128
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77050.
    Archiv anket.