Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jak oslavit jubileum?

Jak oslavit jubileum?

Jedna ze čtenářek mě nedávno požádala, zda bych mohla jejím jménem napsat článek a požádat Vás o radu. V létě budou v její rodině slavit kulatiny a ráda by oslavenci připravila trošku netradiční oslavu. Sama jsem v Čechách nikdy moc neslavila, ale slíbila jsme jí, že napíšu jak se slaví v Dánsku. Možná něco z toho bude inspirací i pro ni.

Dánové jsou slavící národ a slaví cokoliv kdykoliv. Oslavy nebo jenom rodinný oběd či večeře v restauraci jsou cenově velice nákladné a tudíž zcela vyjímečné. V každé obci či městské části lze za poměrně příjemný peníz pronajmout společenskou místnost či dům se společenským sálem, vybavenou kuchyní a sociálním zařízením. Zde se oslavuje v podstatě všechno  – svatba, pohřeb, narozeniny, křtiny, biřmování a cokoliv dalšího. Hodně oslav se také přesunuje do letních měsíců a oslavuje se doma nebo na chatě na zahradě.

Na velké oslavy se najímají pomocnice, obvykle to jsou dívky ve věku 14-18 roků, můžou to být sousedé, vzdálené příbuzné, spolužačky vašich dětí apod. Platí se jim obvykle 50-80 korun na hodinu. Jejich úkolem může být doplňovat bufet, sebrat talíře a příbory a nacpat je do myčky, odnést do kuchyně zbytky hlavního jídla a naservírovat místo něho dezert, doplńovat led, uvařit kávu apod – prostě všechny drobnosti, ke kterým by jinak byla hostitelka nucena odbíhat a neužila si oslavy a hostů. Obvykle stačí 2 dívky na 40-50 hostů na první 3-4 hodiny nebo po dobu hlavního jídla.

Za 20 let jsem zažila slavnostní menu na 2 svatbách a jednom biřmování, všechno ostatní byly bufety. Takový bufet má hned několik výhod:

1) spousta pokrmů se dá připravit předem

2) pokud využijete služeb cateringové firmy můžete si nechat dodat jídlo i několik hodin předem (například pokud přijdete domů až společně s prvními hosty)

3) nemusíte řešit jak udržet všechno jídlo teplé – vždycky se najde něco co lze servírovat studené či pokojové teploty, v nejhorším lze pronajmout držáky jídla pod kterými se zapalují čajové svíčky na udržení teploty

4) vyhnete se problémům s tím co kdo má či nemá rád, problémům s dietami, vegetariány apod.

5) nemusíte řešit kdo a jak bude servírovat jídlo

6) většinu zbytků lze zamrazit

7) můžete požádat kohokoliv z hostů, aby něco přinesl

8) poměrně jednoduše lze obměňovat, takže neservírujete na každé oslavě stejné jídlo

Bufet může být směs studené kuchyně a k tomu košík různého pečiva. Nebo můžeme podávat různá masa a k nim míchané saláty či několik druhů smetanových brambor – velice oblíbené a jednoduché. Připravujeme je  den předem a před podáváním stačí přihřát 20 minut v troubě.

Velice praktické a jednoduché na tento typ oslav je grilování. Několik druhů masa naložíte den předem do různých marinád, jako přílohu vytvoříte několik salátů (některé lze opět udělat den předem), můžete ugrilovat i různou zeleninu, sýry apod. Při samotné oslavě si hosté můžou maso sami grilovat a vy pouze připravíte samoobslužný bufet s přílohami a dresinky. Pokud jste pozvali více hostů je dobré dohodnout se, aby někdo vzal s sebou vlastní gril – přece jenom dejme tomu 10-15 hostů na jednom grilu, ať vám poslední strávníci neumřou hlady než na ně dojde řada u grilu.

Metodu bufetu doporučuji i na dezert. Samozřejmě pokud slavíme narozeniny je moučník jasný, ovšem při obyčejné oslavě může hostitelce pěkně zamotat hlavu. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit dvě možnosti. Buď něco sladkého, nějaký koláč, ovocnou fromage apod., navíc v tomto případě lze zaměstnat i ostatní a požádat několik hostů, aby vzali nějakou sladkost s sebou, stačí malý pekáček či pár muffin. Tímto způsobem se nikdo z hostů nezalekne, že by měl péct moučník pro celý regiment a zároveň se nám sejde zajímavá směska moučníků, ze které si každý vybere. Druhá možnost je zmrzlinový bar. Koupíme několik různých zmrzlin (nejlépe ty, které máme samy rády, aby nebyl problém s dojídáním zbytků), k nim nakrájíme různé ovoce, přikoupíme sladké sušenky , nějakou posypku a zmrzlinovou polevu a každý ať si nandá dle libosti. V tomto případě ovšem nezapomeňte tak po hodině vše sklidit.

Další vychytávkou je termoska, čím víc tím líp. K bufetu s dezertem postavte několik termosek s čerstvě uvařenou kávou, minimálně jednu s  horkou vodou, k tomu postavte cukřenku,  různé čaje, šálky a lžičky a opět tím hostitelce odpadne běhání a vyptávání se kdo si dá kávu teď a kdo na ní bude mít chuť až za hodinu. Pokud nevlastníte dostatek termosek můžete požádat hosty či dobré přátele, ať vezmou s sebou (skoro každý má doma aspoň jednu).

Stejným způsobem jako podávání kávy lze vyřešit i ostatní nápoje. Opět postavíme někam do stínu stůl s ruzným alkoholem a džusy, k tomu přidame misky s nakrájeným citrónem a bylinkami, pokud máme tak i termomisku s kostkami ledu. Nealkoholické nápoje a pivo můžeme pravidelně  v malém množství doplňovat studenými z ledničky. Nebo pokud máme můžeme přistavět starou ledničku a naplnit ji. Osobně se mi jako dobrý nápad osvědčilo postavit do stínu a nebo pod slunečník nafukovací dětský bazének, přivádět do něho hadicí studenou vodu (pokud nelze tak si předem v dostatečném množství namrazit led, který postupně přihazujeme) a tímto způsobem chladit limonády a pivčo.

Poslední rada je pokud jsou mezi hosty i malé děti, prizpůsobte část menu / bufetu i jim. Nebojte se ony přežijou jeden den o zdravým neoplývající stravě (jejich rodiče včas opijte).

V dohledné době se budu snažit v receptech dne uveřejňovat vyzkoušené recepty vhodné právě pro takovéto oslavy, tak prosím nekruťte hlavou nad postupem typu: dva dny předem naložíme do marinády.

Tak a teď je řada na Vás – jakou zkušenost či postřeh doporučíte naší čtenářce Vy?

Linda


28.4.2014   Rubrika: Společnost   |   Komentářů 20   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jak oslavit jubileum?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-16
Linda
Linda - 28.4.2014 9:41

orinka: tak to asi ne, ale jednou tu ziju a tak mi nezbyva nez zit podle jejich pravidel.... neco je teda blbost na entou a tak si myslim svoje, ale neco je dobra vychytavka a tak praktikuji a posilam dal smajlik - 64 ...zrovna treba ty termosky, pamatuji si kdyz se u kohokoliv sesla rodina tak kdo si da kavu a kolik hrnku vody dat do prekapavace. A za hodinu clovece ja bych si dal jeste jednu a nebo nekdo kdo predtim nechtel tak ted dostal chut a opet se zvedas a jde delat 3 hrnky kafe... takhle udelas pri jednom, soupnes do termosky - mas to za jednu elektriku a pokud se termoska nevypije tak 1)vydrzi dlouho horka a 2) pokud zbytek prece jenom vylijes tak ten zbytek kavy te vyjde levneji nez nekolikrat zapinat prekapavac smajlik - 26... sice moje mama to komentovala neco ve stylu jakou vychovala lenost, ale ja si radsi posedim a poklabosim s hosty nez 20x vstavat a porad neco pripravovat a premyslet co si o me kdo mysli smajlik - 42

 
orinka
orinka - 28.4.2014 9:12

Lindo, ty by ses tímhle mohla klidně živit nebo sepisovat příručky!!smajlik - 47

 
Jarča*
Jarča* - 28.4.2014 8:30

Docela se mi to líbí, jak Dánové všechno slaví... My moc slavící rodina nejsme, když už, tak jen ty kulatiny. A spíš někde v restauraci, doma na to nikdo z nás nemá prostory. V červnu bude mít mami 70, rozmluvili jsme jí, aby to dělala doma, protože by to dopadlo tak, že by jen lítala a vůbec si to neužila. A mně čekají taky příští rok kulatiny - vůbec mě to netěšísmajlik - 85. Naštěstí máme naproti chalupě prima hospodu s báječně vařící hospodskou, a chci domluvit, aby přijel manželův kolega s country kapelou - už nám párkrát někde hráli, tak snad se to vydaří. Řekla bych, že hudba dělá taky hodněsmajlik - 64

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 28.4.2014 7:30

Souhlasím s bufetem. U nás je celé léto pořád nějaká návštěva, takže hodně děláme právě bufet. Pokud vařím, dám vše na stůl nebo servírovací stolek a každý si nandavá co chce a kolik chce a kdy chce. Jíme tak 45 minut ale strávníkům vůbec nevadí, že už je jídlo skoro studené. V tomhle případě já si nandám co vím, že sním a už si nepřidávám. Moje sestra takto nepozorovaně sní až 13 bramborových knedlíků, ale jelikož si je dává na talíř po dvou, tak už ani neví kolik jich spořádala, já jí to jednou počítala a nevěřila tomu. Omlouvá ji, že je má jednou za rok a miluje je.

 
Almega
Almega - 28.4.2014 6:51

No mě by takovéhle slavení zabilo....Nejsem moc druživý typ,za rok mi stačí např. 1 školní sraz a dost.Jídlo ani pití neřeším,obvykle si nestihnu dát nic víc jak pití (vodu,kávu) a hlavně si pokecám.My jsme skoro neslavící rodina,k nám téměř nikdo nechodí,ani my nikam nechodíme,s příbuznými se nestýkáme a domácí oslavy narozenin jsou jen symbolické.Ale kdybych náhodou jednou pozvala své sourozence,tak nějak bych si to slavení a žerbu představovala:nejhorší je umořená oslavenkyně = hospodyně,která lítá okolo všech a nic nestíhá a málokdo jí pomáhá.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-16
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77048.
    Archiv anket.