Redakčně soutěžní pečení
Dokážete si představit předvánoční období bez příbytku provoněného cukrovím? V redakci jsem se shodly, že nikoliv.
V nedávno zveřejněné anketě jste vy, naše čtenářky, uvedly, že začínáte péct na Mikuláše. U nás v redakci jsme ovšem začaly péct již dříve, alespoň virtuálně. Představily jsme si vůni linoucí se celým bytem, vůni, která začíná připravovat naši mysl na přicházející vánoční svátky. Zjistily jsme, že je pro nás symbolem toho, že vše je v pořádku, neboť v tomto ročním období a koloběhu života to zrovna takto má být. Také víme, že je to vůně, která nám připomíná naše kořeny a dětství, protože ta svá první linecká slepovaná jsme dozajista upekly s babičkou či mámou a zrovna tak ty první nepovedené, ale tak důležité kousky cukroví pro založení tradice pečeme se svými dětmi.
V anketě jste uvedly, že pečete ve většině případů 4-6 druhů. A mezi námi to rozpoutalo debatu, zda všem pečeným či nepečeným kouskům věnujeme stejnou péči i následnou pozornost při degustaci. Shodly jsme se na tom, že favorité – tedy „ihned snězenci“, i outsideři – tedy „na milost vzaní posledníčkové či zmraženci“, jednoduše na vánoční podnos s cukrovím patří. Prostě aspoň opticky je potřebujeme vnímat, chyběly by totiž jako dílek do puzzle.
Abychom o oblíbených receptech jen nemluvily, připravily jsme pro vás pár receptů z redakční kuchyně – těch nejoblíbenějších, které na vánočním stole v jednotlivých redakčních domácnostech budou, i kdyby to měl být ten jeden jediný druh.
Postup: Všechno smícháme dohromady, pomocí dvou lžiček děláme bochánky a klademe na plech s pečicím papírem. Pečeme při 180 °C dozlatova.
Krémová linecká kolečka od Meryl
Z klasického lineckého těsta vykrájejte a upečte kolečka. Připravte si vanilkový krém: jedna kostka másla, půl litru hustého vanilkového pudingu (na půl litru mléka cca sáček a půl pudingového prášku. Vychladlý puding vyšlehejte s máslem, přidejte vanilkový a moučkový cukr podle chuti a rum – kolik kdo má rád. Krémem slepte kolečka k sobě, nechte v chladu zatuhnout, pak vrchní stranu máčejte v čokoládové polevě a ozdobte oloupanou mandlí nebo vlašským ořechem. Po rozležení jsou kolečka krásně vláčná a výborně chutnají.
Opilí čerti, kteří řádí u talenky
Potřebujete: Perník na strouhání, rum, čokoládu na vaření a čokoládu "Ledové kaštany", ztužený tuk, kokos.
Postup: Perník nakrájíme asi na 1 cm široké proužky, které překrojíme ještě napůl, aby nebyly tak dlouhé. Rychle omočíme v rumu, aby se perník moc nerozmáčel, potom v rozpuštěné čokoládě smíchané se ztuženým tukem a nakonec v kokosu. Necháme na pečicím papíře oschnout. Doporučuji dělat nejdříve tak týden před Štědrým dnem, aby rum nevyprchal a perník neztvrdnul. Čím čerstvější, tím rumovější.
Lenčiny Kakaové důlky
16 dkg másla (ne margarínu) utřeme se stejným množstvím práškového cukru. Přidáme 6 dkg holandského kakaa (naslazeného kakaového prášku), 17 dkg hladké prosáté mouky a vypracujeme těsto. Z něj v dlaních vytvarujeme kuličky, které na plech vymazaný tukem trochu zplacatíme a uděláme do nich důlek. Pečeme na 150-180 °C. Důlek můžeme plnit zavařeninou či jakoukoliv jinou náplní. Já si příležitostně dopřávám šlehačku, neboť zavařeninu moc nemusím.
A pro Vás, milé čtenářky, jsme připravily hned několik soutěží s vánočními recepty. Všechny najdete v pravé liště v sekci soutěže, nebo v horní části magazínu v sekci Speciály - Soutěže.
26.11.2009 Rubrika: Náš domov | Komentářů 22 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Redakčně soutěžní pečení
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Letos jsem ve zkluzu už týden, začala jsem podnikat a tak nemám nějak čas, do toho jsem i doma s dětma, takže opravdu nestíhám, lae jinak vždycky říkám tak max.5 druhů a končím, ale skončím u 10/11.....kdo to poto jí, netuším, ale máme co dělat, aby to zbylo na Nový rok
KAwa: Klobouk dolů před Tebouúctyhodné
Kawa: ty jooo, jsem proti tobě žabař Vloni asi deset druhů, ale páč to nikdo nežral, letos jich bude pět a hotovo
Kawa: No, tak já jsem to letos spočítala na 13 druhů a už tak je toho moc. Ale dělám to jen po plechu tak to jde. Akorát letos toho budu péct víc, protože budu péct i pro rodiče. 25 druhů by mě asi zabilo
Tož já už mám 6 druhů /předpokládám v následujících týdnech fofry, tak radši zavčas)... Pečení jako takové (buchty, koláče) mě absolutně neba, ale jednou za rok na ty vánoce si tu piplačku užívám, takže míváme tak 25, 26 druhů... A vůbec netuším kdo to vlastně vždycky sežere, když každý tvrdí že to není nic proňho... Zbývají teda akorát perníky a vanilkové rohle, páč ty teda pro nás nejsou nic moc, dělám je vlastně jenom kvůli mámě...
manka: za to bych vraždila, nesnáším, když mi někdo uždibuje
taky začínám po Mikulajdovi abych stihla rohlíčky ještě jednou, protože mi je vždycky někdo sežere
Já už jsem dělala v úterý 2 těsta na perníčky a o víkendu je budu péct. Jináč začnu cukroví dělat až příští týden, takže na Mikuláše.