Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Pláčete při krájení cibule? Vychytávky do kuchyně.

Pláčete při krájení cibule? Vychytávky do kuchyně.

Na jaře a v létě připravujeme a konzumujeme více zeleniny než jindy. Víte, jak v ní uchovat vitaminy? Jak zabránit cibuli, aby nás při krájení neštípala do očí, nebo jak zbavit aromatický česnek příliš intenzivní vůně? Přečtěte si pár zeleninových rad a fíglů do kuchyně.

 

Cibule

Cibule je základ. Bez ní se nedá uvařit téměř nic. Jen kdyby při krájení tak nenutila k pláči. Této nepříjemnosti se zbavíte tak, že cibuli předem nahřejete v teplé troubě.

Cibulový zápach z úst odstraníte, když vypijete trochu mléka. Ruce od cibule si zase opláchněte octovou vodou, nebudou pak cítit.

Jde vám cibule (ale i česnek) špatně sloupnout? Ponořte je na tři minuty do studené vody. Slupka zvláční, netrhá se a sloupnete ji raz dva.

Nikdy cibuli nestrouhejte na plechovém struhadle. Stykem s kovem totiž hořkne.

 

Česnek

Chcete trochu zmírnit česnekové aroma? Ponořte jej na pět minut do osolené vody a teprve potom ho přidávejte do pokrmu.

Česnekový zápach z úst zmírníte, když vypijete trochu mléka, nebo rozkoušete zrnko kávy.

Nezapomeňte, že česnek se přidává do pokrmů až nakonec, jinak ztrácí chuť.

Recept na česnekovou pastu

Chcete-li mít česnek neustále při ruce, připravte si domácí česnekovou pastu. Vydrží vám až do příští sklizně. 500 g zdravého, oloupaného česneku umelte a promíchejte se 150 g soli. Směsí naplňte sklenice se šroubovacím víčkem. Při plnění sklenicí hodně potřásejte, aby v ní bylo co nejméně vzduchu. Navrch nasypte vrstvičku soli, dobře uzavřete a zabalte třeba do tmavé látky. Česneku totiž nesvědčí světlo.

 

Květák, okurky a další zelenina

Pokud je květák příliš hustý, ponořte jej na chvíli do osolené vody, aby vyplaval hmyz, který v něm bývá ukrytý.

Křen před strouháním nahřejte. Nebude pak při strouhání tolik čpět.

Okurkový salát lépe strávíte, když mísu napřed vytřete česnekem. Pak do ní nastrouhejte okurky a ochuťte.

Rajčata snadno sloupnete, když je předtím ponoříte do vařící vody. Slupky potom můžete přidat do hovězí polévky, které dodají pěknou barvu.

Aby vám bílá zelenina (celer, květák, zelí) nehnědla, přidejte do vody trochu citrónové šťávy nebo octa. Oloupanou zeleninu do ní pak vkládejte.

Při vaření vkládejte zeleninu do vroucí vody. Zachováte tak velké množství vitaminů.

Aby zapékaná zelenina dobře chutnala, posypte povrch strouhankou a pokapte tukem. Vytvoří se tak zlatavá kůrka, která skvěle chutná a je pěkná i na pohled.

Máte nějaké vlastní osvědčené tipy, jak připravovat zeleninu?

Meryl


26.10.2012   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 20   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Pláčete při krájení cibule? Vychytávky do kuchyně.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-22
dadka
dadka - 26.10.2012 10:04

Cibuli kájím rychle, nevadí mně, že si trochu zapláču. Prý pomáhá si vzít do úst při krájení cibule lžičku studené vody, nebo si čichnout k chlebu. Nevím...nezkoušela jsem to, jen jsem to někde četla.
Do vývaru dávám i celo neoloupanou cibuli, jen umytou. Čím více hnědých slupek, tím,lépe.
Vevera:
Chuť jídla s cibulí je daleko lepší než bez cibule. Cibule je základ. Nedovedu si třeba představit, že do guláše bych nedala cibuli.smajlik - 76

 
Verera
Verera - 26.10.2012 9:44

Já nedávám cibuli do ničeho a jde to taky, takže ten popis nezbytnosti cibule mi přijde zcestný, to je jen zvyk.

No a když cibuli neloupu, tak mi nic neslzí smajlik - 42

 
mam-ča
mam-ča - 26.10.2012 9:01

loupák: smajlik - 68 A ploutve a šnorchl si nebereš ? smajlik - 68

Já mám pocit, že to co nás nutí k pláči při krájení cibule, jsou silice které dráždí především sliznice dýchacích cest, oči až v druhé řadě. Takže spíš kolíček na nos, ne ? smajlik - 58

 
Almega
Almega - 26.10.2012 8:35

Ani jsem si nevšimla,že bych nějak trpěla u cibule,a to ji dávám skoro do všeho...Možná je to tím,že oloupanou cibuli hodně umyju pod tekoucí vodou,pak ji rychle rozkrájím ostrým nožem a šup do hrnce či na pánev...!

 
Santé
Santé - 26.10.2012 8:09

Já řvu jako želva už jenom u loupání cibule a proto jsem si zakoupila sekáček, který má širší využití, ale hlavně to mám na cibuli. Asi mám citlivější oči, protože mi to vadí i při smažení.smajlik - 20

 
loupák
loupák - 26.10.2012 6:43

Taky mám radu:když krájím velké množství cibule,beru si potápěčské brýle a je to bez slziček,funguje to zaručeně,i když u toho člověk nevypadá zrovna,,normálně,,smajlik - 98smajlik - 105

 
evropka
evropka - 26.10.2012 6:17

fajn radysmajlik - 47také jsem se naučila dávat rajče do vývaru a je to supersmajlik - 47

 
Milda3
Milda3 - 26.10.2012 3:29

Některé rady znám a některé jsou pro mě nové,zas budu o něco chytřejší,já jsem od jisté doby doma loupač a kráječ všeho,paní převzala za mě práci na zahradě a já aby nebylo vše na ní, tak zase vše myju, nakládám, loupu ,krájím, strouhám,zavařuju

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-22