Děláte rybízový džem? Jde to i bez obírání a bez zrníček
Před přípravou rybízového džemu, marmelády nebo sirupu je potřeba otrhat bobule ze stopek, svařit je a pasírovat přes cedník – to abyste se zbavili trpkých zrníček, která ráda zalézají do zubů. Pokud vás ale obírání a pasírování nebaví, nebo každoročně vyrábíte větší množství džemu, možná vám přijde vhod náš tip, jak se obojímu vyhnout!...
Jak se rychle zbavit zrníček?
Čistou rybízovou šťávu snadno získáte, pokud rybíz místo pasírování odšťavníte.
Odšťavněním se na rozdíl od pasírování dokonale zbavíte zrníček, a to bez předchozího svařování. Vyhnete se i obírání bobulí ze stopek, protože rybíz se lisuje i s nimi. Stopky totiž napomáhají lepšímu zpracování. Ale nebojte, skončí v odpadní drti, nikoli ve šťávě.
Ne každý odšťavňovač je ale na rybíz vhodný. Mnohé vylisují jen pár hroznů a pak se jim zanese síto, jiné nevylisují ani kapku.
Nejlepší odšťavňovač na rybíz je šnekový Sana Juicer EUJ-808, který nás jako jediný skutečně přesvědčil. Bez ucpání sítka zvládl velké množství rybízu a výborná je i jeho výtěžnost.
Kromě rybízu a dalších bobulovin (angrešt, rakytník, maliny, jahody) je skvělý i na ostatní ovoce a zeleninu – jablka, citrusy, mrkev, červenou řepu, ale i na ananas nebo řapíkatý celer.
Jak si vychutnat čerstvou rybízovou šťávu bez úšklebků?
A protože je rybízová šťáva hotová zdravá bomba, byla by škoda spotřebovat jí jenom na džem a neudělat si z ní aspoň občas osvěžující koktejl.
Koktejl proto, že samotná rybízová šťáva je přece jen kyselá a je lepší doplnit jí šťávou například z jablek nebo melounu. Když odšťavníte větší výseč melounu a přidáte hrst rybízových hroznů, ani nepoznáte, že v mixu nějaký rybíz je.
Chutně tak do sebe dostanete spoustu cenných látek! Rybíz posiluje imunitu, cévy, zrak i pleť. Postará se také o lepší náladu a přísun energie, a to hlavně díky vysokému obsahu vitamínu C. Pro splnění denní doporučené dávky vám stačí sníst (nebo odšťavnit) pouhých 5-10 hroznů!
Jednoduchý rybízový džem
Tenhle rybízový džem je chutný a oblíbený a přitom obsahuje pouhé dvě ingredience. Holt v jednoduchosti je síla, a proto tento recept přežil už generace. Dokonce ani není potřeba přidávat želírovací prostředek. Rybíz totiž obsahuje pektin, díky kterému ztuhne džem sám.
Suroviny:
· 1 litr rybízové šťávy (potřebujete okolo 1300 g rybízu)
· 1 kg krystalového cukru
Postup:
Odšťavněte rybíz (i se stopkami) a v čisté rybízové šťávě rozmíchejte cukr. Oslazenou šťávu pak vařte 35 minut na mírném plameni. Následně ihned přelijte do zavařovacích sklenic, našroubujte víčka a otočte dnem vzhůru. Víčka se během 10 minut zatáhnou a džem bude dokonale sterilizovaný. Pokud se vám bude zdát i po pár dnech příliš tekutý, buďte trpěliví – tuhnutí může ve sklenicích trvat i více než týden.
Tip: Během vaření můžete do džemu přidat 1-2 polévkové lžíce rumu, džem bude voňavější a chuťově výraznější. Více rumu ale nepřidávejte, mohl by se narušit proces tuhnutí.
A co vy, pasírujete nebo odšťavňujete? Nebo vám zrníčka nevadí? Podělte se o svůj recept na rybízový džem!
27.7.2015 Rubrika: | Komentářů 28 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Děláte rybízový džem? Jde to i bez obírání a bez zrníček
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka - 27.7.2015 11:33
ano to je on
orinka: ...já ho ted na Vtipech dala....ale prostě tam patří.............
orinka: Podobny mame doma taky, sice je na cloveci pohon ale aspon nam zesili svaly na rukou. Jo a nam neleze hovinko, nam leze trus
sharon: aha, tak teda ne hovínko, ale trus.
orinka: jo, jo, to měla maminka...táta mlel vidím to jako dnes....naši měli plno rybízu i jostu a vařila se marmeláda......a nepiš hovínko, chodí tu i děti....
už jsem se zaradovala, že jde o nějakou šikovnou vychytávku a ono bác - reklama. No, pokud by se mi chtělo, vytáhnu starý litinový Tutti fruti strojek a rybíz na něm umelu. To je takový ten, co vypadá trochu jako masový, ale při mletí z něho krom šťávy bokem vylejzá to suché hovínko, což jsou stopky a zrníčka. Koupila jsem ho za stovku v bazaru. Takže - jděte se s tím drahým krámem bodnout, to leda kdybych si chtěla zařídit krámek s marmeládama
PEGG: to si ho´d do googlu .....
na litr šťávy kilo cukru ....děkuji nechci....
Kadla: ....moje řeč....koupím v Lidlu dobré džemy....
mam stary, trochu si posilim ruce a tece stava a ve predu lezou suche sisky ze seminek a stopek.
dostala jsem odstavnovac, ale je v krabici
Ja si myslela, ze mi doporuci nejaky figl a trik a ono tudle nudle, oni mi doporucili, jak se zbavit penez .... dekuji ale v tomhle ohledu rady OPRAVDU nepotrebuji, penize dokazu utratit i bez vas
No kruci.. za 13.000 Kč, které ten mixér stojí, budu mít 433 kupovaných marmelád (to nespotřebuju ani do smrti)... a bez práce...
Jo, takový odšťavňovač by se mi líbil, ale ty peníze!
To bych musela dělat džem na kšeft, aby se to vyplatilo.
Nemáte někdo typ na dobrý odšťavňovač, na běžné používání, který by zvládl zeleninu i ovoce?