Lepek v kváskovém pečivu vašemu zdraví neškodí
Pečivo je základní potravinou, kterou máme každodenně na talíři. Proto je velmi důležité vybírat si to kvalitní, aby našemu tělu nejen neubližovalo, ale nejlépe mu bylo i ku prospěchu. Asi už každý ví, že by měl dávat přednost celozrnným výrobkům. Je sice pravda, že jsou lepší variantou než bílé pečivo, ale ani tak nejsou ideální.
Proč celozrnné pečivo z obchodu neprospívá zdraví tak, jak si myslíte?
V supermarketech totiž není dostupné pečivo kynuté kváskem. A průmyslová výroba s využitím droždí je sice levná a efektivní, ale cena za urychlení kynutí je vysoká. Lepek se totiž přikynutí těsta droždím nerozloží do stravitelnější formy a má tak devastující účinky na tenké střevo, zvlášť pokud ho v potravě konzumujeme často. Tělo je pak překyselené a zahleněné a obojí představuje živnou půdu pro vznik všech možných problémů od nadýmání po rakovinu. Oproti tomu kvásek, respektive kyselina mléčná v něm obsažená dokáže lepek rozložit a tím udělat i z bílého pšeničného chleba bezpečnou potravinu.
Další nevýhodou zrychlené výroby je také to, že přeskočení některých důležitých kroků je nutné dohnat přidáním zlepšujících přípravků do těsta. Ty ale rozhodně nejsou plnohodnotnou náhradou tradičního postupu přípravy. Naopak dělají z pekařských výrobků hotovou chemickou laboratoř.
Chléb z obchodu je pro toto všechno hůře stravitelný - spoustě z nás je po něm těžko a jsme unavení, aniž bychom tušili, že je to právě jím. Na rozdíl od kváskového pečiva navíc při průchodu trávicím ústrojím neuvolňuje důležité látky. Jíte celozrnné pečivo v domnění, že je velmi prospěšné zdraví, ale vlivem moderní výroby z něj přitom nemáte skoro žádné vitamíny a minerály. Kromě toho chléb z droždí rychle plesniví, a to už třetí den po upečení, i když to zatím není vidět.
Aby toho nebylo málo, běžnou praxí velkovýroben je rozemletí starého neprodaného chleba a přidání této směsi do nového těsta. Vyhláška povoluje pouze mizivý podíl starého chleba v tom novém, ale je veřejným tajemstvím, že čerstvé bochníky v regálech jím můžou být tvořeny až z 50 %. Takový chléb poznáte tak, že se po rozkrojení drolí.
Kam pro zdravé pečivo?
Možná máte štěstí a chodíte nakupovat čerstvé kváskové pečivo do malé pekárny za rohem. Pekáren využívajících tradiční postupy je ale málo, a tak se často jako jediné řešení nabízí pečení chleba doma. K tomu se v současnosti uchyluje čím dál více lidí. Na internetu najdete spoustu receptů na domácí chléb a také rady od zkušenějších, jak dosáhnout co nejlepších výsledků. Dokonce byla založena tzv. kvásková mapa, pomocí které najdete ve vašem okolí člověka ochotného podělit se o svůj domácí kvásek. Žádný strach, že byste s ním nezvládli péct – není nutné mít žádné velké zkušenosti.
Vyplatí se pořízení domácí pekárny?
Ti, co se nechtějí příliš namáhat, si pořídí domácí pekárnu. Ta celý proces přípravy a pečení výrazně usnadňuje – stačí vložit ingredience, zapnout a o víc se nestarat. A protože chléb jíme denně a je tedy potřeba péct pravidelně, jedná se o velkou úsporu vaší i elektrické energie. Ideální pro všechny zaneprázdněné.
Jak si ale vybrat pekárnu a kolik do ní vrazit? V první řadě si promyslete, jestli u vás skutečně najde využití. Pečete domácí chléb už dávno, ale chcete si ušetřit čas i práci? Jste celiak a rádi byste ušetřili na bezlepkovém pečivu? Nebo už prostě jen nechcete jíst chléb ze supermarketu? Pak je pravděpodobné, že pekárna bude pravidelně v provozu.
Nedávno se objevila na trhu domácí pekárna Sana, která se jako jediná specializuje na pečení celozrnného kváskového chleba. S touto pekárnou se nemusíte bát, že investujete špatně, neboť svými vlastnostmi aspiruje na získání titulu „spotřebič na celý život“. Odolné materiály, doživotní servis a dostupnost náhradních dílů zaručují, že pekárna Sana skutečně něco vydrží a zůstane vždy moderní i díky jedinečnému aktualizovatelnému softwaru. Na speciální čip totiž bude možné v budoucnu nahrát nově vyvinuté programy. Navíc je tato pekárna univerzální jako žádná jiná.Upečete v ní nejen chléb, ale i sladká těsta, sekanou, maso a ryby, připravíte rýžovou kaši, sýr tempeh, sádlo a škvarky nebo třeba jogurt. Díky libovolné nastavitelnosti nezaskočí pekárnu žádný recept.
Pokud jste zastánkyní zdravého životního stylu a ráda máte přehled o tom, co vaše strava obsahuje, jistě domácí pekárnu oceníte jako nezbytného pomocníka, který vám ušetří spoustu času i energie.
18.11.2014 Rubrika: Vybavení domácnosti | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Lepek v kváskovém pečivu vašemu zdraví neškodí
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Holky, já vím, že by to chtělo fotky, krok za krokem. Ale kdo umí udělat klasické kynuté těsto na buchty, tak už má určitý cvik v ruce a tady jde opravdu jenom o to začít a nebát se, že se něco zvrzne. To není žádné přesné těsto, kyne daleko pomaleji, než z kvasnic, které vyletí za hodinu. Proto s ním není taková oštara, dá se zadělat a odejít z domu bez obav, že by to bylo jak hrnečku vař. Kvásek je fajn, nejlepší je, když ho od někoho dostanete, však už existuje kvásková mapa.
http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
orinka: Ještě nenapsané přání již bylo splněno. Díky
Anahir: orinka: Taky se přimlouvám, recept bych taky ráda.
Ještě jsem se chtěla zeptat pekařek co mají pekárnu, koukaly jste některá na tu co je tu inzerovaná? Ráda bych znala váš názor.
Anahir: já nemám bezhnětací, já dělám vařečkový-napsat to sem můžu, nic to není.
1 0,7 zavařovací sklenice plná hotového kvásku, 1/2 kg obyčejné hladké mouky, 1/2 kg chlebové mouky pšeničné (tenhle poměr nám chutná, ale každý si může sestavit sám poměr mouky, případně ovesných vloček, celozrnné mouky atd), 2-3 čajové lžičky soli, 2 hrsti kmínu, špetka fenyklu, 2 polévkové lžíce octa (aby chléb nebyl sladký, když není kyselý kvásek, je to tak chutější) a teplá voda podle potřeby. Do mísy vsypeme suchou mouku, přidáme přísady, promícháme. Uděláme důlek a vylijeme tam skoro všechen připravený kvásek (trochu necháme na dně na příště, na dokrmení). Přilejeme část teplé vody, vařečkou promícháme a vodu doléváme tak, aby bylo těsto jak na buchty. Nedá to ani moc práce. Tohle těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple klidně půl dne. Občas můžeme nakouknout, jak se mu vede. Když vykyne, vyklopíme ho na pomoučenou desku, uděláme tvar jaký potřebujeme (já dávám do dlouhé ošatky), pokud do ošatky, tak ten tvar dobře oválíme ze všech stran a pak všupnem do ošatkové formy. Zas přikryjeme a zas necháváme kynout. Vykynutý bochník či šišku pak překlopíme na plech s papírem a dáme do hodně vyhřáté trouby na cca hodinu. Jednou obrátíme zezadu dopředu. A to je všecko. P.S. včera se mi povedlo řidší těsto. nalepilo se mi na ošatku a já ho musela vyškrabat stěrkou a stěrkou na plechu udělat tvar šiškyPřesto se výborně upekl a je moc dobrý. No, peču 2x týdně, to nám dvěma stačí bohatě a ještě podělím krajíčkama rodinu.Nic to není, chce to jenom troufnout si a zkusit to.
orinka: pošli recept sem do databáze- na ten bezhnětací chleba.
Aspoň tam nebude viset ten vajcový salát.
nevím, jestli je to jasný. Na upečení chleba potřebuješ ten přiživovaný kvásek, co je ho vrchovatá zavařovačka. Na zachování základu na příště si ponecháš jen dvě lžíce toho kvásku, a přechováváš v ledničce, v zašroubované sklenici. Určitě vydrží minimálně týden. Přezrálý kvásek, když ho zapomeneme v lednici, octově čpí, to by bylo špatně a je to dobré akorát na polévku kyselo. Nic se nestane, když ho neudržíme, pořád se dostane koupit ten sušený a můžeme začít znovu.
Saturninka: kvásek podle různých návodů jsem doma zkoušela od nuly a fiasko Takže radím: zajdi do prodejny Zdravá výživa (nebo nějaké takové) a kup si kvásek sušený. Pytlíček stojí cca 13 korun. Na něm je návod. Ten kvásek si podle toho uděláš do zavařovačky, aby vzešel, musí být v teplé místnosti (nahoře na ledničce pod stropem je teplo z vaření, tam ho mívám já). No, a až budeš mít ten první kvásek hotový a je ho vrchovatě v té zavařovačce, uděláš těsto a na dně si toho kvásku necháš na příště. To dáš do ledničky, stačí cca 2 polévkové lžíce a zas pak přisypáváš žitnou mouku, přileješ teplou vodu, až vzejde, ještě párkrát zopakuješ až máš vrchovatou sklenici a tak pořád dokolečka. Pro první kvásek doporučuju i drobek kvasnic, jako oříšek, ten ten kvásek rozpohybuje stoprocentně. Pak už se bez kvasnic navždy obejdeš.
Saturninka: tak to jsem zvedava co ti poradi ...jednou jsem nasla recept nekde po internetu a zkousela, pripadala jsem si jak magor, tyden jsem krmila kvasek, nejdrive 2x denne, pak jenom jednou denne, hlidala teplotu, stehovala ho z mistnosti do mistnosti podle tepla a svetla...no pravda nakonec jsem upekla docela dobry chleba, ale jelikoz jsem skleroza a zapomela jsem kvasek prikrmovat tak jsem mela smulu a zacit od zacatku se mi pak uz nechtelo
orinka: tornado-lou: Dámy, pěkně prosím, pro kváskem nepolíbeného člověka - můžete mi stručně a jednoduše napsat, JAK na založení žitného kvásku a nějaký receptík na skvělý chlebík? Pekárnu nemaje, budu dělat růčo - nevadí mi to.
Přeju báječný den všem šťastnivkám ♥
No ja trochu podvadim a pecu ve forme, nicmene momentalne se mi dari. Az me prestane bavit, zkusim nejakou obmenu.
tornado-lou: a to já ani neodvažuju, sypu mouku rovnou ze sáčku, přišla jsem na to, že nejlíp nám chutná pšeničká chlebová půl napůl s normální hladkou, do toho 2 lžičky soli, lžíce octa (kvásek nemám kyselý), 2 hrsti kmínu, špetka fenyklu, naleju zavařovačku kvásku, který mi během dne vyrostl, trochu ho na dně nechám na příště, a zadělám teplou vodou. Normálně v míse, promíchám vařečkou, těsto má být hodně měkké. A nechám pod utěrkou kynout. Pak to vyklopím na pomoučenou desku, rukama udělám šišku, oválím v mouce a přendám do ošatky. Mám dlouhou, 42 cm. Opět dám kynout a nevšímám si toho. Navečer roztopím troubu (obyčejná, elektrická), až je 200 stupňů horká, vyklopím z ošatky úhlopříčně chlebík na plech s pečícím papírem a šoupnu do trouby. Během pečení jedenkrát obrátím zezadu dopředu. Po hodině je hotovo. Víc práce je teď s tím psaním, než s uděláním chleba, to mi můžete věřit.
momentálně peču kváskový bez hnětení. a je to jak říka orinka. odvážit, smíchat, nechat stát, strčit do trouby, vytáhnout. aktivní práce max pár minut. a je skvělej. chleba v obchodech už mi nechutná.
Almega: možná, kdybych ti mohla ukázat, jak s tím není žádná práce, bys prozřela. Jen se pomíchá mouka s kváskem a teplou vodou, přidá se sůl kmín, promíchá a dál se už dělá všecko samo. Ráno jsem zamísila, nechala v míse půl dne bez dozoru, teď jsem to pomoučené přendala do ošatky, tam bude opět bez dozoru do večera a pak to jen vyklopím na plech a za hodinu mám hotový minimálně dvoukilový chleba (nesmím zapomenout zvážit). Za pár korun a zdravý, neplesnivějící. Takže....asi 10 minut první práce, přendání do ošatky cca 2 minuty, na závěr hodinu pečení - a to u toho taky nesedím.
No já chleba ani pečivo nemusím,nedotknu se toho klidně celý týden,neb mně pálí žáha z toho.Manželovi kupuju jistý druh chleba,který si vybral,protože hned neplesniví (tím myslím,že jiné chleby klidně 3.den zplesniví...),ale často se rozpadá,což znamená,že do toho perou starý rozemletý....Jít někam do pekárny znamená dát za malý chlebík cca 30-40 kč, a ani to nezaručuje,že se dá jíst.Ovšem péct se s tím doma,tak to ani náhodou !
pekárnu nepotřebuju, kváskový chleba není kumšt udělat rukama. Zrovna jsem založila kvásek na dnešní pečení. Peču cca 2x týdně.