Uzené maso se slivkovou omáčkou a pěry
Potřebujete: 600 g uzeného masa, 500 g povidel, mletou skořici, badyán, 200 g sušených švestek. Pěry: 800 g hrubé mouky, 1 vejce, 40 g droždí, špetku soli, 1/2 dl mléka
Postup: Uzené maso uvaříme doměkka, povidla podle potřeby rozředíme vývarem, přichutíme mletou skořicí a badyánem. Vmícháme sušené švestky a povaříme. Na talíři poléváme plátky uzeného masa.
Pěry: Droždí smícháme s trochou mléka a s trochou mouky uděláme těstíčko, které necháme vykynout. Kvásek přidáme do zbytku mouky, přilijeme vlažné mléko a uděláme hladké těsto. Necháme kynout. Pak děláme kulaté knedlíky, necháme 10 minut vykynout a vaříme v páře asi 25 minut.
Autorem receptu je paní Marie Kocurková z Horšovského Týna. Jedná se o jeden z vítězných receptů v rámci projektu Chutě a vůně Slovácka.
20.10.2009 Rubrika: | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Uzené maso se slivkovou omáčkou a pěry
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.já si teda dám napřed uzený s brkaší a cibulkou a zajím to trnčenou máčkou s vánočkou......otázkou je , co to se mnou udělá....
Elen: tenkrát myslíš kdy ??? když se cpali uzeným ?
Ota: nepostřehls že jsme v česku....brezule: myslíš dišputát ? trnčená máčka je dobrota, ale s uzeným ju nemusím.....
proti gustu žádný diškutát,kdo to neochutná,neví o co přichází.Já tuhle trnčenou máčku(jak se u nás říká),vařím 40 let,skoro,všem nám moc chutná,hlavně vnučce a dědovi.
Co se neokusí-nezatracuj.V létě ji dělám jinak-po studenu,říká se jí šimlovice,to podle barvy omáčky.
Kawa: nó... mě třeba lezou krkem buchtičky se šódó i když mi jedna každá složka sama o sobě chutná.
Ale co švestky se slaninou ty jsou přece naprostá bomba nebo co například taková indická kuchyně? Co taková Korma ? Sladká mandlová omáčka s kokosem a k tomu klidně krevety, jehněčí nebo kuře...
Nebo thajská sladká polévka s kuřecím masem TomKhaGai
Elen: to nic nemění na tom, že moje chuťové buňkym a následně žaludek toto nezvládají...Tak jako někoho bere při představě jídla z hlemýžďů...což předpokládám že taky byla už něčí původní krmě...
Kawa: jedná se o TRADIČNÍ recept tenkrát si lidi pomáhali, jak mohli.
sharon: sladké ke sladkému - beru, ale tyhlety různé kombinace masa se sladkýma omáčkama já osobně už považuju za prznění! no fuj!
já dělám trnčenou omáčku na vánoce s rozinkama ,povidlama,sušenýma švestkama a mandlema, zasmaženou máslem....baštíme jí s vánočkou....
U nás se trnčená máčka zahušťuje strouhaným perníkem...