Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vaječná smaženka

Vaječná smaženka

Vaječné smaženky určitě znáte, ale možná jste na tom stejně jako já a málokdy je doma připravujete. Přitom je to velmi dobrá a cenově dostupná dobrota, k svačině nebo k večeři naprosto vynikající. Navíc její příprava nezabere hodně času a potřebné ingredience doma ve spíži většinou každá z nás najde.

Potřebujete: 4 plátky chleba (nejlepší je čerstvý), 4 vejce, 4 lžíce strouhanky, sůl, pepř, hořčici (asi 8 lžic ale záleží na chuti), cibuli, kyselé okurky, naloženou kapii, trošku oleje

Postup: Na každý plátek chleba budete potřebovat 1 vejce, je proto lepší připravovat je postupně jedno po druhém. Vejce rozklepněte, osolte, opepřete a přidejte do něj lžíci strouhanky. Rozkvedlejte vidličkou a na teflonové pánvi (nebo můžete dát malinko oleje) osmažte vaječnou omeletku po obou stranách. Plátek chleba namažte hořčicí, na něj položte napůl přehnutou omeletu a rovněž ji potřete hořčicí, ozdobte nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a nakládanou kapií.

 

Můj tip na obměnu

Mé dcery kdysi naprosto milovaly jakousi improvizovanou variaci na tyto smaženky. Není z mé hlavy, odkoukala jsem ji od jedné kamarádky, možná ji také znáte. Dělám ji, když už chleba není čerstvý a klasické smaženky by na něm nebyly tak dobré.

Potřebujete: opět stejný počet plátků chleba a vajec, cibuli, rajče a hořčici nebo kečup. No, je mi jasné, že jen při vyslovení slova kečup by mohly některé z vás zkolabovat, proto přidávám jako druhou variantu tu hořčici. :o)))

A teď postup: Na pánvi osmažte krajíc chleba z jedné strany tak, aby už začínal chytat barvičku, ale jen velmi jemně. Vlastně ho spíš jen tak prohřejte. Pak ho vyndejte a rozklepněte na pánev jedno vajíčko, jako byste chtěly dělat volské oko. Pokuste se ho vytvarovat do oválu a hned na něj připlácněte ten z jedné strany opečený chleba, ovšem pozor, tou opečenou stranou nahoru. Malinko ztlumte příkon, aby se vajíčko pěkně udělalo.

Pak porci vyndejte z pánve a namažte a ozdobte podle chuti. U nás vede kečup (fuj, jasně, ale my to občas rádi přežijeme), rajče a cibule. Skvěle to chutná i s hořčicí, šunkou a rajčetem, hodí se i paprika, nakládaná kapie atd.

Jestli to neznáte, vyzkoušejte, je to opravdu výborné, napůl měkké a vláčné a napůl křupavé jako topinka. A hlavně – je to TEPLÁ VEČEŘE, dámy. :o)))

Závěrečné doporučení: pro jistotu nejezte v obýváku nad čalouněnou sedačkou a vždycky s podloženým talířkem. Ten žloutek totiž rád vytéká, takže při konzumaci budete možná trošku upatlaní. Nám to nevadí, většinou ještě další porce přidělávám.

Meryl


7.9.2012   Rubrika: Topinky a toasty   |   Komentářů 30   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vaječná smaženka

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-30
Renda68
Renda68 - 7.9.2012 8:22

Sirka: taky dělávám chleba ve vajíčku, je to rychlá a dobrá večeře. do vajíčka strouhám sýr, hotové mažu hořčicí, kápnu kečup a obložím cibulí, rajčatama na plátky a jemně nakrájenou paprikou. Vzniknou kopečky, který sice padaj, ale je to mňamka.
manka: tečavý žloutek taky miluju, ale topinku podle Merylky si dělám jenom když jsem sama domasmajlik - 72, protože při apetýtu mých smajlik - 43 bych stála u plotny celý večersmajlik - 26.

 
Linda
Linda - 7.9.2012 8:06

At vzpominam sebevic, tohle jsem snad nikdy nejedla....budu muset vyzkouset, vypada to zrave....ale nejdriv musim sehnat selsky chleba, ten je jediny pouzitelny na ceske mnamky

 
loupák
loupák - 7.9.2012 8:01

Hmmmmm mě se teda líbí ta druhá varianta s tekoucím žloutkemsmajlik - 47ňam určitě to někdy vyzkoušimsmajlik - 46

 
manka
manka - 7.9.2012 7:44

mňam, tečavý žlouteksmajlik - 57

 
LenkaT
LenkaT - 7.9.2012 7:43

Sirka: a zkus někdy do toho vajíčka nastrouhat trochu sýru, i nivu třeba. To je moc dobrý

 
Sirka
Sirka - 7.9.2012 7:29

My děláme něco obdobného. Akorát rozkvedlám vajíčko se solí a pepřem, do toho namočím chleba a tepve pak opeču na pánvi. Pak potřu hořčicí, pokladu cibulí a je to.

 
YXH
YXH - 7.9.2012 5:41

Topinky ve vajicku jsme delavali z dobreho ceskeho chleba. A kdyz mi zbyde nas domaci tak je delam taky, nestava se to casto, vetsinou nezbyde ani do cesnecky. Tady ta toustova zouzel na takovehle topinky moc nejde, ono se to do ni vsakne a nema to tu spravnou chut. Ale dela se tzv "francouzsky toast". Vajicka rozsleham s trosickou mleka, pridam spetku soli, trochu cukru a vanilku (nebo vanilkovy cukr), spetku skorice, obalim chleba, osmahnu na panvi a na taliri se polije javorovym syrupem nebo posype mouckovym cukrem. Byva to soucasti snidane. Muze se podavat s ovocem (boruvky, jahody atd).

 
Milda3
Milda3 - 7.9.2012 2:07

ano,děláme si to dost často,vnučky to vyžadují,mají to rádi a máma jim to moc nedělá,s kečupem je to výborné ovšem s hořčicí taky,pro sebe si teď místo kečupu dávám ostrý Reliš dle receptu zdejší ŠŽ je to podobné kečupu též z rajčat a myslím si že kdyby si zdejší některé ŠŽ které vždy proti kečupu brojí udělali sami domácí,tak by mluvili jinak,ale jinak si taky myslím že u některých receptů se ten kečup opravdu nehodil,ale už si nepamatuji ani jeden,zrovna v neděli se chystám vařit kečup sladký a i ostrý Reliš a když zbyde čas tak i čalamádu

 
modroočka
modroočka - 7.9.2012 1:48

brezule: to je též naše oblíbené, jen dávám ementál nebo mozzarellu, opečenou veku s vajíčko-sýrovou nádivkou ozdobíme rajčetem, paprikou, někdy i kouskem salámu.

 
brezule
brezule - 7.9.2012 0:40

Já dělám podobně Topinky naruby,jenže já rozkvedlám vajíčka,tak 2-3,přidám do nich na jemno postrouhaný sýr Eidam,dám tuto hustší konzistenci na krajíčky chleba,na pánvi smažím napřed pokladenou stranu,po chvíli obrátím a smažím druhou stranu chléba jako topinku.Je to rychlé a chutné.Směs se nemusí ani solit,sýr bývá ochuchucen dost,snad jen trochu pepře.Zkuste to.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-30
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77178.
    Archiv anket.