Vaříme s Lindou 3.díl
Boller – dánské pečivo
Boller jsou jakési dánské žemle, v podstatě z jakékoliv mouky. K víkendové snídani se obvykle podávájí boller z bílé mouky, z celozrnné se používají k svačinám a obědům. Velice oblíbené jsou boller k pohostění při narozeninových oslavách.
Existuje milión receptů, můj základní je tento:
Potřebujete:
1balíček droždí (v Dk váží baliček 50g, ale myslím že českých 42g stačí)
3dl mléka
50g másla či jiného tuku na pečení - rozpuštěné
1 vejce
1/2 lžičky soli
1 lžíce cukru
9dl hladké mouky (což je asi 540g)
Postup:
Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme ostatní ingredience a vzpracujeme nelepivé těsto.
A nebo všechny ingredience hodíme do pekárny a ať maká za nás.
Těsto necháme vykynout na dvojnásobné množství. Pak ho rozdělíme na 16 dílů a z každého rukama vyválíme kouli, kterou lehce zmáčkneme a dáme na plech vyložený pečícím papírem.
Zapneme troubu na 2000C a než se nám vyhřeje necháme boller dokynout. Před pečením je potřeme rozkvedlaným vajíčkem.
Pečeme uprostřed trouby asi 10-12minut.
Nejčastěji se jedí ještě vlažné namazané máslem a obložené sýrem či plátky čokolády.
Toto základní těsto má nezpočet obměn:
· místo pouze hladké mouky můžeme dát 6dl hladké a 3dl žitné nebo grahamové nebo jiné celozrnné mouky
· můžeme navíc přidat asi 1dl semínek – slunečnici, sezam, lněné semínko a nebo směs
· můžeme přidat asi 100g na hrubo nakrájené čokolády na vaření – v tom prípadě nenechat těsto kynout v pekárně pokud nechceme mít hnědé těsto
· můžeme přidat 1-2dl hrozinek
· můžeme přidat nahrubo nastrouhanou mrkev
· boller se dají zmrazit po dobu až 3měsíců, po rozmražení doporučuji je ohřát v troubě a nebo na opékači topinek – teplé jsou chutnější
A příště vám napíšu recept na moje nejoblíbenější boller (a pak mám zhubnout).
25.3.2014 Rubrika: Pečivo | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou 3.díl
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Linda - jééé ještě, že to máš za mnou tak daleko. Než bys doběhla padla by jsi vyčerpáním, já bych tě ošetřila a nebo bych mohla mít , že než by jsi dorazila, tak by jsi zapoměla co jsi vůbec chtěla a v klidu a míru bychom popily
Vždyť nejde o život, to jen aby nebylo tak ,,sucho´´
IVUSKA 56: jéžiš, to se mi otevírají oči, to je z toho, jak jsme si před rokem 89 malovali ideální poměry za hranicemi. Zlatá Morava
Kozoroh18: Linda: čtu rychle a tak jsem takový "detail" opět přehlídla
Kozoroh18: ja te zabim ...tam bylo 200 a znaminko stupnu, ale kdyz se to hodi do adminu tak ten to zformatoval na nulu a uz to neslo opravit.... priste vypisuji stupne slovy
jako přidat škvarky +++ a mohou být více na slano
asi se to dá ochutit jak si kdo zvolí. Mamka pekla takovou obyč ,,housku´´ rádi jsme si ji dávali ke kavču ještě teplou a kdo chtěl mohl si ji namazat džemem.
Lindo jen to neni keramika.
Připomnělo mi to ty "koblihy od Hrušky z Novy".....Zkusili jsme to udělat a celkem se to dalo jíst....Jen ta marmeláda občas vytekla....
orinka: v Dánsku ale rohlíky nemají a ostatní pečivo asi za moc nestojí, stejně jako ve Švédsku. jednou jsem chtěla dělat nádivku, koupila strašně drahé housky a v mlíce mi zůstal jen sliz. Navíc mi připadají nasládlé.
Jarča*: jakože prázdné....jen mouka, kypřidlo a mléko. Mně by to na snídani nepřipadalo vyvážené, jsem zvyklá na víc bílkovin. Připadá mi praktičtější vzít si místo toho normální rohlík, to je bez práce. a skoro stejné.
orinka: proč chudé? Na tom obrázku to náhodou vypadá moc dobře. Já např. miluju pečivo s dýňovými semínky, tak ty bych si tam dala. Sice toho moc nenapeču a jsem daleka tomu dělat např.domácí chleba, ale tohle bych klidně zkusila
Normální buchtové těsto - to se chce Dánům dělat? Mně by tohle přišlo chudé, asi bych z toho vyrobila plněné koláče s tvarohem a tak. Než jsem se díky tobě dověděla o dánské kuchyni něco víc, měla jsem o ní zidealizované představy typu: spousta ryb, mléka, másla, zeleniny....a hele, oni se cpou uhlohydrátama! Vločky s jogurtem na ně!