Vařené brambory na několik způsobů
Vyzkoušejte některý z recpetů na vařené brambory. Který vám zachutná nejvíce?
Vařené brambory - klasika
Tento recept používáme asi nejčastěji.
Potřebujete: brambory, sůl, kmín
Postup: Oloupané a omyté brambory zalijte vroucí osolenou vodou, přidejte kmín (případně i snítku zelené petrželky) a vařte, dokud nezměknou.
Brambory vařené v mléce
Potřebujete: na kilo a čtvrt brambor asi 1/2 lžičky soli, 3/4 l mléka nebo smetany, 100 g másla, petrželku
Postup: Oloupané brambory nakrájejte na větší kostky a zalijte je vroucím osoleným mlékem nebo smetanou. Zvolna vařte, pak mléko slijte a do brambor přidejte rozpuštěné máslo a opatrně protřepte.
Mléko z brambor můžete využít k přípravě polévky: Nařeďte ho trochou vody, osolte, přidejte kousek másla a povařte. Z hrubé mouky, jednoho vejce a trochy vody připravte kapání a do polévky je zavařte.
Brambory vařené ve vývaru
Potřebujete: brambory, sůl, petrželku, hovězí vývar, cibuli
Postup: Oloupané brambory nakrájejte na kostky a zalijte vroucím vývarem. Přidejte oloupanou celou cibuli, snítku petrželky a pod pokličkou vařte doměkka. Pokud máte rádi, můžete přidat i česnek.
Takto připravené brambory jsou výborné k pečeným masům. Dobrou chuť.
13.4.2012 Rubrika: Brambory | Komentářů 32 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,5/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vařené brambory na několik způsobů
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.chybí tu jedna zásadní příprava brambor a to VAŘENÉ V PÁŘE kde neztrácení žádné minerály a vůbec se při konzumaci nemusí solit...........mám vyzkoušeno !
šedinka: já je někdy peču v troubě zalitý smetanou/velkou 12%/ a s kouskem másla a jsou výborný, ale že bych je vyloženě vařila, to jsem nezkoušela.
manka: na loupačku a ukrajovat máslo taky milujem. Vlastně i kaši, bramboráky, "pampušky" - kynutý bramborový vdolky... Úplně se mi sbíhaj sliny
Stačí mi,že jsou horké a kouří se z nichmiluji z nich ale i bramborové těsto,zapékané..prostě to je plodina nenahraditelná
Podle mých zkušeností,jsou nejlepší brambory vařené v páře
šedinka: zkušenost nemám, ale brambory budou docela určitě chutnější, protože natáhnou mléčný tuk.
my taky brambory milujem. a takový na loupačku, jen tak ukrojit kousek, dát kousek másla, posolit, šup do pusy. mňááááááám
orinka: u nás taky nevím, co bychom si počali bez brambor
Dobry tak leda pokud bych chtela vyvrazdit rodinu ...varené brambory u nás skutecne neleti, kdyz uz tak ruzne pecené a v nejhorsim kase, tu naopak miluji já
Víte někdo, proč bych vařila brambory v mléce, pokud tedy nechci vařit mléčnou polévku. Jsou takto uvařené brambory v mléce chutnější než ve vodě? Máte s tím nějaké zkušenosti?
brambory miluju ve všech podobách a neumím si představit, že kdysi nebyly.
S mými vnuky milujeme bramborovou kaši. Pěkně vyšlehanou do hladka, s vařícím mlékem a přepuštěným máslem uvniitř.
při vaření brambor používám libeček