Tři variace na rizoto
Rizoto patří k našim oblíbeným pokrmům. Je dobré, rychlé a existuje mnoho způsobů, jak ho můžeme připravit. My vám dnes přinášíme tipy na tři recepty na rizoto, vyberte si, který je pro vás nejlákavější.
Zapečené rizoto
Potřebujete: 300 g rýže, 200 g šunky, 200 g sterilovaného hrášku, 1 lžíci másla, 1 cibuli, 100 ml sladké smetany, olej, 150 g tvrdého sýra, sladkou mletou papriku, sůl
Nejdříve ze všeho spařte rýži a nechte okapat. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, zaprašte paprikou, vložte rýži a zalijte vodou v poměru na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody. Osolte a přiveďte k varu, pak příkon ztlumte a duste doměkka. Mezitím na oleji orestujte na kousky nakrájenou šunku a krátce poduste hrášek. Vše smíchejte s hotovou rýží, přidejte smetanu, ve které jste rozmíchali nastrouhanou polovinu tvrdého sýra. Vložte do vymazané zapékací misky, posypte druhou půlkou sýra a zapečte ve vyhřáté troubě.
Rizoto s drůbežími játry
300 g rýže, 300 g drůbežích jater, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1 cibuli, olej, 1 lžíci hladké mouky, 100 g tvrdého sýra
Játra očistěte, opláchněte a nechte okapat. Na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte játra nakrájená na kousky, osmahněte a poté krátce poduste. Zaprašte hladkou moukou, zalijte vodou a povařte. Rýži propláchněte horkou vodou a dejte vařit do hrnce v poměru na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody. Přidejte játra, osolte a přikryté duste doměkka. Nakonec přimíchejte hrášek a ještě chvilku poduste. Jednotlivé porce posypte strouhaným sýrem.
Rizoto se žampióny
Potřebujete: 300 g rýže, 1 cibuli, 300 g čerstvých žampiónů, 1 zelenou papriku, 2 oloupaná rajčata, olej, sůl, pepř a zelenou petrželku
Rýži spařte vroucí vodou a nechte okapat. Na rozpálený olej vložte okapanou rýži a osmahněte, dokud nezesklovatí. Zalijte horkou vodou (poměr 1 šálek rýže na 1,5 šálku vody), osolte a duste. Na pánvi orestujte na rozpáleném oleji nakrájenou cibuli, přidejte očištěné a na plátky nakrájené žampióny, opepřete, zalijte vodou a duste. Před koncem přidejte nakrájenou papriku a oloupaná, nakrájená rajčata. Ještě chvíli poduste, přidejte rýži a dobře promíchejte. Porce posypte nasekanou petrželkou.
Variací na rizoto je bezpočet. I výše uvedené recepty můžete obměňovat podle vlastní chuti a fantazie. Napište do diskuse pod článek váš nejoblíbenější recept na rizoto.
8.6.2011 Rubrika: Rýže | Komentářů 35 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
Diskuse ke článku - Tři variace na rizoto
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.sharon: orinka: jak delate rýzi v troube????
no tak jen mi dělejte chutě, dnes jsou u nás brambory!
orinka: kupuju jedině tuhle...zn. ESSA , hnědý pytlík....výborná....
Rýži taky dávám do trouby a zalévám vařícím vývarem, někdy s trochou kari.
Miluju rizoto ve všech podobách. Dělala jsem ho včera plný hrnec.
Na cibulce podusím nadrovno nakrájenou kližku, přidám sůl, mletou papriku, trošku pepře a česneku. Když je maso hotové, úplně jemně zahustím, ale opravdu jemně.
Do podušené rýže maso zamíchám, přidám žampiony a hrášek, pro barvu pár na drobno nasekaných kousků červené kapie. Na talíři hustě posypu sýrem.Jíme s okurkovým salátem.
sharon: no vidíš, na to jsem zapomněla, nejlepší rýže je z trouby!!
já dělám jinak - zrovna včera......na cibulce podusím kuřeci prsa na kostičky, okořením( sůl, pepř, oregano, špetku kari, zakápnu sojovkou), na kostičky červenou papriku, podusím , přidám sterilovaný hrášek s mrkví, kus másla a musí se vydusit všechna voda. Upeču v troubě kastrol dobré rýže a vše smíchám dohromady, nahoru až na talíři hodně sýru, jen já...manžel nemá nahoru sýr rád, aspoň zbude pro mě víc.....
Taky už dělám jen to s vínem a vývarem pomalu dělané. Vyjímečně, když zbyde nějaké pečené maso, tak přidám do rýže i s výpekem, ale stejně dám máslo a parmezán. Takové to naše dusivé suché nemám moc ráda.
Rizoto zalít vývarem a přidat i bílé víno. Jenom voda výbornou chuť nedělá
mňam - to vypadá dobře, asi nějaké to rizotko vyzkouším dnes na večeři
Koukám, ze to co jsem se dodneska domnívala ze je rizoto je vlastne neco úplne jiného . Protoze já se s tím takhle nepatlám - naházu vsechno do jednoho hrnce a nechám, at se to stará samo o sebe a je rizoto na svete. A z 90% ho delávám z mletého masa. Bud veprové + rajcata a zelenina (do cervena) a nebo hovezí s kari.
Rizoto mám ráda, ale dělám ho jen jako rychlovku, buď do něj zužitkuju zbytky masa od oběda, nebo na dovolené s vepřovou konzervou. Přidávám cibuli a sterilovaný hrášek. A nahoru hodně strouhaného sýra + zeleninový salát nebo kyselou okurku
já mám rizoto ráda, ale takové to nezeleninové takže spíš si dám péct kuře, které pak oberu do rýže a to je mňamka největší
A nebo dám péct kuře a v závěru k němu přisypu rýži.
rizota dělám ted už jen dvě,buď chřestové,krémové podlévané vínem a posypané parmezánem,nebo koupím grilované kuře,oberu ho a s orestovanou zeleninou zamíchám do rýže,zasypu sýrem..ale poslední dobou na něj nemám chuť
mňam... mám ráda i rýži se špenátem...