Houbové řízky
Potřebujete: 500 g čerstvých hub, 1 menší cibuli, 30 g másla, sůl, špetku pepře, 1 žemli, trochu mléka, 2 vejce, 50 g jemné krupice, petrželku. Na obalení: hladkou mouku, vejce, strouhanku, tuk na smažení.
Postup: Houby očistíme a nakrájíme na tenké lístky. Asi deset minut je podusíme na másle spolu s jemně nakrájenou cibulí. Potom přidáme v mléce namočenou, nakrájenou a vymačkanou žemli, vejce, sůl, pepř, petrželku a zahustíme krupicí. Necháme prochladnout a tvoříme malé ploché řízečky. Obalíme v trojobalu a smažíme.
10.9.2013 Rubrika: Houby | Komentářů 30 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Houbové řízky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Almega - 10.9.2013 10:32 teda, trochu ti závidím, tady na východě Čech nic, snad jen místy,ale na ta já jsem ještě nenarazila Ale kotrč osobně ráda nemám, nějak mi přijde, že nemá žádnou chuť, jen připomíná držky.
PEGG: jak správně podotýkáš Syrovinka je druh Ryzce,ještě je Ryzec pravý jako dítě jsem na ně chodil s babičkou s dvouušním košem a nakládala je do octa a to už je nejmíň skoro 60 let
když u mě dělali ukrajinci tak sbírali ty bílé ryzce peprné jak to pouští to bílé mléko co tak pálí a ti to uměli udělat se špekem, že to bylo eňo ňuňo a my to vůbec nesbíráme,maximálně je někteří rozkopou
IVUSKA 56: Tak u nás na západě jsou lesy plné bedel všech velikostí:od těch jako talíř po malé...Hřiby,křemenáče,kozáky,klouzky,masáky,václavky! plné pařezy,málo lišek,málo babek,ryzce smrkové,pravé žampiony a další.Jen zatím nebyl letos kotrč,nejlepší houba na polévku...
IVUSKA 56 - 10.9.2013 10:13 Ježíš, nojo bedly
Na Moravě rostly Syrovinky(Ryzec) a to byla bašta, jen tak na kmíně. Houba teda vypadá jako prašivka a teče z ní bílé mléko, ale je to delikatesa
Almega: taky miluju bedly, ale nejvíc jen na másle a na kmíně, dát na čerstvý chleba a ještě namočit v tom výpeku, mňam, sbíhají se mi sliny. Houby tady rostou, máme je pořád, ale bedly ne.
tady houby letos nejsou takže nezbývá než vepřový řízek....
Sakra neštvěte mě já ještě nenašla ani prašivku, tady je děsné sucho A takový řízek z pravého hříbku já mám nejraději
Milda3 - 10.9.2013 8:06
Tak u nás rostou taky,byli jsme před 14 dny i nyní.Takže v sobotu,v neděli,v pondělí ,v úterý byly houby a tento týden v sobotu ,v neděli i včera byly zase houby...My máme nejraději klobouky masáků,bedel,dá se i klouzků, udělám těstíčko z vajec a hl.mouky,osolím,trošku mletého pepře a namočím klobouk a dám hned do rozpáleného oleje.Vznikne moc dobrý kousek,chuťově to připomíná maso,což si manžel-vegetarián-aspoň takto může připomenout...
Milda3: to je nááádhera,taky je tady u nás na západě hub jako máku,je to super
Milda3: to jsou úlovkyjj,taky bych to vyzkoušela,jen houby chybí
Světlonoska: taky to děláme tak jako ty,ale tento recept je zajímavý tak že jestli ve čtvrtek něco najdeme tak ho ihned vyzkouším
tohle jsme dělali asi před týdnem
a hub a hlavně hřibů bylo tolik že jsme si vybírali ,pár větších jsme si vzali na řízky a tyhle co fotil švagr jsme tam nechávali i když byly povětšinou asi zdravé,ty co jsme utrhli ,červavé nebyli,zůstalo jich tam mnohem víc nežli vyfotil,bylo to nad Chomutovem na Nové vsi
Takhle dělám houbové placičky-karbanátky, řízky jen obalím syrové plátky a usmažím
jojo, tohle děláme ... děti jako malí nejedly klasický řízky ale houbový karbenátky byly u nás dost oblíbený, jen vejce jsem dávala zvlášť žloutky a z bílků sníh ...
Takhle jsem houby ještě nepřipravovala,určitě vyzkouším,díky za typ
Houbové řízky milujeme,ale syrové plátky hned obalíme a smažíme