Vaječný koňak
Vaječný koňak nepatřil mezi má oblíbená pitiva, ale před více než 20 lety jsem ochutnala tento u mé švagrové, která měla recept od své babičky a od té doby vánoce nejsou vánocemi, pokud chybí mezi přichystanými dobrotami. Je poměrně pracný, ale jeho chuť vynahradí všechnu práci.
Potřebujeme:
½ l mléka a nebo smetany (se smetanou je samozřejmě lepší)
6 žloutků (pokud se obáváte salmonely a nebo jiných radůstek klidně použijte pasteurizované – doufám, že jsem to napsala správně)
2 vanilkové cukry
1 Salko (čtenářky žijící mimo republiku mouhou použít kondenzované mléko od Nestlé)
Asi ½ l rumu – záleží na Vaší chuti, nejlepší je obyčejný Tuzemák
Kuchyňský robot nebo ruční šlehač a nebo vytrénované svalstvo
Postup:
Mléko nebo smetanu svaříme a necháme vychladnout.
Vanilkový cukr a žloutky třeme 30 minut, potom přidáme Salko a třeme dalších 15 minut. Utřenou směs zamícháme do vychladlého mléka (smetany) a všechno společně asi 15 minut vaříme ve vodní lázni. Necháme vychladnout, vmícháme rum, nalijeme do láhví a necháme 2-3 týdny uležet. Pokud ho nevypijete dřív vydrží v uzavřené láhvi v ledničce až 3 měsíce.
Pokud použijeme techniku stačí třít polovinu času, ale čím více šleháme tím je výsledný koňak lepší. Doporučuji dodržovat návod u Vašeho robotu / šlehače, obvykle je doporučováno po 3-5 minutách provozu nechat přístroj vychladnout. Tyto pauzy během přípravy koňaku neuškodí.
Dobrou chuť přeje Linda
1.12.2015 Rubrika: Nápoje | Komentářů 36 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaječný koňak
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Yarka:
Tuli, take jsem to nevedela a byla presvedcena, ze salmonela je ve zloutkach. Recepty, kde se pouzival syrovy zloutek jsem hned zavrhovala. Vysvetlila mi to az pani co pracovala v drubezarnach v laboratori. Zloutek je chraneny tou blankou co je mezi nim a bilkem. Skorapka muze tez obsahovat salmonelu. Ten kdo pouziva skorapky z vajec jako zdroj vapniku, musi nejdrive skorapky bud dlouho varit, nebo v troube pri vyssi teplote propeci.
Takze tiramisu je zachranene.
Yarka: tak to jsem nevedela, ze salmonela je v bilkach ..... tak ze TIRAMISU je zachranene ??
YXH: Linda pise jedno SALKO a 6 zloutku
ty pises 2 + 2 kondenzovane a taky 6 zloutku ???
A TED BABO RAD
Linda: kondenzovane 250 nebo pul litru ???
to jste me dneska potesili lidicky .... ja ho mivala rada - pila jsem ho parkrat u spoluzaka .... mamka to doma nikdy nedelala ... tak si pisu a vyzkousim ....
take budu vyrabet, mam malinko odlisny.
Prave jsem udelala vcera pro dceru, ma v patek svatek (Barbora). Delam z kondenzovaneho mleka (slazeneho a neslazeneho).
2 plechovky slazene, 2 neslazene, 6 zloutku, asi 4 polevkove lzice mouckoveho cukru. Rumovou trest (pro mrnata), rum pro dospelaky podle chuti. Nekdy davam domaci palenku a rumovou trest a jenom trochu rumu (je to lacinejsi).
dělávám celá léta "Eierlikör ohne Eier" což zní směšně, ale vaječný koňak je dobrý i bez těch vajec
Je to podle receptu P.Novotného, dětem kdysi bez rumu a sobě i třeba jen s trochou rumové tresti, protože rum byl doma málokdy
V kombinaci s kakaem nebo čokoládou byl taky výborný - býval to príma vánoční dárek pro přítelkyně a dospělé děti
Salmonela, kdyz je, tak je v bilku, ve zloutku ne....
Linda: recept na ten ten čokoládový likér mám od r. 2011 zde ze ŠŽ a i přesně je to na netu,některou jsem požádal a poslala mi ho do vzkazíku a vaječný koňak jsou recepty na netu,zkraje jsem to dělal podle kuchařky naší vesnice,tak že bohužel moje recepty ne
já bych se přimlouvala i o ten s pudinkem a bez alkoholu
Milda3: kdyby ses chtel podelit o navody jsem presvedcena, ze zpestreni jidelnicku troskou alkoholu by zdejsim stastnym zenam nevadilo ..... muzes mi to hodit do vzkazu kdybys mel zajem
PS. pouze pokud je to TVUJ recept a ne okopceny z internetu
vaječnýho koňaku jsem za život udělal už desítky litrů,nikdy na vánoce nechyběl tak 2 - 3 litry,ale někdy jsem ho dělal i v průběhu roku a to už jsme s paní spolu 46 roků,letos jsem ho ještě nedělal,když jsem teď byl sám na chatě dva měsíce,tak jsem udělal na vánoce dávku čokoládového likéru,bylo toho asi 1 a 1/4 litru dvě lahve od rumu a necelá třídecová sklenička,tu jsem tam vycucal a potom jsem neodolal a pomalu jsem vycucal i jednu lahev a druhou jsem vzal domů,taky dlouho nevydržela a je vycucaná taky,tak že budu muset dělat znovu i s vaječňákem ,na tý fotce je uprostřed ta doma vycucaná
dadka: ano, ten s pudinkem a bez rumu nám maminka dělávala na Silvestra. A my se cítili tak dospěle, že si máme čím přiťuknout
Manžel dělával vaječný koňak a přidával tam vanilkový puding. Byl moc dobrý, pro děti dělal bez alkoholu. Dnes ho nemůžu kvůli cukrovky, tak už ho nevaříme.