Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Domácí nudle

Domácí nudle

Máte-li náladu udělat do polévky vlastní domácí nudle, případně připravit si nějaké jiné těstoviny, můžete si vybrat některý z našich receptů.

Domácí nudlové těsto

Potřebujete: 400 g hrubé nebo polohrubé mouky, 2 vejce, asi 1/8 l vody

Postup: Na vále zpracujte mouku s vejcem (nesolte, protože pak by vám těsto špatně schlo), postupně přidávejte vodu. Těsto hněťte tak dlouho, až bude krásně hladké, pevné a pružné a nebude se na vále přichytávat. Rozdělte je na tři části a vyválejte tenkou placku, kterou nechte na utěrce schnout. Během sušení je obracejte, aby těsto prosychalo stejnoměrně. Pak je nakrájejte na tenké nudličky, které poté ještě asi na půl hodiny roprostřete, aby doschly.

 

Olejové nudlové těsto

Potřebujete: 400 g hrubé mouky, 4 vejce, 2 lžíce oleje, 2 - 4 lžíce vody, sůl

Postup: Do zlehka osolené mouky udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce, přidejte olej a vodu a rukama vypracujte tuhé těsto. Vyválejte placky, klidně i silnejší, které můžete použít místo těstovin. Po usušení krájejte nudle nebo flíčky, případně obdélníky na lasagně.

 

Jemné nudlové těsto

Potřebujete: 400 g hrubé mouky, 4 žloutky, 4 vejce, 40 g másla

Potusp: Stejný jako u výše popsaných. Všechny ingredience smícháme společně se změklým máslem nakrájeným na kousky a vypracujeme tužší těsto, které se nechytá na vál. Vyválíme, necháme uschnout a krájíme nudle, fličky, nudličky...

 

 

Lenka Moučková


24.10.2011   Rubrika: Těstoviny   |   Komentářů 37   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Domácí nudle

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-37
Linda
Linda - 24.10.2011 9:34

Kadla: kdyz vezmes v potaz, ze polévka jaksi neni národni jidlo a z 90% ji jim jenom já zatímco pribuzenstvo si klepe na celo. A me to prepadne tak jednou za dva mesíce. Maximálne si mladsi holka obcas vyjimecne udelá rajskou ze sácku a nacpe do toho testoviny, jinka mám tech 10 sácku vyhradne jenom pro me

 
sharon
sharon - 24.10.2011 9:25

Zvědavka: mamka dělávala doma i široké nudle...a s mákem a maštěné máslem, tehdejším máslem.....tak to byla lahoda...smajlik - 68smajlik - 47

 
sharon
sharon - 24.10.2011 9:23

na vánoce dělávám i pro dceru...ccca z 5 vajec.....to válení , to je makačkasmajlik - 76, to mám pak svaly jako herkules, dát někomu facku tak ho přizabiju...smajlik - 68smajlik - 68

 
PEGG
PEGG - 24.10.2011 9:18

Nudle dělám celý svůj vařící život, což je cca 40 let. Ale je fakt, že poslední dobou čím dál míň, už mě to nebaví, u nás musí v polévce stát lžíce a to je nějakých nudlí. Nedávno jsem koupila vlasové nudle, hezky poskládané jedna vedle druhé v podlouhlém balíčku a můžu říct, že fakt byly jak domácí, jak na ně narazím, koupím znovu. Jinak všechny kupované, vydávané za domácí, prostě domácí nejsou a je to poznat. Ale i za ty děkujismajlik - 81
Taky dělám bez soli, jen hr.mouka a vajíčko, žádná voda, přijdou mi pak takové blemstvé, když se uvaří.

 
Kadla
Kadla - 24.10.2011 9:12

Linda: 10 sáčků vydrží na 2 roky??? Páni. U nás padne 1 -2 kila nudlí týdně..... Oba kluci milují kuřecí vývar se spoustou nudlí, tak ho máme minimálně 3x týdně smajlik - 16

 
Linda
Linda - 24.10.2011 9:03

Jo jo bejvávaly smajlik - 57. Ale skutecne netusím co by se muselo stát abych se já zacala patlat s nudlema smajlik - 16. Pravda uz zádne testoviny do polévky doma nemám, az se priste vypravim do Cech autem opet zakoupim zásoby, takovych 10 sácku ná mobvykle vydrzi na 2 roky smajlik - 16

 
Zvědavka
Zvědavka - 24.10.2011 8:56

sharon: Jojo, tak dělala nudle babi. Jen vejce a mouka, žádný tuk.
Ale já bych to mohla ohrát .... Vývar vaříme minimálně a kolínka a spol stejně doma nevyrobím.

 
Kadla
Kadla - 24.10.2011 8:55

No, k té soli... Jak to pořádně čtu, je uvedena jen u olejového těsta na lasagne, u jiných ne. Tak jsem se koukla po netu, a vidím, že u lasagnového těsta je všude napsaná sůl. Tak možná, že do tohoto těsta fakt patří. Když uvážíme, že by se to těsto na lasagne asi mělo připravovat vždy čerstvé, tak je možné, že zrovna tam ta sůl neva. U těch jiných výše napsaná není (na rozdíl od "vychytaného" receptu mojí tchýně smajlik - 16

 
Almega
Almega - 24.10.2011 8:49

Ani bych se na patlání s nudlemi nevy.....Nemám ráda těstoviny,jím je zcela minimálně,a domů pro ostatní kupuju různé těstoviny hotové.

 
sharon
sharon - 24.10.2011 8:36

možná že ta sůl je špatně pochopená, ta patří do vody na uvaření nudlí.....smajlik - 68

 
sharon
sharon - 24.10.2011 8:33

nudle dělám x let naučila mě maminka, jasně že bez soli a z mouky polohrubé, bez oleje, bez másla.......jen vejce a mouka.........a stejně tak i tzv.strouhání, tužší nudlové těsto se nastrouhá na okurkovým struhadle a nechá se rozprostřené usušit.......domáci nudle zavářím rovnou do polévky a vůbec není kalná.....

 
Kadla
Kadla - 24.10.2011 8:10

orinka: No vidíš, já trotl dávám už 15 let do těsta na nudle sůl (nudle jsem se učila dělat u tchýně a ta ji tam dávala) a pak se celá léta divím, proč ty nudle nejsou nic moc smajlik - 76smajlik - 34. Hned příští těsto udělám bez soli. Nějak mě nenapadlo podívat se někam na recepty a brala jsem tchýnin recept jako zcela správný smajlik - 16

 
denda04
denda04 - 24.10.2011 7:42

orinka: smajlik - 34jasně sůl nééééé a hlavně né hrubou smajlik - 99

dělám těsto na nudle od oka smajlik - 58 krájím ručně a jsou OK

 
1567
1567 - 24.10.2011 7:38

orinka: smajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34ty se té hrubé soli nezbavíšsmajlik - 34smajlik - 34

 
orinka
orinka - 24.10.2011 7:26

orinka: šmarjá, tak mě ta sůl rozčílila, až jsem ji tam do svého receptu dala místo hrubé moukysmajlik - 14 - jasně že platí na 1 vejce hrubá sůl, slabé 2 dl, pokud zauvažuju...do zásoby si to dělám ze 3 vajec, vyvalování dá trochu práce, ale pak krájím stroječkem, je to za minutu.
Když těsto moc ztvrdne a nedá se rozvále, nevyhazujte to, ale postrouhejte na hrubém okurkovém struhadle a máte strouhání anebo pokud to děláváte, těstovinovou rýži.

 
orinka
orinka - 24.10.2011 7:24

proboha, komu napadlo dávat do těsta na nudle sůl?!smajlik - 76 To je ohromná blbost, protože takové usušené nudle se nedají uchovávat, budou natahovat vodu. Já dělám taky nudle, ale asi blbě. na 1 vajíčko dám tolik hrubé soli, aby bylo měkké těsto. Chvilku ho nechám odpočinout, trošku ještě ztuhne (proto ho nedělat hned tuhé!), pak rozdělím na 2 půlky a každou tence vyválím. Usuším, nakrájím a je to na víckrát. ŹÁDNOU SŮL DO TĚSTA, JE TO VOLOVINA!!!

 
dadka
dadka - 24.10.2011 6:26

Miluju hovězí nebo kuřecí vývar s nudlemi a spoustou petrželky. V polévce musí stát lžíce. Ale dávám kupované nudle. Zkusím si udělat nudle domácí podle prvního receptu.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-37
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77181.
    Archiv anket.