Domácí nudle
Máte-li náladu udělat do polévky vlastní domácí nudle, případně připravit si nějaké jiné těstoviny, můžete si vybrat některý z našich receptů.
Domácí nudlové těsto
Potřebujete: 400 g hrubé nebo polohrubé mouky, 2 vejce, asi 1/8 l vody
Postup: Na vále zpracujte mouku s vejcem (nesolte, protože pak by vám těsto špatně schlo), postupně přidávejte vodu. Těsto hněťte tak dlouho, až bude krásně hladké, pevné a pružné a nebude se na vále přichytávat. Rozdělte je na tři části a vyválejte tenkou placku, kterou nechte na utěrce schnout. Během sušení je obracejte, aby těsto prosychalo stejnoměrně. Pak je nakrájejte na tenké nudličky, které poté ještě asi na půl hodiny roprostřete, aby doschly.
Olejové nudlové těsto
Potřebujete: 400 g hrubé mouky, 4 vejce, 2 lžíce oleje, 2 - 4 lžíce vody, sůl
Postup: Do zlehka osolené mouky udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce, přidejte olej a vodu a rukama vypracujte tuhé těsto. Vyválejte placky, klidně i silnejší, které můžete použít místo těstovin. Po usušení krájejte nudle nebo flíčky, případně obdélníky na lasagně.
Jemné nudlové těsto
Potřebujete: 400 g hrubé mouky, 4 žloutky, 4 vejce, 40 g másla
Potusp: Stejný jako u výše popsaných. Všechny ingredience smícháme společně se změklým máslem nakrájeným na kousky a vypracujeme tužší těsto, které se nechytá na vál. Vyválíme, necháme uschnout a krájíme nudle, fličky, nudličky...
24.10.2011 Rubrika: Těstoviny | Komentářů 37 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Domácí nudle
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Kadla: kdyz vezmes v potaz, ze polévka jaksi neni národni jidlo a z 90% ji jim jenom já zatímco pribuzenstvo si klepe na celo. A me to prepadne tak jednou za dva mesíce. Maximálne si mladsi holka obcas vyjimecne udelá rajskou ze sácku a nacpe do toho testoviny, jinka mám tech 10 sácku vyhradne jenom pro me
Zvědavka: mamka dělávala doma i široké nudle...a s mákem a maštěné máslem, tehdejším máslem.....tak to byla lahoda...
na vánoce dělávám i pro dceru...ccca z 5 vajec.....to válení , to je makačka, to mám pak svaly jako herkules, dát někomu facku tak ho přizabiju...
Nudle dělám celý svůj vařící život, což je cca 40 let. Ale je fakt, že poslední dobou čím dál míň, už mě to nebaví, u nás musí v polévce stát lžíce a to je nějakých nudlí. Nedávno jsem koupila vlasové nudle, hezky poskládané jedna vedle druhé v podlouhlém balíčku a můžu říct, že fakt byly jak domácí, jak na ně narazím, koupím znovu. Jinak všechny kupované, vydávané za domácí, prostě domácí nejsou a je to poznat. Ale i za ty děkuji
Taky dělám bez soli, jen hr.mouka a vajíčko, žádná voda, přijdou mi pak takové blemstvé, když se uvaří.
Linda: 10 sáčků vydrží na 2 roky??? Páni. U nás padne 1 -2 kila nudlí týdně..... Oba kluci milují kuřecí vývar se spoustou nudlí, tak ho máme minimálně 3x týdně
Jo jo bejvávaly . Ale skutecne netusím co by se muselo stát abych se já zacala patlat s nudlema . Pravda uz zádne testoviny do polévky doma nemám, az se priste vypravim do Cech autem opet zakoupim zásoby, takovych 10 sácku ná mobvykle vydrzi na 2 roky
sharon: Jojo, tak dělala nudle babi. Jen vejce a mouka, žádný tuk.
Ale já bych to mohla ohrát .... Vývar vaříme minimálně a kolínka a spol stejně doma nevyrobím.
No, k té soli... Jak to pořádně čtu, je uvedena jen u olejového těsta na lasagne, u jiných ne. Tak jsem se koukla po netu, a vidím, že u lasagnového těsta je všude napsaná sůl. Tak možná, že do tohoto těsta fakt patří. Když uvážíme, že by se to těsto na lasagne asi mělo připravovat vždy čerstvé, tak je možné, že zrovna tam ta sůl neva. U těch jiných výše napsaná není (na rozdíl od "vychytaného" receptu mojí tchýně
Ani bych se na patlání s nudlemi nevy.....Nemám ráda těstoviny,jím je zcela minimálně,a domů pro ostatní kupuju různé těstoviny hotové.
možná že ta sůl je špatně pochopená, ta patří do vody na uvaření nudlí.....
nudle dělám x let naučila mě maminka, jasně že bez soli a z mouky polohrubé, bez oleje, bez másla.......jen vejce a mouka.........a stejně tak i tzv.strouhání, tužší nudlové těsto se nastrouhá na okurkovým struhadle a nechá se rozprostřené usušit.......domáci nudle zavářím rovnou do polévky a vůbec není kalná.....
orinka: No vidíš, já trotl dávám už 15 let do těsta na nudle sůl (nudle jsem se učila dělat u tchýně a ta ji tam dávala) a pak se celá léta divím, proč ty nudle nejsou nic moc . Hned příští těsto udělám bez soli. Nějak mě nenapadlo podívat se někam na recepty a brala jsem tchýnin recept jako zcela správný
orinka: jasně sůl nééééé a hlavně né hrubou
dělám těsto na nudle od oka krájím ručně a jsou OK
orinka: ty se té hrubé soli nezbavíš
orinka: šmarjá, tak mě ta sůl rozčílila, až jsem ji tam do svého receptu dala místo hrubé mouky - jasně že platí na 1 vejce hrubá sůl, slabé 2 dl, pokud zauvažuju...do zásoby si to dělám ze 3 vajec, vyvalování dá trochu práce, ale pak krájím stroječkem, je to za minutu.
Když těsto moc ztvrdne a nedá se rozvále, nevyhazujte to, ale postrouhejte na hrubém okurkovém struhadle a máte strouhání anebo pokud to děláváte, těstovinovou rýži.
proboha, komu napadlo dávat do těsta na nudle sůl?! To je ohromná blbost, protože takové usušené nudle se nedají uchovávat, budou natahovat vodu. Já dělám taky nudle, ale asi blbě. na 1 vajíčko dám tolik hrubé soli, aby bylo měkké těsto. Chvilku ho nechám odpočinout, trošku ještě ztuhne (proto ho nedělat hned tuhé!), pak rozdělím na 2 půlky a každou tence vyválím. Usuším, nakrájím a je to na víckrát. ŹÁDNOU SŮL DO TĚSTA, JE TO VOLOVINA!!!
Miluju hovězí nebo kuřecí vývar s nudlemi a spoustou petrželky. V polévce musí stát lžíce. Ale dávám kupované nudle. Zkusím si udělat nudle domácí podle prvního receptu.