Není pizza jako pizza. Recepty pro odvážné.
Pizza – slaný koláč, původem z Itálie, obložený v podstatě čímkoliv co přijde kuchaři pod ruku, základ tvoří rajčatová omáčka a sýr….kdo by tuto dobrotu neznal? Kolik ovšem obsahuje kalorií se zmiňovat nebudu, mohla by mě přejít chuť a to nechci riskovat. V podstatě kamkoliv se člověk vypraví vždycky někde potká pizzerii, občas s velice vydařeným sortimentem a jindy s čímsi, co pizzu připomíná pouze díky naši fantazii.
Pizza, ať už domácí a nebo z pizzerie, patří mezi mé oblíbence. Nejsem příznivcem fast foodu, a tak pokud jsem nucena stravovat se někde po cestách, volím pizzerii. Jak jsem už psala, občas to nebyla nejšťastnější volba, ale nikdy nenásledovaly žaludečně - střevní potíže, což o potravě z konkurenčních řetězců nemůžu vždy tvrdit.
Při svých toulkách jsem ochutnala pizzu na různých místech. Je zajímavé, že některé pizzy jsou stejné kdekoliv na světě – šunková, s mořskými plody (pravda někdy mraženými), sýrová se liší pouze podle nabídky místních sýrů.
Na druhou stranu jsou pizzy, které nikde jinde nepotkáte. Z vlastní zkušeností mužů říci, že brokolicovou pizzu a nebo vůbec brokolici na pizze jsem potkala pouze v Čechách. Stejně tak je českou specialitou dávat na pizzu Eidam, ale musím uznat že to není špatný nápad a kdybych k němu měla přístup, budu ho používat i doma. Naopak mého bratra jsem před lety vyvedla krapet z míry, když jsem mu předložila domácí pizzu se zeleninovou směsí včetně kukuřice. On je taky pizzový maniak, ale kukuřici v této podobě potkal poprvé.
V Dánsku je velice oblíbená pizza s mletým hovězím masem. V podstatě se dělá stejně jako omáčka na špagety, ale tekutina se zredukuje na minimum. Sýr se někdy dává pod maso a jindy na maso a rajčatová omáčka se zamíchá přímo do masové směsi. Pizza se někdy dále obkládá tím, co člověk zrovna potká v ledničce a jindy se rovnou upeče pouze s masovou směsí. Někteří jedinci tuto masovou směs rovnou promíchají i s uvařenými špagetami a mrsknou všechno na těsto a společně upečou. Tato lahůdka se dá zakoupit i v pizzeriích. Musím se přiznat, že mě nenadchla. Ano bylo to jedlé, ale prostě těsto obložené špagetami není pro mé chuťové buňky to pravé ořechové.
Dalším dánským oblíbencem je pizza s kebabem a na hotovou upečenou, ještě horkou se dává na tenké proužky nakrájený ledový salát a všechno se pokape bílým dresinkem ze zakysané smetany. Podivná kombinace, ale velice chutná.
Cestou do a z práce poslouchám pravidelně rádio, každý pátek odpoledne vysílají pořad nazvaný Dilema posluchačů. Nedávno bylo oddychové téma, kdy jeden posluchač vznesl dotaz ohledně pizzy. Byl v jakési luxusní restauraci v Kodani a nabízeli tam pizzu za 2.000,-ddk (násobte přibližně 3,-kč) a ptal se ostatních posluchačů, kde je pomyslná hranice, co se ještě dá či už nedá nacpat na pizzu a kolik by byli ochotni za to zaplatit. Mimochodem na zmíněné pizze byl kaviár, mascarpone, zakysaná smetana, červená cibule, pažitka a podávala se s láhví šampaňského. Musím se přiznat, že přes 70,-ddk za kus nejdu i kdyby mi ji podávali na zlatým podnose. Každopádně sešlo se hodně názorů a redakce rozšířila diskuzi jakou nejpodivnější pizzu jste kdy jedli. Diskuze mě zaujala natolik, že jsem si po příjezdu domů šla pustit rádio a poslouchala jsem vysílání až do konce.
Za nejzajímavější příspěvky považuji:
- pizza calzone (obložené těsto se přehne a všechno se peče jako kapsa) naplněná hranolkami a béarnaise omáčkou
- pizza calzone naplněná špagetami a masovými kuličkami, navrchu vše polité rozpuštěnou čokoládou
- pizza s volským okem a opečenou slaninou
- pizza s gorgonzola sýrem, makrelou a ančovičkami
- pizza s tuňákem, škeblemi, krevetkami a ananasem
- pizza s biftekem z koňského masa obložená čerstvým špenátem
- a jeden posluchač ochutnal ve Skotsku pizzu, která šla z mrazáku rovnou do fritovacího hrnce a pak mu na hotovou navršili hranolky a všechno zlili kečupem ….Dobrou chuť!
A teď je řada na Vás. Jakou nejpodivnější pizzu jste Vy kdy a kde ochutnali, anebo naopak potkali na jídelním lístku a neměli odvahu vyzkoušet?
12.6.2013 Rubrika: Náš domov | Komentářů 36 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Není pizza jako pizza. Recepty pro odvážné.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.No teda to jsou kombinace, fuj. Nedala bych si ani jednu z toho seznamu Takovehle podobne hruzne kombinace mel muj chlap, kdyz jsem byla tehotna
Treba kysele rybicky s kecupem apod.
Milda3: jinak ona ta Hawai je obiben u zen a nekterych deti. A ta o ktere jsem psala v uplne prvnim prispevku.. stim kozim syrem.. ta je prave z Prosecca... jmenuje se alla Prosecco :)
Milda3: takm to je presne tam.... bydlim na Proseku.. do Prosecca chodime apson jednou az mesic na jine dobroty, nez je pizza, hlavne speciality jsou tam neskutecne... miluju to tam. Pro pizzu chodime, kdyz se nam nechce doma varit veceri a zaroven na ni mame chut... protoze jit do Prosecca jen na pizzu je hřích
taky klasiku,hlavně ať tam jsou papričky jalapeňos...lepší kavalitně a málo než přeplácanou kvantitu
Bellana: jo když řííízek , tak jedině na sááádle........
Mam to jako Stanik, proste pizza po cesku ani po nijak jinak mi moc nejedou... treba takova madarska pizza, z toho nazvu jsem sla do kolen Ani me to nelaka...
V jídle mám ráda experimenty, a tak je mi jedno, jak se jmenuje to, co dostanu na talíř. Podstatné je, jestli mi to chutná nebo ne. Správný vídeňský řízek je z telecího, tenoučký a smažený na přepuštěném másle. Přesto mi chutná náš řízek z vepřového a smažený na sádle. Stejné to mám s pizzou. Nejvíc mi chutná ta tenoučká se čtyřmi sýry na smetanovém základě, kterou dělají v takové obyčejné hospodě, kam chodíme hrát bowling. Co by na to říkali Italové, je mi srdečně fuk. Cokoliv s mořskými plody nebo olivami jíst odmítám, vyzkoušela jsem, není to nic pro můj prostý valašský jazyk. Nemám ráda pizzu s tlustým těstem, jen ty tenoučké.
neobvyklé si nedávám jsem konzerva, mám svoje chutě... Zrovna včera jsem měla luxusní špenátovou ze 101 v Kolodějích.
Stanik: není to tak dlouho,jen nějakej měsíc co jsem byl u šváry v Praze a přesto že bydlí na Břevnově,tak jsme jeli na pizzu na Prosek do Ristorante Prosecco pizzeria a chtěl jsem si tam dát tu Hawai,ale všiml jsem si že je tam ananas tak to ne a dal jsem si pizzu Capricciosa a byla moc dobrá,byly tam rajčata,mozzarella, šunka,žampiony a myslím bazalka
u nás prodávají pizza - langoš... je to pizza těsto naplněné nějakou směsí, co kdo rád na pizzu (sýr, šunka, kečup...), přehnuté na kapsu a usmažené ve friťáku jako langoš.....není to špatné, ale není nad klasiku
jsem konzerva, takze kdyz vidim zhovadilosti typu hermelinova pizza, je mi blivno, to same tzv Hawai.
Nejradeji mam italskou klasiku Margharita , Napoletana.
Z tech variaci u nas delji vybornou s kozim syrem, cernymi olivami, artycoky.. vynikajici. Rovnet se syrem tallegio a hnedmi kremovymi zampiony portobello. Morske plody mam radeji na testovinach.
Těsto nemám ráda ve sladké ani slané podobě, takže pizzu nemusím.
Linda: díky za info budu se těšit.
já miluju tu nejobyčejnější ...margharittu...jestli jsem to dobře napsala nevím, kousek od nás je pizzerie a tam jí dělají báječnou a nasměrovala nás tam vnučka.....a co ještě miluju jsou hranolky od mekáče...
IVUSKA 56: pro tebe a pokud by to zajimalo i nekoho dalsiho ...je to dlouhatansky, takze nakonec jsem to rozdelila na tri clanky a pujdou do redakce zitra, nechci zbytecne zatezovat postu takze vzdycky pockam az Meryl vyda to co jsem ji poslala a pak teprve posilam dalsi