Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Není pizza jako pizza. Recepty pro odvážné.

Není pizza jako pizza. Recepty pro odvážné.

Pizza – slaný koláč, původem z Itálie, obložený v podstatě čímkoliv co přijde kuchaři pod ruku, základ tvoří rajčatová omáčka a sýr….kdo by tuto dobrotu neznal? Kolik ovšem obsahuje kalorií se zmiňovat nebudu, mohla by mě přejít chuť a to nechci riskovat. V podstatě kamkoliv se člověk vypraví vždycky někde potká pizzerii, občas s velice vydařeným sortimentem a jindy s čímsi, co pizzu připomíná pouze díky naši fantazii.

Pizza, ať už domácí a nebo z pizzerie, patří mezi mé oblíbence. Nejsem příznivcem fast foodu, a tak pokud jsem nucena stravovat se někde po cestách, volím pizzerii. Jak jsem už psala, občas to nebyla nejšťastnější volba, ale nikdy nenásledovaly žaludečně - střevní potíže, což o potravě z konkurenčních řetězců nemůžu vždy tvrdit.

Při svých toulkách jsem ochutnala pizzu na různých místech. Je zajímavé, že některé pizzy jsou stejné kdekoliv na světě – šunková, s mořskými plody (pravda někdy mraženými), sýrová se liší pouze podle nabídky místních sýrů.

Na druhou stranu jsou pizzy, které nikde jinde nepotkáte. Z vlastní zkušeností mužů říci, že brokolicovou pizzu a nebo vůbec brokolici na pizze jsem potkala pouze v Čechách. Stejně tak je českou specialitou dávat na pizzu Eidam, ale musím uznat že to není špatný nápad a kdybych k němu měla přístup, budu ho používat i doma. Naopak mého bratra jsem před lety vyvedla krapet z míry, když jsem mu předložila domácí pizzu se zeleninovou směsí včetně kukuřice. On je taky pizzový maniak, ale kukuřici v této podobě potkal poprvé.

V Dánsku je velice oblíbená pizza s mletým hovězím masem. V podstatě se dělá stejně jako omáčka na špagety, ale tekutina se zredukuje na minimum. Sýr se někdy dává pod maso a jindy na maso a rajčatová omáčka se zamíchá přímo do masové směsi. Pizza se někdy dále obkládá tím, co člověk zrovna potká v ledničce a jindy se rovnou upeče pouze s masovou směsí. Někteří jedinci tuto masovou směs rovnou promíchají i s uvařenými špagetami a mrsknou všechno na těsto a společně upečou. Tato lahůdka se dá zakoupit i v pizzeriích. Musím se přiznat, že mě nenadchla. Ano bylo to jedlé, ale prostě těsto obložené špagetami není pro mé chuťové buňky to pravé ořechové.

Dalším dánským oblíbencem je pizza s kebabem a na hotovou upečenou, ještě horkou se dává na tenké proužky nakrájený ledový salát a všechno se pokape bílým dresinkem ze zakysané smetany. Podivná kombinace, ale velice chutná.

Cestou do a z práce poslouchám pravidelně rádio, každý pátek odpoledne vysílají pořad nazvaný Dilema posluchačů. Nedávno bylo oddychové téma, kdy jeden posluchač vznesl dotaz ohledně pizzy. Byl v jakési luxusní restauraci v Kodani a nabízeli tam pizzu za 2.000,-ddk (násobte přibližně 3,-kč) a ptal se ostatních posluchačů, kde je pomyslná hranice, co se ještě dá či už nedá nacpat na pizzu a kolik by byli ochotni za to zaplatit. Mimochodem na zmíněné pizze byl kaviár, mascarpone, zakysaná smetana, červená cibule, pažitka a podávala se s láhví šampaňského. Musím se přiznat, že přes 70,-ddk za kus nejdu i kdyby mi ji podávali na zlatým podnose. Každopádně sešlo se hodně názorů a redakce rozšířila diskuzi jakou nejpodivnější pizzu jste kdy jedli. Diskuze mě zaujala natolik, že jsem si po příjezdu domů šla pustit rádio a poslouchala jsem vysílání až do konce.

Za nejzajímavější příspěvky považuji:

- pizza calzone (obložené těsto se přehne a všechno se peče jako kapsa) naplněná hranolkami a béarnaise omáčkou

- pizza calzone naplněná špagetami a masovými kuličkami, navrchu vše polité rozpuštěnou čokoládou

- pizza s volským okem a opečenou slaninou

- pizza s gorgonzola sýrem, makrelou a ančovičkami

- pizza s tuňákem, škeblemi, krevetkami a ananasem

- pizza s biftekem z koňského masa obložená čerstvým špenátem

- a jeden posluchač ochutnal ve Skotsku pizzu, která šla z mrazáku rovnou do fritovacího hrnce a pak mu na hotovou navršili hranolky a všechno zlili kečupem ….Dobrou chuť!

A teď je řada na Vás. Jakou nejpodivnější pizzu jste Vy kdy a kde ochutnali, anebo naopak potkali na jídelním lístku a neměli odvahu vyzkoušet?

Linda


12.6.2013   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 36   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Není pizza jako pizza. Recepty pro odvážné.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-38
sallie
sallie - 12.6.2013 7:52

jo u nás kdysi dělali hruškovou s gorgonzolou.... (ale nebyla to pizza, byl to takový ten alsaský pie, myslím že to bylo listové těsto)

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 12.6.2013 7:10

Jinak pokud jde o pizzu miluju kuřecí bianku, nebo špenátovou. V Egyptě, kde jsem ohledně jídla nezkonzumovala za celý pobyt jídlo na jeden den, jsem poslední den objevila pizerii a tam dělali pizzu s artyčokama a kuřecím masem. Nevím jestli to bylo tím vyhladověním nebo byla opravdu tak dobrá, ale lepší jsem nejedla.

 
IVUSKA 56
IVUSKA 56 - 12.6.2013 7:07

Lindo, trochu mimo mísu, ale před časem jsi navštívila Prahu a slíbila jsi článek. Nevím jestli jsem ho prošvihla a nebo jsi ho ještě neposlala do redakce? Hrozně jsem se na něj těšila, moc ráda čtu tvoje příspěvky.

 
orinka
orinka - 12.6.2013 5:59

v zeleninové sezóně si doma peču ze svého těsta, kynutého. Brokolicový koláč dělávám pravidelně, dávám do něj Nivu s tvarohem a brokolicí -je moc dobrý. No, recept na pizza rohlíčky ode mě Lindo máš, a tahle pizza zatím uspokojila každého.smajlik - 31

 
Alice.
Alice. - 12.6.2013 3:35

V jedné restauraci mají pizzu s pirohy - mrsknou na těsto rajčatovou omáčku a nakrájené pirohy, cibuli a kysanou smetanu. Jak mám pirohy i pizzu ráda, tak tuhle variantu jsem si zatím odpustila. smajlik - 20
Stejně tak pizza cheezburger - pizza pokladená hamburgery a sýrem. Taky nemusím. smajlik - 68

Já jsem z různých důvodů v posledním roce hodně omezila konzumaci mouky a lepkových výrobků, takže těsto na pizzu není zrovna něco čím bych se ráda cpala. Když jsem hledala čím se dá těsto nahradit, tak jsem našla mnoho variant, některé i úspěšně vyzkoušela, ovšem jedna, která mě hodně láká, ale na kterou jsem ještě nenašla odvahu, je těsto ze slaniny. Propletou se plátky slaniny dohromady že se z toho udělá placka, ta se upeče se zbytkem pizzy a je z toho slaninová pizza. smajlik - 33

 
Minda
Minda - 12.6.2013 2:38

Nejzajímavější pizzu jsem jedla na Kubě, v pizzerii Los Pinos dělali ovocné, s banánem, ananasem, mangem, guavou... Poprvé jsem se dost obávala, jak bude kombinace sladkého ovoce se slaným sýrem chutnat, ale zbytečně, byly výborné. Ráda si dávám havajskou, se šunkou a ananasem. Doma ji dělávám s horou zeleniny.

 
sallie
sallie - 12.6.2013 0:18

naše oblíbená pizzerie je cca 1000km daleko, tak se tam dostaneme jednou za rok.... ale zatrackaní haranti si pamatují, že tam do pizzového těsta zapékají čokoládu smajlik - 76, takže tím vždycky končíme...

 
modroočka
modroočka - 12.6.2013 0:15

... mně velmi chutnala pizza s BBQ omáčkou a smaženými kousky kuřete, také s bílou omáčkou a množstvím zeleniny a hub to nemá chybu

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-38
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77176.
    Archiv anket.