Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?

Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?

Rad a různých fíglů na vaření má každá z nás v rukávu určitě několik. Na něco přijde člověk sám, něco se dědí z generace na generaci, jiné triky zase poradí kamarádky. A protože dobrých rad není nikdy dost, třeba vám přijdou vhod i ty naše, které pomohou při vaření masa.

 

Aby bylo maso křehké, chutné a lahodné

Prvním předpokladem vynikajícího pokrmu je koupit maso správně. Mělo by být čerstvé. Jak to poznáte? Čerstvé maso má suchý povrch a jasně červenou barvu. Když do něj říznete, je v místě řezu vlhké, ale nelepkavé. Příjemně nakysle voní. Tuk čerstvého masa je bílý nebo nažloutlý a tuhý.

 

Tak. Maso máme vybrané, pustíme se do vaření.

  • Jestliže chcete maso dusit, napřed je naložte do tzv. mořidla. To je směs vody, octa, cibule a koření (jalovec, pepř, nové koření, bobkový list apod.). Naložené ho nechte v lednici jeden až dva dny. Místo mořidla můžete maso naložit i do kyselého mléka. Kyseliny totiž uvolňují svalová vlákna a maso je pak křehké. Před samotným dušením maso prudce opečte na části tuku, čímž se na povrchu utvoří pevná kůrka. Maso pak zůstane šťavnaté.
      • Připravené plátky masa třeba na řízky nebo na bifteky, které chcete zpracovat až druhý den, potřete rozpuštěným máslem a dejte do lednice. Plátky masa neoschnou a budou křehké.
      • Hotové maso krájejte na jednotlivé porce vždy „přes vlákno“.
      • Před naklepáním navlhčete prkénko, které tak nebude sát šťávu z masa.
      • Při pečení maso nepropichujte, ale opatrně je v pekáči otáčejte obracečkou. Pícháním byste uvolnili z masa šťávu a pak by bylo suché
      • Zbylé upečené maso zabalte do mastného papíru. Tím je uchráníte před oschnutím.
      • Maso solte až před vlastní přípravou. Minutky však osolte až při smažení. Játra a ledvinky solíme, až když jsou hotové.
      • Jestliže chcete mít skutečně křehké řízky, použijte čerstvě umletou strouhanku, která nepojme tolik tuku jako strouhanka starší.
      • Správně upečené maso má mít pěkně zabarvenou kůrku. Dosáhnete toho tím, že je vložíte do předehřáté trouby a zpočátku pečete prudce, aby se na povrchu vytvořila kůrka. Pak teplotu snížíte a dopékáte pomaleji.
      • Je-li maso stále tvrdé, přidejte k němu trochu octa.
      • Uzené maso vařte v dostatečném množství vody. Dvakrát ji slijte a vyměňte za čerstvou. Zbavíte tak maso zbytků láku, takže nebude příliš slané a nebude tolik cítit udírnou.
      • Zmrazené maso rozmrazujte v ledničce po dobu 6–12 hodin.
      • Masový vývar obarvíte přidáním cibule opečené do zlatova.
      • Maso na polévku vložíme vždy do studené vody, aby se pozvolným uváděním do varu hodně vyluhovalo. Jestliže chcete, aby bylo hodně šťavnaté, vložte je naopak do vroucí vody.

         

          Máte nějaké spolehlivé fígle při přípravě masa? Mně se třeba osvědčilo naklepávat řízky v mikrotenovém sáčku. Nikde kolem nic nestříká a palička zůstane čistá.

        • Meryl


          1.11.2012   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 39   |   Vytisknout

          Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

           

          Diskuse ke článku - Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?

          Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
          Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-39
          Verera
          Verera - 1.11.2012 10:05

          Vařím minimálně, přes týden si každý něco uloví, když mám štěstí, synek mi nechá trochu pizzy, jinak jsou studené večeře, nemám chuť se s něčím patlat, když přijdu v 7 z práce.

          Můj hlavní fígl na přípravu masa je, že vařím větší množství, máme z toho oběd v sobotu i v neděli a ještě zbyde, pokud někdo zatouží po teplé večeři v pondělí smajlik - 68

          Ale aby nevytékal smažený sýr na pánvičce, obalujeme ho 2x- vajíčko, strouhanka, zase vajíčko a zase strouhanka smajlik - 64

           
          kubikm
          kubikm - 1.11.2012 9:44

          PEGG: on je sakra velký rozdíl mezi domácím uzeným, co voní
          a kupovaným přesoleným čímsi....

           
          kubikm
          kubikm - 1.11.2012 9:35

          Kadla: játra se dělají jako minutka, od určitého okamžiku potom naopak začnou tvrdnout...dělám je tedy psům, sama to nejím...

           
          Beru
          Beru - 1.11.2012 9:04

          annie: Když se to pak usmaží chutná to trocha jako maso v bramboráku

           
          Beru
          Beru - 1.11.2012 8:59

          annie: Myslíš jak bylo maso libovolně dlouho naložené v lednici a postupně se odebíralo ? Původní recept jsem vytratila ale pak jsem našla něco podobného,ale tam už ta trvanlivost není taková-jsou tam vejce,česnek,halda majoránky,sojovka ? Jestli ano a udržím myšlenku,večer ti to pohledám

           
          Křeček
          Křeček - 1.11.2012 8:58

          No - a jak tedy poznám, že mám maso zevnitř propečené, když do něj nepíchnu? Tedy no - já do něj většinou rovnou říznu, abych viděla až úplně doprostřed, jestli to není syrové smajlik - 72

          Linda: smajlik - 34

           
          Světlonoska
          Světlonoska - 1.11.2012 8:35

          P.S.Vaření mě moc baví,smajlik - 94ted sjem zkoušesmajlik - 32la např.tortillysmajlik - 58smajlik - 47smajlik - 67

           
          Světlonoska
          Světlonoska - 1.11.2012 8:34

          Od kuchařů vím,že do trojobalu dávají kypřící prášek,řízky jsou krásně měkkésmajlik - 50

           
          Světlonoska
          Světlonoska - 1.11.2012 8:33

          annie: Nejspíš tam byl jen žloutek,nakládám tak někdy maso na řízky.

           
          loupák
          loupák - 1.11.2012 8:11

          Linda: smajlik - 34nejsi v tom sama nebojsmajlik - 58....nejsem žádná Retigová,vaření považuju za nutnost,jsem ráda,že manžel občas taky kuchtí,takže se prostřídámesmajlik - 47...v žádném případě se s masem tak nese.ru jako v článkusmajlik - 42,krájím ho jak mi přijde pod ruku,solím když si myslím,že bych měla solit a nakládám jen čínu a svíčkovousmajlik - 27...naštěstí je to vždy jedlí a to je hlavnísmajlik - 54

           
          PEGG
          PEGG - 1.11.2012 7:57

          Kadla - 1.11.2012 7:40 - dobrý poznatek, taky jako blbec nesolím, už se na to vykašlu, dík. smajlik - 105

           
          PEGG
          PEGG - 1.11.2012 7:56

          Linda - 1.11.2012 7:47 smajlik - 68 tak s posledním odstavcem na 100% souhlasím, taky mě to štve. Největší problém mám vůbec něco vymyslet.

           
          Linda
          Linda - 1.11.2012 7:47

          PEGG: vareni me nebavi a v podstate je mi to jedno. Ano mam rada dobre menu, ale rozhodne se s nim nepatlam sama. Jsem shopna (pokud me to chytne) nalozit maso, udelat pohosteni pro x lidi, patlat se s omackou, ale v 99% jde o to neco vyndat z mrazaku a hodit do hrnce / trouby spolecne s necim jinym (zeleninou/ korenim/ bramborem/ cokoliv mi prijde pod ruku) a stara se to samo o sebe dokud to neni jedly. Treba pokud me potomci ukecaji na brknedle tak je delam z 2kg brambor a mrazim, stejne tak pecene veprove k nim a pak si deticky jenom ohrivaji podle chuti. Nebudu se stim ohavne lepicim testem patlat kazdy tyden - to i "lezeni na gauci a pocitani pavucin" povazuji za prinosnejsi cinnost smajlik - 42..... fakt by me zajimalo proc lidi musi jist a navic kazdy den a jeste k tomu nekolikrat za den - to je znacne nedomysleny clanek naseho vyvoje smajlik - 36

           
          matysek
          matysek - 1.11.2012 7:47

          do cca 18 let jsem nebyla schopná se dotknout syrového masa. Ani teď z toho nejsem nijak nadšená, ale není zbytí. Nejsem žádná kuchařka, ale většinou je jídlo poživatelné. Znám některé zásady přípravy masa, ale většinou mi stačí vědět, že se krájí přes vlákno a že se nepropichuje.

           
          annie
          annie - 1.11.2012 7:42

          Kadla - kuřecí játra solím hned, vepřové jsem dělala zatím jen jednou, nesolila - kvůli pověře - ale byly tvrdé jak podrážka...smajlik - 36

           

          Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-39
          Sponzori

          Prohledej


          Výherci v soutěžích

          Soutěže na Soutez.cz

            Anketa

            Covid

            Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

            Celkem hlasovalo 77052.
            Archiv anket.