Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?

Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?

Rad a různých fíglů na vaření má každá z nás v rukávu určitě několik. Na něco přijde člověk sám, něco se dědí z generace na generaci, jiné triky zase poradí kamarádky. A protože dobrých rad není nikdy dost, třeba vám přijdou vhod i ty naše, které pomohou při vaření masa.

 

Aby bylo maso křehké, chutné a lahodné

Prvním předpokladem vynikajícího pokrmu je koupit maso správně. Mělo by být čerstvé. Jak to poznáte? Čerstvé maso má suchý povrch a jasně červenou barvu. Když do něj říznete, je v místě řezu vlhké, ale nelepkavé. Příjemně nakysle voní. Tuk čerstvého masa je bílý nebo nažloutlý a tuhý.

 

Tak. Maso máme vybrané, pustíme se do vaření.

  • Jestliže chcete maso dusit, napřed je naložte do tzv. mořidla. To je směs vody, octa, cibule a koření (jalovec, pepř, nové koření, bobkový list apod.). Naložené ho nechte v lednici jeden až dva dny. Místo mořidla můžete maso naložit i do kyselého mléka. Kyseliny totiž uvolňují svalová vlákna a maso je pak křehké. Před samotným dušením maso prudce opečte na části tuku, čímž se na povrchu utvoří pevná kůrka. Maso pak zůstane šťavnaté.
      • Připravené plátky masa třeba na řízky nebo na bifteky, které chcete zpracovat až druhý den, potřete rozpuštěným máslem a dejte do lednice. Plátky masa neoschnou a budou křehké.
      • Hotové maso krájejte na jednotlivé porce vždy „přes vlákno“.
      • Před naklepáním navlhčete prkénko, které tak nebude sát šťávu z masa.
      • Při pečení maso nepropichujte, ale opatrně je v pekáči otáčejte obracečkou. Pícháním byste uvolnili z masa šťávu a pak by bylo suché
      • Zbylé upečené maso zabalte do mastného papíru. Tím je uchráníte před oschnutím.
      • Maso solte až před vlastní přípravou. Minutky však osolte až při smažení. Játra a ledvinky solíme, až když jsou hotové.
      • Jestliže chcete mít skutečně křehké řízky, použijte čerstvě umletou strouhanku, která nepojme tolik tuku jako strouhanka starší.
      • Správně upečené maso má mít pěkně zabarvenou kůrku. Dosáhnete toho tím, že je vložíte do předehřáté trouby a zpočátku pečete prudce, aby se na povrchu vytvořila kůrka. Pak teplotu snížíte a dopékáte pomaleji.
      • Je-li maso stále tvrdé, přidejte k němu trochu octa.
      • Uzené maso vařte v dostatečném množství vody. Dvakrát ji slijte a vyměňte za čerstvou. Zbavíte tak maso zbytků láku, takže nebude příliš slané a nebude tolik cítit udírnou.
      • Zmrazené maso rozmrazujte v ledničce po dobu 6–12 hodin.
      • Masový vývar obarvíte přidáním cibule opečené do zlatova.
      • Maso na polévku vložíme vždy do studené vody, aby se pozvolným uváděním do varu hodně vyluhovalo. Jestliže chcete, aby bylo hodně šťavnaté, vložte je naopak do vroucí vody.

         

          Máte nějaké spolehlivé fígle při přípravě masa? Mně se třeba osvědčilo naklepávat řízky v mikrotenovém sáčku. Nikde kolem nic nestříká a palička zůstane čistá.

        • Meryl


          1.11.2012   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 39   |   Vytisknout

          Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

           

          Diskuse ke článku - Fígle a triky pro správnou přípravu masa. Jaké používáte vy?

          Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
          Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-39
          annie
          annie - 1.11.2012 7:40

          Milé ženy - nemáte některá recept na naložené maso - nevím jestli se to jmenoval "gurmán nebo labužník"? nebo tak nějak. Dělávalo se to za dřívějších dob - mám pocit, že v té majdě, co v tom to maso leželo bylo i vejce...

           
          Kadla
          Kadla - 1.11.2012 7:40

          To, že se játra a ledvinky mají solit až po dovaření, je jen pověra. Ono se říká, že pak ta játra ztvrdnou.. Ale není to pravda. Teda někdy ztvrdnou, ale rozhodně to není tou solí, nejspíš masem.. Zatím jsem nepřišla na to, proč vlastně játra někdy ztvrdnou... Já solím játra normálně při vaření a řekněme, že mi ze 20 vaření ztvrdnou při jednom vaření. Takže rozhodně to není solí. Přítel je výborný kuchař a taky solí játra normálně a nemá s tím problém...

           
          PEGG
          PEGG - 1.11.2012 7:36

          Linda - 1.11.2012 7:28 smajlik - 34 ty jsi číslosmajlik - 68smajlik - 61

           
          PEGG
          PEGG - 1.11.2012 7:34

          Já přidávám při nakládání masa, třeba na grilování, panáčka slivovice, maso je křehčí.
          Ale v článku mě zaujalo to uzené, jak máme vařit v několika vodách, aby nebyl cítit pach udírnysmajlik - 76 no proto si snad to uzené kupuji, aby bylo cítit, že je to uzené, ne?smajlik - 68

           
          tornado-lou
          tornado-lou - 1.11.2012 7:34

          Při pohledu na kus masa panikařím. Ale včera sem upekla skvělej kváskovej chleba a perník.

           
          Linda
          Linda - 1.11.2012 7:28

          Jsem totalni neandrtalec - az na nepichani do peciciho se masa a krajeni pres vlaknio neznam nic z vyse (ci nize ) uvedeneho smajlik - 72

          Jsme shopna v casove krizi zmrazene maso vrazit do hrnce, tak se dela o chvilku dyl a co ma byt. Strouhanku kupuji, kure kupuji naporcovane a pokud neni cas jde do trouby rovnou z mrazaku a tak po hodine ho vyndam osolim a okorenim a jde zpatky do trouby. Vyjimecne pokud me chytne varici nalada tak neco nalozim do marinady..... pokud jsem nektere z mistnich kucharek prave zkratila zivot hluboce se omlouvam smajlik - 72smajlik - 81

           
          HelenaPa
          HelenaPa - 1.11.2012 7:19

          Místo paličky na maso používám takové "razítkok s jehlama" - maso je měkčí, ale plátek zůstane silnější a šťanatější.

           
          Milliway
          Milliway - 1.11.2012 1:14

          Rizky obaluju ve strouhance z cerstveho nebo relativne cerstveho peciva - den stare rohliky rozmixuju v robotu. Obal je pak nadychany a neschovavam doma strouhanku, ktera kdyz ji potrebuju je broukla.
          Kruti nebo kureci roladu delam v "srncim hrbetu" - staci maso rozklepat a vylozit s nim formu vylozenou pecicim papirem. Kratce pred dopecenim rolady ji z formy vyklopim a necham dopect na vetsi teplotu, aby se udelala kurcicka. Nepotrebuju tak pracne vyrabet velky plat masa na zarolovani.

           
          dadka
          dadka - 1.11.2012 0:48

          Když naklepávám maso, položím na něho mikroténový sáček a pod maso plastovou desku na maso, aby nesála šťávu.
          Všechno hověží maso, i přední, dávám do láku na 2-3 dny a potom peču v troubě.
          Maso na minutky nakrájím na plátky a naklepu tenderizérm a tím, taky vpravím do masa koření,které si drtím v porcelánovém hmoždíři.Pokapu olejem,proložím cibulí a dám do lednice.
          Ledvinky dávám přes noc do hrnce s kyselým mlékem,ztratí pach močoviny.
          Zkoušela jsem dělat kachnu pomalým způsobem 12 hodi v troubě,, je výborná a hlavně nemusí člově kmyslet na to,že musí neustále podlévat a hlídat.
          Na Vánoce tak budu dělat nadívanou krůtu.

           

          Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-39
          Sponzori

          Prohledej


          Výherci v soutěžích

          Soutěže na Soutez.cz

            Anketa

            Covid

            Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

            Celkem hlasovalo 77194.
            Archiv anket.