Kuchařinky, nástup! Tento týden vaříme s r1911.
Také se vám občas stává, že se zaseknete na několika druzích jídel, točíte je stále dokola a rodina už se začíná bouřit: „No mami, zase špagety?“ Není divu, jíst musíme denně, ale kdo má mít v tom neustálém shonu pořád buňky na vymýšlení nových, neotřelých pokrmů, které by nezruinovaly peněženku a nezabraly moc času?
Naše čtenářky si hojně radí a sdělují své tipy v diskusi Vaření. Když tam člověk zavítá, okamžitě se může inspirovat. Jednou z nejaktivnějších návštěvnic diskuse je Radka, kterou znáte pod nickem r1911. Její recepty a fotografie jsou všeobecně oblíbené a čtenářkami využívané. Není divu. Jak jsem zjistila, šéfkuchařem u nich doma je Radčin přítel Tomáš, pro kterého je vaření nejen profesním údělem, ale především zálibou: „Jsme normální dvojice ze středních Čech s abnormální chutí k jídlu. Jídlo si opravdu užíváme. Kdykoliv, kdekoliv a v libovolném množství. Pracuji jako kuchař, takže trochu nemoc z povolání, a Radka je referentka. A jestli láska prochází žaludkem? Alespoň u nás to platí, protože jsme spolu ´projedli´ už 12 let." Tomáš zkrátka vaří rád, skvěle a nápaditě. I z obyčejných ingrediencí dokáže vykouzlit pokrm, nad nímž chuťové i zrakové buňky zaplesají.
Vaříme s r1911
Proto jsem gurmánskou dvojici požádala, zda by vám tak trochu nepomohla v nekonečném vymýšlení, „co proboha dneska budu dělat k večeři!?“ Jelikož jídlo je jejich velký koníček, postavili se k tomu zodpovědně. Vařili, fotili, kombinovali...
Celý tento týden vám tedy budeme nabízet recepty z jejich kuchyně (mimochodem velmi krásné, útulné kuchyně, jak vidíte na fotografii).
A na co se můžete těšit? Každý všední den to budou tři tipy na večeři, která se dá v klidu připravit i po příchodu z práce. Stačí si vybrat. Vše samozřejmě doplníme fotografiemi. V pátek vám předvedeme kompletní víkendové menu včetně dezertu a večeře, a to jak na sobotu, tak na neděli.
Dnes je pondělí, takže začínáme. Množství jednotlivých surovin přizpůsobte vlastním potřebám, citu a zkušenostem. Tak vybírejte, přejeme vám dobrou chuť.
Kuřecí stehýnka na medu
Potřebujete: Kuřecí stehna, med, sojovou omáčku, grilovací koření, sůl.
V misce rozmícháme med, sojovou omáčku a grilovací koření s trochou vody. Nasolená stehýnka marinujeme (nejlépe den předem) a pečeme na 180° C asi 60 minut. Během pečení přeléváme výpekem.
Příloha: Pečivo a křen, různě upravené brambory, čerstvá zelenina.
Zapečené brambory s fazolemi
Potřebujete: Větší brambory, fazole, cibuli, sterilovanou kukuřici, sůl, pepř, sýr.
Brambory uvaříme vcelku a ve slupce. Rozkrojíme a vnitřek vydlabeme lžičkou. Na cibulce osmahneme uvařené fazole (lze nahradit sterilovanými). Přidáme kukuřici a vydlabané vnitřky brambor. Vše dochutíme solí a pepřem. Hotovou směsí plníme brambory, zasypeme sýrem a pečeme v troubě na 180° C dozlatova.
Tip: Podáváme na orestovaných plátcích slaniny, posypané čerstvým pórkem.
Smažené rolky
Potřebujete: Plátky uzeného masa, trvanlivý salám, sýr, vejce, hladkou mouku, strouhanku.
Na plátek uzeného masa klademe salám a hranolek sýra. Vše zarolujeme a obalíme v trojobalu. Smažíme v oleji.
Tip: Můžeme spíchnout párátkem, aby se rolka nerozbalila.
Podáváme s pečivem a pikantní sterilovanou zeleninou.
Zítra se můžete těšit na další recepty od r1911. Závěrem bych chtěla tvůrcům našeho gurmánského seriálu moc poděkovat. S jeho přípravou si skutečně vyhráli a výsledek rozhodně stojí za to.
12.11.2007 Rubrika: | Komentářů 40 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kuchařinky, nástup! Tento týden vaříme s r1911.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.r1911: bezva, paráda-rolka na 100% a zapečené brambory zkusím se špekem místo fazolí-jak tady někdo psal-žlučník mám jenom jeden, tak proč ho fazolema pokoušet, že???
tyrkys: představ si péct to kuře na podkladu z brambor a brokolice, jak se to nasaje tím sosem ......
r1911: Knedlík se dneska spíš vyplatí koupit,než plácatTy recepty jsou bezvadný,kuře na medu občas dělám a dík za nápad na rolky!
a to já si zas ty rolky pěkně vyzkouším, přes týden se stravuji zdravě a i dietně, ale o víkendu se chutím meze nekladou
Na můj vkus v receptech chybí zelenina. Dala bych jí jak pod kuře tak (třeba jako salát) k bramborám. Poslední recept mě nezaujal vůbec.
tornado-lou: mě ty fotky připomínají 70-80 tá léta . To je přesně gurmánský styl té doby .
Sice chutné ,leč hutné a smažené.
Snad jedině ty erteple z toho vyčuhují jako nóvum nehodné těch let.
Mě občas popadně chuť na přesně takové ňamky ale pak si to rozmluvím, mám jen jeden žlučník
r1911: jojo je to dobré .... vaří to jedna moje vzdálená příbuzná z USA protože část jejího příbuzenstva nesmí vepřové a část nesmí hovězí .... to se tak někdo umí vdát.
Tak je z ní specialistka na ovečky a mám od ní "jehněčí" kuchařku
ty brambory vyzkousim, ale uzene plnit salamem a jeste smazit... to si odpustim. pridavam se k otovi. nebyly by lehci a dietnejsi jidla?
Ahoj, díky za prozatímní ohlasy. Musím ale pravdivě uvést, že moje mamka se strašně smála, že má někdo zájem vařit zrovna podle nás dvou, hlavně podle mé osoby. Já totiž ještě nikdy nezkusila uvařit klasické knedlíky a poctivou omáčku, což mé kuchtění dost znevažuje. Ale jednou, jednou se k tomu třeba dokopu.
Ch.Z. Kochanská: U nás skopové nikdo nejí, ale případně se večer poptám. Ale Otův recept vypadá dobře a navíc je vyzkoušený.
orinka:
vy jste tady hrozní!!!!! Já jsem si kvůli vám snědla oběd. Měla jsem....MĚLA!!! rýži Basmati, kuře na ananasu. Teď jak to čtu, mám znovu hlad a jedla bych klidně i skopové, když je to tak nádherně napsané....
Ota: jo, to zní zajímavě, dik
Ch.Z. Kochanská: kýta ?
doporučuji připravit skopové podle originál receptu s datlemi ...
potřebuješ baraninu,sůl, zázvor - 1 kousek ,mandle30-50 g, datle 50-100 g, česnek3-5 stroužku ,med 1-2 polévkové lžíce, 2-3 cibule,olivový olej 3-4 lžíce ,koriandr a papriku.... variačně přidat citronovou štávu ,
maso pokrájíš na kostičky , pokrájenou cibuli osmažíš na oleji, plátky zázvoru hodíš na cibulku, osolené a opaprikované maso orestuješ ,přihodíš utřený( prolisovaný) česnek a podliješ ( přiměřeně né moc) ... podle množství masa dusíš 30-45 minut a přidáš datle, koriandr a med .... no a pak dusit a dusit až baranina změkne , mandle spaříš a přihodíš na konec, můžes přidat citronovou šťávu když to máš ráda.
Arabové to nakonec před servírovaním nazdobí nakrájeným vajíčkem natvrdo.
No a s Basmati rýží ve verzi s nudličkam se přesně trefíš do arabské chutě ... osmažíš hrst nudliček do hněda na oleji, dáš tam jednotku rýže a zaleješ jedntkou +1/4 vody. Osolíš, přivedeš do varu, nemícháš a za cca 15 minut sundáš pokličku dáš kousek másla a necháš 2-3 minuty dojít ,,,,,
jééééé,díky Vám za tipy,mně už fakticky po 21 letech manželství došly nápady a fakt vařím nejčastěji ty špagety.....,tak dneska zkusím ty brambory,je to supéééér,už se těším na další
sklvělý nápad s těmi recepty, brambory určitě vyzkouším