Linda: Vypada to krasne, mnam
Linda: Krásně jste si užívali!
Linda: ....mnááám, takovejch dobrot a nepozveš.............
Linda:
Marol: pastiku kupuji hotovu mrazenou a jenom se upece v troube ve vodni lazni, na kosicky jsem sem davala kdysi recept do receptu dne, to by melo jit dohledat pokud budes hledat pod Lindou
manka: štafetky už jsem vzdala, dělávám z toho těsta radši skládané řezy - jsi mistr!
linda - děláš chutě
Všechno bych ochutnala.
Paštika a košíčky jsou zajímavé.
denda04: catcat: YXH: sharon: dekuji vsem a trosku jsem vam nafotila
jahodovy zakusek
tepla pastika oblozena opecenou slaninou a zampiony
kosicky skureci smesi
obalovane rybi file
a pohled na stul
manka: mňam.......
manka: Je to nadherne! Ja takhle krasne nepecu, ale tesim se na ceske zakusky. Uz ted cintam na klabosnici pri pomysleni na puncak a dalsi mlsoty. Sice je umim upect, ale stejne mi to kupovane chutna nejvic (hlavne je to bez prace).
manka: já mám pečení na víkendy celý červen. Tu roládu napravo máš jakou?
manka:
manka: Nádhera!
manka: co oslavujete? Nebo jen tak?
trošku jsem pekla
Linda: všechno nej nej dceři.....užijte si to...
Linda: všechno nej nej dceři.....užijte si to...
Linda: Tak si tu oslavu hezky uzijte a dceri vsechno nejlepsi k narozeninam
Linda: Lindo, objednávám si vaší rodinku na naší oslavu mé dceři. Jídelníček je super
Linda: super ať vše vyjde jak si přeješ a dceři jen to nej nej
Jsem vcera delala pecene kotletky s ryzi a ta ostra paprika se ukazala byti opravdu ostra, takze jsme krapatko vydesinfikovani
Dneska sushi - prijede dcera s pritelem tak az pro ne vecer pojedu na nadrazi vyzvednu si hotove sushi v restauraci - tomu rikam ja vareni
A zitra oslavujeme dceriny narozeniny, DCERA!!! (ja budu pouze prizvukovat) bude delat vlazny bufet - pecenou pastiku se zampiony a slaninou, kureci kosicky, smazene file, nejake uzeniny, vejce s krevetkami a k tomu 2 druhy chleba a zapecene parky. A ja budu "jenom" pect dortik, ale preje si jednoduchy jahodovy, tak to budu rychlovka.
A v nedeli asi zbytky
Michany salat a rohliky s maslem.
Oblozeny talir, salat, nebo ruzickova kapusta a klobasy. Sobota uz je naplanovana, budou burty na ohni, hlidame vnuka
Vcera sendvice s karbosema a coleslaw (mam zbytek s sebou do prace k obedu ), dneska netusim. Manzel si vzpomel s rizotem a na to jediny nemam v mrazaku maso , takze bud koupim nekde cestou domu a nebo udelam jinou , zatim neznamou, veceri
Dneska cina, zitra nemam zdani
My dneska tortily s hovězím masem a zeleninou, večer "ulov si sám" zítra chceme v poledne ugrilovat venku, krkovičku a šťouchané brambory, večer samosebou buřty na ohýnku - už se těším - a v pondělí chci upéct prokládanou krkovici a k tomu bramborovou kaši. Když budu v dobrém rozmaru, něco upeču
Zitra pstruh na grilu a salat. Na nedeli neco jako ptacky.
U nás dnes vepřové výpečky, špenát, brknedlík, zítra rychlé kuřecí nudličky se šťouchanými brambory a okurkový salát a v neděli zatím nevím.
kdo má rád čoko dezerty a neznáte , vyzkoušejte tohle přesně podle návodu .....dělávám ze dvou balení - luxus.....nebe v hubě...
manka: My studene brambory
Linda: Jo holka i jogurt muze prekvapit
Nekdy je lepsi se na slozeni nekoukat. Koupila jsem pro nas na zub velikonocniho kralika z bile "cokolady", to slozeni by se spis hodilo na ten plastikovy obyal nez na obsah. Byl to humus.
Linda: to máš pravdu, i já mu to závidím......
Linda: Do normálního jogurtu pro normální lidi patří.
sharon: tomu tvymu muzeme leda tak zavidet zazivani
jsem zmatena..... prave jsem zblajzla jogurt a jak otacim kelimkem abych ho vyskrabala tak z druhy strany bylo napsano: pozor obsahuje mleko.....ono mleko nepatri do jogurtu?????
Linda: to by tomu mému nevadilo, ten si klidně dá pečený bůček a zapije ho kefírem....i ve svém věku............
YXH: jo jo, taky jsme to měli v NDR a k tomu rýži.
Nahodou nejlepsi byl exsvagrik z australie...v dansku se hodne provozuje "obed" coz je v podstate spousta veci na stole, studena kuchyne a vlazna kuchyne obvykle se k tomu podava nekolik druhu chleba a kazdy si namaze co chce a kolik chce ...a svagrik byl schopen vyrobit na svem taliri pyramidu od vseho trochu a vsechno najednou
Ivi: Jo to mne malem kleplo v NDR, kdyz nam prinesli krasny rizek a pred nami tu nadheru ta servirka polila nejakou rajskou majdou. Ja neverila vlastnim ocim. Nez jsme stacili zakrocit, tak bylo hotovo.
Ivi: s tím souhlasím.......to vím že to také někde baští....řízek,zelí,knedlík.....
Guláš s brkaší má ráda spousta lidí. Dokonce ho mají občas i v hospodách na jídelním lístku. Už jsem to tak jedla a je to dobré. Koneckonců, brkaše jsou vařené brambory s máslem, které už někdo "předžvejkal". Ovšem hovězí polévka s tvarohovým koláčem je pro mě stejná příšernost jako Pavlišovský řízek (řízek s knedlíkem a zelím = podle mě svatokrádež).
Ivi: Ohrivam v mikrovlnce hodne veci a jsem za ni vynalezcum mooooc vdecna
Linda: Teda holka ty jsi chudak. Nemas to lehky.
Je zajimave, ze maslo nejedi ale slaninu si na kasi prsknou
Ale vis co, asi bych byla potvora a vyuzivala toho, ze vari, a nejmin 2x tydne varila co mu nechutna mela bych aspon chvilku pro sebe
Linda: díky za info........já teda nevím jestli by mi ten můj miláček jedl guláš s brkaší......ale to je fakt zvyk....
můj tchán - dej mu pánbůh lehkou zem - ten přikusoval k hovězí polévce tvarohový koláč.......tomu jsem ale já říkala rozežranost..
Ivi: z ohřívané kaše na sporáku bylo nejlepčí to přichycené na dně....a čím víc tím líp.....mňam......ale pak to drhnout...
Linda: Kaši a knedlíky ohřívám v mikrovlnce v misce, kterou zastrčím do mikrotenového sáčku. Nikdo nekomentuje. Do kaše přidávám mléko a máslo už když ji dělám čerstvou a do ohřívané přidávám po vyndání z mikrovlnky pláteček másla a zamíchám. Doma jsme ohřívali normálně na sporáku, ale to se člověk mohl umíchat. Jenže kdysi taková vymoženost jako mikrovlnka nebyla.
Linda: kaši ohřívám v mikrovlnce, v plastové dóze, přidám tam trochu mléka a po ohřátí zamíchám, zatím nikdo neremcal
Linda:
denda04: nemam, ja varim podle sebe , obcas se povede a obcas ne a obcas viking prska a pokud se mu to moc nelibi tak druhy den uvari sam a ja mam volno
Linda: máš to fakt těžký s nim ,ale zvyk je zvyk možná by to nepoznal
taky ohřivám knedle ,těstoviny ,rýži v MT v mikr.sáčku
sharon: maslo se pouziva, ale trosku jinak......kase se dela s mlekem (ja davam studeny protoze jsem lina ho ohrivat) a s maslem a vyslehat, ale uz se nedava maslo navrch. Ja miluju kasi a udelat do ni dulky a navrch nechat rozpustit kousek masla. Danove poliji kasi nejakou mackou.
A nebo omacky - podle staryho danskyho receptare se pouzije hodne masla a udela se jiska, v soucasnosti se pouzije bud margarin na vareni a nebo jenom trosku masla na jisku. Zahustit omacku rozmichanou moukou se pouziva minimalne (v podstate snad jenon na tu hnusnou hnedou majdu, kterou davaji ke vsemu) a do hotove omacky se nakonec rozhodne uz nic nepridava a uz vubec ne kousek masla. A nebo se smicha maslo s hladkou moukou a udelaji se kulicky a ty se pak hazi do omacky a jak se maslo rozpousti tak mouka zahustuje.....kdyz to shrnu : na vareni pokladaji maslo za nezdrave, ale pouziji ho do klasicke kuchyne. Ale nikdy nepouziji maslo do hotoveho jidla na ochuceni. Maslo je do studene kuchyne
Viking toleruje brkasi k 2 jidlum - hovezimu gulasi a poleje ji omackou, ale druhy den uz nechce ohrate zbytky, max pokud ma hodne dobrou naladu tak mu udelam cerstvou kasi a ohreje si gulas. A nebo mistni klasika "spalena laska" coz je brkase posypana opecenou cibulkou a osmazenou slaninou a podava se k tomu cervena repa nebo kysela okurka. A kdyby tusil, ze mu do ni propasovavam maslo, tak by ho trefilo
A muj exsvagr z australie daval do br kase mleko, olivovy olej a citronovou stavu - zni to podivne,ale bylo to dobry
Linda: to se v dánsku nepapá ?......informuj, to nevím....já kaši s máslem miluju a nejen já , dělám jí tak roky - máslo a horké mléko a vyšlehat šlehačem.......
YXH: holka moje mila, ty jsi se totalne zblaznila ...maslo do tepleho danskeho jidla
Linda: Delam normalne v mikrovlnce a je dobra. Hele zkus mu do ni soupnout navic kousek masla
Linda: zkus ji na talíři přikrýt mikrotenem ....já v mikrotenu ohřívám když tak rýži i těstoviny......
Linda: zkus ji na talíři přikrýt mikrotenem ....já v mikrotenu ohřívám když tak rýži i těstoviny......
Linda: na sporáku , na plotýnce.....ale víš co, já dělám každý den čerstvou.....mám určitý kastrulek a ten když naloupu brambor tak vím že se ta dávka sní......a druhý den znovu....taky co by baba v důchodu dělala , ne ?............
sharon: jak ohrivas brkasi? Ja ji normalne strcim do mikrovlnky a prijde mi to ok, ale viking brbla, ze to neni ono
u nás v sobotu bramborové šulany s mákem , neděle a dnes řízky s brkaší, večer jsem upekla buchtu se strouhanýma jablíčkama v těstě - mmch výborná a před chvílí donesla sousedka 8 tvarohových čerstvých koláčů , pekla ráno , včera se jí nechtělo a tvaroh se musí zkonzumovat.....
Sobota bramborový salát, přírodní vepřový plátek, včera vepřové na houbách a dneska ho dojedeme . Zákusek prošívaná deka, která zmizela rychlostí blesku
V sobotu pecene veprove s bramborem a cervenym zelim, vcera plnene papriky s rajskou a pro manzela s ryzi a pro me s kolinkama, dneska budou zbytky
Pečená šunka s bramborovou kaší, jako zákusek makové a tvarohové koláčky.
Vepro, knedlo, zelo a jako dezert venecky, pro ty co nechteji knedlik jsou stouchane brambory.
Dneska veprove na reckem koreni, zitra asi pirohy a ruzickova kapusta.
Ivi:
Jehlička: Krásné! Asi se zastavím na koledu!
Jehlička: Nadhera!
trošku Velikonočního tvoření...
přejeme všem
Krásné svátky Velikonoční ...
catcat: Na velke nakupy si clovek zvykne. My jezdime vetsinou tak 1x tydne na nakup a sem tam neco prikoupim, kdyz je treba. Je to tu normalni, malo lidi chodi do kramu denne pro potraviny.
Linda: Jo nektere veci od vietnamcu jsou lepsi nez to co maji tady v krame taky. A vubec pro deti, kdyz z toho za par mesicu vyrostou to nema cenu, kupovat leginy nebo kalhoty za 20 dolaru, kdyz je koupim za 4.
Mam od vietnamcu sukne, tricka a taky siroke krajkove haleny, sukne uz nosim ais 5 let a porad se nesypou, jsou letni z lehkeho platna. Haleny taky drzi, ale stejne si budu "muset" koupit neco noveho S oblecenim to delam taky tak. Tam vezu jenom nejnutnejsi (hlavne kalhoty), protoze se mi nechce zkracovat nohavici rucne,
catcat: sakris ono mi to odeslala půlku...... co se dá a vím, ze to spotřebujeme kupuji po celých balení- lip se to stosuje jak do košíku tak potom do auta a u pokladny nezpůsobuje katastrofu. A jinak pokaždé skládáme poklonu vynálezci Ikea tasek- vejde se do nich vsechno, jsou nerozbitne a stosuju je na sebe v kufru
catcat: tenhle velký nákup děláme poslední den odpoledne a rovnou hned u tesca na parkovišti vsechno skládáme do auta k dovozu. Druhy den ráno jenom hodím tašky s oblečením atd na zadní sedadla ajedeme..... Je to zaprah, ale mám minimálně jednu holku s sebou, tak to pomůže a pak ze to člověk nevyklada hned zase doma, ale až za dva dny taky pomůže. Ale to je pak doma naprosto všude a strávím odpoledne vyráběným pyramid ve spíži ......a myslím ze pokladní se z našeho nákupu taky dlouho vzpamatovává
Linda: víš, nejde o ty prachy, ale představa toho, jak to nandavám do vozejků, nandavám na pokladní pás a nandavám do auta a vykládám doma
YXH: taky jsem oblíkala holky dlouho u Vietnamců, to jsme ještě neměli auto takže vsechno se tahalo autobusem .....do Prahy jsem vezla oblečeni na prvních par dnu a dvě prázdný tašky složený v krosne a domu vsechno nazvaný oblečením na holky. Dodnes mám oblíbenou vietnamku u které pokaždé nechám několik tisíc. Ona ma oblečeni převážně z Polska, pěkný, kvalitní a cenově dostupný. Stojí pomalu totéž co tady šunt oblečeni z hypermarketu, jenže její oblečeni je k neroztrhani, to z místního hypermarketu nelze po par vyprani použit ani na zahradu
catcat: na cestu do cech se obvykle několik měsíců vnitřně přemlouvám a po návratu dlouho vzpamatovavam, nakupování není můj koníček, ale jednou za rok nebo dva se to dá zvládnout a i když cenově je to děs, tak na druhou stranu já si ne koupím nic na sebe jak je rok dlouhý, max tak ponožky či jinou drobnost takže když to člověk zase rozpocita tak je to vlastně levná cesta ...... V 2015 jsem byla v Čechách 2x, protože jsem při první cestě byla pozvána na svatbu 3 měsíce na to, vloni jsem nebyla a letos se už 2 měsíce psychicky připravuji a pořad se nedokážu rozhodnout kdy vyrážím. Dcera s přítelem byly v Praze před par týdny a přivezla ni studentskou pečeť a par dalších mlsu prý abych si připomněla o co prichazim .....je to potvora, přece jenom letadlem toho tolik nedovezla, potřebuje aby matka vyrazila s autem
Haninka: Jo o chlebu radsi nemluvim a rohlikach taky. Pecu si je, a docela ujdou (nejsou uplne jako z tesca nebo kauflandu, ale jsou dobre, chleba taky neni spatny, ale at delam co delam, neni to uplne to stejne. Sice o moc lepsi nez to co tu pod nazvem chleba prodavaji. Daji se tu koupit bagety (dlouhe neco jako francouzske) a taky neco podobne nasi bile vece na chlebicky, to docela ujde. Taky tu je tmavsi podobny nemeckemu, neni nejhorsi, ale taky to neni pravy cesky chleba, anebo v nemecke prodejne i pravy nemecky ci polsky, ale je to 300 km jedna cesta, tak na bezny nakup i na nase pomery dost daleko Jedeme zitra (mam prohlidku kolene po operaci), tak se chci v nemeckem stavet pro persil a chleba a cervenou tlacenku
YXH: no to se tedy nedivím, že máš těžký kufr, když čtu, co všechno vozíš. To je stejně zvláštní, že je zboží, o kterém předpokládáš, že by ho měli mít všude a ono ne. Když jsem byla za synem v Anglii, tak jeho spolubydlící a kolegyně říkala, že jí při návštěvě Polska moc chutnal žitný chleba, který u nás k dostání v cca 0,5 kg balení, je tam asi 9 plátků. Říkala, že v Anglii ho koupí málokdy a že stojí přes dvě libry. Tady stojí 19,90 Kč, tak jí ho vždycky,když tam letí, pro posílám, má z něho velkou radost. V létě mu přiletí na svatbu, tak se tady zásobí.
Linda: Vozim tatranky, studentskou pecet, milenu, kofilu, bon pari, jesenku (ta je silene tezka kvuli baleni), prasek do perniku, papriku obycejnou a palivou (delame klobasy), polevky v pytliku, majoranku (do bamboracky a bramboraku) a nekdy pudinky (karamelovy, a pistaciovy), tady maji jenom cokoladovy a vanilkovy a pak nektera jello, ale to neni ono.
Taky obleceni pro mrnata od vietnamcu, je to jine nez u nas a lacinejsi. Pro male tu nemeli spodary pro deti pod 2 roky a ty co mely byly delane na pleny, tudiz je muzou nosit tak do 12 let Asi tu nepocitaji s tim, ze deti jsou bez plen v predskolnim veku jo a taky puncochace, ted uz tu jsou taky k dostani teplejsi, ale driv jenom takove ty silonove slabe pod saticky.
Linda: Holka ty se mas, ze si muzes dojet aspon obcas do Cech pro potraviny.
My nemuzeme skoro nic at uz kvuli vaze nebo regulacim. Kdyby mi nasli v kufru lovecak, tak na tom budu hur nez muslimaci s granatem pod rubasem.
Linda:
catcat: klidek, ja se z toho taky vzdycky dost dlouho vzpamatovavam ....polovina jsou potrebne veci typu cely 10kg baleni polohruby mouky, tak 3-4 krabice detsky krupicky, 2-3 obyc horcice, 8-10 lahvi kysanyho zeli apod a druha polovina jsou nase mlsne jazyky typu studentska pecet, polomacene susenky, Mila susenky, syr na obaleni tak kilovka (tu nakrajim na platky a mrazim), uzeny syr (opet tak kilovka), sunkove apetito 20 krabicek, granko nejlepe cely karton atd. A pak je tu samotna kategorie piti: ochucena mattonka tak zhruba 10 kartonu - tady mineralky neexistuji a my mame mattonku nejradeji, takze tu narvu tam kde je misto v aute. A samozrejme tak 2-3 basy cernych Krusovic, citrusovy Fernet, Tuzemak (na vajecnak) a nekolik lahvi Becherovky
Linda: tedy, plně tě chápu, že takhle nakupuješ, ale já bych vykvetla. Takový nákup bych nedala
YXH: obdivuji te, ja mam vyhodu pouhych 1000km a dalnice celou cestu, takze proste jednou za dva roky seberu auto a jedu ho napakovat do Cech,
behem tydne utratim kolem 30tacu (ceskych) a doma pak narvu spiz a mrazak .
Nezapomenu na mladika v kase v Tescu v Susici - udelaly jsme si s dcerou vylet z Mnichova a jely nakoupit do Cech, zastavily jsme se v Susici u Ivusky56 a pokecaly a pak jeli vykoupit mistni Tesco, dva voziky vrchovaty, v 9 vecer, platila jsem asi 10 tacu a mladik za pokladnou neveril, pry takovouhle utratu jsem od jednoho zakaznika jeste nemel, dekuji vam budu mit ekstra premie, a pry to mate vsechno pro jednu rodinu??? .... neveril kdyz jsme mu sdelily ze ano, pro jednu rodinu, pulku vezeme do Mnichova jeste ted v noci a druha pulka bude za dva dny pokracovat do Danska .... uctenka byla 1,8m dlouha!!!! , to se mi nikdy predtim ani potom uz nepovedlo a dcera ji mela dost dlouho primagnetovanou na lednicce na ukazku, kolik se toho vejde do passatu kdyz jedeme na nakup pres hranice
Linda: Jo Danish znam, jsou moc dobre, ale to je sladsi testo. Verim tomu, ze Turek to mit bude, protoze to je od nich z jihu (balkansky poloostrov, Turecko, recko atd) Delaji z toho baklavu (plnene orechy, pistaciemi a medem), no a taky prave plnene na slano.
U nas v polskem obchode v Calgary, meli i ceske tatranky a taky borsc v konzerve (na ten jsem chut nemela, delame si svuj), ale meli hodne jinych veci. Horcici kupujeme v IKEA, je podobna te ceske, praci prasek Ariel a Persil (evropske vyroby) v nemeckem obchode). Maji tam od cervene tlacenky, pres kuchynske naradi, ubrusy, suvenyry, cokoladu az po kukackove hodiny, skoro vsechno rada tam nakupuju, ale utrata byva znacna tudiz moje penezenka o ten obchod moc nestoji zato vnoucata jo Jsem alergicka na neco v mistnich praskach na prani, tak tam kupuju Persil a Ariel, ale ackoliv jsou drahe, aspon se nedrbu jako opice...
Linda: se na nej zeptej a bude u nas to tak vietnamsti obchodnici dělají
Linda: se na nej zeptej a bude u nas to tak vietnamsti obchodnici dělají
Linda: se na nej zeptej a bude u nas to tak vietnamsti obchodnici dělají
YXH: tady se dá koupit něco jako listový mrazeny, ale je sladký na klasicky danish (možná znáš, v USA a Austrálii je to hodně oblíbeny pečivo), to phillo neznám . Kouknu se unarodnich hostů jestli něco takovýho nevedou, když ma Turek i kysane zelí z Polska možná by se u něho našla i nějaka verze listovýho těsta
Urcite jsou jine znacky taky, ale tohle jsem nasla v cesku
Linda: U vas nemaji zmrazene listove nebo phyllo? Ja to nedelam jenom testo koupim. Zkusila jsem ho jednou, podle "zaruceneho" receptu. Trvalo mi dost dlouho se odlepit od kuchynske linky proto uz to neriskuju. Manzel chodi domu az kolem pate, takze bych byla prilipnuta od 8 rano, to by na moje koleno bylo moc dlouho.
Linda: já myslím, že by to šlo i s těstem na picu, jen rozválenějším. Na tom těstě až tak moc nezáleží...
YXH: catcat: to určitě chutná fantasticky, ale bohužel předpokládá existenci listové ho těsta .....a s mým přístupem ke kuchyni fakt nehrozí jeho domácí výroba
Linda: Balkansky syr je dobry do banicy. Listove testo nebo phyllo do toho se zamota balkansky syr smichany s vajickem, a pece se to v troube jako slaby strudl.
Linda: to je hrozně jednoduché. Vezme se rozválené listové těsto. vyskládá se šunkou a plátkovým sýrem a naplní kysaným zelím. Umotá se to jako štrůdl, pomatlá vajíčkem a peče dle oka
Ve ctvrtek a patek bylo pikantni kure s ryzi, v sobotu jsem zabalila kotlety s pestem, brambory a zampiony do alobalu a hodila na gril. Vcera recka sekana a zbylo i na dnesek. A zitra nebo pozitri udelam salat s feta syrem a neco k nemu - koupila jsme fantasticky feta syr, ale je to pulkilove baleni, pulka sla do recky sekany a druhou pulku musim ted rychle sdelat nez se staci zkazit
Kure, brambory, opecena mrkev.
Vcera steaky a salat, dneska pizza. Zitra asi vlasak, jestli pujdu nakoupit, kdyz ne tak nevim
catcat: co to je a jak se to dela???
tak já budu dnesk dělat zelné štrůdly. Máme je rádi
YXH: u nás doma je zvláštní klima, rum by se nedožil velikonoc
Haninka: taky mame ve skrince cernou diru, a tam toho holka mizi
Ivi: Prave tu zhoustlou rumovo rozinkovou stavu pouzivam na grog Zplesnivet nemuzou, ale clovek se obcas musi pro jistotu presvedcit tim, ze ochutnava... No co kdyby nahodou vid
Já je nakládám vždycky hned, když si vzpomenu... někdy stěží den předem, ale na letošní Velikonoce už je mám naložené. To zase hrozí, že se Velikonoc nedožijí...
-- Kompletní archiv diskuse --