Dneska karbanatky, brambory a salat. Zitra nemam zdani.
u nás dnes budou nudle na pánev s kachními játry , řapíkatý celer , porek, mrkev a žampiony..........................co pořád vymýšlet ......
U nas vcera varil manzel = objednal pizzu . A dneska bude klobasa s bramborem a cervenym zelim, co mela puvodni byt vcera
Ivi:
catcat: Klíďo si nabídni dvakrát!
ale 2x jsem nevařila
Ivi: mňam, s dovolením si nabídnu. Já nepekla, ale v sobotu byly francouzské brambory, v neděli brkaše a minutkový hovězí guláš a okurkový slát. Mladý mi vyjedli všechno do posledního drobečku, jen 1 jogurt po malé mi nechali v lednici. Ale proto jsem vařila, potěšilo mě to
Ivi: mňam, s dovolením si nabídnu. Já nepekla, ale v sobotu byly francouzské brambory, v neděli brkaše a minutkový hovězí guláš a okurkový slát. Mladý mi vyjedli všechno do posledního drobečku, jen 1 jogurt po malé mi nechali v lednici. Ale proto jsem vařila, potěšilo mě to
Dneska jsem varila cina objednana na 5 vecer
Ivi: Krasny mnam, dekuju.
Zase jsem trochu pekla, tak si nabídněte, kdo máte rádi švestky!
manka: Linda: Jo paprika tu je bez chuti, barvy a zapachu, a majoranku vozim taky, ta mistni nema chut a vuni. Zkousim ji pestovat, nekdy vyjde, nekdy ne, tak ji radsi vozim. Stejne tak polivky v sacku, jak hrachovou tak gulasovku, a ta se hodi misto papriky, protoze delame klobasy, tak na ne padne hodne papriky, tudiz nahrazuju jak se da.
Zase na druhou stranu, jsme v Tescu koupilli salsu a chutnalo to jako nedobra majda na spagety a kdyz jsem delala cerstvou, tak jsem musela koupit 2 kvetinace koriandru (zelenou nat), protoze ji ve svazku neprodavaji, jenom petrzel. Proste kazdy kraj ma svoje speciality.
sharon: nejsem Micurin ... koupila jsem si seminka snad milionkrat a vyrostla mi parkrat a uvadla, nasusila jsem snad jednou. Vloni jsem ji potkala v zahradkarstvi uz jako pomerne velkou rostlinku, zasadila na zahrade, vykvetla, vcelickam moc chutnala. ale listky skoro zadne . Doufam,ze se rozroste a budu susit letos (teda jestli prezila zimu). Susim takhle oregano, to jsem si dovezla vykopnuty kus od znamych z Jeseniku a rozrostl se primo priserne, ted se ho spiz snazim usmernit aby rostl jenom v zahone jemu urcenem
Linda: majoránku pěstuju i na balkoně , postupně stříhám , usuším a odrtím a je to sakra rozdíl od koupené......, navíc jí dáváme i na zahradu , tam suší manža...........
Linda: nemyslela jsem cyankali, myslela jsem manželku
Ivi: jo a vozim majoranku!!! Ta tu vubec neexistuje
manka: cyankali se snad grilovat neda .... ne nejsme, jeho rodina nas letos jeste nenavstivila a tak neni k vuli cemu se hadat
Ivi: ja kdyz se v 1993 odstehovala do dk tak tady bylo bezne k mani: sul, pepr, paprika (ani sladka ani paliva, neco blize neidentifikovatelnyho mezi), bobkovy list, kari, skorici, kardemomme, vanilkovy cukr a to je tak asi vsechno koreni. A potom ve velkym hypermarketu (neco typu Tesca) mely znackovy koreni Santa Maria, vetsi vyber, ale SILENY ceny. A to bylo vsechno, vic neexistovalo, udela blby gulas bylo neproveditelny. Stejne tak treba kdyz holky povyrostly tak jedly pudink - v dk pouze vanilkovy a cokoladovy, dneska je snad k mani i jahodovy a opet nic vic. Ale nastesti uz u nas pudink nikdo neji tak je mi to sumak <smajlik16. A s korenim je to dneska o milion procent lepsi, hlavne u soukromniku se da splasit neuveritelny, takze si dovaim uz jenom mlety kmin, nove koreni a tu papriku.
Linda: nechtěl prozradit? toho bych se i bálanejste pohádaní??
Holky, to by mě vůbec nenapadlo, že nekoupíte obyčejnou papriku. Člověk je tak nějak zvyklý, že tyhle věci běžně jsou. Já teď kupuju vždycky velký pytel Kotányi, ale dřív jsme měli papriku svoji a ta byla nejlepší. Táta napěstoval papriky, usušil a namlel - tak jako domácí žádná kupovaná nebarví.
YXH: u nas je paprika chutove docela dobra, ale VUBEC nebarvi, ani v oleji se nerozpusti . Taky vozim velka baleni z Cech, kde ji kupuji na trzich, a nebo mi dovazi kamoska z Madarska a ja si ji pak dovezu do Dk .
U nas dneska viking hodi na grill neco (nechtel mi vcera prozradit co ) - je mi to jedno, hlavne ze nemusim nic vymyslet , a ja k tomu udelam jenom michany salat. Na zitra si objednal peceny bucek s bramborem a petrzelovou omackou (mistni specialitka) a v nedeli udelam asi ptacky, mam na ne chut
YXH: ale však jo, vůbec mě nenapadlo, že nekoupíš dobrou papriku.
u nás dnes hovězí vývar z kusu žebra + večer jsem nastrouhala drobení a polévka s pažitkou mnamka , + smažená aljašská treska + brkaše + hruškový kompot....jsme si šmákli...
a já panenku vůbec nekupuji....v globu prodávají tzv. vepřové válečky - mnohem lepší jak celá panenka.....na řízečky , medailonky - super.........
manka: Kdyz ona mi ta prvni chut poradna evropska paprika do gulase dosla a to co tu prodavaji pod nazvem paprika je bez chuti, tak davam gulasovou polivku chuti cislo 2,3,4,5,6,7,8, 9 10.....
Kdyz koupim to co tu prodavaji pod nazvem "paprika" vyjde z toho cokoliv, jenom ne gulas
Jinak pravy pulled pork delam s vlastni bbq omackou v pomalem hrnci. To s gulasovkou spis byl experiment, ale vysel.
Ivi: u nás stojí 209,-
já medailonky taky, ale řízek je prostě 1*
Linda: Tady je cenově pečeně v akci cca 110 - 120 Kč/kg a panenka v akci cca 165 - 185 Kč/kg. O plných cenách raději ani nemluvím. To se nedivím, že děláš guláš i z panenky, když je poměr cen jak píšeš.
manka: Já panenku nejraději na medailonky.
jo už to vidím dole u YXH, že dává polívku. nevím v čem je to lepší než naložený, asi v té páté(osmé) chuti?
Linda: je to k vám trošku z ruky, tak si koupím tři panenky a nasmažím mísu řízkůale díky za pozvání.
jaká zas gulášovka? jako polívka v prášku? a proč? to přece stačí naložit přes noc do koření. ale proti gustu, že jo.
manka: prijed kupuju mrazeny, ta silnejsi cast je narezana na spalky, balik kolem 5kg stoji (podle akce) mezi 170-200kr - no nekup to . Kdyz vezmete ze i blba kotleta (coz je nejlevnejsi maso) stoji v akci kolem 50 za kilo, tak proc nedelat gulas z panenky
YXH: delavam pulled pork z krkovicky - koupim celou nejakych 2-2,5kg a napatlam smesi koreni, necham 24 h ulezeta pak na 10h do trouby . Az priste pojedu do domoviny koupim gulasovku v sacku a vyzkousim
Ivi: z panenky jsou nejepší řízečky, mňam. jen kdyby to prase mělo těch panenek víc
Linda: Zkus tu panenku dochutit gulasovou polevkou z pytliku. Dela to zazraky Tady je panenka taky dost lacina, tak jsem delala neco jako trhane veprove (ci jak se tomu u vas rika). (pulled pork), ta gulasovka se do toho papundeklu vcucla a bylo to moc dobre, (soudim podle toho, ze to bylo sezrano rychle a do posledni kapky).
Linda: U nás bylo období, kdy jsem dělala guláš a spoustu dalších věcí z vepřové pečeně, protože z ničeho jiného mi ho synek nejedl. Už ho to naštěstí přešlo. Panenka na guláš mi přijde jako svatokrádež!
Linda: ........jsi kuchařka , nelži, vaříš co jíte a máte rádi.....................
sharon: on musi mit dreveny prase - z ceho mam tak delat gulas abych pulku masa nevykrajela a nevyhodila . Navic dansky prasata moc tuku nemaji (neptej se me jak to delaji ) a na tradicni jidla typu ohanka nebo koleno musi clovek k reznikovi a koupit za nekrestansky peniz a on to pak stejne neze... ,pardon nepapa . Jediny co je jakztakz prorostly je bucek, ale to je narodni jidlo a dela se spesl (jednou za krasnych dob kdyz byl viking na lodi jsem z neho serizla kuzi a udelala si ho po cesku ), ale prave proto ze je to narodni jidlo tak stoji pomalu dvojnasobek nez panenka. A jeste je obcas k mani krkovice, tu kupuji vcelku a delam ji pomalu pecenou a to je pak nebo v hube, jak se tuk pomalu rozpousti a vsakuje do libovyho masa ... a k tomu vsemu si pripocti, ze ja nejsem zadna valna kucharka a vyjde ti z toho zazrak, ze jsme to dosud prezili
Linda: čoríízo znám......ale co blbneš guláš z panenky ????.....................to jsem fakt neslyšela....ale proti gustu....dík za mýho chlapa ten co uvařím to sní a ještě si přidá...
sharon: ten muj viking ma chlupaty jazyk plny blbych kecu, zaplat panbuh za chilli, to zamaskuje hodne . Koleno, zabijacku apod by nevzal do pusy, ja delam gulas z veprovych rizku nebo panenky apod a hazim do toho spoustu slaniny (aby to melo vubec chut) , ted objevil chorizo (paprikovou spanelskou klobasu) takze tu taky obcas pridavam nakrajenou na male kousky a osmahnu spolecne s cibuli hned na zacatku a doda tomu zajimavou chut
Linda: já ted dělala guláš z vykostěnýho kolena - vepřovýho- a můj moravák se olizoval až za ušima , prý že to bylo jako zabíjačkový guláš............šoupni do něho kuličky jalovce , lžičku kurkumy , bobkový list , namačkaný česnek, papriku , trochu kečupu......pozná prd.....
sharon: zajimavy napad .... veprovy gulas vikingovi???? Hmmm to bude zase akce, ale napad je to dobry, popremyslim nad nim jak ho zprovozdnit . Podle vikinga je gulas pouze z hoveziho a pouze s brkasi, jinak to neni gulas, ale soupnu do toho papriku / rajcata apod a hodne papriky a muzu to vydavat za nejaou madarsko specialitu
Linda: však uvař kastrol vepřového guláše a do své části přidej to uvařené zelí.....já ho tedy vařím zvlášť a pak ho do guláše vmíchám...........takže to jde......
Segetin bych si dala , budu muset vymyslet neco vikingovi (ten ho neji) a udelam si kastrol sama pro sebe
U nas vcera a dneska pizzovy bifteky s vrtulema
denda04: Segedín bych si dala! Já ho nedělám, velký o něj nestojí a občas ho má v práci a mladý ho vůbec nejí.
sharon: To se máš!
Ivi: my máme naštěstí šatnu jako místnost kde mám stůl a vše tam , patní hrnec , fritovací, pekárnu, elekt.struhadlo , lis na citrusy.....no prostě ukládací bordelmístnost.......momentálně tam je i asi 15 balíků novin a časáků pro děcka do školy sběr.....
u nás dnes segoš včera řízkya křídla kuřeci
sharon:
sharon: Máš pěkný parní hrnec! Taky by se mi hodil, ale nemám na něj místo.
U nás dnes sekaná svíčková s knedlíkem. Dělala ji občas maminka, když jsem byla malá a já ji milovala. Už se na ni chystám strašně dlouho, tak konečně dneska. Na zítra hovězí guláš z kližky s chlebem.
u nás dnes masové kulky v parním hrnci + rajská omajda + těstoviny...................
Ivi: tak to já bych si s dovolením nabídla
Ivi: jo,jo skořici taky tu máme rádi....., zlákalas mě , všechno mám tak upeču......jen jak dojíme oblíbenou buchtu se strouhanýma jablíčkama v těstě......
sharon: Ano, dávám i povidla a skořici atd. A v těhle mám na máku i rozpůlené švestky.
Ivi: mňam , vypadají žravě , vmícháváš do máku i povidla ? já ano, uvařím mák + povidla + rozinky.......
Ivi: Dekuju, mak mam moc rada
catcat: To jsou makovky.
Ivi: to je slané nebo sladké?
Ivi:
Trochu jsem pekla, nabídněte si!
YXH: jj přesně,stačí třeba jen máslo cukr a skořice a nebo i máslo cukr a tvaroh na nastrouhání
Jehlička: To je bezva napad s temi knedliky. Nasim mrnouskum moc chutnaji, ale Lukasek nechce to ovoce, jenom tvaroh, cukr a maslo, takze kdyz jim udelam takovehle noky, muze si to kazdy dochutit sam.
manka: tvaroh je lepší ve folii než ve vaničce,je tužší
manka: já už tvarohové knedlíky neplním,prohřeju na másle ovoce popřípadě trochu podusím buď přímo čerstvé a nebo i mražené a poliju.Když tak přidám cukr a skořici dle potřeby.Jahody jsou krásně červené když to jen prohřeju a vypadá to dobře. Tvarohové těsto dělám z půl kila tvarohu,2 vajec,3dcl hrubé mouky nebo krupice,trošku soli.Nechám těsto asi hodinu uležet a pak dělám kuličky poloviční velikosti pinpongového míčku.Pak 10 minut vařit.
Jehlička: ty jo to je nápad. udělám to v sobotu. jahod mám v mrazáku dost.
a my zítra budeme mít tvarohové knedlíky a poliju je jahodami ,které jsem vyndala z mrazáku rozmrazila a jen je zítra prohřeju s máslem a zaliju knedlíky
Haninka:
Haninka:
Dneska budou buchtičky se šodó, buchtičky jsem koupila v místní pekárně, šodó od Haas v pytlíku rumu máme dost a je to!
Linda: Vcera jsem delala gulas a vrtule (nudle), dneska taky nevim, ale to od Haninky zni dobre.
Jehlička: nadherny
Linda: Tady se to taky dela a micha s BBQ omackou, serviruje v houskach. rikaji tomu pulled pork. Je to mnamka.
Linda: kuře na kousky, do hrnce na olej, osolit, opepřit, kari podle chuti, česnek přidat sekaný špenát, taveňáky, zalít smetanou na vaření (12%), povařit, přidat oregano, podávat s těstovinama, posypat vlašskými ořechy (nemusí být). Mladej včera skoro prodřel hrnec (měli jsme to dva dny) a dožadoval se okamžitě uvařit další!
Jehlička:
Premyslim co varit ... vcera jsem konecne delala cinu s nudlemi, mela byt uz minuly tyden ,ale nejak se porad neco dojidalo.
A dneska bych chtela udelat neco do velkyho kastrolu s mackou a testoviny, nejradeji na dva dny, ale nejak me nenapada co by to melo byt????
A honi me SILENA chut na ovocny kolac se zmolenkou, mam v mrazaku boruvky a v lednicce par blumo-svestek, tak mozna udelam na maly pekacek pul na pul
Jehlička: Krásné!
Jehlička: luxus jako vždy.....
byl na sobotu pro mamčinou kamarádku jeden čoko řez ...
Linda: tak to by mě nenapadlo maso natrhat - to musí vypadat jako by to už někdo pozřel...
já jediný co dělám tak bůček na malé kostky pomaloučku upeču s hodně cibulí a česnekem a pak za tepla ponorákem rozmixuju , dám do skleněné mísy do lednice ztuhnout a je z toho super pomazánka.....
catcat: efekt zadny, ale pomalu pecene maso (jakekoliv, u nas vede veprovy) se nekraji, ale 2 vidlickama trha od sebe na prouzky, chutove je to stejny ,ale dela to krapatko jiny efekt na taliri. Weber (a mozna i jiny grill) na to ma specialni "drapy" aby se mohlo trhat vetsi mnozstvi masa najednou
catcat:když si zadáš do vyhledávače "trhané vepřové" tak to najdeš.
catcat: žádnou vědu v tom nehledej, je to prostě doměkoučka upečený a vidličkou roztrhaný na úplný kousky.
Jsme nachcipani, takze cesnecka a brambory na loupacku budou vladnout nasim domem
manka: prosím tě, jaký efekt je tou vidličkou? To neznám
pečený libový bůček, roztrhaný vidličkou, mňam.
u nas vcera jsem dovezla sushi - manzel mel narozky tak jsme ho ve dvou oslavili. Dneska asi cina nebo hodim neco do trouby aby bylo i na zitra. A v sobotu se sejde omladina a oslavime manzela vsichni spolecne, manzel si objednal hovezi bifteky s hranolkama, fazolky a bearnaise omacku . A v nedeli se budu vzpamatovavat z alkoholoveho opojeni a asi budu kaslat na vareni
u nás včera pizza se smetanou, cibulí, šunkou a mozarelou
já jen odebírám z balkonu , šišky sekané porcuju sekyrkou.................dnes jsem jen vyrobila mísu vajíčkové pomazánky......
bramboráky, samotné i plněné hermelínem.
Dneska polevka z kurecich vypecku s noky a k tomu toasty se sunkou a syrem. Zitra asi karbose.
U nas v sobotu plnene papriky s rajskou - pro vikinga s ryzi a pro me s testovinami, zbylo i na sobotu. Vcera pecene veprove s bramborem a cervenym zelim a bude i na dnesek. Zitra wok - kure v kari s kokosovym mlekem a nudlema. A pect budu zitra vecer, viking ma ve stredu narozky a objednal si skoricove sneky s sebou do prace na stredu.
Dneska kure, pecene brambory a zelenina. Ke kaficku babovka.
U nás v poslední době bramboráky s uzeným, šneky z listového těsta se šunkou, sýrem a klobásou, kari těstoviny s kokosovým mlékem a mletým hovězím masem a vepřový guláš s chlebem.
Dnes kuřecí alá čína s pomerančem, k tomu rýže a ke kafíčku staročeský jablíčkový koláč z křehkého těsta.
sharon:
denda04: ....koukáme si do komína.........
sharon: Věruš já se picnu u nás taky vařila jsem ji fffčera
bez šlehajdy
i u nás hrnec zelňačky s klobásou a se šlehačkou..........
dnes zelňačka s klobásou a domácí housky,
palačinky
pomazánka z domácího sýra, můj kváskový chleba
mrkvový dort
zapečené brambory s domácím uzeným a sýrem
Dneska obalovany kvetak a brambory.
sharon: plneny papriky - dobry napad , mam dve v lednici tak je zitra naplnim a soupnu do rajsky
vcera a na dnesek mame veprovy kastrulek - jakekoliv veprove maso + slanina + zelenina (rajcata, paprika, zampiony), vsechno nechat spolecne podusit do mekka a na konec smetanu
u nás včera kuřízky s brkaší a jablíčkový kompot ....dnes plněné papriky , rajská, knedlík...doufám že i na zítra....
-- Kompletní archiv diskuse --