Vcera vlasak a chlebicky, dneska vari dcera, kotlety na houbach a ryzi. Ve ctvrtek jsme meli svickovou a knedlik Cernobyl
Přírodní řízek, bramborová kaše, mandarinkový kompot, ještě bude i zítra, pak asi bramborák z cukety
Dneska grilovane kuratko s michanym salatem. Zbytek budu mit zitra s sebou do prace k obedu .
Vcera jsme dodatecne oslavili dceriny narozeniny hovezim steakem a domacima hranolkama z grilu, grilovanou zeleninou a omackou z cerveneho vina.
A co budu varit zitra netusim
Bety: Krasny ulovek
Manžel byl zase na houby, tak jsem musela znovu vytáhnout už umytou a schovanou sušičku a suším 7 plat hub
a ještě upekl klobásy plněné kozími rohy na kečupu a černém pivu
Susicku jsem mela a dala ji dceri, sice jsme ji pouzivali pomerne dost, ale nemam na ni misto ve spajzu a z garaze ji pokazde nekde lovit se mi nechce. Doma jsme susivali v troube krizaly z hrusek a jablek taky. Jenom meloun se v troube susi hur.
Haninka: Parada jsi pilna jako vcelicka
Haninka: křížaly máme moc rádi, dřív jsem sušila, sušičku mám. Jenže v současné době nemám zdroj jablek. Škoda, mlsala by určitě už i malá vnučka
Bety: já toho zase tolik nesuším, a popravdě řečeno, asi bych ji neměla kam dát, je to dost velké a zabírá to místo. Ale věřím, že je to šikovná věc, ostatně jako spousta dalších...
Haninka: a neuvažovala jsi o sušičce potravin? Je bezvadná na ovoce, bylinky, houby... já jsem s ní moc spokojená a vejde se tam toho o hodně víc než do trouby, mám 9 plat.
Suším v troubě jablka - křížaly. Včera jsem je nakrájela na moc tenko, tak jsem je musela sníst, tak jsem zvědavá na ty dnešní. Ráda bych uchovala nějaké na zimu.
V sobotu jsem byla na samosběru jablek, 10 Kč za kilo chtěli, za 20 minut jsem natrhala přes 40 kg jablek, ale ten pocit, když si můžu natrhat jablíčka Mám podzimní i na uskladnění, jsou moc dobrá, a ještě mi brácha donesl velký košík jablek padaných, už mám upečený štrůdl
Renda68: Neni zac. Ja vim je to nezvyk s velikosti kamen Napred se mi zdaly velka, ale ted bych brala nekdy i vetsi. Jestli chcete velka, tak rovnou radeji horkovzdusna lip se v nich pece....
Kamoska ma znamou, co je puvodem tusim z Kansasu, bydli ve Frankfurtu. Chtela udelat poradnou krutu, tak ji sehnali, ale nakonec ptaka musela udelat na dve pulky a pect kazdou zvlast, protoze se ji do trouby nevesel. Nekdy to taky delam, pokud mi slibi malou a privezou 13 kg potvoru coz se do kamen v pohode vejde ale my bychom to nesnedli najednou rozrineme napul a dame do ni nadivku otocime masem nahoru a nadivka se pekne ve stave udela, pak ji vyndam a opecu aby trochu krupala. Nebo naporcujeme celou tu potvoru, a z prsicek (rozriznu naplacato) udelam roladu, kterou naplnim nadivkou a obalim do kuze z kruty. Zbytek (kridla, zada a stehna) pecu jindy.
YXH: děkuju děkuju děkuju já mám objednanou krůtu, ale taky bude "malá", naše trouby s velkou jaksi nepočítají , mým snem je mít "americkej" sporák. Kámoška už ho má a je to něco teda
vcera rizoto s kari a dneska pokud se cestou domu stavim v samosce pro mliko tak brkase posypana opecenou slaninou a k tomu neco kyselyho - okurky nebo repa nebo tak neco a zitra nevim.
Dneska cina, zitra nevim
Bety: ono prý se nemá nic přehánět.....každá věc at přírodní nebo chemická na něco pomůže a na něco zase škodí.....
sharon: já už jsem kdysi poctivě jedla jakousi česnekovou kúru česnek v lihu, jak se napřed jakési množství přidávalo a pak zase odebíralo, měl to být hotový zázrak na všechno a účinek na mě to nemělo žádný, veškeré výsledky cholesterol štítná žláza tlak všechno při starém na mě účinkuje jenom chemie asi
já dnes dala do kastrolu rajské kávovou lžičku kurkumy,,,........
dost dobrý
Bety: česnek v citr.štávě doporučoval cca před 14 dny v pořadu HOBBY NAŠÍ DOBY Jan Přeučil.....mám dojem že 5 stroučků, 4 citrony , česnek na plátky a naředit 3dcl vody a nechat 24 hod louhovat a pak přidat zase trochu vody a denně štamprdli.......ale najdi si tento pořad na netu a budeš to mít přesně......je to s Bohdalkou
Linda: a taky prý snižuje krevní cukr. Jak byla ta vedra, tak jsem normálně pila vodu s jablečným octem a moc mě to osvěžovalo. Má se to i sladit medem, ale mně stačila jenom ta voda a jablečný ocet.
Bety: Krasny
Renda68: Dcera krutu naklada do nalevu pres noc (sul, voda a soupli tam 3 piva a trochu whisky). Ja ji nasoluju, ale rozmicham sul s vodou, a napichuju silne casti (prsicka, stehna atd) injekcni strikackou, a pod kuzi na prsa davam maslo. Tu co mela dcera byla mala asi jenom tak 4 kg. Tu co budeme delat na vanoce mam od farmaru, malou asi 9 kg. Oni mivaji o hodne vetsi, ale je toho pro nas moc. Peceme pod alobalem nebo v priklopenem pekaci az je maso mekke, pak slijeme stavu (dela se z ni gravy "omacka") odklopime a pripeceme kuzicku.
Gravy je vlastne prichucena stava z kruty zahustena skrobem. Nekdy pridavam trochu saturejky a tymianu a masox (kdyz je kruta z kramu, nema tolik chut).
Nadivku delam normalne jako u nas do kurete. Housky na kosticky osmazene na masle, tymian, salvej, sul, vajicka a petrzel. Nekdo pridava na drobno nakrajeny zeleny celer (stonkovy). Nam to moc nechutna, tak ho nedavame.
Recept na fazolky nemam, az budu mluvit s dcerou, tak se ji zeptam.
Mrkev se nakraji na prsticky (podelne) necha prejit varem (musi zustat krupava) a pak se promicha s omackou. Rozpustene maslo, spetka soli, med, zazvor, a citronova stava. Nekdo pridava hnedy cukr...
1/2kg mrkve
10 dkg masla rozpusteneho
spetka soli
spetka mleteho zazvoru
2 1/2 lzice medu tekuteho
1 lzice citronove stavy
Fazolky dodam, az budu mit
pekla jsem chleba
sharon: zázvor - citron - med miluju, dávám si to jak do čaje, tak to normálně užírám lžičkou, já zázvor a citron nahážu normálně do takového toho drtítka a rozšmelcuju to dohromady, přidám pak med a zavřu do skleničky do lednice. Česnek v citronové šťávě vůbec neznám, jak na to a co s tím?
Linda: já na zálivky zase citrony a limety ......ale můj ten kromě hovězí si crcne do každé polívky normál.ocet.......
jo,jo o lžíci jablečného octu denně jsem také četla......jen nevím co dřív - ocet , zázvor v medu a citr.štávě nebo česnek v citr.štávě.......abych zase nebyla až moc zdravá... otravovat se tu ještě třeba třicet let - by mě jeblo....
YXH: moc prosím, mohla bys mi napsat receptíky na všechno? Nádivku do krůty, mrkev i fazolky? A krůtu předem nějak naložíte, nebo jenom prosolíte? Jednou bych to chtěla komplet vyzkoušet
Bety: ja budu dneska slevat poprve, pokud se bude darit udelam dalsi davku, jeste porad mam jablek vic nez spotrebitelu
sharon: my ho davame do zalivky na salaty a dcera do domaciho cerveneho zeli. A udajne (to jsem nezkousela) je silene dobry na klouby - rano polevkovou lzici bud samotnou (to asi snese malokdo ) a nebo ve sklenici vody a pry velice rychle prestanou tzv. "vrzat" klouby. Chlapy v praci na nej nedaji dopustit
sharon: já do salátu, dcera okyseluje těsto na chleba protože si nepěstuje kvásek, manžel na tlačenku s cibulí - všude místo octa do vaření, má jemnější chuť
Bety: na co ten ocet používáš ????
my jsme měli dnes buřtguláš a zítra budeme mít řízky + k tomu ještě obalím žampiony, nějak mi docházejí nápady
Dnes jsem slévala jablečný ocet, voní moc hezky
Linda: Meli jsme minuly tyden. Taky vozime Eidam Kvetak mam v lednici tak dekuju za napad na dnesek (puvodne jsem chtela udelat cinu, ale smazeny kvetak je lepsi)
Bude to vecere za par minut a smakneme si vsichni.
Zitra u nas dikuvzdani, tak delam jenom brusinky a brambory. Jedna dcera dela karamelizovanou mrkev a druha krutu s nadivkou a zapecene fazolky.
u nás dnes vepřové plátky z válečků které se mi nechtělo obalovat na řízečky a tak šup na pánev s kořením s jalovcem se žampionama + brambory + jablkovej kompot.....
a budu vařit dva kusy hovězance na vývar a bude k rajské......
ááách jo , furt dokola , baví mě to sice ale nebaví vymýšlet....
Linda: já tatarku nejím...za to můj si dá i za mě.....
Jsem doma sama a tak k obedu byl smazak (s dovozovym eidamem a pravou tatarkou) a k veceri jsem si ovarila kvetak a bude obalovany se zbytkem tatarky. Doufam ze to zlucnik prezije bez uhony ....a od zitrka zase danska kuchyne
sharon: u nás dnes hříbová polévka franc. brambory,mrtvej okurek ke jablečnohruškový závin
denda04:
sharon:
INFO
Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb (podle pověsti se traduje, že tuto potravinu s oblibou jedl svatý Jan) nebo rohovník. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku.
Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.
Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.
Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.
Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/karob-jako-zdravejsi-alternativa-kakaa-nebo-cokolady.htm#ixzz5SxoMrTNC
dopekl jsem deku a zbavila se tak tvarohů.......
ale na druhou stranu to tu voní jako o vánocích.......
mám poděláno ,pán domu chrní a mír a klid vládne domem....
Uz asi tyden mam chut na plneny bramborak, ale nejsem shopna se v 5 odpoledne kdyz prijdu domu dokopat k oskrabani 3 brambor . Odkladam to na vikend coby slozite jidlo .....a dneska asi cina , vcera byly kotlety s rajcatovo-paprikovou smesi a ryzi.
dnes nudle na pánev s kuřecím + jablk. kompot..., rychlovka.....a na zítra mám hotovo ...buřtguláš s klobásama z globu.....a na dva dny.....
a musím péct, koupený tvarohy....nechce se mi...asi udělám deku....
nebo strouhanku......
Renda68: tak to taky někdy takhle vyzkouším
Renda68: tak jsem to myslela.......a smíchat s nudlema....
sharon: já napřed osmažím cibulku do světlounce hněda, nasypu na ni cukr, nechám zkaramelizovat a potom teprve přidám nakrouhaný zelí. Dál stejně jako Bety :-) Takhle to dělávala naše babička :-) Je to fakt moc dobrý
já včera 4 štrůdly - kdekdo nosí jablka , smažené filé z aljašské tresky a brkaše.....
a dnes držkovka z hlívy a špenát s volíma očima.......a máme i na zítra...
Bety: a já měla dojem že se dělá karamelizovaná cibule....
sharon: ne, cibulku ne, jenom ten zkaramelizovaný cukr, na to m zkaramelizovaném cukru bys cibulku neosmažila a nevím jaká by byla jen tak hozená s tím zelím
Bety: To zeli zni moc dobre
Bety: a cibulku ne ???
To zelí se hodně smrskne, zdá se že je toho hodně a ono se to hodně vypeče
Linda: to karamelové zelí se hodně jí na Slovensku, a člověk ho buď miluje, nebo nesnáší (např.můj syn ani manžel to nejí, já a dcera a její miláček to milujeme)
Karamelové zelí
menší hlávku zelí nakrouhat na nudličky, prosolit (přiměřeně ) a promačkat a nechat chvíli odležet
ve větším kastrole (nejlepší je nepřilnavý) rozpustit sádlo, hodit na to 2-3 lžičky krystalového cukru a nechat zkaramelizovat
na zkaramelizovaný cukr nasypat to nakrájené nasolené a chvíli odležené zelí, promíchat, přiklopit pokličkou a péct v troubě až do světle hněda
Uvařit těstoviny, smíchat s upečeným zelím
To je všechno
Bety: diky -prave jsme nastrouhala prvni zkusebni sklenici, dam vedet ja kto dopadne a pokud se zadari tak budu vytvaret vanocni darky - vsichni letos dostanou lahvicku jablecneho octa
Jak delas karamelove zeli?
A ja budu dneska vyrabet masove kulicky v rajsko-paprikove omacce asi s testovinami. A zitra vyrobim sobe kastrol segetinu na nekolik dni a viking bude mit jeden den smazena jatra a dalsi den veprovy bucek s jablkama a dalsi den neco vymyslim . A mam chut na plneny bramborak a nebo brsalat se rizkem - tak to nekdy vyrobim
U nás smažený kapr a bramborový salát a ještě takovou směs opražených kuřecích nudliček se zeleninou a čínskýma nudlema, karamelové zelí s těstovinou a v plánu zapékané brambory, a po delší době jsem pekla dort. Jo a děti prý budou chtít upéct pstruha, je sice velký ale mám jenom jednouho tak to bude pro dceru a jejího miláčka. Zítra zase odjíždějí.
Linda: po prvním cezení na tom mám tu kuchyňskou utěrku připevněnou gumičkou, aby to dýchalo a tvoří se tam ta kvasná zátka, až po druhém cezení přes plátýnko zavřit, ale ta kvasná zátka se tam bude ještě tvořit, ono to pořád pracuje.
Pečená špagetová dýně, dušená rýže, kuřecí nohy na rozmarýnu. Moučník - kynuté švestkové řezy s drobenkou. Dobré to bylo!
YXH: u nás taky smažák - po návratu z dovolené byla vymetená lednice, smažák je v mrazáku vždycky, brambory a okurkový salát k tomu. Večer Hermelín na grilu a pečivo k tomu.
Linda: Asi smazenak a brambory s tatarkou (ryze ceske jidlo kdyz je ta pout ) Pristi tyden tady je Thanksgiving (tak dcera bude delat krutu, tudiz nevarim). Vcera jsme byli v Calgary, tak Korejska restaurace. Dcera donesla polevku ze zbytku sunky, ta bude na sobotu, a dneska jdeme vecer do hospody se loucit s manzelovym sefem, ktery odchazi....
Linda: Evi, já udělala kastrol, masa , rýži, kastrol jablíčkovýho kompotu.....zítra jedem k mladým na Václava , pozítří k dalším na Michala ......tak se bude dojídat a dojídat...
Bety: prosim te ten jablecny ocet - kdyz ho po tydnu precedim a naliju do nadoby tak ta se taky jenom zakryjhe platynkem nebo necim prodysnym a nebo to mam zasroubovat napevno vickem ?????
Co varite na vikend? Ja dneska budu delat domaci hamburgery a dal netusim
my zase zítra jedem k dětem......
stejný chleba jako minule a fakt vypadá stejně! Zítra přijedou děti na návštěvu
Bety: To je skoda. Melounek jednohubka
Do rána mi mráz odstřelil půlku slupky z baby melounku
a jeden můj obří melounek, pro srovnání jsem položila vedle česneku
dnes u nás filé na másle a na cibulce + brambor + živej okurek se spoustou česneku........uff....
Bety: jednou za čas je to moc fajn....jen jsme byli samotní , přátelé jsou v Egyptě...
v té naší už nás znají a baví se s náma jako staří přátelé což je fajn pocit......
sharon: to mám taky ráda, a naše oblíbená restaurace je teď zavřená na delší dobu kvůli rekonstrukci...
dnes se u nás nevařilo....byl chutný oběd v restauraci
a to se vyplatí......
A ještě jsem nenapsala, že cibule na drobné kostičky a jablka (nebo jakékoliv použité ovoce) na kostičky takové "přiměřené" ono se to rozvaří.
Sušená hořčice
rodinný, někdo mi tam ukradl jedno "n" fuj to je ostuda
Linda: já ještě dělám z jablek (nebo z meruněk nebo z rebarbory) každý rok chuttney, dávám pak k masu, hlavně ke grilovanému, nebo si do toho namáčím kousek sýra a jím ten namočený kousek sýra s takovou ovesnou sušenkou, naučila jsem se to na návštěvě v UK a dcera mi obstarala od jedné paní ze Skotska jejich rodiný recept, a podle toho to dělám:
Chuttney
900g ovoce
225 g cibule
225 g rozinky nebo brusinky
150 g třtinový cukr
1 čajová lžička sušené hořčice (používám Colmans)
1 čajová lžička mletého zázvoru
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička grilovacího koření
1/2 čajové lžičky mletého pepře
600 ml Portské + jablečný ocet
dávám na poloviny když je sladké Portské
rozvařit do husté kaše, do sklenic, zavíčkovat, zavařuju chvilku varem aby se chytla víčka.
Bety: To zni dobre
Bety: to je zajimavy, to zkusim . Jenom, jsem vcera vyhodila sklenici od okurek tak az prijedu domu mrknu do popelnice (vlastni , u baraku ) jestl nebudu doma driv nez popelari
Bety: nejmladší vnučka....z pěti...
sharon: ta holčička je na tom stole kouzelná
Linda:
Recept na domácí jablečný ocet
Jablka omyjte a i s jádřinci a slupkou, prostě celá, nahrubo nastrouhejte.
Napěchujte je do velké sklenice od okurek a zalijte studenou převařenou vodu tak, aby hladina vody sahala asi 5 cm nad jablíčka.
Na hrdlo láhve připevněte gumičkou či motouzem papír nebo ubrousek, aby dovnitř nepadaly nečistoty, ale mohl tam vzduch. Sklenici dejte na teplé a světlé místo, ale rozhodně ne na přímé slunce! Nechte týden stát, ale nezapomeňte dvakrát denně (ráno a večer) pěkně promíchat vařečkou a sklenici vždy znovu zakrýt.
Po týdnu sceďte strouhaná jablka přes sítko, tekutinu znovu nalijte do sklenice a zakryjte. Uložte do tmavé místnosti (sklep, spíž) a nechte zhruba tři týdny - hotový jablečný ocet poznáte podle žlutohnědé barvy.
Opět sceďte, tentokrát přes husté plátýnko a rozlijte do menších lahviček. Dobře je uzavřete a skladujte v chladu.
Ještě bych k receptu dodala, že při tvorbě octa, tedy když už jsou jablka scezená a láhev stojí ve tmě a zraje, tak se na povrchu utváří tzv. kvasná zátka, společenství kvasinek, které způsobují přeměnu. Podle toho taky poznáte, že se váš ocet tvoří dobře. Kvasná zátka se vám může vytvářet i v lahvích, až to slijete, protože proces octování ještě poměrně dlouho pokračuje.
Obdobně jako víno ocet pak v láhvích ještě zraje a čím zralejší, tím lepší, proto staré ročníky jsou mnohem jemnější než čersvě udělaný. Ale i ten čerstvě udělaný je tisíckrát lepší, než ten fujtajbl, co se pod názvem jablečný ocet prodává.
Bety: Dekuju
Chleba budu pect dneska ....
sharon: Sikovna
dorty naší snašulky....starší fotky ....ta malá už měla 8 let
i toto je dort...
peče snacha bratrance....na zakázky...
u nás dnes oběd s dcerou.....bud řízky , nebo šunkofleky , nebo zelí a škvarkové knedlíky ......určo si vybere řízek - je po mě
Linda: nastrouhaný najemno s křenem , trošku cukru , octa , špetku soli , napěchovat do sklenic a k pečenýmu masu , uzenině a pod je to bašta , já si dám klidně i k řízku , doma jsme to baštili k masu z hovězí polívky.....
nebo uvař hrnec kompotu s hřebíčkem , skořicí - celou a hvězdičkou badyánu , dej do sklenice do lednice -klidně vydrží týden.....
taky mám tašku jablíček - takových těch malinových , po neděli bude štrůdl a kompot......
Bety:
máša h.:
Linda: sníst za syrova
Nemate nekdo napad co provest s jabkama? A NE sladke napady, to mi doma nikdo neji a sama bych pak neprosla dverma
Já jenom chleba, s troškou kvásku na chuť, slunečnicová semínka, černucha setá a smažená sušená cibulka
YXH: to je nádhera
sharon: to bude určitě taky dobré, tvarohové bez jablíček dělávám a mám ráda, tak s jablkama to bude taky chutné.
máša h.: sharon: Dekuju
Neco rodina, neco se rozda a neco zamrazi
YXH: šikula ...hned bych si dala....
YXH: to je paráda... kdo to všechno zbaští?
prvni varky
posledni v troube.... celkem 52
Bety: dnes jsem četla časopis CLAUDIA na tento týden a je tam recept na jablíčkové knedlíčky a je tam + 1vejce a kostka tvarohu......jinak to stejné.....
sharon: my ženské jsme přece šikovné a na všechno přijdeme!
příště dám dorty od té mojí šikulky snachy.....ted jdu na PARTIČKU....
Bety: přišla jsem na to jak , říká se přece chytrému napověz a blbého kopni......tak děkuji za nakopnutí.......
zítra dostanu plnou tašku jablíček tak vyzkouším,krupičku mám čerstvou.....mňam, už se těším.....s cukrem a skořicí + máslo....milujůůůůůů
-- Kompletní archiv diskuse --