Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jahody s citronovým likérem

Jahody s citronovým likérem

Potřebujete: asi 250 g zralých jahod, 5 lžic práškového cukru, 100 ml vody, 100 ml citronového likéru, několik lístků bazalky

Postup: Jahody nakrájíme je na menší kousky. Přidáme k nim omyté lístky bazalky, které jsme nasekali nadrobno. Z vody a cukru svaříme cukrový sirup, odstavíme a za chvíli přidáme citronový likér. Necháme vychladnout. Jahody s bazalkou rozdělíme do skleniček a zalijeme citronovým sirupem. Dáme chladit asi na hodinu až dvě.

Lenka Moučková


13.7.2011   Rubrika: Zákusky   |   Komentářů 42   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jahody s citronovým likérem

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-42
TULI
TULI - 13.7.2011 14:51

majucha: ty jim taky ..s balsamico .... i mozzarellu ..nekdo si dava i na zmrzlinu smajlik - 26

 
štoudev
štoudev - 13.7.2011 14:46

Tady to zas jede smajlik - 98
Milda3: tady je ta máta ale jen na ozdobu, ne kvůli chutismajlik - 26

Jahody s bazalkou jsem nikdy nejedla, tak netuším, jak to může chutnat, ale proč to nevyzkoušet? Před časem jsem si objednala jahody s balsamicem - byla jsem docela vyděšená, jak to asi může chutnat, a nakonec to bylo moc dobrý. Vsadila jsem na to, že kdyby to byla nepoživatlená sra*ka, tak to ta restaurace dělat a nabízet nebude, stejný to asi bude i s tímhlesmajlik - 68

 
TULI
TULI - 13.7.2011 14:46

Riki: jahody a citr. liker jsem nezkousela... ale za mala jsem milovala - zmrzlinu JAHODOVOU + CITRONOVOU ... a muj tatka ji ma rad i jeste ted ... kdykoliv jdeme v IT . na zmrzku ..a maji treba pres 30. druhu .. vis jakou si vybere ??? smajlik - 68 ze neuhodnes ??? smajlik - 42smajlik - 68

 
orinka
orinka - 13.7.2011 14:42

Milda3: božínku, takhle kazit jahody!smajlik - 76 Čerstvé jahůdky pěkně pocukrovat, k tomu buď profláknutou šlehačku anebo - pro mě - bílý jogurt anebo zakysanou smetanu. Víc nepotřebuju. Babička by prohlásila, že v jednoduchosti je krása..smajlik - 58

 
Milda3
Milda3 - 13.7.2011 14:34

Jahodový tatarák s bazalkou a mascarpone

Potřebujeme:

jahody čerstvé, 250 g cukr moučkový, med bazalka čerstvá , hrst lístků mascarpone zelený pepř sladká smetana máta
Jak na to:

jahody podélně rozkrojte na osminky, nebo pracněji na poloviny a pak na plátky.
Dejte do mísy, vydatně procukrujte, přidejte lžici medu, na proužky nasekanou čerstvou bazalku, namelte lehce zelený pepř, nahrubo.
přikrejte potravinářskou fólií , lehce zmáčkněte dlaní (Abyste vytlačili ze směsi velké bubliny) a dejte do lednice na 40 minut -hodinu uležet.

Mascarpone utřete s trochou smetany a cukrem na pastu

Jahody podávejte ve sklenici (třeba široká sektovka), lehce zmáčkněte , ozdobte jedním malým bobíkem z maskarponového krému a zapíchněta snítečku máty

je to okopčený recept ,ale ta Máta je tam taky

 
aninka01
aninka01 - 13.7.2011 13:44

manka: smajlik - 58 není třeba, jsme snad všichni rozumní lidé smajlik - 2

 
manka
manka - 13.7.2011 13:39

smajlik - 98už se perou??smajlik - 76smajlik - 76

 
aninka01
aninka01 - 13.7.2011 13:24

Milda3: ach jo, někdy si taky vážně připadám jako v první obecné smajlik - 55

Dobrá restaurace je prostě dobrá restaurace. Je to místo, kde - nezávisle na ceně - vaří velice chutně, z kvalitních a čerstvých surovin, kde je k tomu navíc příjemné prostředí a dobrá obsluha. Jak už jsem psala, cena není až tak podstatná, protože i velice drahá restaurace může vařit hnusně a naopak v nějaké levné, jednoduché, obyčejné se můžete najíst špičkově. Ale může to fungovat i tak, že v drahé restauraci, kde mají špičkového kuchaře mají příšernou obsluhu a přes uspokojený jazýček tam nikdo znovu nepáchne, protože celkový zážitek je špatný a jako dobrou restauraci by ji nikdy nedoporučili. Všeobecně se ale dá říct, že mezi lokály nižších cenových skupin (čest výjimkám) moc dobrých restaurací nebude. Je to dané zejména tím, že kvalitní potraviny obvykle nestojí tak málo, že by se z nich dalo uvařit kompletní menu za 65 korun. Každý už dneska asi ví, že cena jídla se neskládá z ceny nakoupených surovin a případné energie, ale také a hlavně z ceny kuchaře. Platí se za to, že on to jídlo umí dobře udělat a host si na něm pochutná. Také za to, že třeba dokáže připravit i něco tak dobrého, jako jsou například jahody s bazalkou a mascarpone, protože obyčejný kuchař by do toho automaticky narval mátu a držte všichni pysky, protože takhle je to jediný správný.Takový kuchař je výhra a také je třeba ho za to zaplatit, jinak může na jeho místo nastoupit kuchařka z místní velkovývařovny a tomu také bude odpovídat výsledné jídlo.

Jinak do restaurace nechodí jen ti, kteří si neumí doma uvařit, to je tedy argument hodný mé šestileté dcerysmajlik - 20. Chápu, že to měla být narážka s cílem mě zesměšnit, ale jak už u našich občasných debat opakuji už asi popáté - není třeba používat posměšky, sarkasmus a další pavlačové metody, když nesouhlasím s cizím názorem. Beru ale na sebe to, že dneska jsem si svým popíchnutím začala jásmajlik - 58, i když to nebylo myšleno zle. Ono je někdy jen hrozně otravné a únavné číst pod každým receptem, jak je všechno špatně, protože echt vy to děláte jinak a to je přeci ten jeden jediný správný způsob. Nemám nic proti tomu napsat svůj způsob př

 
manka
manka - 13.7.2011 13:09

Riki: přesně tak, nějak si to nedovedu představit, vůbec mi to nejde k sobě,ale co vím, třeba je to dobrý. vím jen to, že to dělat nebudu.

 
Riki
Riki - 13.7.2011 12:30

Mně teda spíš nejde dohromady s jahodama ten citronový likér... nevím přijde mi to jako kombinace dvou hodně výrazných chutí, co se budou spolu tlouct. smajlik - 26 ale možná je to tím, že bych byla líná svařovat ten sirup. smajlik - 68

 
orinka
orinka - 13.7.2011 12:03

sharon: nee, já mám nejradši doma, tam jsem si jista, že si myju ruce, než chytnu na jídlo. Zvlášť teď, když je takové vedro. Za ty prachy pohostím celou rodinu, do hospody leda o dovolené, ale i tam jsem obezřetná. První tam jdu na wc a pak se rozhodnu, jestli jsou čuňata anebo né.smajlik - 58

 
sharon
sharon - 13.7.2011 11:53

orinka: mmnnno, taky nechodíš do dobrých restauracííí ?????

 
sharon
sharon - 13.7.2011 11:52

smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 
Milda3
Milda3 - 13.7.2011 11:50

aninka01: dobrá restaurace je něco jako dobrý knihkupec?

 
TULI
TULI - 13.7.2011 11:48

- taky bych rekla - JAHODY + MATA ....smajlik - 26 i kdyz v jedne restauraci nam donesli - CERVENY MELOUN s ORIGANEM .. smajlik - 26

 
orinka
orinka - 13.7.2011 11:34

holky, nehádejte se, jde sem fronta s bouřkama! smajlik - 16Jahody mám ráda normálně, bez ničeho, nanejvýš se šlehačkou anebo v roládách, takže tento recept mě nechává chladnou. Bazalku si dám večer na těstoviny s tuňákem a olivama.

 
sharon
sharon - 13.7.2011 11:15

aninka01: "dobré restaurace" mi vcelku nic moc neříkají, já jsem holka z lidu a prý výborně vařím, tak na co ty restaurace......ty nechám těm co neumí uvařitsmajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 
aninka01
aninka01 - 13.7.2011 10:59

sharon: jistě, vzhledem k tomu, že se tyto blafy podávají v dobrých restauracích, to znát zřejmě nebudete smajlik - 68

 
sharon
sharon - 13.7.2011 10:54

aninka01: labužník nemusí znát kdejaký "blaf"......smajlik - 58

 
aninka01
aninka01 - 13.7.2011 10:35

Kdyby to byl překlep, bylo by tam místo máty například "mýta", "mára" nebo něco podobného, překlepnout se z máty na bazalku by musel být počin silné demence nebo opravdu velice silného parkinsona smajlik - 42

Jahody s bazalkou nejsou nic až tak neobvyklého a chuťově to není špatné. I restaurace nabízejí jako dezert třeba zakysanou smetanu s jahodama a bazalkou, mascarpone s bazalkou a jahodami, mangové pyré pečené s jahodami na bazalce, dokonce se dělá i jahodový "tatarák" s bazalkou a mascarpone.

Není to sice asi tak rozšířené, jako klasická máta (to je jako s ostatním - nevíš co s tím, dej tam sejra vs. k jahodám patří máta a šlehačkasmajlik - 26), ale rozhodně to není špatné nebo chuťově nevhodné a bijící se.

Takové labužnice a znalkyně všehomíra, a neznají to?smajlik - 58

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-42
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77179.
    Archiv anket.