Jahody s citronovým likérem
Potřebujete: asi 250 g zralých jahod, 5 lžic práškového cukru, 100 ml vody, 100 ml citronového likéru, několik lístků bazalky
Postup: Jahody nakrájíme je na menší kousky. Přidáme k nim omyté lístky bazalky, které jsme nasekali nadrobno. Z vody a cukru svaříme cukrový sirup, odstavíme a za chvíli přidáme citronový likér. Necháme vychladnout. Jahody s bazalkou rozdělíme do skleniček a zalijeme citronovým sirupem. Dáme chladit asi na hodinu až dvě.
13.7.2011 Rubrika: Zákusky | Komentářů 42 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Jahody s citronovým likérem
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.majucha: ty jim taky ..s balsamico .... i mozzarellu ..nekdo si dava i na zmrzlinu
Tady to zas jede
Milda3: tady je ta máta ale jen na ozdobu, ne kvůli chuti
Jahody s bazalkou jsem nikdy nejedla, tak netuším, jak to může chutnat, ale proč to nevyzkoušet? Před časem jsem si objednala jahody s balsamicem - byla jsem docela vyděšená, jak to asi může chutnat, a nakonec to bylo moc dobrý. Vsadila jsem na to, že kdyby to byla nepoživatlená sra*ka, tak to ta restaurace dělat a nabízet nebude, stejný to asi bude i s tímhle
Riki: jahody a citr. liker jsem nezkousela... ale za mala jsem milovala - zmrzlinu JAHODOVOU + CITRONOVOU ... a muj tatka ji ma rad i jeste ted ... kdykoliv jdeme v IT . na zmrzku ..a maji treba pres 30. druhu .. vis jakou si vybere ??? ze neuhodnes ???
Milda3: božínku, takhle kazit jahody! Čerstvé jahůdky pěkně pocukrovat, k tomu buď profláknutou šlehačku anebo - pro mě - bílý jogurt anebo zakysanou smetanu. Víc nepotřebuju. Babička by prohlásila, že v jednoduchosti je krása..
Jahodový tatarák s bazalkou a mascarpone
Potřebujeme:
jahody čerstvé, 250 g cukr moučkový, med bazalka čerstvá , hrst lístků mascarpone zelený pepř sladká smetana máta
Jak na to:
jahody podélně rozkrojte na osminky, nebo pracněji na poloviny a pak na plátky.
Dejte do mísy, vydatně procukrujte, přidejte lžici medu, na proužky nasekanou čerstvou bazalku, namelte lehce zelený pepř, nahrubo.
přikrejte potravinářskou fólií , lehce zmáčkněte dlaní (Abyste vytlačili ze směsi velké bubliny) a dejte do lednice na 40 minut -hodinu uležet.
Mascarpone utřete s trochou smetany a cukrem na pastu
Jahody podávejte ve sklenici (třeba široká sektovka), lehce zmáčkněte , ozdobte jedním malým bobíkem z maskarponového krému a zapíchněta snítečku máty
je to okopčený recept ,ale ta Máta je tam taky
manka: není třeba, jsme snad všichni rozumní lidé
už se perou??
Milda3: ach jo, někdy si taky vážně připadám jako v první obecné
Dobrá restaurace je prostě dobrá restaurace. Je to místo, kde - nezávisle na ceně - vaří velice chutně, z kvalitních a čerstvých surovin, kde je k tomu navíc příjemné prostředí a dobrá obsluha. Jak už jsem psala, cena není až tak podstatná, protože i velice drahá restaurace může vařit hnusně a naopak v nějaké levné, jednoduché, obyčejné se můžete najíst špičkově. Ale může to fungovat i tak, že v drahé restauraci, kde mají špičkového kuchaře mají příšernou obsluhu a přes uspokojený jazýček tam nikdo znovu nepáchne, protože celkový zážitek je špatný a jako dobrou restauraci by ji nikdy nedoporučili. Všeobecně se ale dá říct, že mezi lokály nižších cenových skupin (čest výjimkám) moc dobrých restaurací nebude. Je to dané zejména tím, že kvalitní potraviny obvykle nestojí tak málo, že by se z nich dalo uvařit kompletní menu za 65 korun. Každý už dneska asi ví, že cena jídla se neskládá z ceny nakoupených surovin a případné energie, ale také a hlavně z ceny kuchaře. Platí se za to, že on to jídlo umí dobře udělat a host si na něm pochutná. Také za to, že třeba dokáže připravit i něco tak dobrého, jako jsou například jahody s bazalkou a mascarpone, protože obyčejný kuchař by do toho automaticky narval mátu a držte všichni pysky, protože takhle je to jediný správný.Takový kuchař je výhra a také je třeba ho za to zaplatit, jinak může na jeho místo nastoupit kuchařka z místní velkovývařovny a tomu také bude odpovídat výsledné jídlo.
Jinak do restaurace nechodí jen ti, kteří si neumí doma uvařit, to je tedy argument hodný mé šestileté dcery. Chápu, že to měla být narážka s cílem mě zesměšnit, ale jak už u našich občasných debat opakuji už asi popáté - není třeba používat posměšky, sarkasmus a další pavlačové metody, když nesouhlasím s cizím názorem. Beru ale na sebe to, že dneska jsem si svým popíchnutím začala já, i když to nebylo myšleno zle. Ono je někdy jen hrozně otravné a únavné číst pod každým receptem, jak je všechno špatně, protože echt vy to děláte jinak a to je přeci ten jeden jediný správný způsob. Nemám nic proti tomu napsat svůj způsob př
Riki: přesně tak, nějak si to nedovedu představit, vůbec mi to nejde k sobě,ale co vím, třeba je to dobrý. vím jen to, že to dělat nebudu.
Mně teda spíš nejde dohromady s jahodama ten citronový likér... nevím přijde mi to jako kombinace dvou hodně výrazných chutí, co se budou spolu tlouct. ale možná je to tím, že bych byla líná svařovat ten sirup.
sharon: nee, já mám nejradši doma, tam jsem si jista, že si myju ruce, než chytnu na jídlo. Zvlášť teď, když je takové vedro. Za ty prachy pohostím celou rodinu, do hospody leda o dovolené, ale i tam jsem obezřetná. První tam jdu na wc a pak se rozhodnu, jestli jsou čuňata anebo né.
orinka: mmnnno, taky nechodíš do dobrých restauracííí ?????
aninka01: dobrá restaurace je něco jako dobrý knihkupec?
- taky bych rekla - JAHODY + MATA .... i kdyz v jedne restauraci nam donesli - CERVENY MELOUN s ORIGANEM ..
holky, nehádejte se, jde sem fronta s bouřkama! Jahody mám ráda normálně, bez ničeho, nanejvýš se šlehačkou anebo v roládách, takže tento recept mě nechává chladnou. Bazalku si dám večer na těstoviny s tuňákem a olivama.
aninka01: "dobré restaurace" mi vcelku nic moc neříkají, já jsem holka z lidu a prý výborně vařím, tak na co ty restaurace......ty nechám těm co neumí uvařit
sharon: jistě, vzhledem k tomu, že se tyto blafy podávají v dobrých restauracích, to znát zřejmě nebudete
aninka01: labužník nemusí znát kdejaký "blaf"......
Kdyby to byl překlep, bylo by tam místo máty například "mýta", "mára" nebo něco podobného, překlepnout se z máty na bazalku by musel být počin silné demence nebo opravdu velice silného parkinsona
Jahody s bazalkou nejsou nic až tak neobvyklého a chuťově to není špatné. I restaurace nabízejí jako dezert třeba zakysanou smetanu s jahodama a bazalkou, mascarpone s bazalkou a jahodami, mangové pyré pečené s jahodami na bazalce, dokonce se dělá i jahodový "tatarák" s bazalkou a mascarpone.
Není to sice asi tak rozšířené, jako klasická máta (to je jako s ostatním - nevíš co s tím, dej tam sejra vs. k jahodám patří máta a šlehačka), ale rozhodně to není špatné nebo chuťově nevhodné a bijící se.
Takové labužnice a znalkyně všehomíra, a neznají to?