V nedeli kacena, zeli a br knedliky. V pondeli chlebicky a dneska mexicky salat a karbose.
Linda: Jo kofola je jina. Manzel ji mel moc rad, tak si ji dal "postaru" vlasak, rohlik a kofolu. No nejlepsi z toho byl jeste ten rohlik
tak fotku mám ale nejde zmenšit...je AUGUSTO 900ml , čokoládová.....
Linda: já točenou neměla cca 20 let...fakt.....ted mám oblíbenou z GLOBU.....zkusím najít a dám tu......jinak občas CARTEDOR....já čokoládové a můj muž ovocné...
sharon: to mas sice pravdu ,ale kdyz to clovek nema tak si jednou za rok dva pochutna i na tom hnusu fialovym ....me osobne prekvapilo jak je hnusna tocena zmrzlina. Netusim jestli jsme padli na nekolik podivnych cukraren a nebo jestli je to nova receptura. Kupuji uz jenom kopeckovou ...jo a kofola chutna nejak jinak, nerikam spatne ale jinak nez si ji pamatuji a neni to ono
sharon: máš pravdu
žádný ty kokyna už nejsou co dříve...třeba MARGOTKA.....dnes je to hnus fialovej
Dneska budou ovocne knedliky, delala jsem tvaroh, tak at se spotrebuje.
Linda: Jo jo bananky si obcas taky privezu, a Fidorky a potom Princesky, ale ty uz nejsou co byvaly Jo a taky pernicky v cokolade, s marmeladou nebo povidly, ty jsme vozili pro dceru, ale v poslednich letech ta cokolada na nich uz taky neni dobra (asi nova receptura podle EU)... Ale Milena a Kofila a Kavova Zrna jeste jsou dobre. Jo a taky nekdy nugat. No a vnoucata ujizdi na Jesence a Lukasek na Pikao A pak Bon pari a Slavie Kdyz se mne ptaji, co mam k procleni, tak asi mysli, ze jsem blbec Cokolada, bonbony, tvrdy syr, a detske obleceni (od vietnamcu) protoze rychle rostou a oni to maji lacine a jine nez tady Kdyby mi otevreli kufr, asi by zasli
jo , jo FIDORKY.....ty já jen hořké....
FIDORKY to jsou
sharon: YXH: ja vozim Mila susenky cele krabice - zetacek je do nich zamilovany tak vloni dostal krabici k narozeninam . Deli a bananky v coko mela rada mladsi coby ditko, dneska uz ji to nebere. Ale neni nad ceske zelatinove potvory od Jojo..... jo a holky mely rady takovy ty kulaty susenky v cokolade, balen ykazda zvlast , kazda barva papiru znamenala jinou prichut (zaboha si nevzpomenu na jmeno) . Kdyz jsme po nich koukaly vloni tak mely pouze vylepsene receptury s pridanim kokosu a mandli apod. cista cokolada se pry uz nedela. Kdyz jsem byla mala tak byla modra mlecna coko a cervena horka. A potom pridali zlutou a to bila bilo coko.......
sharon: No jo holka ty si muzes vybirat. Merci tu byva jenom kolem vanoc, ale v Calgary je obchod Lindt, a tak obcas zajdeme tam, kdyz tam jedeme. Jinak se tu obcas dostane koupit Ritter Sport. Vozime si Kofilu a Kastany, jo a tatranky, a horicke trubicky, tak obcas neco jeste najdu v mrazaku. Nasim chutna Orionka s pistaciovou naplni
YXH: víš co , mě MILKA škrábe v krku , teda ta koupená tady v česku.......mě chutná MERCI s marcipánem , jak jsou v čokoládě ty díly ......anebo lanýžové pralinky....
sharon: Tak to potom bych sahla hned po poradne velike tabulce Milky
orinka: Holka zkus koukat jenom jednim okem, bude to polovina kalorii
Linda: Jo jo existuje S tou cokoladou je to docela dobre, muzes pouzit tmavou Jinak se s tim taky delaji Rice Crispie Squares. Do mikrovlnky das do misy trochu masla, marshmallows a nechas rozpustit (silene se to tahne a chyta ) A pak to ve vetsi mise promichas s ryzovymi burizony (arizonky se to jmenuje u vas tusim). Das do dobre vymasteneho pekace (nebo ho vylozis papirem na peceni), poradne to do nej namackas a nechas vychladnout. Ono to krasne ztuhne a delaji se z toho kostky. Ty nam chutnaji docela vsem, muze se to navrch pocakat cokoladou. Je to nepecene a dobre na cesty.
YXH: tak já nemám ráda sušenky ani korpusy z nich , nemám ráda ty bonbony -ale děckám je kupuju, takže pro mě jen ta čokoláda......
sharon: Jo jo masicko na to by te uzilo Tohle je jako desert pri kempovani nebo kdyz se dela taborak Ale jednou na to holky dostaly chut v zime ( bylo jim asi 8 a 11, tak jsme to delali doma nad svickou
YXH: Jen se podívám na obrázek, a hned mám kila nahoře!
YXH: jezis u vas tenhle sladky hnus taky existuje .... deti to milujou, ale pro me je to nepozivatelny ..... teda v dk se to dela bez cokolady, ale muzu jim ji priste nabidnout jako zlepsovak
já už teda s tím vařením....co pořád....
i když je teplo tak zítra bude hrachová kaše, hrách je už namočený, hotová sekaná z globu , cibulka , chléb.....a basta
komu se to nelíbí , at nejí....
YXH: ty jo , tak tohle by mě nenapadlo, zas jsem o něco chytřejší....
a já myslela že nějaký špééécl masíčko...
sharon: Jsou to dve susenky (neco jako be-be) a mezi ne prijde kousek cokolady a na ohni opeceny marshmallow (tusim ze jsem to videla v globusu taky,driv to byvalo zuzu)
Horke zuzu rozpusti cokoladu mezi susenkama, krasne se to tahne
YXH: u nás byl včera ohnostroj a to ani nevím kdo co slavil....
co je prosíím ...smore´s ???.....
Dneska grill, zitra plnene papriky, pozitri burty na ohni a smore's. Vecer bude ohnostroj. Slavime Canada Day
sharon: Vypada moc hezky, po nasem se zaprasilo
dnešní koláč , kynuté těsto, tvaroh,borůvky, máslová drobenka....
u nás dnes i zítra koprovka z čerstvýho.....
v sobotu asi filé a neděle je ve hvězdách.....
sharon:
YXH: ....se nezabíjí....se nakládají a pak jsou to ty mrtvolný...
Dneska jdeme na oslavu narozenin, takze nevarim, asi budou steaky.
Delali jsme klobasy, prave jsou v udirne, tak jsem rada, ze nemusim varit.
Zitra bude sekana a br. kase. Jo Sharon, nevim jak se zabiji okurky, tak bude taky zivej v salatu s rajcaty
sharon: Vypadaji pekne
sharon:
dnes pár honzovek s povidlím a tak si je manža pocukroval....
u nás se zítra dopapá guláš z kližky , pak udělám květákové smažené placičky s nastrouhaným sýrem - dva druhy sýru , niva a gouda.... dělá to ségra a je to bašta + brkaše , živej okurek a já kompot jablka +hrušky.......
Tak na víkend hlásím - v sobotu bude květákový mozeček, nové brambůrky a okurkový salát a v neděli zase lečo, protože ho miluju . Péct nebudu, zákusky nahradí třešně a jahody. Bohužel kupené. Na balkoně mám sice květinuáč s jahodama, ale zatím tam jen kvetou a dozrály dosud jen 2. Na lečo jsem koupilam pálivé papriky. Snad budou pálit dostatečně, minule to nestálo za řeč. Jak není lečo pikant, nestojí to za to
Linda: já se ke gratulacím připojuji.......všem hlavně zdavíčko...
At se vam to party povede, prejeme vsechno nejlepsi tchanovi a vam k vyroci, at vam to dal slape v lasce a pohode.
Linda: No vidis, tak mas hned vystarano, spocita ti to vsechno Ja nasla jenom ty rozmery, ale nektere stranky s recepty by to mit mohly. Jo trouba je kapku vetsi nez vetsinou v Evrope, ale daji se tam uz koupit i vetsi a lednice taky. Hele nemate nahodou chladici box na kempovani? My ho taky pouzivame kdyz lednice nestaci Aspon do nej davame treba piti a salaty v mise nebo plastovych krabicich. Dame dospod led a pak misu a piti nastrkame do toho... Lednici mame opravdu jako kravu, ale stejne jeste nekdy nestaci.
Linda: není třeba , manžel už tomá odmrazené.....on si poradí, ale dík za radu....
sharon: namoc tu deku do studene vody a pak jeste prekryj igelitem a vydrzi ti to zmrazene o hodne dyl
Linda: to máš pravdu taky bojuju s místem v lednici a to si myslím že máme pro dva lidi sakra velkou....zlatá zima kdy dám všechno na verandu....
právě se u nás odmrazuje mrazák.....plné šuplíky ve vaně zakryté dekou a mrazák se odmrazuje....chudák už trpěl...
a dcera peče jahodová pokušení...
Linda: foto z lednice - ségra peče řezy....
YXH: sharon: ja hlavne musim bacha s mistem v lednicce....mame neco mezi 50-60 hosty, slavime tchanovu 80 a nasi stribrnou svatbu , dorazi odpoledne ke kafi a dortu a pak je k veceri grilovane prasatko s ruznymi prilohami a salaty a po veceri je zmrzlinovy bar ...takze predpokladam spoustu zbytku a hlavne upect 3 plechy musim je mit kde uskladnit pred podavanim a to do lednicky uz nenarvu
YXH: kolegyne mi vcera doporucila stranky na internetu kam clovek jenom natuka velikost a ono mu to vypocita kolik porci by z toho bylo 1) jako dezert po jidle nebo 2) jako odpoledni ke kafi a nebo 3) velky porce a i kolik je potreba fondanu na potazeni..... tak jsem vcera merila plech a je to A3 (=30x40cm) tak udelame dort na jeden (ten bude asi 5-6cm vysoky) a k tomu na druhy plech udelam mistni jahodovy dezert - ten je syty. A hlavne je na vyber pokud nekdo nema rad vysoky kremovy dorty anebo muzou ochutnat maly kousek od kazdeho ..... coz mnozstvim odpovida tomu tvemu halv sheet....... takze full sheet je A2 - to mate mega trouby
Nasla jsem tohle
Jo a jeden inch je 2.5 cm
6″ round 6-8 servings
7″ round 8-10 servings
8″ round 14-16 servings
10″ round 25-28 servings
Quarter sheet 12” X 9” 20-25 servings
Half Sheet 18” X 12” 45-50 servings
Full Sheet 18” X 24” 90-100 servings
Linda: Ale Sharon ma pravdu, mozna radsi vic, kdyz udelas 3 plechy a zustane ti, tak bud do mrazaku nebo deckam jako vysluzku sebou. Dcera delala pro deti na narozeniny ze tri a moc toho nezbylo, bylo tam asi 35 - 40 lidi nebo tak nejak. Zbytek si rozdelila s kamoskama a meli jsme jako dezert po veceri.
Linda: Udelala bych dva plechy. Nevim jak velke jsou tvoje, ale vetsinou evropske byvaji trochu mensi nez nase. Hluboke pekacky na buchty tu jsou 23 x33 cm a ty bych udelala aspon dva. Z jednoho udelam male ctverecky a je jich asi 40. Ale jsou opravdu male, takove jednohubky asi 2.5x 2.5 cm. Takze ke kafi aspon 5 x5 cm
tohle je taky snachy dort pro školáky.......krájením na kolečka se dost podělí......ale ten tvůj počet těžko...
Linda: tak to nevím jak to zjistit , to pekla snacha před dvěma lety vnukovi.....
já bych řekla raději víc než aby chybělo ...dá se dát do mrazáku....
nemusíš dělat patrovej , určitě by to ale chtělo aspon ta spodní kola dvě.....ale velikost fakt nevím....vím že maminka když chtěla velký dort tam pekla korpusy v kastrolech...
sharon: a kolik maji ty kola v prumeru a na vysku? At to muzu nejak pomerit
Linda: to jako jestli to bude stačit pro tolik lidí ???.....no nevím, za mě nebude....
aspon tahle velikost na ten počet mlsounů.....
zeptam se i tady.....
Kdo tady pece hodne? technicky dotaz - 45 dospelaku + 10 deti (od 2-12 roku).... staci dort na plech do trouby ca 6cm vysoky (budou to 2-3 piskotovy platy spojeny 2 ruznyma mouse + neco nahoru na ozdobu)???? Je to k narozeninam odpoledne ke kafi
u nás dnes oběd od mistra kuchaře... ty výpečky a kedlubnové zelí, povedlo se mu to....
ale já včera.
...palačinky s borůvkovým džemem , kopeček zakysané smetany a vše pocákané javorovým sirupem......a jak si mistr pomlaskával...
YXH: fakt , jo ......to jsem se nedočetla....
sharon: Jo a taky z toho vyrabi bezlepkove pivo
info....
Slzovka je velmi často spojována s tradiční čínskou medicínou (TCM), která ji pokládá za léčivý základ kuchyně. Zvláště tam, kde je vyčerpaná slezina. Tím, že se slzovka vyznačuje detoxikačními účinky, napomáhá čistit střevo, což se pak projeví rovněž na kůži. Podporuje tedy eliminaci akné či jiné hnisavé záležitosti kůže, které jsou odrazem nezdravého vnitřního prostředí. Ze slzovky lze připravit šlémovitý odvar, podporující jaterní funkce, čímž rovněž posiluje tělo, které snáze detoxikuje. Šlém je snadno stravitelný, čímž lahodí slabému žaludku či střevům. Dle tradiční čínské medicíny slzovka zvláčňuje a změkčuje, čímž uvolňuje živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin, rovněž pomáhá zbavit se hlenu.
Stejně, jako třeba bezlepkové jáhly, je i slzovka výborným zdrojem cenných minerálních látek, najdeme zde pěkné množství hořčíku, vápníku, fosforu, manganu, zinku, železa, draslíku. Z vitamínů pak vitamíny skupiny B. Zcela chybí céčko. 100 g slzovky obsahuje 52 % sacharidů, 18 % bílkoviny, 7 % tuku, určité % zaujímá také voda. Slzovka je přirozeně bezlepková, lze ji zařadit do diabetické či redukční diety, samozřejmě ji je třeba započítat do sacharidového příjmu dne. Při diabetu ji doporučuji kombinovat s rýží naural, která má o něco lepší glykemický index, nežli rýže Basmati.
Slzovku lze tedy použít při
detoxikaci
průjmech
žaludečních či střevních problémech
zahlenění
zápalu plic či průdušek
otocích
zánětech močového měchýře
zvýšeném LDL cholesterolu
Na slzovku si dají pozor těhotné ženy, neboť celkově vysušuje, což nesvědčí děložní sliznici.
Jak s ní pracovat v kuchyni
Dříve, než ji povaříme, je dobré slzovku na pár hodin namočit, spěcháme-li, postačí i hodina. Většinou se používá v doprovodu jiných přílohových potravin, například rýže. Lze ji však zkombinovat s čímkoli dalším. Jelikož se vaří déle, je dobré vybrat potraviny s podobnou potřebou varu. Sama ji míchám společně s rýží Basmati natural.
dostala jsem tip, možná znáte......něco jako bulgur , ostatní si vygooglite...
denda04: to si piš.....
sharon: jj ,ale tu určo mááááá
denda04: co se jídla týká.......
vaření mu nedělá problém ,ale musí na to mít náladu.....
sharon: je šikulka
u nás dnes zbytek koprovky , domácí vejce....
zítra vůbec nevím a na neděli bude vařit můj mistr , sám si poručil , sám uvaří...
kedlubnový zelí a výpečky....
YXH: buřty v troubě na černým pivu , přidat kečup a hodně cibule to je žrádlo samo sádlo.....mnam
Vcera steaky, dneska chleba s pomazankami (tunakovou, vajecnou a okurkovou).
Zitra oslava narozenin a dni otcu.
V nedeli jeste poradne nevim, ale neco se najde.
sharon: do Globusu se tesim na chlebicky
Linda: Jak delas ty burtiky v pive? Neco jako gulas, zality pivem? My je delavame zvlast, burty na ohni a pivem pozvolna zalevame, aby sly lip do zaludku
Linda:
sharon: no vidis to a ja ti takovy luxusni pochoutky tise zavidim
já dnes obědvala jako hospodský povaleč....teplou sekanou a bramborák z Globusu.......a navařené jídlo je v lednici na zítra.....od rána do 14h pryč , a už se nám nechtělo ohřívat....
Linda: s těma buřtíkama na pivu jsi mě inspirovala na sobotu.
vcera lasagne (a budei na dnesek) a nasla jsme pri uklidu 4 plechovky cernych Krusovic tak budou jeden den parky v pivu s chili a kecupem - at zije zdrava vyziva
Vcera losos na grilu, nove brambory, a krabi predkrm.
Dneska zbytek gulase ze soboty do prace na svacinu, k veceri chleba s domaci pastikou a michany salat.
Zitra livance s jahodami a dal nemam sajn az do soboty, kdy budou zerbirka na grilu a caesar salat.
já dělala na žampících a hlívě vepřovou krkovici.....moje praneteř říká místo krkovice-krasavice.....chodí do školky......a ted jsem pekla prošívanou deku....
catcat: v Globusu stále a v ROHLÍKU takééé......žampíky
tak já včera plněné žampiony, nové brambůrky a okurkový salát. Mňam, těšila jsem se na to už 14 dní, ale nějak vyzmizíkovaly žampiony
sharon: Jahody jsou zdrave, mam je casto k snidani na ovesne kasi
My meli vcera taky rajskou, k ni spagety a masove kulicky z Ikea
catcat:
já si dala ještě odpoledne jahody se zmrzlinou...no a do rána nic nejím....
sharon: pecky jsem pečlivě ocucala a odhodila. Alespoň mi ty třešně dýl vydrží. Kdyby byly bez pecek, zhltnu je strašně rychle
catcat:
doufám že bez pecek.....
sharon: plně chápu tvůj předkrm, já zrovna jako předkrm snědla misku třešní
právě si užívám předkrm, co to se mnou udělá netuším když bude za chvíli rajská s masem.....
evča.: holka ,já bych musela ochutnat ffffšechno....
YXH: tak u nich se konzumaci stará hlavně mladej - vnuk.....ten si dá do nosu, doma se musí držet, hraje pozemní hokej, tady nehraje tak se nacpe....
sharon: to jsou zákusky, mňam
sharon: Dam jim adresu a libil by se mi ten prvni dortik zleva Holka ja bych asi na cestu zpatky musela koupit jeste jednu letenku, na jednu by mne asi nevzali do letadla
mladí jsou právě v Turecku......tohle je v ceně pobytu a můžeš si dát co se do tebe vejde - dezerty...
sharon: Vypada to krasne, visne mam a slehacku taky, tak nekdy v tydnu
Jahody se slehajdou a piskot vcera k obedu Mame ve stinu kolem 29 na slunci pres 30, dneska 37 na slunicku
denda04:
sharon: Věru neva hlavně ,že chutná
denda04: jsem hrozný včera i dnes namačkanou misku se zmrzlinou vanilka Algida......toš dobré to bylo...
sharon:
první letošní.....
dnes dezert od dcery z práce , lehký nadýchaný paříž a višně v želé.......mnamka....
YXH: to víš že ano.......
u nás je to jako v mateřské školce , napapá se a jde hají....
Vcera indicka restaurace, dneska michany salat a neco k tomu (nemam zdani co ), zitra kureci nudlicky se zeleninou.
sharon: Nech ho odpocinout
YXH: tak jsem dala na tebe ale nějak jsem to popletla a místo okurky jsem omráčila chlapa....doted leží a chrápe....
budu vařit náš tradiční ....hovězí guláš..
-- Kompletní archiv diskuse --