Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept
YXH
YXH - 14.10.2018 16:20

Vcera vlasak a chlebicky, dneska vari dcera, kotlety na houbach a ryzi. Ve ctvrtek jsme meli svickovou a knedlik Cernobyl smajlik - 68

 
Haninka
Haninka - 14.10.2018 15:23

Přírodní řízek, bramborová kaše, mandarinkový kompot, ještě bude i zítra, pak asi bramborák z cukety smajlik - 26

 
Linda
Linda - 14.10.2018 12:16

Dneska grilovane kuratko s michanym salatem. Zbytek budu mit zitra s sebou do prace k obedu smajlik - 57.
Vcera jsme dodatecne oslavili dceriny narozeniny hovezim steakem a domacima hranolkama z grilu, grilovanou zeleninou a omackou z cerveneho vina.
A co budu varit zitra netusim smajlik - 26

 
YXH
YXH - 13.10.2018 0:30

Bety: Krasny uloveksmajlik - 60smajlik - 60

 
Betyyna
Betyyna - 12.10.2018 17:31

Manžel byl zase na houby, tak jsem musela znovu vytáhnout už umytou a schovanou sušičku a suším 7 plat hub
obrázek - IMG_20181012_145628.jpg

a ještě upekl klobásy plněné kozími rohy na kečupu a černém pivu
obrázek - IMG_20181012_130116.jpg

 
YXH
YXH - 12.10.2018 16:06

Susicku jsem mela a dala ji dceri, sice jsme ji pouzivali pomerne dost, ale nemam na ni misto ve spajzu a z garaze ji pokazde nekde lovit se mi nechce. Doma jsme susivali v troube krizaly z hrusek a jablek taky. Jenom meloun se v troube susi hur.

 
YXH
YXH - 12.10.2018 16:03

Haninka: Parada jsi pilna jako vcelicka smajlik - 47

 
catcat
catcat - 12.10.2018 11:01

Haninka: křížaly máme moc rádi, dřív jsem sušila, sušičku mám. Jenže v současné době nemám zdroj jablek. Škoda, mlsala by určitě už i malá vnučkasmajlik - 60

 
Haninka
Haninka - 11.10.2018 22:43

Bety: já toho zase tolik nesuším, a popravdě řečeno, asi bych ji neměla kam dát, je to dost velké a zabírá to místo. Ale věřím, že je to šikovná věc, ostatně jako spousta dalších...smajlik - 68 smajlik - 54

 
Betyyna
Betyyna - 11.10.2018 22:15

Haninka: a neuvažovala jsi o sušičce potravin? Je bezvadná na ovoce, bylinky, houby... já jsem s ní moc spokojená a vejde se tam toho o hodně víc než do trouby, mám 9 plat.

 
Haninka
Haninka - 11.10.2018 21:05

Suším v troubě jablka - křížaly. Včera jsem je nakrájela na moc tenko, tak jsem je musela sníst, tak jsem zvědavá na ty dnešní. Ráda bych uchovala nějaké na zimu.
V sobotu jsem byla na samosběru jablek, 10 Kč za kilo chtěli, za 20 minut jsem natrhala přes 40 kg jablek, ale ten pocit, když si můžu natrhat jablíčka smajlik - 47 Mám podzimní i na uskladnění, jsou moc dobrá, a ještě mi brácha donesl velký košík jablek padaných, už mám upečený štrůdl smajlik - 64

 
YXH
YXH - 11.10.2018 15:56

Renda68: Neni zac. Ja vim je to nezvyk s velikosti kamen smajlik - 68smajlik - 68 Napred se mi zdaly velka, ale ted bych brala nekdy i vetsi. Jestli chcete velka, tak rovnou radeji horkovzdusna lip se v nich pece....
Kamoska ma znamou, co je puvodem tusim z Kansasu, bydli ve Frankfurtu. Chtela udelat poradnou krutu, tak ji sehnali, ale nakonec ptaka musela udelat na dve pulky a pect kazdou zvlast, protoze se ji do trouby nevesel. smajlik - 68smajlik - 68 Nekdy to taky delam, pokud mi slibi malou a privezou 13 kg potvoru coz se do kamen v pohode vejde ale my bychom to nesnedli najednou smajlik - 68 rozrineme napul a dame do ni nadivku otocime masem nahoru a nadivka se pekne ve stave udela, pak ji vyndam a opecu aby trochu krupala. Nebo naporcujeme celou tu potvoru, a z prsicek (rozriznu naplacato) udelam roladu, kterou naplnim nadivkou a obalim do kuze z kruty. Zbytek (kridla, zada a stehna) pecu jindy.

 
Renda68
Renda68 - 11.10.2018 9:07

smajlik - 81smajlik - 81smajlik - 75smajlik - 25YXH: děkuju děkuju děkuju smajlik - 57 já mám objednanou krůtu, ale taky bude "malá", naše trouby s velkou jaksi nepočítají smajlik - 68smajlik - 68, mým snem je mít "americkej" sporák. Kámoška už ho má a je to něco teda smajlik - 60

 
Linda
Linda - 11.10.2018 7:21

vcera rizoto s kari a dneska pokud se cestou domu stavim v samosce pro mliko tak brkase posypana opecenou slaninou a k tomu neco kyselyho - okurky nebo repa nebo tak neco a zitra nevim.

 
YXH
YXH - 11.10.2018 0:10

Dneska cina, zitra nevim

 
sharon
sharon - 9.10.2018 9:36

Bety: ono prý se nemá nic přehánět.....každá věc at přírodní nebo chemická na něco pomůže a na něco zase škodí.....smajlik - 26

 
Betyyna
Betyyna - 8.10.2018 21:38

sharon: já už jsem kdysi poctivě jedla jakousi česnekovou kúru česnek v lihu, jak se napřed jakési množství přidávalo a pak zase odebíralo, měl to být hotový zázrak na všechno a účinek na mě to nemělo žádný, veškeré výsledky cholesterol štítná žláza tlak všechno při starém smajlik - 16 na mě účinkuje jenom chemie asi

 
sharon
sharon - 8.10.2018 19:35

já dnes dala do kastrolu rajské kávovou lžičku kurkumy,,,........smajlik - 33
dost dobrý

 
sharon
sharon - 8.10.2018 19:33

Bety: česnek v citr.štávě doporučoval cca před 14 dny v pořadu HOBBY NAŠÍ DOBY Jan Přeučil.....mám dojem že 5 stroučků, 4 citrony , česnek na plátky a naředit 3dcl vody a nechat 24 hod louhovat a pak přidat zase trochu vody a denně štamprdli.......ale najdi si tento pořad na netu a budeš to mít přesně......je to s Bohdalkou

 
orinka
orinka - 8.10.2018 19:33

Linda: a taky prý snižuje krevní cukr. Jak byla ta vedra, tak jsem normálně pila vodu s jablečným octem a moc mě to osvěžovalo. Má se to i sladit medem, ale mně stačila jenom ta voda a jablečný ocet.

 
YXH
YXH - 8.10.2018 16:48

Bety: Krasny smajlik - 60
smajlik - 60

 
YXH
YXH - 8.10.2018 16:48

Renda68: Dcera krutu naklada do nalevu pres noc (sul, voda a soupli tam 3 piva a trochu whisky). Ja ji nasoluju, ale rozmicham sul s vodou, a napichuju silne casti (prsicka, stehna atd) injekcni strikackou, a pod kuzi na prsa davam maslo. Tu co mela dcera byla mala asi jenom tak 4 kg. Tu co budeme delat na vanoce mam od farmaru, malou asi 9 kg. Oni mivaji o hodne vetsi, ale je toho pro nas moc. Peceme pod alobalem nebo v priklopenem pekaci az je maso mekke, pak slijeme stavu (dela se z ni gravy "omacka") odklopime a pripeceme kuzicku.
Gravy je vlastne prichucena stava z kruty zahustena skrobem. Nekdy pridavam trochu saturejky a tymianu a masox (kdyz je kruta z kramu, nema tolik chut).
Nadivku delam normalne jako u nas do kurete. Housky na kosticky osmazene na masle, tymian, salvej, sul, vajicka a petrzel. Nekdo pridava na drobno nakrajeny zeleny celer (stonkovy). Nam to moc nechutna, tak ho nedavame.
Recept na fazolky nemam, az budu mluvit s dcerou, tak se ji zeptam.
Mrkev se nakraji na prsticky (podelne) necha prejit varem (musi zustat krupava) a pak se promicha s omackou. Rozpustene maslo, spetka soli, med, zazvor, a citronova stava. Nekdo pridava hnedy cukr...
1/2kg mrkve
10 dkg masla rozpusteneho
spetka soli
spetka mleteho zazvoru
2 1/2 lzice medu tekuteho
1 lzice citronove stavy
Fazolky dodam, az budu mit

 
Betyyna
Betyyna - 8.10.2018 14:27

pekla jsem chleba
obrázek - IMG_20181008_120917.jpg

 
Betyyna
Betyyna - 8.10.2018 14:26

sharon: zázvor - citron - med miluju, dávám si to jak do čaje, tak to normálně užírám lžičkou, já zázvor a citron nahážu normálně do takového toho drtítka a rozšmelcuju to dohromady, přidám pak med a zavřu do skleničky do lednice. Česnek v citronové šťávě vůbec neznám, jak na to a co s tím?

 
sharon
sharon - 8.10.2018 13:05

Linda: já na zálivky zase citrony a limety ......ale můj smajlik - 43 ten kromě hovězí si crcne do každé polívky normál.ocet.......smajlik - 76smajlik - 68

 
sharon
sharon - 8.10.2018 13:03

jo,jo o lžíci jablečného octu denně jsem také četla......jen nevím co dřív - ocet , zázvor v medu a citr.štávě nebo česnek v citr.štávě.......abych zase nebyla až moc zdravá...smajlik - 68 otravovat se tu ještě třeba třicet let - by mě jeblo....smajlik - 68smajlik - 68

 
Renda68
Renda68 - 8.10.2018 8:28

YXH: moc prosím, mohla bys mi napsat receptíky na všechno? Nádivku do krůty, mrkev i fazolky? A krůtu předem nějak naložíte, nebo jenom prosolíte? Jednou bych to chtěla komplet vyzkoušet smajlik - 3smajlik - 5

 
Linda
Linda - 8.10.2018 7:15

Bety: ja budu dneska slevat poprve, pokud se bude darit udelam dalsi davku, jeste porad mam jablek vic nez spotrebitelu

 
Linda
Linda - 8.10.2018 7:14

sharon: my ho davame do zalivky na salaty a dcera do domaciho cerveneho zeli. A udajne (to jsem nezkousela) je silene dobry na klouby - rano polevkovou lzici bud samotnou (to asi snese malokdo smajlik - 16) a nebo ve sklenici vody a pry velice rychle prestanou tzv. "vrzat" klouby. Chlapy v praci na nej nedaji dopustit smajlik - 26

 
Betyyna
Betyyna - 7.10.2018 21:24

sharon: já do salátu, dcera okyseluje těsto na chleba protože si nepěstuje kvásek, manžel na tlačenku s cibulí - všude místo octa do vaření, má jemnější chuť

 
sharon
sharon - 6.10.2018 18:54

Bety: na co ten ocet používáš ????

 
Betyyna
Betyyna - 6.10.2018 17:27

my jsme měli dnes buřtguláš a zítra budeme mít řízky + k tomu ještě obalím žampiony, nějak mi docházejí nápady

 
Betyyna
Betyyna - 6.10.2018 17:24

Dnes jsem slévala jablečný ocet, voní moc hezky
obrázek - IMG_20181006_170838.jpg

 
YXH
YXH - 6.10.2018 15:43

Linda: Meli jsme minuly tyden. Taky vozime Eidam smajlik - 68 Kvetak mam v lednici tak dekuju za napad na dnesek (puvodne jsem chtela udelat cinu, ale smazeny kvetak je lepsi) smajlik - 58
Bude to vecere za par minut a smakneme si vsichni.
Zitra u nas dikuvzdani, tak delam jenom brusinky a brambory. Jedna dcera dela karamelizovanou mrkev a druha krutu s nadivkou a zapecene fazolky. smajlik - 64

 
sharon
sharon - 6.10.2018 14:33

u nás dnes vepřové plátky z válečků které se mi nechtělo obalovat na řízečky a tak šup na pánev s kořením s jalovcem se žampionama + brambory + jablkovej kompot.....
a budu vařit dva kusy hovězance na vývar a bude k rajské......
ááách jo , furt dokola , baví mě to sice ale nebaví vymýšlet....smajlik - 76smajlik - 68

 
sharon
sharon - 6.10.2018 14:29

Linda: já tatarku nejím...za to můj si dá i za mě.....smajlik - 68

 
Linda
Linda - 6.10.2018 13:28

Jsem doma sama a tak k obedu byl smazak (s dovozovym eidamem a pravou tatarkou) a k veceri jsem si ovarila kvetak a bude obalovany se zbytkem tatarkysmajlik - 57. Doufam ze to zlucnik prezije bez uhony smajlik - 72....a od zitrka zase danska kuchyne smajlik - 65

 
denda04
denda04 - 6.10.2018 13:22

sharon: u nás dnes hříbová polévka franc. brambory,mrtvej okurek ke smajlik - 51 jablečnohruškový závinsmajlik - 57smajlik - 58smajlik - 60

 
sharon
sharon - 5.10.2018 11:53

denda04: smajlik - 54
obrázek - stazeny_soubor__59_(1).jpg

 
denda04
denda04 - 5.10.2018 9:59

smajlik - 75smajlik - 47smajlik - 58sharon:

 
sharon
sharon - 4.10.2018 14:09

INFO
Karobový prášek je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb (podle pověsti se traduje, že tuto potravinu s oblibou jedl svatý Jan) nebo rohovník. Jeho kvality si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku.
Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.



Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.



Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.



Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/karob-jako-zdravejsi-alternativa-kakaa-nebo-cokolady.htm#ixzz5SxoMrTNC
obrázek - bio_karobovy_prasek_tmavy_500_g_14155376.jpg

 
sharon
sharon - 4.10.2018 13:32

dopekl jsem deku a zbavila se tak tvarohů.......smajlik - 76
ale na druhou stranu to tu voní jako o vánocích.......
mám poděláno ,pán domu chrní a mír a klid vládne domem....smajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

 
Linda
Linda - 4.10.2018 9:07

Uz asi tyden mam chut na plneny bramborak, ale nejsem shopna se v 5 odpoledne kdyz prijdu domu dokopat k oskrabani 3 brambor smajlik - 34. Odkladam to na vikend coby slozite jidlo smajlik - 34.....a dneska asi cina smajlik - 26, vcera byly kotlety s rajcatovo-paprikovou smesi a ryzi.

 
sharon
sharon - 3.10.2018 15:22

dnes nudle na pánev s kuřecím + jablk. kompot..., rychlovka.....a na zítra mám hotovo ...buřtguláš s klobásama z globu.....a na dva dny.....smajlik - 33

a musím péct, koupený tvarohy....smajlik - 36nechce se mi...asi udělám deku....
obrázek - khQRA2.jpeg
nebo strouhanku......

 
Betyyna
Betyyna - 3.10.2018 13:21

Renda68: tak to taky někdy takhle vyzkouším smajlik - 75

 
sharon
sharon - 2.10.2018 14:56

Renda68: tak jsem to myslela.......a smíchat s nudlema....smajlik - 47

 
Renda68
Renda68 - 2.10.2018 9:09

sharon: já napřed osmažím cibulku do světlounce hněda, nasypu na ni cukr, nechám zkaramelizovat a potom teprve přidám nakrouhaný zelí. Dál stejně jako Bety :-) Takhle to dělávala naše babička :-) Je to fakt moc dobrý

 
sharon
sharon - 1.10.2018 19:50

já včera 4 štrůdly - kdekdo nosí jablka smajlik - 68, smažené filé z aljašské tresky a brkaše.....smajlik - 57
a dnes držkovka z hlívy a špenát s volíma očima.......a máme i na zítra...smajlik - 26

 
sharon
sharon - 1.10.2018 19:48

Bety: a já měla dojem že se dělá karamelizovaná cibule....smajlik - 26

 
Betyyna
Betyyna - 30.9.2018 20:29

sharon: ne, cibulku ne, jenom ten zkaramelizovaný cukr, na to m zkaramelizovaném cukru bys cibulku neosmažila a nevím jaká by byla jen tak hozená s tím zelím

 
YXH
YXH - 30.9.2018 17:54

Bety: To zeli zni moc dobre smajlik - 47

 
sharon
sharon - 30.9.2018 17:32

Bety: a cibulku ne ???

 
Betyyna
Betyyna - 29.9.2018 20:12

To zelí se hodně smrskne, zdá se že je toho hodně a ono se to hodně vypeče

 
Betyyna
Betyyna - 29.9.2018 20:11

Linda: to karamelové zelí se hodně jí na Slovensku, a člověk ho buď miluje, nebo nesnáší (např.můj syn ani manžel to nejí, já a dcera a její miláček to milujeme)
Karamelové zelí
menší hlávku zelí nakrouhat na nudličky, prosolit (přiměřeně smajlik - 16) a promačkat a nechat chvíli odležet
ve větším kastrole (nejlepší je nepřilnavý) rozpustit sádlo, hodit na to 2-3 lžičky krystalového cukru a nechat zkaramelizovat
na zkaramelizovaný cukr nasypat to nakrájené nasolené a chvíli odležené zelí, promíchat, přiklopit pokličkou a péct v troubě až do světle hněda

Uvařit těstoviny, smíchat s upečeným zelím

To je všechno

 
Linda
Linda - 29.9.2018 11:25

Bety: diky -prave jsme nastrouhala prvni zkusebni sklenici, dam vedet ja kto dopadne a pokud se zadari tak budu vytvaret vanocni darky - vsichni letos dostanou lahvicku jablecneho octa smajlik - 16
Jak delas karamelove zeli?

A ja budu dneska vyrabet masove kulicky v rajsko-paprikove omacce asi s testovinami. A zitra vyrobim sobe kastrol segetinu na nekolik dni a viking bude mit jeden den smazena jatra a dalsi den veprovy bucek s jablkama a dalsi den neco vymyslim smajlik - 42. A mam chut na plneny bramborak a nebo brsalat se rizkem - tak to nekdy vyrobim smajlik - 57

 
Betyyna
Betyyna - 28.9.2018 21:52

U nás smažený kapr a bramborový salát a ještě takovou směs opražených kuřecích nudliček se zeleninou a čínskýma nudlema, karamelové zelí s těstovinou a v plánu zapékané brambory, a po delší době jsem pekla dort. Jo a děti prý budou chtít upéct pstruha, je sice velký ale mám jenom jednouho tak to bude pro dceru a jejího miláčka. Zítra zase odjíždějí.

 
Betyyna
Betyyna - 28.9.2018 21:48

Linda: po prvním cezení na tom mám tu kuchyňskou utěrku připevněnou gumičkou, aby to dýchalo a tvoří se tam ta kvasná zátka, až po druhém cezení přes plátýnko zavřit, ale ta kvasná zátka se tam bude ještě tvořit, ono to pořád pracuje.

 
orinka
orinka - 28.9.2018 19:23

Pečená špagetová dýně, dušená rýže, kuřecí nohy na rozmarýnu. Moučník - kynuté švestkové řezy s drobenkou. Dobré to bylo!smajlik - 57

 
Haninka
Haninka - 28.9.2018 15:50

YXH: u nás taky smažák - po návratu z dovolené byla vymetená lednice, smažák je v mrazáku vždycky, brambory a okurkový salát k tomu. Večer Hermelín na grilu a pečivo k tomu.

 
YXH
YXH - 28.9.2018 15:32

Linda: Asi smazenak a brambory s tatarkou (ryze ceske jidlo kdyz je ta pout smajlik - 68) Pristi tyden tady je Thanksgiving (tak dcera bude delat krutu, tudiz nevarim). Vcera jsme byli v Calgary, tak Korejska restaurace. Dcera donesla polevku ze zbytku sunky, ta bude na sobotu, a dneska jdeme vecer do hospody se loucit s manzelovym sefem, ktery odchazi....

 
sharon
sharon - 28.9.2018 14:56

Linda: Evi, já udělala kastrol, masa , rýži, kastrol jablíčkovýho kompotu.....zítra jedem k mladým na Václava , pozítří k dalším na Michala ......tak se bude dojídat a dojídat...smajlik - 68

 
Linda
Linda - 28.9.2018 10:53

Bety: prosim te ten jablecny ocet - kdyz ho po tydnu precedim a naliju do nadoby tak ta se taky jenom zakryjhe platynkem nebo necim prodysnym a nebo to mam zasroubovat napevno vickem ?????

 
Linda
Linda - 28.9.2018 10:51

Co varite na vikend? Ja dneska budu delat domaci hamburgery a dal netusim smajlik - 26

 
sharon
sharon - 28.9.2018 9:52

my zase zítra jedem k dětem......smajlik - 105

 
Betyyna
Betyyna - 27.9.2018 19:58

smajlik - 16 stejný chleba jako minule a fakt vypadá stejně! Zítra přijedou děti na návštěvu
obrázek - IMG_20180927_110515.jpg

 
YXH
YXH - 26.9.2018 21:28

Bety: To je skoda. Melounek jednohubka smajlik - 64

 
Betyyna
Betyyna - 26.9.2018 20:26

Do rána mi mráz odstřelil půlku slupky z baby melounku
obrázek - IMG_20180926_084609.jpg

a jeden můj obří melounek, pro srovnání jsem položila vedle česneku
obrázek - IMG_20180925_095349.jpg

 
sharon
sharon - 26.9.2018 12:39

dnes u nás filé na másle a na cibulce + brambor + živej okurek se spoustou česneku........uff....smajlik - 54

 
sharon
sharon - 26.9.2018 12:30

Bety: jednou za čas je to moc fajn....jen jsme byli samotní , přátelé jsou v Egyptě...smajlik - 68
v té naší už nás znají a baví se s náma jako staří přátelé což je fajn pocit......smajlik - 45

 
Betyyna
Betyyna - 25.9.2018 21:10

sharon: smajlik - 75 to mám taky ráda, a naše oblíbená restaurace je teď zavřená na delší dobu kvůli rekonstrukci...

 
sharon
sharon - 25.9.2018 14:03

dnes se u nás nevařilo....byl chutný oběd v restauraci smajlik - 68
a to se vyplatí......smajlik - 68

 
Betyyna
Betyyna - 24.9.2018 22:06

A ještě jsem nenapsala, že cibule na drobné kostičky a jablka (nebo jakékoliv použité ovoce) na kostičky takové "přiměřené" ono se to rozvaří.

 
Betyyna
Betyyna - 24.9.2018 21:47

Sušená hořčice

obrázek - IMG_20180924_215351.jpg

 
Betyyna
Betyyna - 24.9.2018 21:41

smajlik - 76 rodinný, někdo mi tam ukradl jedno "n" fuj to je ostuda

 
Betyyna
Betyyna - 24.9.2018 21:40

Linda: já ještě dělám z jablek (nebo z meruněk nebo z rebarbory) každý rok chuttney, dávám pak k masu, hlavně ke grilovanému, nebo si do toho namáčím kousek sýra a jím ten namočený kousek sýra s takovou ovesnou sušenkou, naučila jsem se to na návštěvě v UK a dcera mi obstarala od jedné paní ze Skotska jejich rodiný recept, a podle toho to dělám:

Chuttney

900g ovoce
225 g cibule
225 g rozinky nebo brusinky
150 g třtinový cukr
1 čajová lžička sušené hořčice (používám Colmans)
1 čajová lžička mletého zázvoru
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička grilovacího koření
1/2 čajové lžičky mletého pepře
600 ml Portské + jablečný ocet
dávám na poloviny když je sladké Portské

rozvařit do husté kaše, do sklenic, zavíčkovat, zavařuju chvilku varem aby se chytla víčka.

 
YXH
YXH - 24.9.2018 17:15

Bety: To zni dobresmajlik - 47

 
Linda
Linda - 24.9.2018 9:50

Bety: to je zajimavy, to zkusim smajlik - 47. Jenom, jsem vcera vyhodila sklenici od okurek tak az prijedu domu mrknu do popelnice (vlastni , u baraku smajlik - 16) jestl nebudu doma driv nez popelari smajlik - 16

 
sharon
sharon - 23.9.2018 19:40

Bety: nejmladší vnučka....z pěti...smajlik - 68

 
Betyyna
Betyyna - 23.9.2018 19:06

sharon: ta holčička je na tom stole kouzelná

 
Betyyna
Betyyna - 23.9.2018 19:05

Linda:
Recept na domácí jablečný ocet
Jablka omyjte a i s jádřinci a slupkou, prostě celá, nahrubo nastrouhejte.
Napěchujte je do velké sklenice od okurek a zalijte studenou převařenou vodu tak, aby hladina vody sahala asi 5 cm nad jablíčka.
Na hrdlo láhve připevněte gumičkou či motouzem papír nebo ubrousek, aby dovnitř nepadaly nečistoty, ale mohl tam vzduch. Sklenici dejte na teplé a světlé místo, ale rozhodně ne na přímé slunce! Nechte týden stát, ale nezapomeňte dvakrát denně (ráno a večer) pěkně promíchat vařečkou a sklenici vždy znovu zakrýt.
Po týdnu sceďte strouhaná jablka přes sítko, tekutinu znovu nalijte do sklenice a zakryjte. Uložte do tmavé místnosti (sklep, spíž) a nechte zhruba tři týdny - hotový jablečný ocet poznáte podle žlutohnědé barvy.
Opět sceďte, tentokrát přes husté plátýnko a rozlijte do menších lahviček. Dobře je uzavřete a skladujte v chladu.

Ještě bych k receptu dodala, že při tvorbě octa, tedy když už jsou jablka scezená a láhev stojí ve tmě a zraje, tak se na povrchu utváří tzv. kvasná zátka, společenství kvasinek, které způsobují přeměnu. Podle toho taky poznáte, že se váš ocet tvoří dobře. Kvasná zátka se vám může vytvářet i v lahvích, až to slijete, protože proces octování ještě poměrně dlouho pokračuje.
Obdobně jako víno ocet pak v láhvích ještě zraje a čím zralejší, tím lepší, proto staré ročníky jsou mnohem jemnější než čersvě udělaný. Ale i ten čerstvě udělaný je tisíckrát lepší, než ten fujtajbl, co se pod názvem jablečný ocet prodává.


 
YXH
YXH - 23.9.2018 17:21

Bety: Dekuju smajlik - 61
Chleba budu pect dneska ....
sharon: Sikovnasmajlik - 47

 
sharon
sharon - 23.9.2018 12:53

dorty naší snašulky....smajlik - 68starší fotky ....ta malá už měla 8 let
obrázek - 1391495633_3068(1).jpg
obrázek - 1332319440_3527(1).jpg
obrázek - 1317532299_9192(1).jpg
obrázek - 1393071896_7793(2).jpg
obrázek - 1393072023_3426(3).jpg
obrázek - 1488826297_1720.jpg
obrázek - 1490108048_6220(1).jpg
obrázek - 719b1ada81_76180063_o2_2_(1).jpg i toto je dort...smajlik - 68

 
sharon
sharon - 23.9.2018 11:07

peče snacha bratrance....na zakázky...
obrázek - 42342592_1924336847604999_39053892809392128_n.jpg

 
sharon
sharon - 23.9.2018 10:10

u nás dnes oběd s dcerou.....bud řízky , nebo šunkofleky , nebo zelí a škvarkové knedlíky ......určo si vybere řízek - je po mě
obrázek - db8478f37e4f2dae20a89dfca6a0d4dc.jpg

 
sharon
sharon - 23.9.2018 10:01

Linda: nastrouhaný najemno s křenem , trošku cukru , octa , špetku soli , napěchovat do sklenic a k pečenýmu masu , uzenině a pod je to bašta , já si dám klidně i k řízku , doma jsme to baštili k masu z hovězí polívky.....
nebo uvař hrnec kompotu s hřebíčkem , skořicí - celou a hvězdičkou badyánu , dej do sklenice do lednice -klidně vydrží týden.....
taky mám tašku jablíček - takových těch malinových , po neděli bude štrůdl a kompot......smajlik - 64

 
denda04
denda04 - 23.9.2018 9:55

Bety: smajlik - 58smajlik - 47smajlik - 57

 
denda04
denda04 - 23.9.2018 9:55

smajlik - 57smajlik - 58smajlik - 75máša h.:

 
máša h.
máša h. - 23.9.2018 8:58

Linda: sníst za syrovasmajlik - 64

 
Linda
Linda - 23.9.2018 8:30

Nemate nekdo napad co provest s jabkama? A NE sladke napady, to mi doma nikdo neji a sama bych pak neprosla dverma smajlik - 66

 
Betyyna
Betyyna - 22.9.2018 22:15

Já jenom chleba, s troškou kvásku na chuť, slunečnicová semínka, černucha setá a smažená sušená cibulka
obrázek - IMG_20180922_174721.jpg

 
Betyyna
Betyyna - 22.9.2018 22:13

YXH: to je nádhera

 
Betyyna
Betyyna - 22.9.2018 22:13

sharon: to bude určitě taky dobré, tvarohové bez jablíček dělávám a mám ráda, tak s jablkama to bude taky chutné.

 
YXH
YXH - 22.9.2018 16:47

máša h.: sharon: Dekuju smajlik - 47
Neco rodina, neco se rozda a neco zamrazi smajlik - 64

 
sharon
sharon - 22.9.2018 13:40

YXH: šikula ...hned bych si dala....smajlik - 47

 
máša h.
máša h. - 22.9.2018 6:04

YXH: to je paráda... kdo to všechno zbaští?

 
YXH
YXH - 22.9.2018 0:04

obrázek - email_IMG_1463.jpg
prvni varky
obrázek - email_IMG_1471.jpg
posledni v troube.... celkem 52

 
sharon
sharon - 21.9.2018 19:44

Bety: dnes jsem četla časopis CLAUDIA na tento týden a je tam recept na jablíčkové knedlíčky a je tam + 1vejce a kostka tvarohu......jinak to stejné.....smajlik - 26

 
Betyyna
Betyyna - 20.9.2018 22:01

sharon: my ženské jsme přece šikovné a na všechno přijdeme! smajlik - 5

 
sharon
sharon - 20.9.2018 21:25

příště dám dorty od té mojí šikulky snachy.....ted jdu na PARTIČKU....smajlik - 54smajlik - 68

 
sharon
sharon - 20.9.2018 21:24

Bety: přišla jsem na to jak , říká se přece chytrému napověz a blbého kopni......tak děkuji za nakopnutí.......smajlik - 68
zítra dostanu plnou tašku jablíček tak vyzkouším,krupičku mám čerstvou.....mňam, už se těším.....s cukrem a skořicí + máslo....milujůůůůůů

 

-- Kompletní archiv diskuse --


Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77050.
    Archiv anket.