sharon: a už umíš pěkně zmenšovat
já vařím knedlíky pořád, jednou týdně je minimum, manžel je miluje, anebo když mám čas, tak uvařím víc a zamrazím nakrájené porce, a on si je pak podle potřeby z mrazáku vytahuje
sharon: spojí, recept je přesně tak, ale proto, jak jsem zvýraznila v úvodu, je nutné nechat to těsto odležet, aby se to spojilo. Když bys postupovala podle receptu, tak se ti určitě povedou.
i já knedlík v parním hrnci ale většinou koupíme od jedné firmy , mají je super...
Bety: ty knedlíčky s jablkama jsou bez vajíčka ? spojí se ta jablka s tou krupicí ?......
Bety: knedliky mas nadherne
Ovocne mi jdou, a bramborove taky bez problemu, jablecne delam obcas taky, ale ty kynute proste ne. Orinka ma pravdu, asi ten previt vi, ze se ho bojim
orinka: Asi mas pravdu, ten knedlik vi, ze si to muze dovolit
rajdamajda
koláčové variace
játra s rýží....jedině basmati.....
pokračování příště , už nemám čas na zmenšování....
a tohle jsou masové kuličky do rajské omáčky.....
uf ...zmenšilo se ....také používám hodně parní hrnec který mám z COOPU za nasbírané penízky na zákaznické kartě.....
Bety: ty jo, takže jablka se vmíchají rovnou do těsta? to se zdá jednoduché a dělá mi to chutě
Bety: máš to všecko parádní, dobře, žes mi připomněla ty jablečné knedlíky, jsou geniálně jednoduché a opravdu dobré!
Bety: teda ty jsou my knedlíky noc nejíme, tak dvakrát do roka, to nemá cenu se je učit , to si je koupím
Recept na jablečné si uložím a vyzkouším
sharon: nejjednodušší způsob zmenšení:
klikneš na fotku PRAVÝM myšítkem, a zvolíš možnost Upravit. Nahoře pak máš volbu Zmenšení.
A teď je sezóna jablek, tak roky mám báječný recept od Jehlička na jablečné knedlíky - pozor, jak je tam psáno, tak těsto se musí nechat uležet, to je hodně důležité, pak se s ním bezvadně pracuje:
Jablečné knedlíky
Suroviny:
1/2 kg nahrubo nastrouhaných jablek
140 g hrubé mouky
špetka soli
hladká mouka na vál
Postup:
Suroviny smícháme v těsto a necháme cca 2 hod. odpočinout.
Pak tvarujeme knedlíčky (velikost asi jako u švestkových), obalujeme v hladké mouce a vaříme na mírném ohni 8- 10 min. Nebo v paříme v parním hrnci 30 minut položené na pečícím papíru.
Jsou výborné sypané cukrem a nastrouhaným tvarohem nebo se skořicí a maštěné máslem )
Já jsem si ten recept upravila:
Namísto 140 g hrubé mouky používám cca150g dětské krupičky – zdají se mi nadýchanější
klasický kynutý ale bez rohlíku nebo housky, rozkrojený
Hrnkové knedlíky z pšeničné mouky, pařené v misce co je příslušenstvím k parnímu hrnci
a hrnkové celozrnné, pařené v parním hrnci klasicky v hrníčkách
já už si to ani moc nefotím, přijdou mi pořád stejné
YXH: já už jsem tady tak dlouho nebyla, že si mě asi už nikdo ani nepamatuje. Ale teď jsem nakoukla pro inspiraci, co vařit, a vidím tady tvoje trable s knedlíky. Neuvažovala jsi o koupi parního hrnce? Ten je na knedlíky tak bezvadný! Já ho mám od roku 2010 a dělám v něm veškeré kynuté knedlíky, jak ovocné, tak přílohové, z pšeničné mouky, z pšeničné celozrnné, z pšeničné s prídavkem žitné, bramborové, a to jak s houskou, tak bez - v poslední době tam ani už housku nedávám, jak jsem líná. V pařáku se vždycky povedou, a teď je jich i velký výběr, a třeba v Lidlu mívají i hodně levné
to jsou bramborové s uzeným masem
YXH: óóó , děkuji za pozvání ale starám se ted o sousedku po operaci....uf....holky , budme rády že nám chutná !!!!
YXH: Nesmíš se toho bát. Je to jak se psem, ten taky pozná, že má člověk strach, a pak si na něj dovoluje
Haninka: Bud rada, ze mu chutna Kolace nadherne.
sharon: Tak jo tak budem skakat Kolace pecu v patek tak prijd, vinko taky jeste mame
orinka: Mockrat dekuju za recept, zkusim to, ale nerucim za vysledek. Ja vim, ze na tom nic neni ale ja jsem asi uhranuta. Manzel udela testo, udela z nej knedliky, on vezme jeden, soupne ho do vody, knedlik plave a je spokojenej. Ja opatrne vezmu druhy, dam ho opatrne do vody, knedlik kecne ke dnu a nehne se, ani kdyz do nej stoucham a pobizim ho vlidne at plave... a on porad sedi na dne, nebo kdyz vyplave tak je zarucene oslizlej
catcat: Fakt na tom absolutně nic není. Já ho začla dělat na stará kolena, protože jsem neměla nádobu na vaření dlouhých knedlíků. A pak jsem objevila tenhle recept, a hlavně nápad vařit to ve dvou pekáčích přes dvě plotýnky. Bez otvírání, obracení a míchání. Povedou se vždycky.
orinka: jen jsem si ten knedlík představila, už bych si ho dala s vajíčkem - MŇAM
Evi , já to tam měla ale musela jsem někam kliknout a ono to zmizelo , mám tam jen nějaké malování....já tomu prd rozumím a mám strach někam kliknout.....
Letos jsem si koláčů užila, ještě mám i v mrazáku
U nás dneska cannelloni s ricottou a špenátem podle Itala v kuchyni. Myslela jsem, že bude nejmíň na dva dny, ale jak tak koukám na synka, který přišel domů a hlásil, že už nebude večeřet, budu ráda, když budu mít zítra oběd...
YXH: dyť to nic není, blbý knedlík. Pokrájíš 2 rohlíky na kostičky. Do mísy nasypeš 1/2 kg mouky, nejlépe polohrubou. Do ní zboku přimícháš 2 čajové lžičky soli. Ohřeješ 400 ml mléka. Do mouky uděláš důlek, do něj naleješ trochu toho mléka a dáš půl kostičky kvasnic = cca 20 g. Necháš vzejít. Pak promícháš mouku se zbylým mlékem, přidáš 1 celé vajíčko a na závěr ty kostky rohlíků (když budeš moc vzorná, předtím je osmažíš na tuku). A máš těsto na 2 dlouhé knedlíky. Necháš ho pod utěrkou v míse asi hodinu. Mělo by vzejít a zdvojnásobit objem. Přendáš na vál, rozdělíš na dva kusy, ty vyválíš a necháš pod utěrkou cca 20 minut. Mezitím dáš vodu do dvou pekáčů - ty na husu. Do spodního většího dáš vodu, aby nedosahovala až do kraje. Přiklopíš menším a přes dva hořáky necháš vodu zavřít do bodu varu. Knedlíky mezitím jednou obrátíš, aby kynuly rovnoměrně. A až voda vře, chňapkama sundáš vrchní pekáč, opatrně tam vpustíš do vody 1 knedlík a hned to zavřeš pekáčem. Příkon tepla pak ztlumíš, ať to nevaří moc, jen perlí. A co je důležité. 20 MINUT VAŘÍŠ A VŮBEC TO NEOTEVÍRÁŠ!!!!! Jak zazvoní minutky, že je to 20 minut, knedlík hned vyndáš, na desce propícháš špejlí, aby unikla pára a nesrazilo se ti to. Nahoře potřeš máslem. No, a stejně tam dáš ten druhý knedlík, hned, dokud voda vaří a zase dobře zavřeš seshora, dalších 20 minut. Nic to není, knedlík je opravdu kyprý a je výborný i jen třeba zbylý s vajíčkama a salátem.
sharon: pokud mas normalni pc s microsoftem (ne mac book) tak je tam automaticky dany program Paint (snad se tak jmenuje i cesky, pokud ne tak to bude prelozeny jako neco s kreslenim. Ma ikonku s drevenym platem s barvama co pouzivaji maliri). Pokud ho nemuzes najit tak si klikni na ikonku s windows (tam co je Start) a dole pod vsema programama je vyhledavaci policko kam napises nazev programu a on ti vyjede v nabidce. Otevres Paint, v nem otevres fotku a na hlavni liste najdi Resize (cesky to bude zmena velikosti nebo tak neco). Kdyz na to kliknes tak se ti objevi dve moznosti - v % a v pixelech, tak klikni na pixel a vidis, ze obrazek ma napr. 500x900, klikni zpatky na % a zmensi v obou kolonkach (jak horizontalnich tak ve vertikalni) na stejnou velikost procent, napr na 50 a uloz obrazek. Pak opet klikni na stejnou ikonu a mrkni jestli v pixelech jsi pod 400 x 400 (vetsi SZ nevezmou). Pokud jsi tak muzes hodit na SZ, pokud nejsi tak sup zpatky do % a zmensi znovu..... je to hrani, ale je to v pocitaci a nemesis nic stahovat ...... pokud mas problem s porozumenim meho expres navodu hod mi tvuj e-mail do vzkazu
YXH: červené vínko ...bílé koláče...najíme se napijem se pak se dobře skááče.....
Linda: YXH: ....vidím že si rozumíme.....a to mám fůru fotek co nejdou zmenšit, neumím zmenšit....
Ty budu delat asi v patek nebo v sobotu. Tohle je starsi fotka.
Linda: Buchty mi jdou a kolace taky. Ovocne nebo chodske, neni problem, zato kynuty kneeeeeeeeeeeeedl neudelam ani zanic.
Takze tloustneme jenom po pecivu
sharon: Holka todle mi nedelej Zatim jsem mela k snidani cerny caj bez cukru a vaha ukazuje o 2 kila vic a to se jenom koukam jednim okem protoze nejsem jeste poradne vzhuru, otevrit obe tak podemnou spadne gauc.
Mam hlad jdu vyzrat lednici, jestli se neozvu, nevesla jsem se zpatky do dveri kde mam pocitac ....
sharon: tak jsem prave pribrala asi tak 3 kila ..... ale ten brsalat neni spatny napad ...a k nemu rizek..... doprcic ja myslim jenom na zradlo ..... je a chlebicky
zmenšila jsem pár fotek.....škopíček brsalátu...
a pořád dokola.......
sharon: já bych si, prosím, taky dala koláč. A ještě teplý
Asi v pátek upeču tvarohovošvestkový...
Linda: vidíš jak tam chybí ty dva koláče ????....ty jsem sežrala ještě teplý....
Linda: ............bychom je probourali....
sharon: jezis to vypada zrave .... bydlet u vas tak uz davno neprojdu dverma
i borůvkovou
i koláče milujeme , všechno milujeme i sebe navzájem a čím jsme starší tím víc.....
jsem blbka , já vím.....
milujeme vánočky a mazance a ze stejnýho těsta dělám snídanové suky....
starší fota ale jsou tak zhruba stále stejné.......
YXH: catcat: pro jsou technicky neproveditelne buchty a smetanove brambory
catcat: Nic si z toho nedelej ja zase zaboha neuvarim kynuty knedlik. Jeste tak nuklik v mikrovlnce, a i ten se nekdy zdrcne
Linda: Jo myslim si prave ze i to dusickove pocasi prispelo k chuti na vanocku. Moje teta ji pekla kazdy tyden jenom obycejnou, rikala ji houska a byla bezva na snidani ke kakau. Nejak na mne as padnul sentiment (zni to lip nez mlsna huba ) Upekla jsem dve a pro jistotu jednu pulku soupla do mrazaku Dcera si vzala druhou pulku a ta jedna uz je skoro taky pryc. Ty spejle mi pripomneli jeden for co jsme udelali s tatkou kdysi davno mamce. Davala taky spejle, a kdyz odesla z kuchyne, soupli jsme ji do jedne vanocky spejli podelne. Kdyz to krajela tak to pokazde kruplo Tenkrat jsme to slizli poradne oba
Linda: problém je v tom, že já vánočku nerada. Ale měla jsem takový sen, že jako moje maminka zásobím rodinu výbornými vánočkami. No, všichni ji umí, jen já ne...
Linda: koukam ze jsem ji tenkrat zapomela potrit, nejak se neleskne ...ted uz je to jedno, uz je davno sezra.. (pardon spapana)
catcat: nasla jsem fotku z lonska - je na ni videt, ze je chudinka tak krapatko na stranu
catcat: vanocku ja rada ...mam jakousi prastarou kucharku kterou mi bracha koupil asi v 30 vydani ke svatbe a v ni jsem objevila klasicky recept bud z dovozove polohrube a nebo z mistni hladke...sice za tech 25 roku mi drzela tvar asi tak jednou jinak je opila na stranu, ale chutove na 1* , a jelikoz tady stejne nikdo nevi jak ma spravna vanocka vypadat, tak jeji podivny tvar nikomu nedrasa city a esteticke citeni
YXH: Linda: dejte mi pokoj s vanočkou! Několikrát jsem se o ní pokusila a nikdy to nevyšlo. Původem byl na vině i starý sporák. A teď si říkám, že bych to měla zkusit. Ale proč - já to nejím, dcera s rodinou přijede až na nový rok a rozdávat se mi jí nechce. Takže budu mít ve svém životě asi jeden nesplněný úkol - upéct dobrou vánočku
v patek jsem upekla muffiny, v sobotu jsem jela za vnoučaty, tak abych nejela s prázdnou. Muffiny byly jogurtové s banánem a byly dobré. Takže se tímto chlubím, protože to byl nový recept
YXH: nedaleko vas uz snezi tak proc netrenovat vanocku
YXH:
Dneska asi budu vecer na Becherovce Diky Sharon. Honi mne mlsna na ty skvarky, takze jsme upekli chleba a skvarky se cmoudikujou na kamnech.
Zitra plnene papriky a na snidani jsem upekla vanocku (do vanoc asi 100 dni, tak proc ne)
orinka: pivo mi nebízel ale to nechci.....měla jsem jen pár škvarečku na misce posolené.......šla spát o půlnoci a už mi kručelo....takže dobrý......
dnes jsem sama tak obědvám knedlík s vejci.....+ rajčátka
sharon: No co, dej si na to pivo, ať to lépe strávíš a klidně si můžeš namazat ještě jeden
já ted teplý škvarky a krajíc chleba .....to bude noc...
Vcera chlebicky a citronova buchta. Dneska asi nejaka polevka, je tam kosa. Ted po ranu +3 a s vetrem jako nula pres den asi 15. Tak se polevka hodi.
u nás špagety
Ja momentalne slouzim 12h smeny v praci a vyvaruje manzel (pokud nechce byt 2 tydny o namazanym chlebu tak mu nic jineho nezbyva ), takze v pondeli byla klobasa s cervenym zelim a brambor, vcera parizsky biftek (sekany hovezi biftek se zeleninou na toustu), dneska asi omacka na spagety
u nás dnes plněné papriky a kýbl rajské........a zbytček zítra.....
Dneska asi chili, vcera byly ravioli, zitra nemam zdani
catcat: Poslu
Linda:
YXH: voní i nadálku. Dala bych si patičku
sharon: meprovokuj
Linda: Tak si to hezky uzijte.
Linda:
co je to dovolená ??????
my si uzivame posledni dny dovolene a kazdy vecer grilujeme - dneska veprova zebirka, vcera veprova pecene, predtim platky bucku, parky, hovezi bifteky a k tomu dle nalady a zasob ruzne salaty
u nás hrnec vývaru ze dvou kusů masa , zítra uvařím nudle , pak guláš z kližky - velký kastrol s čerstvým chlebíkem ...a opět jsem pekla roládu s karobem plněnou mascarpone se šlehačkou......i sousedce moc chutnala....a zítra nic neděláám...
Uz asi paty bochnik a povedl se.
sharon: až příště, tenhle má přesnou chuť a jsem ráda, že jsem ho nezvrzla do sladka. Kurkumu i kari používám, chutná mi oboje.
já vyrobila kotletky na štávě - zvlašt podusila žampiony a pórek a to jsem pak vmíchla do přecezené zahuštěné omáčky a k tomu basmati rýži - peču v troubě a rajčátkový salát z našich......a mám i na zítra.......
orinka: a přímíchej tam půl káv.lž. kurkumy.....je zdravá.....
Udělala jsem výborný klasický guláš - vepřové + hovězí půl napůl a udělala k němu domácí knedlíky. Je i na zítra a bude rozleželý.
já si zrovna donesla oběd z indické restaurace
denda04:
tak dnes jsem sama doma takže dojím zbytek šunkošů a vařím hrnec zeleninové polévky........
sharon: Věruš dík za tip uvařím
Haninka: Jo ja ji delam taky s cesnekem, ale nasi maji radi kroupy, tak jsem tam vrazila zbytek pytliku Byly ji asi 3 litry a je fuc, ja nemela vic nez lzici na ochutnani
Dneska posledni den hlidani (mrnousci jdou zitra do skoly), tak asi spagety (oni je maji radi) a k veceri zbytek kurete ...
u nás dnes šunkofleky a zeleninový salát.......
YXH: taky máme dneska ovar s chlebem , z vývaru pak dělám česnečku.
Dneska veprovy ovar, kroupova polevka,cerstvy chleba a strudl s tvarohem a visnemi. Zitra stavkuju.
Vcera taborak a burty, dneska bude uzene kure a chleba (pokud se povede) jestli ne tak brambory
sharon: Krasne dostavam hlad
a jednotlamky .....
máme rádi smoothie........
švestkový s datumem...18.8.2018
...roláda z PROSTŘENO .... moc dobrá a krásně se smotá , jen jsem dala 2 šlehačky a jak jsem motala tak jsem nestačila olizovat......
Linda: pozdě Evi, už je v konťasu....ale dalamány kupodivu chutnají........
sharon: pokud ti nejaka zitna zbyla a nechces z ni uz pect tak ji pridej do mletyho masa misto hladky, tam pracuje velice dobre. Ale opet pridej i steouhanku, jinak se bude maso desne mazat a karbose jsou pak nevytvarovatelny
sharon: obcas pecu, ne casto, a zadelavam to bud v pekarne a nebo kuchynskym robotu, protoze jinak je to sileny. A pokud delam chleba tak ten potom "preliju" do formy na peceni (ze to nema tvar chleba na to kaslu z vysoka) a necham vykynout primo ve forme. A pokud delam dalamanky apod tak mam ruce obalene hladkou moukou a snazim se co nejvice formovat lzici a az nakonec trosk urukama, opet tvary to jsou nevidane. Protoze vsechny celozrne jsou nezformovatelne a pokud da clovek min tekutiny, tak je zase pecivo silene suchy a rychle tvrdne . Jeste se pomerne slusne pracuje s grahamovou moukou a nebo jak jsme uz psala pridat ovesne vlocky, ty taky testo spoji. ALe chutove jsou dobry
Linda: přesně , byl to maglajz...a myslela jsem na to že dám půl na půl.....ale na chuť jsou dobrý ...ale to těsto bylo blééé....
žitnou mouku už nekoupím.....
Dneska zase pecu chleba a delam ho z bile hladke (hruba tu je malo kdy) a pridavam asi taky zitnou. Je opravdu dobry. 3.5 hrnku mouky (bile hladke), 0.5 hrnku zitne, sul, kmin 4 lzice suseneho drozdi, spetka cukru a asi 2 lzice octa, voda podle potreby. Poradne promicham, necham vykynout apk jeste jednou vytvaruju na vale do koule a dam do misky vykynout. Asi pul hodiny. Pak preklopim na plech a pecu pri 180 az 200C. Kdyz je pekne propeceny (zni dute kdyz na nej clovek zaklepe), tak ho necham jeste asi 10 minut v troube dojit. Davam do trouby plechacek s vodou, pak ma chleba peknou kurku.
sharon: tyhle zdravy celozrnny mouky je dobry namichat. Uvidis jak vam budou chutnat dalamanky, ja osobne z cisty zitny mam rada jenom chleba, housky micham mouku ...... bud zitnou pul na pul s hladkou a nebo je taky dobry na tretiny - tretinu zitny, tretinu hladky a tretinu treba vlocky nebo mouku z dalsiho druhu zrni (jecmen, oves apodobne). A i ty namichany mouky se mi lip zadelavaji a lip kynou. Ona preci jenom cista zitna jinak saje tekutinu (lepe recene nesaje a plave a testo se silene lepi, aspon danska zitna, a to ja nesnasim )
dnes jsem upekla kus krkovice s bůčkem , bude zítra s bramborem a okurkovým salátem a bůčínek po studenu......a poprve jsem pekla z žitné mouky , něco jako dalamánky....a nevypadají marně......ale ta mouka mě nebere , hladká je hladká.....
sharon: u nás taky kuře na smetaně a noky
chtěla to Pavlinka (vnučka )
nemám ani čas udělat pořádnou večeři....byl chleba ve vajíčku......u nás hraje Sigma se Seviliou.......tož čumíme a fandíme...
Dneska livance s jahodovou merendou. Zitra nove brambory, kukurice a jeste nevim co k tomu...
Linda: Bramborovy salat a k nemu muzes udelat treba rizky, nebo i parek...
já mám dnes dovolenou , do večera sama doma , včera jsem uvařila kuře na paprice na dnes i zítra......mám výhodu že to neva .........
-- Kompletní archiv diskuse --