Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Brambory. Jak je správně připravovat.

Brambory. Jak je správně připravovat.

Brambory v různých podobách neodmyslitelně patří k našemu jídelníčku. Pokrmů, které z nich můžeme připravit, je bezpočet. Uvařit a připravit brambory tak, aby byly skutečně dobré a neztratily příliš vitaminů a živin, není jen tak.

Vaříme, smažíme a zaděláváme těsto z brambor

  • Nové brambory se lépe škrábou, když jsou předem namočené v osolené vodě.
  • Vodu na vaření brambor předem trochu okyselte octem nebo citronovou šťávou. Uchovají si tak více vitaminu C.
  • Zmrzlé brambory mají nasládlou chuť. Přeneste je do místnosti, kde je přibližně 15 °C, a volně je rozložte. Tím brambory ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením je oloupejte, namočte do teplé vody a přiveďte k varu. Vodu slijte a brambory znovu zalijte vařící vodou, do níž jste přidali lžičku octa. Pak brambory uvařte.
  • Zbyly vám brambory a chcete je ohřát? Nakrájejte je na plátky, vložte na pánev na kousek másla a podlijte trochou mléka. Při ohřívání jimi potřásejte. Mléko a máslo jim dodají lepší chuť.
  • Chuť starých brambor vylepšíte, když je uvaříte v bujónu.
  • Syrové nastrouhané brambory rychle tmavnou. Tomu předejdete tak, že do nich vmícháte trochu mléka. Předtím můžete z brambor slít část vody, aby těsto nebylo příliš řídké.
  • Bramborová těsta připravujeme z brambor čerstvých nebo nejvýše den starých. Brambory, které jsou uvařené déle, dodají pokrmu nepříjemnou chuť.
  • Bramborové těsto na knedlíky, placky apod. připravujeme až těsně před vařením. Delším stáním těsto řídne a pak je třeba do něj zapracovat další mouku.
  • Když těsto vložíte do chladničky, budou se vám knedlíky snáze tvarovat.
  • Bramborovou kaši řeďte vždy jen horkým mlékem a ručně našlehávejte. Studené mléko vytvoří kaši mazlavou a ta šlehaná mixérem je zase příliš napěněná a rychle řídne.
  • Klíčící brambory nikdy nevařte ve slupce, protože obsahují jedovatý solanin. Oloupejte je a místa s klíčky důkladně vykrojte.
  • Smažené brambory budou křehké a křupavé, když je po oloupání a rozkrájení vložíte do studené vody, aby se z nich částečně vyplavil škrob. Po dvaceti minutách je sceďte, vysušte v utěrce a vkládejte do dobře rozehřátého tuku. Když brambory změknou a zesklovatí, vyjměte je a nechte prochladnout. Před podáváním jídla je ještě jednou vložte do rozpáleného tuku a nechte zčervenat.
    • Meryl


      4.1.2013   Rubrika: Brambory   |   Komentářů 45   |   Vytisknout

      Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

       

      Diskuse ke článku - Brambory. Jak je správně připravovat.

      Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
      Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-45
      modroočka
      modroočka - 4.1.2013 15:23

      sharon: úžasná je Tvoje poslední část věty. K bolesti kloubů mimo jiné vydatně přispívá nadměrná konzumace špenátu, rebarbory a šťovíku.
      Tyto informace mám z učení o chiropraktii.
      Souhlasím však s Tebou, že brambory jsou pro našince velmi populární, a proto je třeba dbát na správnou tepelnou úpravu i užití bylinek-koření.

       
      Světlonoska
      Světlonoska - 4.1.2013 13:40

      Také mám v podvědomí,že se musí dávat kmínsmajlik - 64

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 13:12

      tohle jsem vyňala z článku je delší a o kmínu tam není ani slůvko....
      **************************************************************************************

      Jed jménem solanin
      Hlavní problém je solanin. Solanin je toxický jed a i když ho zdravé brambory obsahují zdánlivě malé množství, stačil by výtažek ze čtyř nenaklíčených brambor zabít krysu. Což ale teprve zelené, nebo naklíčené brambory??? Tam množství solaninu mnohonásobně stoupá a tento toxin silně poškozuje náš organismus. Porce brambor nás sice nezabije, ale mírně přiotráví a tělo, místo aby mělo energii, musí odbourávat toxin. U malých dětí může způsobit i otravu, těm raději brambory vůbec nedávejte.

      Solanin slouží u brambor jako přirozená ochrana proti okusování hlíz, které se dostaly na povrch půdy, proto se jeho koncentrace úměrně zvyšuje se světlem. Současně se ale takové brambory stávají pro člověka nepoživatelné. Pokud si je tedy řádně neuvaří a neosolí, nebo z nich neudělá bramborovou kaši, to se pak nepříjemná chuť solaninu ztratí a my ani bychom věděli, třeba v restauraci, nebo v jídelně, sníme v podstatě toxické jídlo, které nám velmi škodí. Proto častá konzumace brambor vede k bolestem kloubů a revmatismu.

       
      modroočka
      modroočka - 4.1.2013 12:59

      Jagea: nemáš pravdu, tuto chemickou reakci už popsal v 50. letech minulého století léčitel František Ferda, který mimo jiné sestavil Protirakovou kúru, kdy pacienti jsou vyléčeni za pouhých 42 dnů. smajlik - 61

       
      Milda3
      Milda3 - 4.1.2013 12:47

      anitech - 4.1.2013 10:21 - nahoď sem recept,nikdy jsem o tom neslyšel a to jsem byl jako učeň i v CCCP

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 11:55

      Luciš: a nejlíp obojí.....smajlik - 57smajlik - 57smajlik - 57

       
      Luciš
      Luciš - 4.1.2013 11:51

      sharon: já smetanu v kaši vždycky nahradím hrůzou máslasmajlik - 64

       
      evropka
      evropka - 4.1.2013 11:31

      anitech: taky to dělám...ale musím najít tes správný čas aby byly malinko připálené smajlik - 72

       
      evropka
      evropka - 4.1.2013 11:30

      Jagea: tak jak je to s tím solaninem opravdu?já také žiju v domění že když ho nedám do brambor"skoro se otrávím"

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 11:06

      monja: zkus místo kuskusu bulgur ......je v tom rozdíl....smajlik - 68

       
      monja
      monja - 4.1.2013 10:45

      já mám nejradši nastavovanou kaši .... buď krupkama nebo kuskusem ... na to jenom cibulku... dobrotka smajlik - 57

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 10:39

      já dnes dělám bulgur místo brambor....smajlik - 47

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 10:39

      Luciš: já už párkrát taky a vůbec to nevadí když se kaše hned sní....ale smetana je lepší...smajlik - 68

       
      Luciš
      Luciš - 4.1.2013 10:28

      neznaboh jsem lila doteď mlíko z lednicesmajlik - 63

      všechno bramborový miluju...a už jsem dlouho neměla bramboráky nebo bramborový knedlíky s uzenýmsmajlik - 47

       
      anitech
      anitech - 4.1.2013 10:21

      V jedné brněnské restauraci jsem měla jako přílohu Šťouchané brambory se škvařenou anglickou a smaženou cibulkou. Neskutečné dobré, ale co opravdu ze všech bramborových jídel miluji nejvíc jsou brambory v papiňáku. Jednou jsem našla recept na mimibazaru a musím se s hanbou přiznat, že tohoto jídla dokážu sníst hodně. Ale zase k tomu nepotřebuji žádné maso ani zákuseksmajlik - 68

       
      Světlonoska
      Světlonoska - 4.1.2013 9:49

      Brambory milujeme na všechny způsoby,až na méhosmajlik - 100ten nemusí zapečené,nevadí-neubydesmajlik - 68bramborové těsto je výborné nejen na šúalíky,ale i na plněné knedlíkysmajlik - 94

       
      sharon
      sharon - 4.1.2013 9:34

      kaši šlehám el. šlehačem s máslem a horkým mlékem a je super asi proto že jí hned sníme......někdy do ní místo másla vmíchám zlatavou cibulku...obrázek - 11(90).gif

       
      dadka
      dadka - 4.1.2013 9:20

      S manželem jsme bramboroví, já mám ještě ráda rýži. Naši vnuci mulují brkaši ode mě, sní jí vždycky celý hrnec. Šlehám ji ponorným mixérem s vařící smetanou a rozpuštěným máslem.

       
      Almega
      Almega - 4.1.2013 9:04

      Jím skoro pořád jen brambory,ostatní mi nic nechutná,rýže ne,knedlíky ne,občas změna-tak těstoviny.

       
      PEGG
      PEGG - 4.1.2013 8:56

      Je to zvláštní, já brambory ráda na všechny způsoby, ale u nás o ně taky moc nestojí

       

      Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-45
      Sponzori

      Prohledej


      Výherci v soutěžích

      Soutěže na Soutez.cz

        Anketa

        Covid

        Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

        Celkem hlasovalo 77188.
        Archiv anket.