Vaříme s Lindou 2.díl
Kuřecí frikadeller .... aneb cosi mezi čevapčiči a karbanátkem
Potřebujete:
500g mletého kuřecího masa (pokud se mi nepodaří koupit mleté kuřecí maso umelu si sama z prsíček nebo jelikož neumím vykosťovat kuře a mám obvykle z tohoto kuchařského postupu spoustu zbytků, namelu ty)
2-3 mrkve nastrouhat nahrubo (jako na okurkový salát)
1 větsí cibuli nasekat na drobno (a nebo umlýt s masem)
3 hrstě ovesných vloček (pokud nejste příznivcem vloček mužete je umlít společně s masem)
2 vejce
Sůl
Pepř
..... a doporučuji nějaké bylinky nadrobno nasekané, já dávám petrželku
Postup:
Smícháme všechno dohromady a necháme asi 10 minut stát, aby se vločky nasákly a směs zahustily. Potom vytvarujeme karbanátky o průměru cca 6-7cm a 2 cm vysoké, které smažíme na pánvi v rozpuštěném tuku.
Podáváme s různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem.
16.3.2014 Rubrika: Drůbeží | Komentářů 45 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Vaříme s Lindou 2.díl
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.orinka: to s tou nivou by mi určitě chutnalo, ale holka by to asi nejedla. Tak já to zkusím někdy až nebude doma, díky za tip
orinka: jo Nivu jsme milovala a teď jí nesmím - nemám.....krz dnu.........hele já jsem taky tučná , sama chuť ...
Milda3: pomlet se dá všecko, já bych ale do kuřecího krom mrkvičky přidala i osmažené kostičky špeku
Jarča*: já mám moc ráda karbanátky JENOM z ovesných vloček bez masa, ale s přidáním nastrouhané Nivy. Stačí vločky spařit horkou vodou a nechat nacucat. Pak se tam dá Niva, 3 celá vajíčka, česnek dle chuti, sůl opatrně kvůli Nivě a když se to dá hezky uhňácat, obalí se ve strouhance a vysmaží dozlatova. Obloha = rajče, červená paprika.
sharon: kuřecí je určitě zdravější jak vepřové, ale je rozhodně sušší. Tuk nese chuť
u nás vede bulgur , ten se dá taky přidat ledaskam....
dělám z ovesných vloček jen polévku....a mleté kuřecí neznám....karboše nebo šišku dělám z vepřovýho a gulášovku z mletýho hovězího.....a bez povidel...
Někdy si koupím mleté krůtí maso,to je taky dobré.....
mám rád takový různý experimenty, určitě je to dobré ,ale kuřecí mleté jsem nikdy neměl a ani by mě to nenapadlo,řeknu paní ať to zkusí
Linda: evropka: bobulka: díky za rady
Jarča*: evropka: osobne povazuji mlete kureci za smes podivne barvy, bez chuti a bez zapachu,ale tohle pritahla dcera z ucnaku a musim priznat chutnalo to fantasticky! Teda pridala jsem do toho bylinky a cesnek by taky nebyl spatny.
Vlockama se da zahustit v podstate jakekoliv mlete maso, doporucuji promichat a nechat odstat tak 5-10 minut a uvidite jak moc se nasakly a zahustily, aby jste z toho nakonec nemely cement - zahustuji HODNE, na 500g masa zjemneleho mlekem a vejcem staci tak 2,max 3 hrsti, ne vic. Pokud mate rodinu jako ja a vlocky jsou moc zdrave a tudiz nepozivatelne, muzete je namlit nebo nasekat (v tom v cem sekate cibuli, orechy apod), udela ze s nich takova podivna mouka a ta naprosto v mase zmizi - pro chlupate jazycky
Jarča*: bobulka: vločky a pohanku cpu do sekané stále a nikdo to doma za roky nepoznal
Jarča*: Jistě by to šlo i z vepřovýho, pamatuju si, že již v době reálného socialismu matka mojí kamarádky přidávala vločky (drcený) do sekaný a nebylo to ani znát, pokud jich tedy nedala víc než masa.
Linda: náhodou zrovna jsem o tom v poslední době přemýšlela, že zkusím karbanátky s vločkami, abych rodinu nenápadně převedla na zdravější stravu. Ale z mletého kuřecího jsem taky ještě nikdy nic nedělala. Tak nevím, z klasického by to nešlo?
Linda: čoveče kuřecí mletý jsem nikdy nejedla
.....a nikdo z vas neocenil, jak rafinovane se da do masa zamaskovat tak zdrave potraviny jako zelenina a vlocky
Naše rodina je většinově vegetariánská,tak u nás se dělají karbanátky leda z kapusty (koupím zmraženou,řezanou),do níž přidávám nastrouhanou mrkev,bramboru,cibuli,česnek,vajíčko,strouhanku a koření...Já občas nevydržím bez masa,tak si koupím kuřecí řízky a rozdělím se s kočkou....
orinka: sím ne...
No, za sebe musím říct, že mleté maso obecně moc nemusím, natož kuřecí. Čímž neříkám, že to nemůže být dobré.
Když mám ale chuť na něco z mletého, udělám si hamburger z hovězího, jen mleté hovězí, sůl a pepř, udělat hodně tenké placičky s důlem uprostřed. Zprudka opéct na sucho na grilovací pánvi a potom nechat pět minut odpočinout v alobalu. S cibulkou, salátem, jalapeňos papričkami, rajčetem, ...., vložím do předem prohřáté lepší housky (ciabata, bagetka,..) potřené francouzskou hořčicí - McD. se může jít bodnout!
evropka: to nevíš, že povidla jsou součástní worčesterské máčky??