Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Brambory. Jak je správně připravovat.

Brambory. Jak je správně připravovat.

Brambory v různých podobách neodmyslitelně patří k našemu jídelníčku. Pokrmů, které z nich můžeme připravit, je bezpočet. Uvařit a připravit brambory tak, aby byly skutečně dobré a neztratily příliš vitaminů a živin, není jen tak.

Vaříme, smažíme a zaděláváme těsto z brambor

  • Nové brambory se lépe škrábou, když jsou předem namočené v osolené vodě.
  • Vodu na vaření brambor předem trochu okyselte octem nebo citronovou šťávou. Uchovají si tak více vitaminu C.
  • Zmrzlé brambory mají nasládlou chuť. Přeneste je do místnosti, kde je přibližně 15 °C, a volně je rozložte. Tím brambory ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením je oloupejte, namočte do teplé vody a přiveďte k varu. Vodu slijte a brambory znovu zalijte vařící vodou, do níž jste přidali lžičku octa. Pak brambory uvařte.
  • Zbyly vám brambory a chcete je ohřát? Nakrájejte je na plátky, vložte na pánev na kousek másla a podlijte trochou mléka. Při ohřívání jimi potřásejte. Mléko a máslo jim dodají lepší chuť.
  • Chuť starých brambor vylepšíte, když je uvaříte v bujónu.
  • Syrové nastrouhané brambory rychle tmavnou. Tomu předejdete tak, že do nich vmícháte trochu mléka. Předtím můžete z brambor slít část vody, aby těsto nebylo příliš řídké.
  • Bramborová těsta připravujeme z brambor čerstvých nebo nejvýše den starých. Brambory, které jsou uvařené déle, dodají pokrmu nepříjemnou chuť.
  • Bramborové těsto na knedlíky, placky apod. připravujeme až těsně před vařením. Delším stáním těsto řídne a pak je třeba do něj zapracovat další mouku.
  • Když těsto vložíte do chladničky, budou se vám knedlíky snáze tvarovat.
  • Bramborovou kaši řeďte vždy jen horkým mlékem a ručně našlehávejte. Studené mléko vytvoří kaši mazlavou a ta šlehaná mixérem je zase příliš napěněná a rychle řídne.
  • Klíčící brambory nikdy nevařte ve slupce, protože obsahují jedovatý solanin. Oloupejte je a místa s klíčky důkladně vykrojte.
  • Smažené brambory budou křehké a křupavé, když je po oloupání a rozkrájení vložíte do studené vody, aby se z nich částečně vyplavil škrob. Po dvaceti minutách je sceďte, vysušte v utěrce a vkládejte do dobře rozehřátého tuku. Když brambory změknou a zesklovatí, vyjměte je a nechte prochladnout. Před podáváním jídla je ještě jednou vložte do rozpáleného tuku a nechte zčervenat.
    • Meryl


      4.1.2013   Rubrika: Brambory   |   Komentářů 45   |   Vytisknout

      Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

       

      Diskuse ke článku - Brambory. Jak je správně připravovat.

      Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
      Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-45
      PEGG
      PEGG - 4.1.2013 8:55

      anitech - 4.1.2013 8:39 - nojo, ale jen v případě, že je opravdu veliký. Můj syn nikdy moc nejedl a jako dítě to byl děs, vydržel nejíst celý den, stačilo mu když se napil smajlik - 26 No dneska je z něho skoro dvoumetrový chlap a moc toho nesní ani teď.

       
      anitech
      anitech - 4.1.2013 8:39

      Linda: ne ty, ale hlad je nejlepší kuchařsmajlik - 68smajlik - 68smajlik - 68

       
      Linda
      Linda - 4.1.2013 8:08

      Nemuzu si pomoci, ale prijde mi to jako zbytecna patlacka k vuli hloupym bramboram smajlik - 26.... a vubec nebyla by rada jak nacpat brambory rodine do bricha? U nás je snad varena brambora povazovana za vrazednou zbran z me strany smajlik - 16.

       
      Jagea
      Jagea - 4.1.2013 2:35

      modroočka: Kmín maximálně zamaskuje chuť solaninu v pokrmech z brambor, ale rozhodně nestáhne solanin jako takový. smajlik - 105

       
      modroočka
      modroočka - 4.1.2013 0:09

      Solanin stáhne trocha kmínu při vaření... vlastně by při vaření brambor NIKDY kmín neměl chybět.

       

      Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-45
      Sponzori

      Prohledej


      Výherci v soutěžích

      Soutěže na Soutez.cz

        Anketa

        Covid

        Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

        Celkem hlasovalo 77194.
        Archiv anket.