Prvorepublikový meruňkový džem
Potřebujete: Na 1 kg dobře vyzrálých, oloupaných meruněk , 45 dkg cukru krystalu, víc nic.
Postup: Meruňky hodíme do vroucí vody a po chvilce vyndáme (jednu zkusíme oloupat na zkoušku). Loupeme je tak, jako se loupají rajčata na salát, jde to snadno. Meruňky vypeckujeme, pokrájíme na stejné kousky (pokud nejsou přezrálé a netečou) a odvážíme. Na 1 kg takových meruněk dáme 45 dkg krystalového cukru a znásobíme podle množství, co máme. Meruňky s cukrem v nádobě dobře promícháme a necháme proslazovat nejméně půl dne, ideálně přes noc. Pak dobře znovu promícháme ode dna a odvažujeme směs po 1 kg.
Postupně v kastrolu za stálého míchání vaříme. Pod kastrol dát raději litinovou podložku, aby se nepřipalovalo. Jde to rychle: od doby varu počítáme cca 10 minut. Hotový džem poznáme podle toho, že klesne pěna a dělá se cestička za vařečkou. Na studený talířek kápneme lžičku džemu a když po zchládnutí neteče, hned plníme do skleniček, zašroubujeme a obrátíme dnem nahoru. Postupně po 1 kg vaříme až do spotřebování směsi. Výsledek je dobrý jedině tehdy, když se skutečně vaří jen po 1 kg!
Džem má mít jantarovou barvu s kousky celého ovoce.
Za recept děkujeme čtenářce orince.
20.7.2011 Rubrika: Konzervujeme | Komentářů 48 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Prvorepublikový meruňkový džem
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.to je dobrej nápad bez šlupky
Linda: hele, a stroječek TuttiFrutti ti nic neříká? Mě vždycky jako dítě bavilo, když se dělala šťáva, jak ta šťáva stékala do mísy a bokem lezlo to hovínko se zrníčky. To je docela fajn mašinka, mám ji ve sklepě, možná ještě přijde vhod.
že tu nebyl recept včera, to jsem tuměla asi 5kg meruněk.
Ale píšu si do sešitku, líbí se mi, že se tam dává málo cukru
orinka - 20.7.2011 9:47
tak se sem vrať až budou v troubě to se nejlépe peče, když se sedí u PC.
Tak už jen ty meruňky.
receptík mám napsán v notýsku na příští rok , ale letos jsem bez práce, na jaře meruňka pomrzla, sotva jsem ochutnala
orinka: 9:43....
Světlonoska: no, půlhodinka nikoho nezabije.....a musím končit, protože mám na krku výrobu pizza rohlíčků pro návštěvu.právě jsem dorazila z nákupu.
Jo, a slupky se loupou ani ne tak kvůli jemnosti, jako kvůli barvě. Džem je jasně žlutý, jako jantar.
Holky, věřte mi, cukru skutečně není málo, je to akorát, aby se nepřebila meruňková pikantní chuť. Kdyby to nebylo po generace vyzkoušené, neradila bych to. A to si představte, že babička neměla twist off uzávěry a povazovala to pergamenem.
Světlonoska: není pravda. Tenhle džem je výborný a nikdy se nezkazil. Není potřeba přeslazovat, sladké je to dost.
sharon: žádnou, sama mám málo - ze 3 kil je 8 skleniček.
Zřejmě za 1.republiky šetřili více s cukrem a proto ho je v receptu tak málo
Linda: pro tebe bych to udělala bez řečí - ale marmelády nejím a tudíž ani nevyrábím
majucha: bez vyzrnkovat maliny a predved marmeládu
NA kilo merunek tak málo cukru?Mělo by být aspon 0,8kg
Min.týden jsem je zavařovala napul s jablky a nikdo nic nepoznal
Slupky by loupal leda blázenděvčata,na co máme tyčovíé mixerya slupky do střev jsou jen potřeba
manka: 8:59....
majucha: No, ale úplně nejhorší je vyndávat semínka z kuliček hroznového vína
Džem jsem dělala v neděli,ale příště zkusím podle tohoto receptu.
Linda: s jahodama je strašná práce a těch zrníček, co musíš vyndat
Linda: jahody se blbě loupou.