Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Prvorepublikový meruňkový džem

Prvorepublikový meruňkový džem

 

Potřebujete: Na 1 kg dobře vyzrálých, oloupaných meruněk , 45 dkg cukru krystalu, víc nic.


Postup: Meruňky hodíme do vroucí vody a po chvilce vyndáme (jednu zkusíme oloupat na zkoušku). Loupeme je tak, jako se loupají rajčata na salát, jde to snadno. Meruňky vypeckujeme, pokrájíme na stejné kousky (pokud nejsou přezrálé a netečou) a odvážíme. Na 1 kg takových meruněk dáme 45 dkg krystalového cukru a znásobíme podle množství, co máme. Meruňky s cukrem v nádobě dobře promícháme a necháme proslazovat nejméně půl dne, ideálně přes noc. Pak dobře znovu promícháme ode dna a odvažujeme směs po 1 kg.

Postupně v kastrolu za stálého míchání vaříme. Pod kastrol dát raději litinovou podložku, aby se nepřipalovalo. Jde to rychle: od doby varu počítáme cca 10 minut. Hotový džem poznáme podle toho, že klesne pěna a dělá se cestička za vařečkou. Na studený talířek kápneme lžičku džemu a když po zchládnutí neteče, hned plníme do skleniček, zašroubujeme a obrátíme dnem nahoru. Postupně po 1 kg vaříme až do spotřebování směsi. Výsledek je dobrý jedině tehdy, když se skutečně vaří jen po 1 kg!

Džem má mít jantarovou barvu s kousky celého ovoce.

Za recept děkujeme čtenářce orince.

Lenka Moučková


20.7.2011   Rubrika: Konzervujeme   |   Komentářů 48   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,7/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Prvorepublikový meruňkový džem

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-48
evropka
evropka - 20.7.2011 13:49

to je dobrej nápad bez šlupkysmajlik - 61

 
orinka
orinka - 20.7.2011 13:40

Linda: hele, a stroječek TuttiFrutti ti nic neříká? Mě vždycky jako dítě bavilo, když se dělala šťáva, jak ta šťáva stékala do mísy a bokem lezlo to hovínko se zrníčky. To je docela fajn mašinka, mám ji ve sklepě, možná ještě přijde vhod.

 
Hugo-z-hor
Hugo-z-hor - 20.7.2011 12:09

že tu nebyl recept včera, to jsem tuměla asi 5kg meruněk.
Ale píšu si do sešitku, líbí se mi, že se tam dává málo cukru smajlik - 47

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 20.7.2011 11:42

orinka - 20.7.2011 9:47
tak se sem vrať až budou v troubě to se nejlépe peče, když se sedí u PC.

Tak už jen ty meruňky.

 
Lip6
Lip6 - 20.7.2011 11:33

receptík mám napsán v notýsku na příští rok smajlik - 47, ale letos jsem bez práce, na jaře meruňka pomrzla, sotva jsem ochutnala smajlik - 85

 
sharon
sharon - 20.7.2011 10:04

orinka: 9:43....smajlik - 75smajlik - 68

 
orinka
orinka - 20.7.2011 9:47

Světlonoska: no, půlhodinka nikoho nezabije.....a musím končit, protože mám na krku výrobu pizza rohlíčků pro návštěvu.smajlik - 31právě jsem dorazila z nákupu.

 
orinka
orinka - 20.7.2011 9:45

Jo, a slupky se loupou ani ne tak kvůli jemnosti, jako kvůli barvě. Džem je jasně žlutý, jako jantar.

 
orinka
orinka - 20.7.2011 9:45

Holky, věřte mi, cukru skutečně není málo, je to akorát, aby se nepřebila meruňková pikantní chuť. Kdyby to nebylo po generace vyzkoušené, neradila bych to. A to si představte, že babička neměla twist off uzávěry a povazovala to pergamenem.smajlik - 58

 
orinka
orinka - 20.7.2011 9:43

Světlonoska: není pravda. Tenhle džem je výborný a nikdy se nezkazil. Není potřeba přeslazovat, sladké je to dost.smajlik - 58

 
orinka
orinka - 20.7.2011 9:43

sharon: žádnou, sama mám málosmajlik - 68 - ze 3 kil je 8 skleniček.

 
Světlonoska
Světlonoska - 20.7.2011 9:40

smajlik - 76Zřejmě za 1.republiky šetřili více s cukrem a proto ho je v receptu tak málosmajlik - 58

 
štoudev
štoudev - 20.7.2011 9:34

Linda: pro tebe bych to udělala bez řečí - ale marmelády nejím a tudíž ani nevyrábím smajlik - 14

 
Linda
Linda - 20.7.2011 9:27

majucha: bez vyzrnkovat maliny a predved marmeládu smajlik - 42

 
Světlonoska
Světlonoska - 20.7.2011 9:13

NA kilo merunek tak málo cukru?Mělo by být aspon 0,8kgsmajlik - 64

Min.týden jsem smajlik - 66smajlik - 16je zavařovala napul s jablky a nikdo nic nepoznalsmajlik - 94

Slupky by loupal leda blázensmajlik - 16děvčata,na co máme tyčovíé mixerysmajlik - 58a slupky do střev jsou jen potřebasmajlik - 98smajlik - 47smajlik - 34

 
sharon
sharon - 20.7.2011 9:12

manka: 8:59....smajlik - 68smajlik - 47

 
Kadla
Kadla - 20.7.2011 9:10

majucha: No, ale úplně nejhorší je vyndávat semínka z kuliček hroznového vína smajlik - 34

 
janulka57
janulka57 - 20.7.2011 9:07

Džem jsem dělala v nedělismajlik - 47,ale příště zkusím podle tohoto receptu.smajlik - 31obrázek - P7170699.JPG

 
štoudev
štoudev - 20.7.2011 9:01

Linda: s jahodama je strašná práce a těch zrníček, co musíš vyndat smajlik - 80smajlik - 42

 
manka
manka - 20.7.2011 8:59

Linda: jahody se blbě loupou.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-48
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77178.
    Archiv anket.