Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Med ze smrkových výhonků

Med ze smrkových výhonků

Natrháme si 40 dkg mladých, světlounce zelených štětiček ze smrku, co teď právě vyrůstají (trháme na čistém místě bez výfukových plynů!). Skutečně jen ze smrku, nepoplést s tisem!

Smrkové štětičky v hrnci svařujeme se 3/4 l vody a vaříme půl hodiny od bodu varu. Nejlépe večer a necháme zakryté louhovat do rána. Vychladlé dobře scedíme, výhonky ještě vymačkáme, abychom nepřišli o cennou tekutinu.

Přecezený odvar pak s 1 kg krystalového cukru svařujeme na požadovanou medovou konzistenci - během míchání stále kontrolujte hustotu kápnutím na studený talířek, ať to nepřevaříte. Med pak nalejeme do malých skleniček, zašroubujeme a necháme dnem nahoru vychladnout. Přeju dobré chutnání, Orinka

Děkujeme za recept.

Lenka Moučková


3.5.2012   Rubrika: Konzervujeme   |   Komentářů 53   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,7/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Med ze smrkových výhonků

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-52
Linda
Linda - 3.5.2012 11:34

Kadla: na zahrade to beru, ale v prirode nemám pochopeni. Ano je to blbych 400g a na smrcku to neni videt.... 400g x buh vi kolik lidi, protoze med chutná fantasticky smajlik - 66

 
Kadla
Kadla - 3.5.2012 11:03

Linda: To se ti jen zdá.... Já vloni orvala náš smrk na zahradě a ani to na něm nebylo vidět...

 
sharon
sharon - 3.5.2012 10:50

Kawa: musíš zafačovat...smajlik - 95

 
Kawa
Kawa - 3.5.2012 10:36

sharon: neblbni - se přilepím k peřině... smajlik - 76 smajlik - 68

 
Kawa
Kawa - 3.5.2012 10:35

orinka: no jo no...na tvorbu lepidel co mění skupenství nemám odhad... smajlik - 55

 
orinka
orinka - 3.5.2012 10:30

Kawa: neboj se, že z jedné dávky toho bůhvíkolik bude. Matně si vzpomínám, že to vyšlo cca do 5 skleniček. Malýchsmajlik - 16

 
sharon
sharon - 3.5.2012 10:25

Kawa: alkohol chlastat a na kolena med...smajlik - 98

 
Kawa
Kawa - 3.5.2012 10:21

orinka: oh děkuji...já bysem pro jistotu radši udělala na zkoušku jenom trošku, protože si tu chuť neumím představit, tak kdyby mi to náhodou nešmakovalo, tak ať toho není jak pro regiment...smajlik - 30 třeba pampeliškový med mi přijde naprosto hnusný a s medem nic nemající společného - krom vzhledu... smajlik - 97

 
magic11
magic11 - 3.5.2012 10:19

sharon: smajlik - 47

 
Kawa
Kawa - 3.5.2012 10:19

sharon: mazat nebo chlastat..? smajlik - 68

 
orinka
orinka - 3.5.2012 10:18

sharon: a skauti za první republiky si na čundrech vařívali čaj z jehličí, normálního, ne výhonků a taky to měli dobré.smajlik - 57

 
sharon
sharon - 3.5.2012 10:09

info:

Postup
Ještě měkké a křehké smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 -30 minut. Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme - odpařujeme do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic. Používá se např. do čaje. Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci. Výhonky se dají naložit i do alkoholu a tím získat účinnou tinkturu užívanou taky např. na revmatické klouby.

 
dadka
dadka - 3.5.2012 10:01

Když jsme ještě za totáče jezdili na dovolenou do Vysokých Tater, tak tam jsme si trhali smrkové výhonky, prosypali je jen krystalovým cukrem a nechali je úplně rozpustit.Nic se nevařilo.

 
Světlonoska
Světlonoska - 3.5.2012 10:00

Podobně se dělá pampeliškový med,ale letos ho dělat asi nebudu,počkám si až na květ černého bezu na štávusmajlik - 94

 
manka
manka - 3.5.2012 9:52

orinka: úplně si to dovedu představit. loni jsem ho nestihla, tak letos.

 
magic11
magic11 - 3.5.2012 9:51

manka: orinka: díky, jdu do toho smajlik - 47

 
manka
manka - 3.5.2012 9:48

magic11:
Smrkový med usnadňuje vykašlávání při silném kašli, kataru hltanu, bronchitidě a chřipce. Obzvlášť vhodný je pro děti.
to jsem si našla na netu.

 
orinka
orinka - 3.5.2012 9:48

magic11: vhodný je určitě na všecko možné, při nachlazení teda určitě, ale jeho největší předností je nedostižná chuť, to se nedá s jiným srovnat.

 
magic11
magic11 - 3.5.2012 9:44

holky, a na jaké neduhy je tento med vhodný? dělat to jen tak se mi nechce, to si koupím od včelaře normální med. Dejte tip, jestli mám jít na chatě orvat smrčky smajlik - 68

 
magic11
magic11 - 3.5.2012 9:44

holky, a na jaké neduhy je tento med vhodný? dělat to jen tak se mi nechce, to si koupím od včelaře normální med. Dejte tip, jestli mám jít na chatě orvat smrčky smajlik - 68

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-52
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77050.
    Archiv anket.