Med ze smrkových výhonků
Natrháme si 40 dkg mladých, světlounce zelených štětiček ze smrku, co teď právě vyrůstají (trháme na čistém místě bez výfukových plynů!). Skutečně jen ze smrku, nepoplést s tisem!
Smrkové štětičky v hrnci svařujeme se 3/4 l vody a vaříme půl hodiny od bodu varu. Nejlépe večer a necháme zakryté louhovat do rána. Vychladlé dobře scedíme, výhonky ještě vymačkáme, abychom nepřišli o cennou tekutinu.
Přecezený odvar pak s 1 kg krystalového cukru svařujeme na požadovanou medovou konzistenci - během míchání stále kontrolujte hustotu kápnutím na studený talířek, ať to nepřevaříte. Med pak nalejeme do malých skleniček, zašroubujeme a necháme dnem nahoru vychladnout. Přeju dobré chutnání, Orinka
Děkujeme za recept.
3.5.2012 Rubrika: Konzervujeme | Komentářů 53 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Med ze smrkových výhonků
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Kadla: na zahrade to beru, ale v prirode nemám pochopeni. Ano je to blbych 400g a na smrcku to neni videt.... 400g x buh vi kolik lidi, protoze med chutná fantasticky
Linda: To se ti jen zdá.... Já vloni orvala náš smrk na zahradě a ani to na něm nebylo vidět...
Kawa: musíš zafačovat...
sharon: neblbni - se přilepím k peřině...
orinka: no jo no...na tvorbu lepidel co mění skupenství nemám odhad...
Kawa: neboj se, že z jedné dávky toho bůhvíkolik bude. Matně si vzpomínám, že to vyšlo cca do 5 skleniček. Malých
Kawa: alkohol chlastat a na kolena med...
orinka: oh děkuji...já bysem pro jistotu radši udělala na zkoušku jenom trošku, protože si tu chuť neumím představit, tak kdyby mi to náhodou nešmakovalo, tak ať toho není jak pro regiment... třeba pampeliškový med mi přijde naprosto hnusný a s medem nic nemající společného - krom vzhledu...
sharon:
sharon: mazat nebo chlastat..?
sharon: a skauti za první republiky si na čundrech vařívali čaj z jehličí, normálního, ne výhonků a taky to měli dobré.
info:
Postup
Ještě měkké a křehké smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 -30 minut. Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme - odpařujeme do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic. Používá se např. do čaje. Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci. Výhonky se dají naložit i do alkoholu a tím získat účinnou tinkturu užívanou taky např. na revmatické klouby.
Když jsme ještě za totáče jezdili na dovolenou do Vysokých Tater, tak tam jsme si trhali smrkové výhonky, prosypali je jen krystalovým cukrem a nechali je úplně rozpustit.Nic se nevařilo.
Podobně se dělá pampeliškový med,ale letos ho dělat asi nebudu,počkám si až na květ černého bezu na štávu
orinka: úplně si to dovedu představit. loni jsem ho nestihla, tak letos.
manka: orinka: díky, jdu do toho
magic11:
Smrkový med usnadňuje vykašlávání při silném kašli, kataru hltanu, bronchitidě a chřipce. Obzvlášť vhodný je pro děti.
to jsem si našla na netu.
magic11: vhodný je určitě na všecko možné, při nachlazení teda určitě, ale jeho největší předností je nedostižná chuť, to se nedá s jiným srovnat.
holky, a na jaké neduhy je tento med vhodný? dělat to jen tak se mi nechce, to si koupím od včelaře normální med. Dejte tip, jestli mám jít na chatě orvat smrčky
holky, a na jaké neduhy je tento med vhodný? dělat to jen tak se mi nechce, to si koupím od včelaře normální med. Dejte tip, jestli mám jít na chatě orvat smrčky