Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Med ze smrkových výhonků

Med ze smrkových výhonků

Natrháme si 40 dkg mladých, světlounce zelených štětiček ze smrku, co teď právě vyrůstají (trháme na čistém místě bez výfukových plynů!). Skutečně jen ze smrku, nepoplést s tisem!

Smrkové štětičky v hrnci svařujeme se 3/4 l vody a vaříme půl hodiny od bodu varu. Nejlépe večer a necháme zakryté louhovat do rána. Vychladlé dobře scedíme, výhonky ještě vymačkáme, abychom nepřišli o cennou tekutinu.

Přecezený odvar pak s 1 kg krystalového cukru svařujeme na požadovanou medovou konzistenci - během míchání stále kontrolujte hustotu kápnutím na studený talířek, ať to nepřevaříte. Med pak nalejeme do malých skleniček, zašroubujeme a necháme dnem nahoru vychladnout. Přeju dobré chutnání, Orinka

Děkujeme za recept.

Lenka Moučková


3.5.2012   Rubrika: Konzervujeme   |   Komentářů 53   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,7/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Med ze smrkových výhonků

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-52
Světlonoska
Světlonoska - 3.5.2012 9:40

orinka: smajlik - 61Díky za typsmajlik - 94smrky máme u řadovky,hned se na ně vrhnu,výhonků i cukru máme dostsmajlik - 47

 
orinka
orinka - 3.5.2012 9:31

Kawa: teď jsem kvůli tobě vytáhla kastrol na vaření marmelády a průměr dna je 24 cm, čili nic obrovského. Beztak to musíš vařit po jednotlivých dávkách, aby se to rychle udělalo. A nezakrytésmajlik - 68 vzpomínám si na své začátky, pěkně jsem kastrol s marmeládou přikryla poklicí a pak se nestačila divit, proč to furt nehoustnesmajlik - 72smajlik - 14

 
orinka
orinka - 3.5.2012 9:27

Kawa: ne, neboj, to je pytlíček, fakt toho není tak moc, jak si představuješsmajlik - 16

 
orinka
orinka - 3.5.2012 9:27

Linda: z obrovského smrku když obereš jednu haluz, tak to snad není taková hrůza? Není to ani vidět. Však já nenavádím otrhávat mrňata.smajlik - 58

 
manka
manka - 3.5.2012 9:15

Linda: prosím tě, vždyť to se dělávalo už za našich babiček. však neorveš celý strom ne? to bys nesměla trhat vůbec nic.

 
manka
manka - 3.5.2012 9:14

orinka: už se na něho chystám, ale ještě nejsou výhonky, jen takový malý kuličky

 
Kawa
Kawa - 3.5.2012 9:13

eh...40 dkg..? probůh jak velký lavor je na ty větve třeba? to bude fest, ne..? pude to udělat přímou úměrou třeba z třetinového množství..? smajlik - 61

 
Linda
Linda - 3.5.2012 8:43

Nemuzu si pomoci ,ale tohle je likvidace prirody! Nemám nic proti pampeliskovemu medu, koprivam coby koreni apod, to je stejne vsechno plevel. Ale mladé jemnoucké vyhonky smrcku narvat k vuli my mlsote, tak to teda ne.
Samozrejme neco jiného je pokud má nekdo smrcek na zahrade a potrebuje ho udrzet v rozumnych rozmerech, tak mu holt jednou do roka prisrtrihne vetvicky a rovnou si mslne - dve mouchy jednou ranou smajlik - 16.

 
Jarča*
Jarča* - 3.5.2012 8:13

Recept si ukládámsmajlik - 47 - máme na zahradě dva velké až přerostlé smrky plné výhoků, tam doufám můžeme trhat jak chcemesmajlik - 68

 
sharon
sharon - 3.5.2012 8:04

Orinko, musím prohlédnout ten náš smrk na zahradě.....smajlik - 47

 
sharon
sharon - 3.5.2012 8:04

Klekí: Petro nestraš....smajlik - 68

 
Klekí
Klekí - 3.5.2012 7:30

Kdysi jsem dělávala a bylo to dobré.

Jen malá připomínka, pokud vás při této bohulibé činnosti - trhání mladých výhodnků, chytne někdo z lesní správy, zaplatíte, podle nálady správce, i docela mastnou pokutu.
Dobrou chuť smajlik - 58smajlik - 47

 
Kadla
Kadla - 3.5.2012 7:23

Orinko, vloni jsem ten med dělala podle tohoto tvého receptu a byl to nejlepší med, co jsem kdy měla...smajlik - 60 Už se na něj letos zase chystám, ale náš smrk je ještě málo obrostlý novými výhonky...

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-52
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77048.
    Archiv anket.