Reklama: Moderní tapety na zeď a povlečeníModerní vliesové tapety IMPOL TRADE 

Magazín pro Šťastné ženy

 

Klasika nebo „moderna?“ Jaké menu bude na vašem štědrovečerním stole?

Klasika nebo „moderna?“ Jaké menu bude na vašem štědrovečerním stole?

S kolegyněmi v práci si v posledních dnech hodně povídáme o blížících se Vánocích. A já zjišťuju, že se naše národní tradice začínají pomalu, ale jistě nějak vytrácet. Hlavně co se týká štědrovečerní večeře. Je nás v našem kolektivu jenom pár, které budeme připravovat naši národní klasiku – smaženého kapra, bramborový salát, rybí polévku, kubu.

Hodně kolegyň bude chystat například lososa, pečené brambory, případně jiné ryby upravené na všemožné způsoby, jak je známe hlavně ze středomořské kuchyně. Rybí polévku dělat nebudou, kubu také ne. Víc než polovina kolegyň taky nepeče vánoční cukroví, ale buď si objedná, nebo dokonce koupí v supermarketu. Vánočku budeme péct jenom tři, ostatní si ji koupí, nebo dostanou.

Vím, že je to každého věc a samozřejmě proti tomu nic nemám. Ať si to každý dělá, jak mu vyhovuje. Ale když jsem se nad tím zamyslela, tak mi to připadá jaké taková nějaká novota posledních let. Dřív byl salát a kapr snad v každé rodině.

Docela by mě zajímalo, jak je to u vás. Berte to, prosím, jenom jako odlehčené téma, jako takový malý průzkum.

Moje otázka tedy zní: Jaké menu budete chystat na štědrovečerní večeři?

Madlen


20.12.2016   Rubrika: Tradice a lidové obyčeje   |   Komentářů 58   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Klasika nebo „moderna?“ Jaké menu bude na vašem štědrovečerním stole?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-58
Ivi
Ivi - 21.12.2016 16:57

Když byl synek malý, zdobili jsme pozdě v noci z 23. na 24., ale už jsme všichni dospělí, tak zdobím den nebo dva předem, ale rozsvěcujeme až na Štědrý den a většinou nechávám tak do půlky ledna, protože děti sice nemáme, ale já mám ráda vánoční světýlka. smajlik - 68
K večeři máme vepřový a kuřecí řízek s bramborovým salátem. Polévku většinou nedělám, protože o ni rodina nestojí. Letos chci zkusit k obědu staročeského kubu, tak uvidím.

 
Barča Z
Barča Z - 21.12.2016 16:18

YXH: No ano.Ja treba nejsem proti,kdyz se kvuli deckam necha stromek jeste po Novem roce.

 
YXH
YXH - 21.12.2016 15:58

Barča Z: No prave s tim stromkem to taky delame 23. Tady je zdobi nekdy uz v puli listopadu smajlik - 76 je to jako u blbejch. I kdyz je umely tak se z toho prasi a nez jsou vanoce tak se to okoukasmajlik - 65

 
Barča Z
Barča Z - 21.12.2016 13:57

annie: smajlik - 75Tak to mas pravdu.Ja zdobim vecer 23,abych se probudila do vanocni nalady.Vim totiz moc dobre,ze kdybych doma koukala na stromek treba 14 dni dopredu,zevsednelo by mi to a na Vanocni den bych uz z toho nemela nic.

 
annie
annie - 21.12.2016 11:54

Tornado-lou - máš pravdu - ta "klasika" zas taková klasika není. Cukroví se taky nepeče kdoví jak dlouhou dobu, stromeček taky není tak dlouhá tradice. Zrovna tak dárky.

 
annie
annie - 21.12.2016 11:51

U nás klasika - kuba, polévku míváme odjakživa houbovou bramboračku, salát, někdy kapra, někdy filety na řízek...
Mě celkem vyvádí z míry, když velká část známých s malými dětmi zdobí stromek už na začátku prosince...
Prý:"aby si děti užily" - mě se naopak nejvíc líbí to čekání, těšení se, ne, že si děcka vzpomenou, dupnou nožkou a letí se hned okamžitě zdobit.
Co se týká cukroví, tak v okolí, z holek pod třicet let, peče málokterá. Hodně dostává od maminek a babiček, část kupuje. Není čas, někdo to nedělá rád. Mě osobně to kupované moc nechutná - raději udělám míň, ale domácího.

 
Barča Z
Barča Z - 21.12.2016 9:55

evropka: smajlik - 31Tady ve Spanelsku si darky davaji pod stromek 24.12 vecer jako u nas ,ale spousta rodin to nedela vubec.Ne proto,ze by na to nemeli,ale proste to nemaji ve zvyku.Jsou i rodiny co davaji darek pod stromek az 25 rano a jsou i rodiny co vubec nestroji stromek.Delaji spise betlemy.Jsem tu 17 let a vidim velky rozdil,kdyz jsem tady zacinala tak v obchodech se dalo koupit jen maly vyber vanocni vyzdoby,ale dnes jsou obchody natriskane umelymi stromky,ozdoby ,retezy,vsechno mozne jako v Cechach.Zive stromky se daji koupit pres zahradnictvi z dovozu od nekud ze severu,myslim Dansko nebo Svedsko.Maly stromek okolo 1600kc.Jinak hlavni darkove silenstvi pro deti tu neni na Stedry vecer,ale na Tri krale.

 
krasaka
krasaka - 21.12.2016 9:42

smajlik - 61Doma vařívala maminka i hrachovou polévku s osmaženými kostičkami housky, ale je to příliš syté a pak už zbylo v žaludku málo místasmajlik - 68
Tudíž klasika : bramb.salát,kuřecí řízky smažené a rybu dávám na gril bez tuku /letos lososa, merluzu a emperador=mečoun obecný/-kapra nejím od dětství,kdy se sestra málem udusila rybí kůstkousmajlik - 66
Ráno vánočku, příp. k obědu sardinky či raději NIC,abych mohla uzřít zlaté prasátkosmajlik - 68
Při slunečném počasí-což je každoročně-jedeme s smajlik - 40smajlik - 40 odpoledne na pláž a vracíme se,když se stmívá-večeříme na zahrádce,kde roste i stromek,ozdobený háčkov.ozdůbkami!
Salát s řízky+světlou norimberskou klobásou vydrží po několik dní-cukroví nepeču, ,jen tiramisu si nazdobím kopcem šlehačky a k pití Sangrii smajlik - 38
smajlik - 40smajlik - 40 papají ryby také /nejraději lososa/ a mám pro ně velké kosti + prasečí uzená ouška smajlik - 47

 
mariena
mariena - 20.12.2016 23:27

Bramborový salát,řízek,jinak nic,každý si vždycky nandal tolik,že nic jiného nechtěl.Jen jsem dělala ovocný salát s mrkví,to si každý dal dlouho po večeři.Teď dělám br.salát 23.12. Na Štědrý den osmažím řízky,nandám to synovi do sklenice a alobalu,v poledne odjíždí do práce a vrátí se až 25. k poledi.Já dojdu odpoledne na hřbitov,večer se uvelebím na gauči s řízkem a trochou salátu a bude mi fajn.Babetka bude žižlat uzené prasečí ouško,co dostane k Ježíšku.Tak šťastné a veselésmajlik - 31

 
YXH
YXH - 20.12.2016 21:12

25 jsme u deti, darky se u nich rozdavaji rano, tak udelame vetsi snidani "brunch" snidano - obed a mistni tradicni krutu budu delat 26. Plnenou nadivkou, stouchane brambory, zeleninu, omacku z kruty a brusinky.

 
YXH
YXH - 20.12.2016 21:08

krasaka: U nas se tilapia prodava, ale zalezi odkud je, stejne tak pangas a kapr. Jak je to z asijskeho dovozu tak to nekoupim, to radsi naseho lososa, je drazsi nez tilapia, ale neotravim rodinu smajlik - 68

 
YXH
YXH - 20.12.2016 20:59

U nas tak nejak spis klasika losos obalovany jako rizek, bramborovy salat a kuba. Rybi polevku u nas nikdo neji a kapr nam nechutna, nehlede na to, ze je drazsi nez losos a privezeny od nekud z ciny takze je to plne chemickych sajrajtu.
Vanocek pecu vetsinou 7, 4 vetsi a 3 mensi, protoze hodne chutnaji nam i nasim kamaradum, tak je dostanou i jako cast darku spolu s cukrovim.
Toho jsem delala 6 krabic. Jenom rohlicky delam z 8 davek a linecke nejmin z 5. Jde to hodne na odbyt, nase cukrovi tady lidem hodne chutna. Take isilske dorticky a kavove ovalky plnene kremem smajlik - 68

 
sharon
sharon - 20.12.2016 20:17

nevím sice co je perzistentní a navíc mě to uráží...............

 
evropka
evropka - 20.12.2016 20:07

Barča Z: děkujeme za info a kdy se rozdávají dárky?smajlik - 60
u nás klasika,kapr ten největší a hlavně aby zbylo NA druhý den za studena,rybí polévka salát,v poledne zelňačka ,cukroví jsem nechala dělat a hlavně 25 nikdy nevaříme,neb nám je těžko ze ŠD.26 asi budeme dojídat chlebíčky

 
krasaka
krasaka - 20.12.2016 20:06

sharon: Tilápie obsahuje jedovatý a chemický dioxin, původem je to toxická látka. Tato chemikálie je velmi perzistentní a v těle zůstane klidně velmi dlouhou dobu, od 7 – 11 let. smajlik - 57

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-58
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Anketa

Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

Zpíváte si občas doma?

Celkem hlasovalo 78338.
Archiv anket.