Zapékané špagety se zelím
Jelikož tu už dlouho nebyl recept s kečupem nebo rajským protlakem (hahaha), rozhodla jsem se přidat jeden svůj oblíbený.
Na 4 – 5 porcí potřebujete:
- 1 balíček bezvaječných špaget
- sůl (do vody na vaření špaget)
- 1 balíček kysaného zelí
- 2 větší cibule
- olej na usmažení cibule
- 3 polévkové lžíce cukru
- 5 malých konzerv (nebo 3 větší konzervy) rajského protlaku (když je protlaku více, rozhodně to neuškodí)
- 40 dkg strouhaného Eidamu (nebo více - podle chuti)
Postup:
Špagety uvaříme klasickým způsobem v osolené vodě. Pozor, nesmí se rozvařit, správně by měly být al dente. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a smažíme na oleji. Když začne cibulka růžovět, přidáme cukr a necháme ještě krátkou chvíli smažit, aby cibule došla a cukr zkaramelizoval (za stálého míchání). Pak do cibulky přidáme rajský protlak, vše chvíli prohřejeme a odstavíme z plotny.
Hotové špagety scedíme a vložíme do pekáče nebo zapékací mísy. Ke špagetám přidáme balíček kysaného zelí, ze kterého jsme vymačkali šťávu (jinak by to bylo moc kyselé) a nakonec přidáme připravenou protlakovou směs, která mezitím trochu vychladla, a zhruba polovinu nastrouhaného sýra. Vše pořádně promícháme a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Pečeme, dokud špagety na vršku nezačnou být trošku připečené (celé jídlo by shora mělo být křupavé). Pak pekáč vyndáme, posypeme zbývajícím strouhaným sýrem a dáme ještě chvíli zapéct, a to na tak dlouho, aby sýr byl také mírně křupavý (nejen rozteklý). Většinou je to okamžik, kdy sýr začne místy růžovět. Osobně používám více protlaku a více sýra (na posyp), než je v receptu. Nechť si každý upraví podle své chuti. Pozor – kečup je chuťově zcela nevhodný. Stejně tak čerstvá ani konzervovaná rajčata nejsou to pravé ořechové – udělají z toho něco úplně jiného (vyzkoušela jsem a rozhodně mne to nenadchlo). A ještě jedna rada - v žádném případě nevynechávejte cukr. Jídlo by bylo příliš kyselé. Dobrou chuť přeji.
3.8.2011 Rubrika: Těstoviny | Komentářů 56 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zapékané špagety se zelím
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Zvědavka: taky si děláme sami, já to kupovanýale někdo prostě nemá ty možnosti
A já si dělám zelí zásadně sama. Z obchodu mi ani jedno ještě nechutnalo. Jen ho nedávám do toho velkého hrnce kvasit, ale pěkně do sklenic, ono to přes víčko taky vykvasí a pak drží. A kdyby se nesežralo, tak vydrží i pár let.
A maso nemusím. Zvlášť ne uzeniny a spol.
Kadla: tak u nás maso často ale s kopcem zeleniny...dnes máme třeba zapečenou cuketu s masem a k tomu mísu salátu z čínskýho zelí.....chlap když maká, musí se najíst i když nepohrdne ani palačinkama...
orinka: nesmíš dělat hromady.....pak nejsou vzácné...já teda řízky miluju....
sharon: Já maso taky ráda, ale stačí mi tak 1-2x týdně maximálně.
sharon: jak kdo - já měla před týdnem hromadu kuřecích řízků výborné chuti i kvality a pak jsem se musela nutit, nikdo už řízek nechtěl. Maso jen občas, pak mi chutná, denně bych nemohla Ale dneska teda svíčková, že ji chtěl vnuk.
zlatíčka , papejte si co chcete ale řízek je řízek....
orinka:
Kadla: jo, až teď vidím, že si 3x přidal. Milánek se prostě jenom přežral
Kadla: bláto na hřišti?? Ale to nemuselo být z toho.
O víkendu jsem zapékala těstoviny s olivami, rajčaty a sýrem - recept našel manžel a poslal na můj mail - tak jsem to za tu jeho iniciativu uvařila - a ve třech jsme sežrali celý pekáč. I tomu masožravci to chutnalo a prý to mám zas někdy uvařit.
manka: já ho znova ukuchtím, poměřím a zvážím a vyfotím ... a pošlu
Markýza: tak zapátrej a poděl se
Kadla: manka: klidně, akorát jsem to vařila odhadem, tak musím nějak dát dohromady poměry - škoda, že jsem to nevyfotila
Vypadá to zajímavě, ale my nejsme špagetoví.....
Milda3: prosím zadrž tok tvých myšlenek...vaříme a jíme
Kadla: to nemuselo být ani po tom jídle,mýmu švárovi se to stává dost často,asi 5-6 x za rok ,že neodhadne že je bláto před východem a po pšou...,ho má na hřišti
jinak já mám kysaný zelí rád a určo to zkusím a vím že mi to bude chutnat
Markýza: Tak pošli ten recept do redakce.. Mne by to taky zajímalo.
Markýza: tak to by mě taky zajímalo, ten recept
Kadla: no, mužská část mé domácnosti se taky v sobotu dívala s nedůvěrou na přípravu zeleninového rizota se smetanou a sýrem, a zklamaně zjistila, že tam není maso - aby nakonec vyjedli hrnec do čista, ani zrníčko rýže v něm nezůstalo