Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Zapékané špagety se zelím

spagetysezelim

Jelikož tu už dlouho nebyl recept s kečupem nebo rajským protlakem (hahaha), rozhodla jsem se přidat jeden svůj oblíbený.

Na 4 – 5 porcí potřebujete:

  • 1 balíček bezvaječných špaget
  • sůl (do vody na vaření špaget)
  • 1 balíček kysaného zelí
  • 2 větší cibule
  • olej na usmažení cibule
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 5 malých konzerv (nebo 3 větší konzervy) rajského protlaku (když je protlaku více, rozhodně to neuškodí)
  • 40 dkg strouhaného Eidamu (nebo více - podle chuti)

 

Postup:

Špagety uvaříme klasickým způsobem v osolené vodě. Pozor, nesmí se rozvařit, správně by měly být al dente. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a smažíme na oleji. Když začne cibulka růžovět, přidáme cukr a necháme ještě krátkou chvíli smažit, aby cibule došla a cukr zkaramelizoval (za stálého míchání). Pak do cibulky přidáme rajský protlak, vše chvíli prohřejeme a odstavíme z plotny.


Hotové špagety scedíme a vložíme do pekáče nebo zapékací mísy. Ke špagetám přidáme balíček kysaného zelí, ze kterého jsme vymačkali šťávu (jinak by to bylo moc kyselé) a nakonec přidáme připravenou protlakovou směs, která mezitím trochu vychladla, a zhruba polovinu nastrouhaného sýra. Vše pořádně promícháme a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Pečeme, dokud špagety na vršku nezačnou být trošku připečené (celé jídlo by shora mělo být křupavé). Pak pekáč vyndáme, posypeme zbývajícím strouhaným sýrem a dáme ještě chvíli zapéct, a to na tak dlouho, aby sýr byl také mírně křupavý (nejen rozteklý). Většinou je to okamžik, kdy sýr začne místy růžovět. Osobně používám více protlaku a více sýra (na posyp), než je v receptu. Nechť si každý upraví podle své chuti. Pozor – kečup je chuťově zcela nevhodný. Stejně tak čerstvá ani konzervovaná rajčata nejsou to pravé ořechové – udělají z toho něco úplně jiného (vyzkoušela jsem a rozhodně mne to nenadchlo). A ještě jedna rada - v žádném případě nevynechávejte cukr. Jídlo by bylo příliš kyselé. Dobrou chuť přeji.

 

spagetyvelke

 

 

Kadla


3.8.2011   Rubrika: Těstoviny   |   Komentářů 56   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Zapékané špagety se zelím

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-58
manka
manka - 3.8.2011 12:21

Zvědavka: taky si děláme sami, já to kupovanýsmajlik - 11ale někdo prostě nemá ty možnosti

 
Zvědavka
Zvědavka - 3.8.2011 11:55

A já si dělám zelí zásadně sama. Z obchodu mi ani jedno ještě nechutnalo. Jen ho nedávám do toho velkého hrnce kvasit, ale pěkně do sklenic, ono to přes víčko taky vykvasí a pak drží. A kdyby se nesežralo, tak vydrží i pár let.smajlik - 64

A maso nemusím. Zvlášť ne uzeniny a spol.

 
sharon
sharon - 3.8.2011 11:27

Kadla: tak u nás maso často ale s kopcem zeleniny...dnes máme třeba zapečenou cuketu s masem a k tomu mísu salátu z čínskýho zelí.....chlap když maká, musí se najíst i když nepohrdne ani palačinkama...smajlik - 68

 
sharon
sharon - 3.8.2011 11:25

orinka: nesmíš dělat hromady.....pak nejsou vzácné...já teda řízky miluju....

 
Kadla
Kadla - 3.8.2011 11:16

sharon: Já maso taky ráda, ale stačí mi tak 1-2x týdně maximálně.

 
orinka
orinka - 3.8.2011 11:11

sharon: jak kdo - já měla před týdnem hromadu kuřecích řízků výborné chuti i kvality a pak jsem se musela nutit, nikdo už řízek nechtěl. Maso jen občas, pak mi chutná, denně bych nemohlasmajlik - 26 Ale dneska teda svíčkovásmajlik - 58, že ji chtěl vnuk.

 
sharon
sharon - 3.8.2011 11:00

zlatíčka , papejte si co chcete ale řízek je řízek....smajlik - 68

 
Kadla
Kadla - 3.8.2011 10:39

orinka: smajlik - 16

 
orinka
orinka - 3.8.2011 10:16

Kadla: jo, až teď vidím, že si 3x přidal. Milánek se prostě jenom přežralsmajlik - 68

 
orinka
orinka - 3.8.2011 10:15

Kadla: bláto na hřišti?? Ale to nemuselo být z toho.

 
Juana
Juana - 3.8.2011 10:06

O víkendu jsem zapékala těstoviny s olivami, rajčaty a sýrem - recept našel manžel a poslal na můj mail - tak jsem to za tu jeho iniciativu uvařila - a ve třech jsme sežrali celý pekáč. I tomu masožravci to chutnalo a prý to mám zas někdy uvařit.

 
Markýza
Markýza - 3.8.2011 9:45

manka: já ho znova ukuchtím, poměřím a zvážím a vyfotím ... a pošlu smajlik - 61

 
manka
manka - 3.8.2011 9:15

Markýza: tak zapátrej a poděl se

 
Markýza
Markýza - 3.8.2011 8:52

Kadla: manka: klidně, akorát jsem to vařila odhadem, tak musím nějak dát dohromady poměry - škoda, že jsem to nevyfotila

 
dadka
dadka - 3.8.2011 8:33

Vypadá to zajímavě, ale my nejsme špagetoví.....

 
evropka
evropka - 3.8.2011 8:30

Milda3: prosím zadrž tok tvých myšlenek...smajlik - 42vaříme a jímesmajlik - 38

 
Milda3
Milda3 - 3.8.2011 8:20

Kadla: to nemuselo být ani po tom jídle,mýmu švárovi se to stává dost často,asi 5-6 x za rok ,že neodhadne že je bláto před východem a po pšou...,ho má na hřišti

jinak já mám kysaný zelí rád a určo to zkusím a vím že mi to bude chutnat

 
Kadla
Kadla - 3.8.2011 8:18

Markýza: Tak pošli ten recept do redakce.. Mne by to taky zajímalo.

 
manka
manka - 3.8.2011 8:17

Markýza: tak to by mě taky zajímalo, ten recept

 
Markýza
Markýza - 3.8.2011 8:14

Kadla: no, mužská část mé domácnosti se taky v sobotu dívala s nedůvěrou na přípravu zeleninového rizota se smetanou a sýrem, a zklamaně zjistila, že tam není maso - aby nakonec vyjedli hrnec do čista, ani zrníčko rýže v něm nezůstalo smajlik - 16

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-58
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77046.
    Archiv anket.