Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Klasika nebo „moderna?“ Jaké menu bude na vašem štědrovečerním stole?

Klasika nebo „moderna?“ Jaké menu bude na vašem štědrovečerním stole?

S kolegyněmi v práci si v posledních dnech hodně povídáme o blížících se Vánocích. A já zjišťuju, že se naše národní tradice začínají pomalu, ale jistě nějak vytrácet. Hlavně co se týká štědrovečerní večeře. Je nás v našem kolektivu jenom pár, které budeme připravovat naši národní klasiku – smaženého kapra, bramborový salát, rybí polévku, kubu.

Hodně kolegyň bude chystat například lososa, pečené brambory, případně jiné ryby upravené na všemožné způsoby, jak je známe hlavně ze středomořské kuchyně. Rybí polévku dělat nebudou, kubu také ne. Víc než polovina kolegyň taky nepeče vánoční cukroví, ale buď si objedná, nebo dokonce koupí v supermarketu. Vánočku budeme péct jenom tři, ostatní si ji koupí, nebo dostanou.

Vím, že je to každého věc a samozřejmě proti tomu nic nemám. Ať si to každý dělá, jak mu vyhovuje. Ale když jsem se nad tím zamyslela, tak mi to připadá jaké taková nějaká novota posledních let. Dřív byl salát a kapr snad v každé rodině.

Docela by mě zajímalo, jak je to u vás. Berte to, prosím, jenom jako odlehčené téma, jako takový malý průzkum.

Moje otázka tedy zní: Jaké menu budete chystat na štědrovečerní večeři?

Madlen


20.12.2016   Rubrika: Tradice a lidové obyčeje   |   Komentářů 60   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Klasika nebo „moderna?“ Jaké menu bude na vašem štědrovečerním stole?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-58
evropka
evropka - 20.12.2016 20:07

Barča Z: děkujeme za info a kdy se rozdávají dárky?smajlik - 60
u nás klasika,kapr ten největší a hlavně aby zbylo NA druhý den za studena,rybí polévka salát,v poledne zelňačka ,cukroví jsem nechala dělat a hlavně 25 nikdy nevaříme,neb nám je těžko ze ŠD.26 asi budeme dojídat chlebíčky

 
krasaka
krasaka - 20.12.2016 20:06

sharon: Tilápie obsahuje jedovatý a chemický dioxin, původem je to toxická látka. Tato chemikálie je velmi perzistentní a v těle zůstane klidně velmi dlouhou dobu, od 7 – 11 let. smajlik - 57

 
sharon
sharon - 20.12.2016 17:52

u nás bývá polévka hovězí - rybí se mi zprotivila když jsem byla těhotná.....jinak brsalát, kapr , řízky a letos poprve mám pro sebe filety z tilápie......prý je to výborná ryba.....

 
Abrasia
Abrasia - 20.12.2016 16:43

Já vařím dvě polévky, rybí a krůtí, po nich bramborový salát, řízky i kapr, nakonec ovocný salát a později ke kávě cukroví a biskupský chlebíček.
Pětadvacátého je u nás tradičně nadívaná husa se zelím a knedly.

 
Anče
Anče - 20.12.2016 13:56

smajlik - 105Jsme vegeratiáni - takže žádné maso.Jinak veget.recepty.smajlik - 54

 
Linda
Linda - 20.12.2016 13:42

Jarča*: jedna z mala veci ktere mi v dk chutnaji smajlik - 57

jeste jsem zapomela napsat kachna bude nacpana jablky a susenyma svestkama

 
Jarča*
Jarča* - 20.12.2016 13:40

Linda: to vypadá taky dobřesmajlik - 47 Na kachnu jezdíme o svátcích k mamismajlik - 57

 
Linda
Linda - 20.12.2016 13:03

Zavidim vam kaprika smajlik - 57

U nas mistni klasika - kachna, veprove s kurcickou, cervene zeli, varene brambory, karamelizovane brambory, omacka z kachny a jako dezert vanocni ryzovy pudink s mandlemi. A 25. k snidani ceska vanocka a k veceri zbytky
obrázek - kalorier_i_julemad.jpg

 
Renee
Renee - 20.12.2016 12:54

Mám nařízenou dietu a nemám rodinu, takže něco lehkého, asi zeleninový salát s něčím. Pokud tedy nepůjdu k někomu na návštěvu, to jsem se ještě nerozhodla. Nikde se dieta nevaří, tak se mi nikam moc nechce smajlik - 26

 
Almega
Almega - 20.12.2016 12:07

Kubu nikdy,to by mi nechutnalo.Jsme jen sami s manželem,on vegetarián a já jím všechno.Tak salát spíš vajíčkovo-bramborový,smažený sýr.Polévku udělám zeleninovou,falešnou "rybí".Vánočku ne,cukroví taky ne.Už neděláme žádné vánoční úkony,žádné dárky.Malý stromeček ano,výzdobu máme taky.Raději procházky,než se přežírat u TV.Vzpomínáme na naše zesnulé a nepřítomné.

 
Hanča
Hanča - 20.12.2016 10:35

tak u nás k obědu rybí polévka a kuba, děti si berou co najdou, protože tohle nejí, k večeři šunková rolka,salát,kapr,file a klobása a pro manžela švestková omáčka, dokud doma bydlel ještě nejstarší syn, tak pro něj a pro mně ještě peciválky

 
orinka
orinka - 20.12.2016 9:45

než mi média zprotivila pangase, mívali jsme ho s bramborovým salátem. Ale asi budou kuřecí řízky, protože kdo by se obíral s kaprem. Rybí polévku udělám falešnou z filé, protože od dětství nenávidím vnucovanou kapří, jak tam plavaly "cancoury" a mně se z toho navalovalo.

 
Renda68
Renda68 - 20.12.2016 9:42

máša h.:šikovná pomocnice smajlik - 60

 
Renda68
Renda68 - 20.12.2016 9:40

U nás bývá a bude ráno vánočka - recept po babičce smajlik - 60 a kakao, v poledne čočková polívka s nokama, k večeři rybí, hovězí s knedlíčkama a bramboračka - ať si každý vybere /holt jsem si je rozmazlila...smajlik - 58/, bramborový salát a řízky - kapr, kotleta, kuře, játra a smažený květák smajlik - 57. Ke stromečku pár chlebíčků a cukroví smajlik - 64

 
Bellana
Bellana - 20.12.2016 9:29

Ani nevím, co jídávali na Valašsku na Štědrý den. Myslím, že kyselicu a něco s pohankou. Maminka tuto tradici nahradila bramborovým salátem a kaprem. Tady na Ostravsku zase skoro nikdo nevaří rybí polévku. Snad jen ti, kteří pocházejí z Čech. Ostatní mají polévku hrachovou.
Naše rodinná tradice je v poledne bílá kyselica podle mojí maminky a k večeři rybí polévka podle manželovy maminky a bramborový salát podle mně (maminčin byl bez majonézy, tchyně do něho zase dala, co mohla - jablko, sýr, šunku, kyselé ryby. Na mlsání to docela šlo, ale jako příloha mi to vadilo.) Jednu dobu jsme zkoušeli i jiné ryby než kapra, ale amur a tolstolobik nám nechutnali, pstruha mám raději čerstvého, když už musím mít rybu. A tak zase budeme mít kapra. Jednou za rok mi chutná. Letos kvůli zeti udělám i pár jiných řízků. A na Boží hod bude kachna. To přijede i syn a snacha. Moc se na ně všechny těším.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-58
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77046.
    Archiv anket.