Zapékané špagety se zelím
Jelikož tu už dlouho nebyl recept s kečupem nebo rajským protlakem (hahaha), rozhodla jsem se přidat jeden svůj oblíbený.
Na 4 – 5 porcí potřebujete:
- 1 balíček bezvaječných špaget
- sůl (do vody na vaření špaget)
- 1 balíček kysaného zelí
- 2 větší cibule
- olej na usmažení cibule
- 3 polévkové lžíce cukru
- 5 malých konzerv (nebo 3 větší konzervy) rajského protlaku (když je protlaku více, rozhodně to neuškodí)
- 40 dkg strouhaného Eidamu (nebo více - podle chuti)
Postup:
Špagety uvaříme klasickým způsobem v osolené vodě. Pozor, nesmí se rozvařit, správně by měly být al dente. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a smažíme na oleji. Když začne cibulka růžovět, přidáme cukr a necháme ještě krátkou chvíli smažit, aby cibule došla a cukr zkaramelizoval (za stálého míchání). Pak do cibulky přidáme rajský protlak, vše chvíli prohřejeme a odstavíme z plotny.
Hotové špagety scedíme a vložíme do pekáče nebo zapékací mísy. Ke špagetám přidáme balíček kysaného zelí, ze kterého jsme vymačkali šťávu (jinak by to bylo moc kyselé) a nakonec přidáme připravenou protlakovou směs, která mezitím trochu vychladla, a zhruba polovinu nastrouhaného sýra. Vše pořádně promícháme a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Pečeme, dokud špagety na vršku nezačnou být trošku připečené (celé jídlo by shora mělo být křupavé). Pak pekáč vyndáme, posypeme zbývajícím strouhaným sýrem a dáme ještě chvíli zapéct, a to na tak dlouho, aby sýr byl také mírně křupavý (nejen rozteklý). Většinou je to okamžik, kdy sýr začne místy růžovět. Osobně používám více protlaku a více sýra (na posyp), než je v receptu. Nechť si každý upraví podle své chuti. Pozor – kečup je chuťově zcela nevhodný. Stejně tak čerstvá ani konzervovaná rajčata nejsou to pravé ořechové – udělají z toho něco úplně jiného (vyzkoušela jsem a rozhodně mne to nenadchlo). A ještě jedna rada - v žádném případě nevynechávejte cukr. Jídlo by bylo příliš kyselé. Dobrou chuť přeji.
3.8.2011 Rubrika: Těstoviny | Komentářů 56 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Zapékané špagety se zelím
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Kadla: tak to bych mohla na to pozvat souseda s manželkou
manka: Jo
Kadla: on se z toho chudák malej posual?
Tak to me zaujalo. Sice doma s tím neuspeji, ale az budu doma sama tak vyzkousím (v mensí porci). Ale já jsem masozravec, aspon párek budu muset prihodit
PS doprcic já uz mám jenom dva sácky kysanýho v mrazáku, takhle to dopadne kdyz nejedu do cech doplnit zásoby.
Kadla: já když dělám normální hlávkový zelí, tak taky prvně cibulku, kmín rozvonět a cukr, udělám karamel, pak trošku vody a pak teprve zelí a míchám a míchám. takhle to milujem.
evropka: K té mužské části... Kdysi jsem tyhle špagety udělala na oběd a stavil se u nás manžel kamarádky. Strašně mu chutnalo a asi 3x si přidal. Pak nám volal druhý den, že jak jel domů zpátky na kole, tak se mu cestou - asi po tom zelí - chtělo pšouknout no a byl rád, že to pak už má domů asi jen 200 metrů, jelikož jet v "pošramoceném" stavu (nevím, jak to kulantně nazvat jinak ) přes město by bylo dosti velké trauma . Nicméně je to důkaz, že i některým mužům to chutná
Kadla: to máš pravdu,mužská část by to určo neocenila,ale já joten karamel v jídle dělá divy....třeba teď mám období že maso nemusím
Prima
manka: No, není to úplně fotka toho jídla (nikdy jsem to jídlo nefotila), ale podařilo se mi vygooglit fotku, která vypadá hodně podobně... Jen mívám nahoře toho sýra o hodně více a zapečený je spíše dokřupava :-)
Kadla: to máš pravdu,mužská část by to určo neocenila,ale já joten karamel v jídle dělá divy....
Kadla: určitě to někdy vyzkouším. a hrozně moc se mi líbí, jak je ten recept napsaný i s těma dodatkama a poznatkama. a navíc je tam fotka toho jídla a ne nějaká jiná. super
Dělám taky,akorád bez zelí,takže určitě vyzkouším...na tu chuť jsem zvědavá
evropka: Tohle jídlo má dvě polohy: Hrozně moc chutná/vůbec nechutná. Neznám nikoho, kdo by to měl někde mezi... Většinou lidi, co rádi kysané zelí, rádi i tohle. Chuť je dost netypická - sladkokyselá :-)
Kadla: nechceš to vzít zítra do práce?\ŠŽ\bych to ráda ochutnala
to vypadá dobře, určitě stojí za vyzkoušení
nápadité!! Toto určitě vyzkouším, neb je to bez masa.
Sugar: Aha, já vycházela z místní nabídky zboží... Takže balíček špaget je 500 g, balíček zelí také 500 g a standardní konzerva protlaku je 150 g. Je v podstatě jedno, jestli těch konzerv dáš 3 nebo 5. Já dávám více, máme rádi, když je tam té protlakové směsi více... On si každý najde časem tu svoji "míru" surovin :-)
Mohu se zeptat, jak velky (asi na gramy?) je ten balicek kysaneho zeli? A ty konzervy protlaku? A balicek spaget je pulkilovy?