Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Zapékané špagety se zelím

spagetysezelim

Jelikož tu už dlouho nebyl recept s kečupem nebo rajským protlakem (hahaha), rozhodla jsem se přidat jeden svůj oblíbený.

Na 4 – 5 porcí potřebujete:

  • 1 balíček bezvaječných špaget
  • sůl (do vody na vaření špaget)
  • 1 balíček kysaného zelí
  • 2 větší cibule
  • olej na usmažení cibule
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 5 malých konzerv (nebo 3 větší konzervy) rajského protlaku (když je protlaku více, rozhodně to neuškodí)
  • 40 dkg strouhaného Eidamu (nebo více - podle chuti)

 

Postup:

Špagety uvaříme klasickým způsobem v osolené vodě. Pozor, nesmí se rozvařit, správně by měly být al dente. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a smažíme na oleji. Když začne cibulka růžovět, přidáme cukr a necháme ještě krátkou chvíli smažit, aby cibule došla a cukr zkaramelizoval (za stálého míchání). Pak do cibulky přidáme rajský protlak, vše chvíli prohřejeme a odstavíme z plotny.


Hotové špagety scedíme a vložíme do pekáče nebo zapékací mísy. Ke špagetám přidáme balíček kysaného zelí, ze kterého jsme vymačkali šťávu (jinak by to bylo moc kyselé) a nakonec přidáme připravenou protlakovou směs, která mezitím trochu vychladla, a zhruba polovinu nastrouhaného sýra. Vše pořádně promícháme a dáme péci do středně vyhřáté trouby. Pečeme, dokud špagety na vršku nezačnou být trošku připečené (celé jídlo by shora mělo být křupavé). Pak pekáč vyndáme, posypeme zbývajícím strouhaným sýrem a dáme ještě chvíli zapéct, a to na tak dlouho, aby sýr byl také mírně křupavý (nejen rozteklý). Většinou je to okamžik, kdy sýr začne místy růžovět. Osobně používám více protlaku a více sýra (na posyp), než je v receptu. Nechť si každý upraví podle své chuti. Pozor – kečup je chuťově zcela nevhodný. Stejně tak čerstvá ani konzervovaná rajčata nejsou to pravé ořechové – udělají z toho něco úplně jiného (vyzkoušela jsem a rozhodně mne to nenadchlo). A ještě jedna rada - v žádném případě nevynechávejte cukr. Jídlo by bylo příliš kyselé. Dobrou chuť přeji.

 

spagetyvelke

 

 

Kadla


3.8.2011   Rubrika: Těstoviny   |   Komentářů 56   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Zapékané špagety se zelím

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-58
manka
manka - 3.8.2011 8:12

Kadla: tak to bych mohla na to pozvat souseda s manželkousmajlik - 68smajlik - 68

 
Kadla
Kadla - 3.8.2011 8:09

manka: Jo smajlik - 34

 
manka
manka - 3.8.2011 8:08

Kadla: on se z toho chudák malej posual?smajlik - 76smajlik - 76smajlik - 76

 
Linda
Linda - 3.8.2011 8:07

Tak to me zaujalosmajlik - 47. Sice doma s tím neuspeji, ale az budu doma sama tak vyzkousím (v mensí porci). Ale já jsem masozravec, aspon párek budu muset prihodit smajlik - 34
PS doprcic já uz mám jenom dva sácky kysanýho v mrazákusmajlik - 36, takhle to dopadne kdyz nejedu do cech doplnit zásoby.

 
manka
manka - 3.8.2011 8:07

Kadla: já když dělám normální hlávkový zelí, tak taky prvně cibulku, kmín rozvonět a cukr, udělám karamel, pak trošku vody a pak teprve zelí a míchám a míchám. takhle to milujem.

 
Kadla
Kadla - 3.8.2011 8:00

evropka: K té mužské části... Kdysi jsem tyhle špagety udělala na oběd a stavil se u nás manžel kamarádky. Strašně mu chutnalo a asi 3x si přidal. Pak nám volal druhý den, že jak jel domů zpátky na kole, tak se mu cestou - asi po tom zelí - chtělo pšouknout no a byl rád, že to pak už má domů asi jen 200 metrů, jelikož jet v "pošramoceném" stavu (nevím, jak to kulantně nazvat jinak smajlik - 16) přes město by bylo dosti velké trauma smajlik - 34. Nicméně je to důkaz, že i některým mužům to chutná smajlik - 68

 
evropka
evropka - 3.8.2011 7:58

Kadla: to máš pravdu,mužská část by to určo neocenila,ale já josmajlik - 47ten karamel v jídle dělá divy....třeba teď mám období že maso nemusím

 
Zvědavka
Zvědavka - 3.8.2011 7:57

Prima smajlik - 5

 
Kadla
Kadla - 3.8.2011 7:57

manka: No, není to úplně fotka toho jídla (nikdy jsem to jídlo nefotila), ale podařilo se mi vygooglit fotku, která vypadá hodně podobně... Jen mívám nahoře toho sýra o hodně více a zapečený je spíše dokřupava :-)

 
evropka
evropka - 3.8.2011 7:57

Kadla: to máš pravdu,mužská část by to určo neocenila,ale já josmajlik - 47ten karamel v jídle dělá divy....

 
manka
manka - 3.8.2011 7:55

Kadla: určitě to někdy vyzkouším. a hrozně moc se mi líbí, jak je ten recept napsaný i s těma dodatkama a poznatkama. a navíc je tam fotka toho jídla a ne nějaká jiná. super

 
loupák
loupák - 3.8.2011 7:55

Dělám taky,akorád bez zelí,takže určitě vyzkouším.smajlik - 47..na tu chuť jsem zvědavásmajlik - 64

 
Kadla
Kadla - 3.8.2011 7:48

evropka: smajlik - 68 Tohle jídlo má dvě polohy: Hrozně moc chutná/vůbec nechutná. Neznám nikoho, kdo by to měl někde mezi... Většinou lidi, co rádi kysané zelí, rádi i tohle. Chuť je dost netypická - sladkokyselá :-)

 
evropka
evropka - 3.8.2011 7:45

Kadla: nechceš to vzít zítra do práce?\ŠŽ\bych to ráda ochutnalasmajlik - 26

 
Markýza
Markýza - 3.8.2011 7:39

to vypadá dobře, určitě stojí za vyzkoušení smajlik - 105

 
orinka
orinka - 3.8.2011 7:11

nápadité!! Toto určitě vyzkouším, neb je to bez masa.

 
Kadla
Kadla - 3.8.2011 6:42

Sugar: Aha, já vycházela z místní nabídky zboží... Takže balíček špaget je 500 g, balíček zelí také 500 g a standardní konzerva protlaku je 150 g. Je v podstatě jedno, jestli těch konzerv dáš 3 nebo 5. Já dávám více, máme rádi, když je tam té protlakové směsi více... On si každý najde časem tu svoji "míru" surovin :-)

 
Sugar
Sugar - 3.8.2011 3:45

Mohu se zeptat, jak velky (asi na gramy?) je ten balicek kysaneho zeli? A ty konzervy protlaku? A balicek spaget je pulkilovy? smajlik - 76

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-58
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77050.
    Archiv anket.