Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

První vánoční cukroví v nové domácnosti? S našimi tipy to zvládnete levou zadní!

První vánoční cukroví v nové domácnosti? S našimi tipy to zvládnete levou zadní!Od vánočních svátků nás dělí už jen pár týdnů, a tak je třeba začít s klasickými přípravami, které jsou nezbytné pro to, abychom tento čas mohli využít k plnohodnotnému odpočinku a pohodě. Nejde však pouze o generální úklid a nákup vánočních dárků...
pošlete nám recept

S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně

S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně

Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto se i my můžeme chlubit řadou chutných a zajímavých jídel. O české kuchyni se říká, že je tučná a kalorická, ale například bramborový knedlík není kaloricky výrazně vydatnější než například italské gnocchi. 

Naši kuchyni ovlivnila poloha země ve středu Evropy

Velký vliv můžeme pozorovat především ze strany německých a rakouských sousedů. Především bavorská kuchyně je nám blízká podobně jako společná láska k pivu. Podobnost můžeme najít i v počtu pacientů se střevními záněty. Na základě epidemiologických dat se odhaduje, že v České republice je přibližně 40–50 tisíc osob, které trpí Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou. Procentuálně to odpovídá 0,3–0,5 % populace. Tyto hodnoty se blíží situaci v západní a severní Evropě.

Základem české kuchyně obvykle bývá polévka

Velmi populární je tzv. bramboračka nebo česnečka. Často jíme různé vývarové polévky se zavářkami nebo také zeleninové či luštěninové polévky. Přesto tou, na kterou uvedeme recept, je dýňová polévka. Dýňová polévka může být z různých typů dýní. Například z dýně Hokkaidó. Ano, dýně Hokkaidó není původně česká zelenina, ale podmínky pro pěstování tohoto druhu dýně jsou v ČR ideální, a tak nám tu tato zelenina rychle zdomácňuje. Nehledě na to, že dýně jsou obvykle pro pacienty se střevními záněty lehce stravitelné. Dýně Hokkaidó je bohatá na vitamíny a minerální látky.

Hlavní jídlo obvykle sestává z masa a sacharidové přílohy

Zapomíná se při tom na dostatek zeleniny, která by měla být na talíři zastoupena až 1/3. V případě výživy pacientů se střevními záněty by měla být konzumována jen individuálně stravitelná zelenina, zelenina vařená nebo jinak upravená. Tedy taková, která konkrétnímu pacientovi nezhoršuje jeho zdravotní obtíže.

Brambory jsou zeleninou, kterou však do zmiňované 1/3 porce nepočítáme. Nejčastěji je používáme jako přílohu ve vařené, pečené nebo smažené podobě. Z brambor si rádi dáme také třeba bramboráky nebo bramborové knedlíky. Zajímavou přílohou z brambor mohou být tzv. sluníčkové knedlíky, tedy dle známého českého filmu Pelíšky spíše noky (RECEPT). Tyto noky nejsou příliš známé, ale stejně jako nepříliš často konzumované jáhly mohou být vhodnou přílohou k masu upravenému dle chuti a vlastních nápadů.

Jáhly jsou jedinou obilovinou (zrna loupaného prosa), která má zásaditý vliv na naše zažívání a může pomoci uklidnit naše trávení. Jáhly byly častým jídlem našich předků a v posledních letech začínají slavit návrat do běžné stravy. Jenže hodně lidí si neví rady, jak je upravovat a jíst. Jáhly jsou ale jednoduché na uvaření a je možné je jíst jako přílohu anebo v podobě různých kaší (sladkých i slaných). Velmi chutné jsou například s tuňákem a opraženou zeleninou (RECEPT). 

Tradiční součástí naší kuchyně jsou také omáčky s knedlíky

Knedlíky jsou různé – houskové, bramborové, žemlové, plněné apod. Ke knedlíkům a omáčce se obvykle ještě servíruje pečené nebo dušené maso. Nejznámějšími omáčkami jsou rajská, koprová nebo houbová či omáčka na svíčkovou. 

Ze sladkostí můžeme jmenovat české buchty a koláče, plněné ovocné knedlíky, palačinky pomazané marmeládou nebo povidly anebo různé bublaniny. České dezerty jsou na první pohled spíše klasická jídla než lehké svěží moučníky, ale není přece potřeba sníst celý plech buchet. Proto si ke kávě nebo k čaji můžeme dát kousek například nadýchané bublaniny a radovat se z toho, že jsme si při jejím pečení provoněli celý byt nebo dům a jako dezert nemáme kupovaný zákusek, ale voňavou domácí buchtu (RECEPT).

 

Jak jste na tom se vztahem k naší české národní kuchyni? Preferujete ji, nebo se přikládníte spíše k receptům z jiných zemí? A které české jídlo patří ve vaší rodině k nejoblíbenějším?

 

Z české kuchyně jsme vybrali:

  • Recept na dýňovou polévku
  • Recept na sluníčkové noky
  • Recept na jáhly s tuňákem
  • Recept na borůvkovou bublaninu


    Zdroj: www.strevni-zanety.cz
    • Převzatý článek


      8.2.2013   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 53   |   Doporučit článek   |   Vytisknout

      Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

       

      Diskuse ke článku - S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně

      Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
      Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-61
      sharon
      sharon - 8.2.2013 13:25

      loupák: tolerance by byla...ale zbrklost a nevědomost někdy převládá....u mě obzvláště....co už fčil...smajlik - 42

       
      Jarča*
      Jarča* - 8.2.2013 13:23

      Kozoroh18: dala bych sismajlik - 47 U nás v jídelně teď taky začali dělat takové věci jako jáhlovou kaši, jáhelník (nákyp s ovocem-moc dobrý) - nikdy se u nás doma nevařily, asi se o to začnu víc zajímat.
      loupák: manžel je taky děsná konzerva - u toho bych asi s jáhlama a pohankou neuspělasmajlik - 68 Já mám ráda čínu, ale zase mě nezaujaly mořský potvory.

       
      loupák
      loupák - 8.2.2013 13:07

      smajlik - 76koukám,že jsem samí,,občas,občas,,smajlik - 72smajlik - 34

       
      loupák
      loupák - 8.2.2013 13:06

      sharon: smajlik - 47smajlik - 105...občas tady každá remcáme,co si budeme povídat,i já občas zareaguju a píšu rychleji než myslim,ale snad jsme jenom lidi a holt občas vstáváme zadní částí těla žejo?smajlik - 42smajlik - 68 ...tolerance děvčata,TOLERANCE tady občas chybísmajlik - 31smajlik - 61

       
      sharon
      sharon - 8.2.2013 12:58

      mija: napíšu otevřeně a po pravdě....někdy jsem remcala u Majuchy článků , někdy mi to přišlo divné a nevěřila jsem.....ale od jisté doby kterou tu nebudu rozpitvávat si sypu popel na hlavu a to hodně moc a kdybych měla možnost tak se Majuše tisíckráte omluvím a Merylka to ví....
      člověk není neomylný a dnes už vím komu věřit......smajlik - 105

       
      sharon
      sharon - 8.2.2013 12:53

      Linda: 11:42....můžu jen potvrdit ...smajlik - 47

       
      mija
      mija - 8.2.2013 12:48

      loupák - 8.2.2013 12:30-to jsem nemela v umyslusmajlik - 68..........Ja bych taky smajlik - 85

       
      Piafka
      Piafka - 8.2.2013 12:33

      Oblíbená česká jídla? Jé, těch je...většinou teda aspoň v trochu odlehčené úpravě: svíčková, kachní stehno se zelím a knedlíkem, bramborák, řízek s bramborovým salátem, zelňačka, ze sladkého asi švestkové knedlíky nebo meruňkový táč, bramborové placky s povidly. a spousta dalších...

       
      Kozoroh18
      Kozoroh18 - 8.2.2013 12:33

      loupák - je nás vícsmajlik - 75

       
      Kozoroh18
      Kozoroh18 - 8.2.2013 12:32

      jáhlový

       
      loupák
      loupák - 8.2.2013 12:30

      mija: smajlik - 6neděs mě,co já bych byla bez ŠŽsmajlik - 85smajlik - 60smajlik - 43smajlik - 44smajlik - 61....všední den už si bez vás neumím představit,až tak jsem závislásmajlik - 64smajlik - 21

       
      Kozoroh18
      Kozoroh18 - 8.2.2013 12:30

      nahoře na fotce je vidět i jáhkový knedlík

       
      Kozoroh18
      Kozoroh18 - 8.2.2013 12:29

      z jahel jsem válela kuličky na ochutnávce a byly dobré

      obrázek - 582648_482585175112666_1889061913_n.jpg

       
      mija
      mija - 8.2.2013 12:25

      Almega - 8.2.2013 11:57 ....Ja tady chodim asi pet let a sem tam neco napisu,pripada mi,ze vsechny damy jsou tady tak hezky sehrane(vcetne Vassmajlik - 21),ze se nehodi,abych do toho zasahovalasmajlik - 72...Pamatuji Majuchu(jeji clanky jsem milovala) a dalsi....bohajeho mam okno jak vrata, nemuzu si vzpomenout na jmena to je ostudasmajlik - 96......tim chci rict,ze ze vsech magazinu pro zeny co na internetu jsou je tenhle nejlepsi a byla by skoda kdyby skoncil...smajlik - 61

       
      loupák
      loupák - 8.2.2013 12:18

      U nás je to tak,že manžel preferuje pouze českou kuchyni a to doslova,ať jdeme kamkoliv do restaurace,dává si jen českou kuchyni-řízek,svíčková,knedlo zelo a pak omáčky jakýkolivsmajlik - 20,nechce nic nového zkoušet,co se týče jídla je to konzerva jak polenosmajlik - 68...ze začátku našeho soužití,se mi nechtělo vařit extra pro sebe a protože jsem všežravec,nevadilo mi jíst jen klasiku,ale jak šel čas a kila šla nahorusmajlik - 36musela jsem začít trochu jinak jíst...takže,mám ráda českou kuchyni(včetně koprovky,ňam ňamsmajlik - 64),nevadí mi sníst cokoliv i na těch potvorách z moře vytažených si pochutnámsmajlik - 57,co nemůžu a zvedá se mi žaludek jen když to cítím,je čínská/vietnamská/thajská kuchyněsmajlik - 70to mi prostě nevonísmajlik - 58

       

      Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-61
      Sponzori

      Prohledej


      Výherci v soutěžích

      Soutěže na Soutez.cz

      Anketa

      Zpívám rád a je to na mě doufám znát...

      Zpíváte si občas doma?

      Celkem hlasovalo 433791.
      Archiv anket.