S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně
Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto se i my můžeme chlubit řadou chutných a zajímavých jídel. O české kuchyni se říká, že je tučná a kalorická, ale například bramborový knedlík není kaloricky výrazně vydatnější než například italské gnocchi.
Naši kuchyni ovlivnila poloha země ve středu Evropy
Velký vliv můžeme pozorovat především ze strany německých a rakouských sousedů. Především bavorská kuchyně je nám blízká podobně jako společná láska k pivu. Podobnost můžeme najít i v počtu pacientů se střevními záněty. Na základě epidemiologických dat se odhaduje, že v České republice je přibližně 40–50 tisíc osob, které trpí Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou. Procentuálně to odpovídá 0,3–0,5 % populace. Tyto hodnoty se blíží situaci v západní a severní Evropě.
Základem české kuchyně obvykle bývá polévka
Velmi populární je tzv. bramboračka nebo česnečka. Často jíme různé vývarové polévky se zavářkami nebo také zeleninové či luštěninové polévky. Přesto tou, na kterou uvedeme recept, je dýňová polévka. Dýňová polévka může být z různých typů dýní. Například z dýně Hokkaidó. Ano, dýně Hokkaidó není původně česká zelenina, ale podmínky pro pěstování tohoto druhu dýně jsou v ČR ideální, a tak nám tu tato zelenina rychle zdomácňuje. Nehledě na to, že dýně jsou obvykle pro pacienty se střevními záněty lehce stravitelné. Dýně Hokkaidó je bohatá na vitamíny a minerální látky.
Hlavní jídlo obvykle sestává z masa a sacharidové přílohy
Zapomíná se při tom na dostatek zeleniny, která by měla být na talíři zastoupena až 1/3. V případě výživy pacientů se střevními záněty by měla být konzumována jen individuálně stravitelná zelenina, zelenina vařená nebo jinak upravená. Tedy taková, která konkrétnímu pacientovi nezhoršuje jeho zdravotní obtíže.
Brambory jsou zeleninou, kterou však do zmiňované 1/3 porce nepočítáme. Nejčastěji je používáme jako přílohu ve vařené, pečené nebo smažené podobě. Z brambor si rádi dáme také třeba bramboráky nebo bramborové knedlíky. Zajímavou přílohou z brambor mohou být tzv. sluníčkové knedlíky, tedy dle známého českého filmu Pelíšky spíše noky (RECEPT). Tyto noky nejsou příliš známé, ale stejně jako nepříliš často konzumované jáhly mohou být vhodnou přílohou k masu upravenému dle chuti a vlastních nápadů.
Jáhly jsou jedinou obilovinou (zrna loupaného prosa), která má zásaditý vliv na naše zažívání a může pomoci uklidnit naše trávení. Jáhly byly častým jídlem našich předků a v posledních letech začínají slavit návrat do běžné stravy. Jenže hodně lidí si neví rady, jak je upravovat a jíst. Jáhly jsou ale jednoduché na uvaření a je možné je jíst jako přílohu anebo v podobě různých kaší (sladkých i slaných). Velmi chutné jsou například s tuňákem a opraženou zeleninou (RECEPT).
Tradiční součástí naší kuchyně jsou také omáčky s knedlíky
Knedlíky jsou různé – houskové, bramborové, žemlové, plněné apod. Ke knedlíkům a omáčce se obvykle ještě servíruje pečené nebo dušené maso. Nejznámějšími omáčkami jsou rajská, koprová nebo houbová či omáčka na svíčkovou.
Ze sladkostí můžeme jmenovat české buchty a koláče, plněné ovocné knedlíky, palačinky pomazané marmeládou nebo povidly anebo různé bublaniny. České dezerty jsou na první pohled spíše klasická jídla než lehké svěží moučníky, ale není přece potřeba sníst celý plech buchet. Proto si ke kávě nebo k čaji můžeme dát kousek například nadýchané bublaniny a radovat se z toho, že jsme si při jejím pečení provoněli celý byt nebo dům a jako dezert nemáme kupovaný zákusek, ale voňavou domácí buchtu (RECEPT).
Jak jste na tom se vztahem k naší české národní kuchyni? Preferujete ji, nebo se přikládníte spíše k receptům z jiných zemí? A které české jídlo patří ve vaší rodině k nejoblíbenějším?
Z české kuchyně jsme vybrali:
Zdroj: www.strevni-zanety.cz
8.2.2013 Rubrika: Náš domov | Komentářů 53 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.loupák: tolerance by byla...ale zbrklost a nevědomost někdy převládá....u mě obzvláště....co už fčil...
Kozoroh18: dala bych si U nás v jídelně teď taky začali dělat takové věci jako jáhlovou kaši, jáhelník (nákyp s ovocem-moc dobrý) - nikdy se u nás doma nevařily, asi se o to začnu víc zajímat.
loupák: manžel je taky děsná konzerva - u toho bych asi s jáhlama a pohankou neuspěla Já mám ráda čínu, ale zase mě nezaujaly mořský potvory.
koukám,že jsem samí,,občas,občas,,
sharon: ...občas tady každá remcáme,co si budeme povídat,i já občas zareaguju a píšu rychleji než myslim,ale snad jsme jenom lidi a holt občas vstáváme zadní částí těla žejo? ...tolerance děvčata,TOLERANCE tady občas chybí
mija: napíšu otevřeně a po pravdě....někdy jsem remcala u Majuchy článků , někdy mi to přišlo divné a nevěřila jsem.....ale od jisté doby kterou tu nebudu rozpitvávat si sypu popel na hlavu a to hodně moc a kdybych měla možnost tak se Majuše tisíckráte omluvím a Merylka to ví....
člověk není neomylný a dnes už vím komu věřit......
Linda: 11:42....můžu jen potvrdit ...
loupák - 8.2.2013 12:30-to jsem nemela v umyslu..........Ja bych taky
Oblíbená česká jídla? Jé, těch je...většinou teda aspoň v trochu odlehčené úpravě: svíčková, kachní stehno se zelím a knedlíkem, bramborák, řízek s bramborovým salátem, zelňačka, ze sladkého asi švestkové knedlíky nebo meruňkový táč, bramborové placky s povidly. a spousta dalších...
loupák - je nás víc
jáhlový
mija: neděs mě,co já bych byla bez ŠŽ....všední den už si bez vás neumím představit,až tak jsem závislá
nahoře na fotce je vidět i jáhkový knedlík
z jahel jsem válela kuličky na ochutnávce a byly dobré
Almega - 8.2.2013 11:57 ....Ja tady chodim asi pet let a sem tam neco napisu,pripada mi,ze vsechny damy jsou tady tak hezky sehrane(vcetne Vas),ze se nehodi,abych do toho zasahovala...Pamatuji Majuchu(jeji clanky jsem milovala) a dalsi....bohajeho mam okno jak vrata, nemuzu si vzpomenout na jmena to je ostuda......tim chci rict,ze ze vsech magazinu pro zeny co na internetu jsou je tenhle nejlepsi a byla by skoda kdyby skoncil...
U nás je to tak,že manžel preferuje pouze českou kuchyni a to doslova,ať jdeme kamkoliv do restaurace,dává si jen českou kuchyni-řízek,svíčková,knedlo zelo a pak omáčky jakýkoliv,nechce nic nového zkoušet,co se týče jídla je to konzerva jak poleno...ze začátku našeho soužití,se mi nechtělo vařit extra pro sebe a protože jsem všežravec,nevadilo mi jíst jen klasiku,ale jak šel čas a kila šla nahorumusela jsem začít trochu jinak jíst...takže,mám ráda českou kuchyni(včetně koprovky,ňam ňam),nevadí mi sníst cokoliv i na těch potvorách z moře vytažených si pochutnám,co nemůžu a zvedá se mi žaludek jen když to cítím,je čínská/vietnamská/thajská kuchyněto mi prostě nevoní