Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně

S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně

Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto se i my můžeme chlubit řadou chutných a zajímavých jídel. O české kuchyni se říká, že je tučná a kalorická, ale například bramborový knedlík není kaloricky výrazně vydatnější než například italské gnocchi. 

Naši kuchyni ovlivnila poloha země ve středu Evropy

Velký vliv můžeme pozorovat především ze strany německých a rakouských sousedů. Především bavorská kuchyně je nám blízká podobně jako společná láska k pivu. Podobnost můžeme najít i v počtu pacientů se střevními záněty. Na základě epidemiologických dat se odhaduje, že v České republice je přibližně 40–50 tisíc osob, které trpí Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou. Procentuálně to odpovídá 0,3–0,5 % populace. Tyto hodnoty se blíží situaci v západní a severní Evropě.

Základem české kuchyně obvykle bývá polévka

Velmi populární je tzv. bramboračka nebo česnečka. Často jíme různé vývarové polévky se zavářkami nebo také zeleninové či luštěninové polévky. Přesto tou, na kterou uvedeme recept, je dýňová polévka. Dýňová polévka může být z různých typů dýní. Například z dýně Hokkaidó. Ano, dýně Hokkaidó není původně česká zelenina, ale podmínky pro pěstování tohoto druhu dýně jsou v ČR ideální, a tak nám tu tato zelenina rychle zdomácňuje. Nehledě na to, že dýně jsou obvykle pro pacienty se střevními záněty lehce stravitelné. Dýně Hokkaidó je bohatá na vitamíny a minerální látky.

Hlavní jídlo obvykle sestává z masa a sacharidové přílohy

Zapomíná se při tom na dostatek zeleniny, která by měla být na talíři zastoupena až 1/3. V případě výživy pacientů se střevními záněty by měla být konzumována jen individuálně stravitelná zelenina, zelenina vařená nebo jinak upravená. Tedy taková, která konkrétnímu pacientovi nezhoršuje jeho zdravotní obtíže.

Brambory jsou zeleninou, kterou však do zmiňované 1/3 porce nepočítáme. Nejčastěji je používáme jako přílohu ve vařené, pečené nebo smažené podobě. Z brambor si rádi dáme také třeba bramboráky nebo bramborové knedlíky. Zajímavou přílohou z brambor mohou být tzv. sluníčkové knedlíky, tedy dle známého českého filmu Pelíšky spíše noky (RECEPT). Tyto noky nejsou příliš známé, ale stejně jako nepříliš často konzumované jáhly mohou být vhodnou přílohou k masu upravenému dle chuti a vlastních nápadů.

Jáhly jsou jedinou obilovinou (zrna loupaného prosa), která má zásaditý vliv na naše zažívání a může pomoci uklidnit naše trávení. Jáhly byly častým jídlem našich předků a v posledních letech začínají slavit návrat do běžné stravy. Jenže hodně lidí si neví rady, jak je upravovat a jíst. Jáhly jsou ale jednoduché na uvaření a je možné je jíst jako přílohu anebo v podobě různých kaší (sladkých i slaných). Velmi chutné jsou například s tuňákem a opraženou zeleninou (RECEPT). 

Tradiční součástí naší kuchyně jsou také omáčky s knedlíky

Knedlíky jsou různé – houskové, bramborové, žemlové, plněné apod. Ke knedlíkům a omáčce se obvykle ještě servíruje pečené nebo dušené maso. Nejznámějšími omáčkami jsou rajská, koprová nebo houbová či omáčka na svíčkovou. 

Ze sladkostí můžeme jmenovat české buchty a koláče, plněné ovocné knedlíky, palačinky pomazané marmeládou nebo povidly anebo různé bublaniny. České dezerty jsou na první pohled spíše klasická jídla než lehké svěží moučníky, ale není přece potřeba sníst celý plech buchet. Proto si ke kávě nebo k čaji můžeme dát kousek například nadýchané bublaniny a radovat se z toho, že jsme si při jejím pečení provoněli celý byt nebo dům a jako dezert nemáme kupovaný zákusek, ale voňavou domácí buchtu (RECEPT).

 

Jak jste na tom se vztahem k naší české národní kuchyni? Preferujete ji, nebo se přikládníte spíše k receptům z jiných zemí? A které české jídlo patří ve vaší rodině k nejoblíbenějším?

 

Z české kuchyně jsme vybrali:

  • Recept na dýňovou polévku
  • Recept na sluníčkové noky
  • Recept na jáhly s tuňákem
  • Recept na borůvkovou bublaninu


    Zdroj: www.strevni-zanety.cz
    • Převzatý článek


      8.2.2013   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 53   |   Vytisknout

      Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

       

      Diskuse ke článku - S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně

      Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
      Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-61
      Almega
      Almega - 8.2.2013 11:57

      Linda:Chápu,je dnes opravdu horší doba,než třeba před 10lety, ale snad se najde nějaké řešení,škoda toho,co se již tady vybudovalo,i když já ty počátky nepamatuji,přistoupila jsem poměrně nedávno.Zřejmě je mnohem větší konkurence ...

       
      Linda
      Linda - 8.2.2013 11:42

      Almega: vis holka neni problem napsat clanek, problem je napsat to tak aby aspon trosku zaujal. Osobne kdyz neco napisu tak to necham par dni lezet, znova prectu poopravim, vysvetli, doplnim a opet necham ulezet...to se nekdy opakuje x-krat ....az kdyz si prectu a nemam co opravit nebo doplnit tak to poslu Meryl a ta chudak opravuje hrubky a doplnuje hacky a carky. Takze pitome povidani na A4 zabere i 14 dni a vice. A do toho neco se MUSI vydat kazdy den, shanet sponzory jak na magazin tak na souteze, k tomu aby vubec server fungoval, vecne vyrizovani ruznych pripominek..... hele i kdyby nepotrebovala cas na psani tak to vsechno kolem organizacne a technicky je na plny uvazek a Meryl to dela po vecerech po praci smajlik - 80...takze jsem shopna pochopit ze nema cas odpovedet hned na kazdy vzkaz nebo mail. A spolupracovnik? Za to co magazuin vydelava? Nedavno jsem Merylce navrhla urcite reseni aspon neceho a ona chudak nema cas ani odpovedet natoz se nad tim zamyslet. Ano uznavam posledni dobou to trosku zadrhava, ale verim ze bude zase lip, ze je to jenom prechodne obdobi. A pokud osobne budu moci nejak pomoci budu jenom rada.

       
      evropka
      evropka - 8.2.2013 10:26

      orinka: smajlik - 47také

       
      orinka
      orinka - 8.2.2013 9:46

      Almega: mně taky chybí zpětná vazba. Pošlu recept .... odesláno....ticho po pěšině.smajlik - 55

       
      orinka
      orinka - 8.2.2013 9:45

      já to klidně napíšu na Vaření nebo i sem, ale zdá se mi škoda - pak zas nebudou mít materiál v Receptech.smajlik - 26 Abyste o tu úžasnou Chlebovou polévku nepřišly.smajlik - 68

       
      Monik
      Monik - 8.2.2013 9:19

      Osobne mam radsi lehci jidla nez je klasicka ceska kuchyne. Buchty apod., to muzu, ale omacky, knedliky apod. teda nemusim.
      Vubec vseobecne moc nejim maso, radsi mam zeleninu, ovoce, orisky, testoviny aj.
      Manzel, ten je zase masovej, tak si to doprava v praci a lehci jidla si pak s nami doma rad da.

       
      Almega
      Almega - 8.2.2013 8:56

      Linda: Zdá se mi,že v posledních měsících je tu nějaký pokles úrovně ŠŽ: ale v čem je problém? Zřejmě ve financích,jinak si neumím vysvětlit,že by se nenašel spolupracovník (ci) ??? Škoda... ovšem i my bychom mohli dávat nějaká bezva témata,co tu ještě nebylo- jen si tak na nějaké vzpomenout...

       
      sharon
      sharon - 8.2.2013 8:41

      Linda: já vím.....smajlik - 26

       
      Linda
      Linda - 8.2.2013 8:37

      sharon: orinka: rekla bych ze chudak Merylka je pretizena a nestiha smajlik - 56, ani me neodpovida a to ma v poste dva clanky a vzkaz smajlik - 16

       
      sharon
      sharon - 8.2.2013 8:35

      orinka: to nejsi sama.....smajlik - 68

       
      orinka
      orinka - 8.2.2013 8:34

      tak já nevím, je to už pár dnů, co jsem redakci poslala recept na polévku, a furt tam vidím ty brambory.smajlik - 55

       
      Linda
      Linda - 8.2.2013 8:19

      Tak pro me cokoliv co nemusim sama varit smajlik - 42. Deti zboznuji bábovku a vepro,brknedlo a zelo, teda nejvice ty knedle a sosik z masa, pokud neni samotne maso nebo zelo tak jim to neva. A manzel se ceske kuchyni vyhyba obloukem.

       
      monja
      monja - 8.2.2013 8:06

      jasmine: smajlik - 25ahoj, moc dlouho jsem tě neviděla, nebo jsme se nikde nepotkaly, jak se ti daří ?

       
      monja
      monja - 8.2.2013 8:00

      kulajdááááááááááááá smajlik - 47smajlik - 60

       
      sharon
      sharon - 8.2.2013 7:54

      řííízek.............smajlik - 47smajlik - 47smajlik - 47

       

      Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-61
      Sponzori

      Prohledej


      Výherci v soutěžích

      Soutěže na Soutez.cz

        Anketa

        Covid

        Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

        Celkem hlasovalo 77179.
        Archiv anket.